0

Apa itu Vertigo? Bayangkan bilik kita berpusing-pusing dan bergerak ketika kita tengah duduk? Mesti pening kan? Macam tu lah rasa Vertigo. Bila kena Vertigo, badan rasa melayang-layang , pening, mabuk dan boleh muntah-muntah. Satu kerja pun tak boleh buat. Kalah rasa sakit migrain.


Punca Vertigo

Secara umum, Vertigo merupakan gejala yang dicetuskan oleh gangguan mekanisme baki dalam telinga dalam. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyakit lain yang juga boleh menjadi punca.

Jenis vertigo boleh dibahagikan kepada dua kategori mengikut punca. Dua kategori adalah:

Punca 1: Vertigo periferal.
Ini adalah jenis yang paling biasa vertigo. Peripheral vertigo dicetuskan oleh gangguan dalam mekanisme keseimbangan yang terletak di telinga dalam.

Gangguan tersebut termasuk labyrinthitis, neuronitis vestibular, benign kedudukan datang tiba-tiba vertigo (parosimal), dan penyakit Meniere.

Punca 2: Vertigo Sentral.
Gangguan atau masalah dalam otak kecil (otak sedikit) yang terletak di bawah otak besar atau batang otak (bahagian bawah otak yang berkaitan dengan saraf tunjang) mungkin boleh menyebabkan vertigo ini.

Satu lagi punca vertigo pusat termasuk migrain, multiple sclerosis, stroke dan serangan iskemia sementara (TIA), akibat ubat-ubatan tertentu, dan juga tumor otak yang terletak di otak kecil atau tumor benigna pada saraf pendengaran (neuroma akustik).

sumber : http://www.melayupost.info/2016/10/punca-punca-vertigo.html

Suami saya pernah di serang Vertigo.

Masa tu tak tahu pun dia ada penyakit ni tau. Masa tu memang panik la.. tengok muka dia pun dah kuning. Dengar suara I bercakap pun dia tak boleh. Haa macam tu sekali ok. ( tau laa suara ku merdu)

Masa pertama kali dia diserang penyakit itu.. Doktor mengesahkan yang ianya berpunca dari kesan resdung beliau yang teruk. Ermm suami saya memang ade resdung. Kalau tengok luaran tak de laa teruk mana.

Tapi dia memang alah dengan habuk. Kena habuk sikit habis laa sroot sreet sroot srett..

Arghhh..!!

"U ade gaduh ke dengan husband yang buat dia strees macam ni.."

Nak di jadikan cerita.., masa memula kena tu. Pergi hospital Kerajaan, tapi boleh kan Doc tu kata suami I tak ada apa-apa.

Dia kata Strees je ni.

Padahal member nak diri pun dah tak boleh. Muka kuning tak berdarah. Akak tinggalkan Doktor tu dengan pandangan yang agak jaki. Ade ke dia tanya..

"U ade gaduh ke dengan husband yang buat dia strees macam ni.."

Saje kan dia mintak kene setepek. Kan dah. Sape suh mintak.. hahahaha. Sampai mati ku ingat rupamu Doktor..

"Dear kalau lambat sedikit, Husband u Boleh Pekak..!"

Ermm Akibat keadaan En Suami yang semakin kritikal.., saya cakap kat dia jom laa pergi hospital Pakar. Cek je kat sana. We all time tu tak de insurans lagi ok. So apa lagi.. zass kan aje Kad Kredit.

Duit boleh cari oi.., suami belum tentu de ganti.
Auwwww..!

Ermm Nak tau tak Doc kata apa.. Doc Kata.., "Dear kalau lambat sedikit, Husband u Boleh Pekak..!" What muka ensem tapi pekak..

oh no..!

Haa masa nie kan dia ambil MC sebulan.. sebulan tau tak kerja. Memang parah laa.. Sampai duit Syiling jatuh atas lantai pun dia tak boleh dengar. Dia rasa bergegar semua kepala Dia. Dia kata rasa macam isi otak semua nak keluar..

Haa sampai macam tu tau.. Trajis laa sangat..!

Alhamdulilah dia tak ambil masa yang lama untuk recover.

Ok Selepas dari tu lama dah dia tak kena lagi.. Masa tu dia memang bergantung sepenuhnya dengan ubat Doktor sahaja.

Tapi nak dijadikan cerita.., pada Januari 2013 sekali lagi dia diserang.. Haa sudah.. Tapi time tu saya dah Fall in love dengan Shaklee :). Masa tu saya terus bagi dia Vivix.

Saya memang paksa dia ambil Vivix setiap hari. Ditambah dengan supplement asas untuk mengawal resdung beliau. Alhamdulilah dia tak ambil masa yang lama untuk recover.

Vivix dan Vertigo
Dahsyat kan kisah kawan Ida kat atas tu? Boleh jadi pekak tau. Syukur beliau cuba Vivix











Vivix membantu memulihkan kesihatan tubuh hingga ke peringkat sel. Kajian makmal telah menunjukkan ramuan utama dalam Vivix melindungi dan membaikpulih sel-sel DNA.

Faktor stress juga merupakan salah satu pencetus penyakit ini. Jangan tak tahu stress ini juga adalah salah-satu punca yang membawa kepada kanser.

Ini disebabkan oleh peningkatan hormon kortisol dalam darah sehingga dapat menyumbat dan mengganggu peredaran darah. Pengambilan vivix yang membaiki dan melindungi sel akan mencegah tubuh kita dari diserang radikal bebas penyebab kanser.


Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk buat belian terus dengan Shaklee.


 vivix shaklee



Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO



 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Catat Ulasan

 
Top