27.11.16

Berat Senang Turun Selepas Bersalin


Saya ingin berkongsi pengalaman saya makan set hamil dan berpantang Shaklee. Semasa melahirkan anak pertama, saya belum berjumpa Shaklee. Sepanjang hamil berat naik 13kg dan selepas habis berpantang 44 hari berat hanya turun 9kg.

Anak pertama saya sudah 1 tahun pun berat saya susah sangat nak turun. Pelbagai cara , product saya guna tetapi hasilnya kurang berjaya malah akibatnya berat makin naik dan susu ibu makin berkurang

Semasa hamil anak ke dua, saya makan set Hamil Shaklee secara konsistent. Alhamdulillah sepanjang hamil tiada masalah dan berat naik 5kg sahaja sepanjang hamil. Tetapi berat anak kedua lebih dari anak pertama

Dalam tempoh berpantang juga, saya hanya mengambil set berpantang Shaklee. Susu banyak, luka cepat sembuh dan anak saya yang kena jaundice pun cepat pulih.

Paling best sekali, seminggu berpantang berat saya sudah hilang 8kg, Naik 5kg turun 8kg. Habis sahaja berpantang berat saya makin turun malah lebih kurus dari sebelum hamil

Sekarang anak sudah 1 tahun pun berat masih boleh lagi maintain, susu pun masih meriah.

Set hamil dan berpantang yang menjadi pojaan ramai wanita sekarang.



Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO

 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,
Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

26.11.16

Kulit Makin Cerah dan Dapat Nikmat Hidup Lebih Baik


Sebelum ni saya takde niat..memang takde sedetik niat pun ambil suplemen shaklee untuk cantik...pertama kali amalkan suplemen shaklee sebab nak bertenaga dan nak cari milk booster..time tu tengah menyusu mia, anak pertama saya...memang tengah aktif mengumpul stok...saat pertama jatuh hati dengan shaklee bila saya amalkan suplemen shaklee semasa bulan puasa...Alhamdulillah dari 5oz sekali pam boleh increase 11oz sekali pam...ibu mana yg tak excitedkan...saya berjaya menyusukan anak saya secara eksklusif 3 tahun dengan Set Menyusu Shaklee ( Vitalea, B Complex, Vita C, Ostematrix, Alfalfa, ESP)....Alhamdulillah..

Pejam celik pejam celik dah 3 tahun rupanya saya mengamalkan shaklee dengan konsisten...Alhamdulillah memang tak pernah ke klinik atau waded..kalau nak bandingkan life saya sebelum mkn shaklee..memang boleh dikatakan tiap2 bulan mesti selsema, batuk atau demam....kecil2 dulu memang selalu waded je..ada sedikit masalah semasa ibu saya melahirkn saya menyebabakan antobodi saya tak kuat..Alhamdulillah nikmat nie paling tak ternilai...nikmat rasa sihat sentiasa...

Selepas 6 bulan... saya pregnant anak kedua...masa sy pregnant ramai pulak tegur saya "sarah muka dah bersih" .."sarah nampak berseri-seri"...ingatkan time pregnant je..manalah tau kan dapat seri dari anak dalam perut...tapi dalam pantang pun ada lagi yang tegur bercahaya muka...sampai dah habis pantang pun asal jumpe je kawan2 sume menegur..nampak sangat kan muka saya yang dulu mesti sangat-sangat lah teruk..fb kan sejak2 akhir nie asyik lah up memory2 picture yg lama..2 tahun lepas pun ada....bila tgk balik...memang beza sangat muka skang dengan dulu... muka sekarang dah bersih.. jerawat dah tak tumbuh....bekas jerawat pun dah samar-samar je...dan kulit muka makin cerah...actually kan sebelum saya amalkan shaklee selalu je ramai yang tegur saya nampak macam tak sihat..selalu tegur saya sakit...mungkin sebab kulit muka saya nampak kusam...

Saya fikir2 balik apa saya makan ye..haha...baru teringat sebelum pregnant aritu ada tambah GLA Complex, Zinc Complex dan Collagen Powder...patutlah terpregnant..terambil GLA Complex rupanya...hihi..lepas tambah Collagen Powder aritu mmg bekas jerawat cepat je pudar...tapi jerawat still tumbuh je kat muka..then add on GLA Complex barulah jerawat stop tumbuh...masa pregnant saya cuma ambil Set Pregnant (Vitalea, B Complex, Vita C, Ostematrix, ESP, Omega Guard) dan Zinc Complex je..berpantang pun saya continue je semua suplemen-suplemen nie...

Alhamdulillah dari niat cuma nak bertenaga dan sihat je..dapat pulak bonus kulit makin cantik berseri...Alhamdulillah dapat nikmat hidup yang lebih baik dengan shaklee..insyaAllah terus konsisten mengamalkan shaklee sampai bila-bila...


Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO

 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,
Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

25.11.16

Kanser Dah Takda Selepas 2 Botol Vivix


Kak Sue sudah mencuba pelbagai jenis produk, ditambah dengan rawatan kemoterapi namun masalah kanser beliau tetap tidak selesai. Setelah dipujuk oleh adik beliau yang sudah menggunakan produk Shaklee, Kak Sue akhirnya menghubungi Umi untuk mendapatkan produk Shaklee bagi masalah kanser. Kak Sue nekad untuk taknak lagi menjalani kemoterapi akibat kanser beliau.

Umi cadangkan pengambilan Vivix terlebih dahulu kerana pengambilan Vivix adalah mudah, hanya 1 sudu teh sehari sahaja.

BAGAIMANA VIVIX BOLEH MEMBANTU PESAKIT KANSER?


Vivix mengandungi resveratoral yang terbukti melalui kajian-kajian saintifik boleh membantu membetulkan sel-sel yang rosak (seperti sel kanser). Apabila sel-sel rosak telah dibetulkan, mereka akan mematikan diri sendiri dengan sendirinya (Apoptosi) dan menyebabkan kanser berkurang dan akhirnya hilang.

Vivix bukanlah sejenis ubat yang mengandungi dadah, malah ia tidak mengandungi sebarang bahan kimia. Ia dibuat daripada 4 ekstrak botani iaitu:

Anggur muscadine
Lobak ungu
Elderberry Eropah (Sambucus Niagra)
Polygonum Cuspidatum



Menurut laporan daripada kajian terbaru yang dibuat oleh University of Missouri pada tahun October 2013; lebih banyak sel kanser yang mati jika pesakit dirawat menggunakan gabungan resveratrol (kandungan utama Vivix!) dan radioterapi berbanding rawatan dengan radioterapi sahaja.

Gabungan empat bahan yang tinggi anti oksidan ini boleh mengurangkan tahap karsinogen atau radikal bebas yang menyebabkan pembentukan sel tidak normal iaitu kanser. Dengan pengambilan Vivix, sel anda akan diperbaiki sekaligus merencatkan dan mengecutkan tumor kanser anda.

Nak tengok testimoni lagi?






Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).

 Vivix Shaklee



Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO

 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,
Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Continue Reading

22.11.16

Bacaan Protein Dalam Urin Menurun Dengan Vivix


Pada bulan September 2015, saya telah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom iaitu buah pinggang bocor yang menyebabkan protein terkeluar melalui air kencing. Sesuatu yang agak mengejutkan dan merisaukan saya sebenarnya. Siapa tak sayang buah pinggang kan??

Sebenarnya sebelum tu lagi saya perasan air kencing berbuih tetapi saya tak fikir ia sesuatu yang pelik dan tanda penyakit ini. Tetapi bila tangan dan kaki membengkak, barulah saya menyedari ada yang tidak normal. Saya membuat pemeriksaan di Hospital. Dan semasa di hospital doktor menahan saya di wad kecemasan dan membuat pemeriksaan air kencing 24jam, juga pemeriksaan darah. Setelah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom doktor memberi "sebeban" ubat yang pada saya sangat banyak untuk ditelan. Dengan ubat surut bengkak, ubat kolesterol, ubat darah tinggi. Ya, penyakit ini turut memberi saya pakej penyakit yang lain yang sebelum ini saya memang tidak pernah menghidapinya.

Doktor turut memberi steroid tetapi menyatakan jika saya bersetuju untuk membuat Biopsi iaitu prosedur mengambil sampel buah pinggang maka saya tak perlu mengambil steroid.

Saya berbincang dengan isteri, kami bersetuju untuk memulangkan sebungkus besar Steroid dan memberitahu Doktor kami ingin membuat Biopsi. Hakikat yang sebenarnya kami ingin berikhtiar dengan VIVIX SHAKLEE. Kalau sebelum ini saya antara yang culas memakan vitamin tapi dengan Vivix saya sangat konsisten. Maka saya meneruskan suplemen dan juga ubat doktor kecuali steroid. Saya sangat risau jika buah pinggang saya benar benar rosak maka perlu menjalani dialisis di usia 30an ini. Di saat anak-anak masih kecil ini. Nauzubillah.

Alhamdulillah dengan izin Allah, setelah sebotol Vivix bacaan protein di dalam urin menampakkan penurunan. Dan setelah 3botol Vivix iaitu lebih kurang 3bulan saya ada temujanji dengan Doktor pakar di Selayang. Dan Alhamdulillah saya sangat bersyukur apabila Doktor mengesahkan air kencing saya tiada lagi protein, tekanan darah normal dan ujian darah semua menunjukkan result yang cantik. Doktor juga stopkan semua ubat dan yang paling best Doktor sendiri yang beritahu TAK PERLU BUAT BIOPSI.

Kalau sebelum ini saya dan isteri merasakan Vivix mahal tetapi bila dalam situasi ini barulah kami menyedari duit boleh dicari, namun buah pinggang itu lebih berharga, tiada gantinya.

Terima kasih Allah. Terima kasih Shaklee.

Sekiranya anda atau ahli keluarga anda menghidapi penyakit ini atau yang berkaitan ataupun penyakit kronik lain seperti diabetis, strok, darah tinggi dan kanser. Ikhtiarlah dengan VIVIX. Saya percaya Allah tak turunkan penyakit tanpa penawarnya. Tugas kita untuk berikhtiar, selebihnya berdoalah dan bertawakal lah kepada Allah.

Sesungguhnya Dia Yang Maha Berkuasa Menyembuhkan.

Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).




Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO

 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

20.11.16

Akhirnya Berat Badan Turun

Ayang nak ke baju tu? tanya suami kat aku. Seolah-olah faham akan keinginan aku. Yerlah mau dia tak faham berapa kali aku dok belek. Kalo nak ambik ler sambung suami aku. Haha serupa orang ngantuk disorong bantal ler. Tak dan nak kata apa dah aku terus pi try pakai kat bilik persalinan. Mulut dok qenyeh tak abis lagi serupa kerang busuk dah.

Wei...awat sendat pulak ni, nampak size baju ni dah besar awat dok ketat jugak. Memang stress dah berkenan tapi jadi sarung nangka plak, tengok kat cermin..ishh tak sangka badan aku makin membesar.

Bila keluar bilik persalinan suami tanya...camna ok dak ambik la dah berkenan. Wei lagi stress dibuatnya, nak bagitau pun segan kata KETAT. Last- last jawap kat dia tak jadilah labuh sangat...nak alter pun payah. Hahaha apa punya alasan daa. Agaknya dalam suami aku mesti kata...hah lega selamat duit aku.

Zaman aku belum kawin dulu aku ni kurus, tapi bila dah kawin dah beranak pinak, berat badan aku makin naik. Naiknya pulak berpuluh kg. Bayangkan dari 49kg naik sampai 75kg. Hah???terkejut kan. Jangan kata anda terkejut aku sendiri pun terkejut beb!

Abis tu nak beranak lg ni macam mana??? Sib baik ada kwn rekomen kan set kurus shaklee dari last hamil berat 84 kg turun 58 kg.

Awat anda tak caya ka? Mai nk tunjuk gambaq. Pasni anda blh pikir sendiri k.

Ni ler produk shaklee yg aku ambil. Mak oii!!! Anda jangan melatah plak bila tgk byk lagu ni. Jenuh nak makan. Dalam ni ada set bersalin, sey penyusuan dan set KUQUIH org kedah kata

Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).





Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO


 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

19.11.16

Sakit Migrain Akhirnya Hilang


Tahun 2015 adalah tahun ke 5 sebenarnya saya mengenali Shaklee,saya betul-betul konsisten ambil Shaklee pada tahun 2012,bila migraine saya menyerang. Sebelum saya mula dengan Shaklee, saya dah puas makan ubat hospital semua ubat apa sahaja yang doktor bagi saya makan.

Tetapi migraine saya tetap tidak reda. Jika hilang pun..hanya seketika sahaja.

Bermula dengan Shaklee, bila upline saya sekarang memperkenalkan vitamin untuk migrain iaitu ESP dan B-Complex. Bagi cuba dulu. Ummi kata barang sampai nanti terus minum.

Bagaikan magic.....
Barang sampai di tangan saya tidak lengah lagi...membancuh susu ESP dan ambil B-Complex...saya niat jika ia membantu ..Ya Allah, pulihkanlah aku........

Kuasa Allah swt.....

Mungkin saya tengah sakit....dan menahan sakit sekian lama.....bila saya minum susu ESP dan B-Complex tu...dua hari saya rasa ringan sangat kepala. Bangun pagi pun senang...bukan apa...masa migraine saya tak larat nak angkat kepala.

Alhamdulillah
Syukur pada mu Ya Allah...
Sehingga kini saya rasa sangat hebat dengan SHAKLEE.

Sekarang bukan sahaja ESP dan B-Complex. Semua antara product Shaklee saya ambil.
Kerana saya tahu Shaklee TERBAIK .

Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).




Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO

 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

18.11.16

Jerawat Batu Bernanah Akhirnya Hilang



Saya mula kenal Shaklee pada tahun 2013 dan sah menjadi SID (pengedar shaklee) pada 3 September 2013 . Sebelum ini tak pernah kenal apakah itu Shaklee .. Tak pernah tau dan tak pernah diberitahu walaupun saya yang sangat aktif berinternet. Sehinggalah satu hari, saya ke hospital dan diperkenalkan oleh seorang Doctor Cun, Doc Nadia. Langkah kanan gamaknya masuklah bilik No.1 dan saya menceritakan segala masalah saya kepada doctor tersebut . Tq yer doc !

Ok dipendek2kan cerita, setelah diperkenalkan melalui flyer shaklee yang doc bagi saya tak mencuba terus sehinggalah saya tengok banyak suplemen di rumah saudara saya. So dia pulak menceritakan kebaikan Shaklee kepada saya. Ingat lagi suplemen first saya cuba adalah Alfalfa Complex.

Saya diberitahu Alfalfa Complex ni sesuai untuk penyakit resdung. So saya cubalah. Alhamdulilah memang menakjubkan kegatalan dimuka, hidung, lelangit, telinga kembali berkurang dan sembuh dengan sekelip mata. Kalau dulu saya peruntukkan hampir RM 300.00 untuk settle masalah resdung saya ni (facial muka, berbekam, beli batang rokok resdung) tetapi dengan Alfalfa Compex saya hanya peruntukkan RM 53.75 (harga bukan ahli) yang kuantiti sebanyak 330 biji. Bonusnya lagi masalah keputihan dan masalah dalaman saya semakin pulih dan hilang terus .. Menakjubkan !!!

Sejak dari sebotol Alfalfa Complex saya mula yakin bersama Shaklee. Saya semakin rajin google dan mencari input2 dan sharing/testimoni dari pengguna dan kebaikan dari suplemen shaklee.

Ok Settle masalah resdung & keputihan. Saya fokus untuk kecantikan kulit muka pula. Muka saya dulu teruk (kusam, bernanah,sensitif, berparut dan berjerawat) .Untuk masalah itu, saya mula mencuba set kecantikan kulit muka. Saya pernah cuba suplemen ESP, Vivix, Vitamin C, Vitamin E, Alfalfa Complex, B-Complex, Omega Guard, Herblax dan set skincare pula saya memilih Skincare Enfuselle (masa itu saya pakai sebab kulit muka teruk)

Sekarang dah takde jerawat saya kembali setia dengan Set SkinCare Nutriwhite (Kulit dah kelihatan normal dah). Memang banyak saya guna suplemen shaklee tetapi saya tak beli semua sekaligus la. Ada duit saya topup sikit untuk suplemen . Saya laburkan untuk diri saya sendiri. Semua BERJAYA kerana saya KOSISTEN guna selama 2 tahun.

Alhamdulilah, Allah dah temukan saya dengan suplemen yang sangat berkualiti dengan ujian klinikal yang terbaik dan ia sangat sesuai dengan diri saya. Tahniah untuk diri saya sendiri dan juga untuk berjuta-juta pengguna/testimoni lain yang telah berjaya bersama Shaklee.

Yang masih ragu-ragu dengan shaklee . Cuba dulu .. Alami sendiri.. Jangan buat andaian sebelum mencuba. Apa-apapun semoga testimoni ini memberi manfaat pada semua

Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).


 set kulit cantik shaklee

 Enfuselle muka berminyak

 Nutriwhite shaklee

Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO

 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

17.11.16

Akhirnya Bebas Penyakit Gout


Dulu saya consume set utk BF. Alfalfa dgn ESP. dan saya berjaya full BF anak no 2. Dalam masa ambk set ni saya rasa seluruh bahagian sendi saya cam berdenyut2. Sampai la bulan 6 saya gi jumpa doktor panel saya. Doktor suspek uric asid saya tinggi dan dia ada tanya samada saya ada amek apa-apa susu yang berasaskan soya tak. Mungkin sebab dia tahu saya concern Shaklee kot. Saya cakap yer. Jadi doktor amek sample darah untuk test uric asid dan nasihatkan saya suruh stop dulu dan pantang makan apa-apa makanan yg menyumbang kepada masalah gout.

3 ari selepas ambil sample darah, pihak panel call untuk saya jumpa doktor untuk explain pasal result uric asid saya. Memang saya terkejut sebab kandungan uric asid dalam badan saya memang tinggi..bacaan dia 4.78MMOL sedangkan normal read untuk Female antara 1.55-3.59

Memang terkejut...jadi doktor nasihatkan saya untuk jaga pemakanan...dan next appointment 3 bulan selepas tu...
Doktor bekalkan saya ubat tahan sakit dan ubat gout...memang saya tak makan laaa...saya just terfikir set gout jer..

Hari yang sama juga saya amek set gout..budget set..Omega Guard dan Alfalfa Complex... Alhamdulilah...selepas concern 3 bulan..sample ke 2 darah di ambil dan reading makin menurun..ke 3.3MMOL...

Alhamdulilah sampai sekarang saya still ambk set ni..tapi saya stop Alfalfa sebab pregnant.. Memang agak risau sebab usia baru nak masuk 30 dah kena gout...
.

Syukur sangat sebab sekarang saya bebas dari GOUT..
.

Tq Shaklee...sebab menyedarkan saya dari awal...kalau saya tak amek set BF mesti saya tak dapat detect yang saya ada gout...

Shaklee membantu saya mengesan penyakit..Shaklee juga membantu saya menyelesaikan masalah saya...

Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).

 set gout shaklee



Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO

 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

16.11.16

Shaklee Membantu Beri Kesihatan yang Lebih Baik untuk Anak-anak


Muhammad Ziqri (5 tahun) dan Muhammad Muqri (3 tahun) tiada masalah untuk mengambil vitamin setiap hari.. malah vitamin ini umpama 'gula-gula' mereka. Sehari tak dapat, tak keruan..

Saya mula berikan mereka vitamin apabila umur mereka masing-masing memasuki umur setahun.. Md.Ziqri anak sulong kami lebih awal consume vitamin Shaklee berbanding adiknya.. seorang peaky eater.. saya berikannya meal shake secara konsisten dan ianya sangat membantu menambah selera makannya.. kenapa saya kata 'beri secara konsisten'? Ini kerana saya nampak perbezaannya bila saya berikannya secara konsisten dengan saya berikannya 'asal ingat'.. apabila diberikan meal shake itu secara konsisten, saya dapat lihat sendiri penambahan selera makannya..

Selain dari Meal Shake minuman protein berperisa vanila, saya juga berikan Chewable Vitamin C dan Omega Guard.. dua produk ini mereka ambil secara bersahaja.. kunyah seperti gula-gula. Dua produk ini membantu meningkatkan sistem imun anak2 saya.. apabila mereka selsema, batuk, demam, saya berikan lebih chewable vitamin c dan omega giard itu dan alhamdulillah membantu mengurangkan selsema dan batuk dengan cepat.. rumah kami tiada paracetamol.. 😊

Chewable Vitalea baru sahaja mereka ambil memandangkan produk ini baru 'in' semula dalam pasaran. Rasanya yg manis-manis anggur memang menarik selera anak2 saya.. multivitamin yang manis tetapi tidak merosakkan gigi.. dan satu lagi produk Shaklee yang sangat digemari oleh dua orang anak kami nie adalah Nutriferon.. antibiotik semulajadi yang memang diorang sendiri akan minta bila badan rasa tak selesa. Lebih2 lagi Md Ziqri.. bila dia rasa selsema nak demam, nutriferon yg dia akan cari dahulu..

Alhamdulillah.. Set Vitamin Shaklee Anak Bijak dan Sihat ini membantu memberikan kesihatan yang lebih baik untuk anak-anak saya.. kesihatan yang baik ini sangat berharga pada kami.. anak sihat hati kiter sendiri senang. Anak sihat membantu perkembangan aktif anak2 kita.. insyaAllah yang terbaik untuk mereka.

Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).

 set kanak-kanak shaklee


Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO

 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

15.11.16

Bengkak Susu Hilang dan Stok Susu Banyak Selepas Amalkan Suplemen Shaklee


Sebenarnya saya mula kenal shaklee penghujung tahun 2012 ...masa mula mengandungkan anak sulung. Bila anak sulung..kita excited nak bagi yang terbaik kan.... saya hanya cari info kt google je masa tu n cari seller shaklee pun kat google. Seller tu suggest ESP untuk ibu mengandung tapi malangnya tekak saya tak mampu nak telan ESP sebab alahan yang teruk.

Akhirnya ESP tu saya wakaf je kat ahli2 dalam rumah..Lepas bersalin anak sulung, saya terjebak lagi dengan shaklee. Kali ni kawan pula yg suggest sebab masa tu saya nak bnyakkan susu. Tapi saya tak ambil dari awal, kalau tak silap dua atau tiga bulan lepas pantang. Sebabnya ESP kan soya, mak tak bagi sebab takut sejuk. Saya pun ikutkan jela.

Habis pantang saya minun ESP tapi tak konsisten. Ikut suka je sebab macam tak yakin je . Lagipun sebab kena “brain wash” dengan mak. Mak memang pantang anak atau menantu dia makan bukan-bukan lepas bersalin. Saya dapat susukan anak sulung smpai 8 bulan sahaja. Lepas tu susu dah kering dan stok pun tak bnyak. Puas usaha buat power pumping tapi tak berhasil. Kecewa sudah tentu, kerana saya memang berhajat nak breastfeed anak smpai 2 tahun.

Penghujung bulan 10 2014, saya disahkan mengandung lagi. Masa mula pregy anak kedua, saya hanya makan vitamin dari klinik sahaja. Sampailah satu hari, saya sakit perut yang amat sangat. Pergi klinik doktor cakap mungkin gastrik atau pedih ulu hati. Saya jenis yang tak suka makan ubat. Sakit perut ni terjadi sebelah malam masa nak tidur. Masa tu dah masuk 7 bulan rasanya.
.
Saya mengadu pada kakak dan dia suggest minum ESP. Masa tu yakin tak yakin je tapi sebab takut sakit menyerang saya minum. Jeng-jeng-jeng, magic..memang tak sakit da .boleh tido lenaaaa habaq hang....hihihi. Masa kandungan masuk 8 bulan kawan-kawan sebuyung dok angkut set bersalin shaklee. Saya pun terjebak sama .sebabnya saya takut kena czer. Baby songsang.

Akhirnya pada 30 mei jam 12 tgh malam saya dimasukkan ke wad sebab dah leaking dan masa tu genap 36 minggu. Baby masih songsang dan confirm kena czer. Lepas je keluar dari dewan bedah, saya stay kat rest bay . Jam 6 pagi baru dipindahkan ke wad. Tapi kena baring sampai jam 12 tengahari dan bila dah boleh bangun saya mulakan operasi untuk breastfeed baby.

Masa tu semua set berpantang tak bawa ke hospital sebab suami kelam kabut. Jadi bila dia balik rumah nak ambil barang , saya pesan siap-siap kat suami tolong bawa ESP, zinc dan vitamin C. Masa dalam wad saya curi-curi minum ESP sebab takut mak nmpak..Niat saya satu je, nak bnyakkan susu dan nak bagi susu keluar cepat. Alhamdulillah...sebelum minum esp (lepas bersalin) saya pam dapat sebanyak 1 sudu kfc je. Baby dah merengek lapar dan saya jadi stress.

Tapi lepas minum ESP, beberapa jam lepas tu alhamdulillah dari 1 sudu bertambah ke 1 oz....bertambah ke 2 3 4 oz. Kalau tak sebelum ni baby nangis, sekarang baby tido kekenyangan.... nurse yang buat routine check puji je baik baby tido. Dan yang paling best, nurse pun terkejut lepas sehari bersalin susu dah banyak. Malam sebelum tu nurse asyik jenguk sebab baby nangis tak henti-henti akibat kekurangan susu..

Oh lagi satu, sementara tunggu suami datang bawa makanan orang pantang (saya mmg takda spare makanan dan makanan dalam wad tak makan sebabbnya kebnyakannya tak sesuai) jadinya saya minum je ESP Suami datang dalam pukul 2 petang bawa makanan pun saya masih tak lapar. Biasanya kalau orang lepas bersalin tak jamah nasi panas perut akan masuk angin kan? Syukur sangat saya takda langsung sakit perut.

Lepas keluar wad, saya masih lagi minum ESP...kali ni saya nekad kena marah dengan mak pun biarlah sebab saya nak target saya tercapai. Mak pun pelik, saya makan nasi sikit tapi bila pam susu berbotol- botol dapat. Akhirnya dia diam je bila tengok saya teguk ESP. Masalah sejuk-sejuk pun takda, jadi dia tak kisah dah. Empat atau lima hari lepas bersalin, tiba-tiba saya kena bengkak susu. Sakit sangat.

Saya terus message kakak dan dia suggest Lecthin. Dia datang rumah semata-mata nak hantar Lecithin dan suruh stop dulu minum ESP. Alhamdulillah, saya dapat je Lecithin terus makan dan try pam lagi beberapa jam lepas tu . Susu mula keluar sikit-sikit dan esoknya masalah bengkak susu dah beransur hilang.Yang paling saya teruja, baru seminggu dalam pantang saya dah mula buat stok EBM. Masa anak sulung dulu tak macam ni dan stok susu saya hanya disimpan dalam freezer biasa.

Tapi kali ni smpai saya kena beli chest freezer dan sepanjang saya berpantang dekat 6 kali saya kena bengkak susu sampai demam. Nurse yang datang check tanya saya ada ambil apa-apa suplemen ke? Saya jawab saya minum ESP dan nurse sendiri suruh saya stop dulu minum ESP bagi hilangkan bengkak susu. Rupanya, saya selalu bengkak susu sebab susu saya terlalu banyak. Dua atau tiga jam sekali saya mesti kena pam..

Sekarang chest freezer dah penuh, freezer biasa pun penuh smpai takda ruang letak barang basah. Dalam masa 2 bulan sahaja saya buat stok EBM tu. Disebabkan saya bekerja, saya tak skip mengepam di tempat kerja. Ada kalanya susu yang saya pam tu terpaksa saya buang sebab bekalan susu untuk anak berlebih-lebih.

Sayu hati melihat susu dibuang ke longkang atau tanah. Sekarang, bagi mengelakkan susu dibuang, saya menjadi ibu susuan untuk bayi sebaya anak saya. Jadinya saya menyusu 3 orang dalam satu masa. Ank saya yang sulung, anak kedua dan anak susuan. Syukur Alhamdulillah, setelah 5 bulan bersalin dan menyusukan anak serta anak susuan, bekalan susu saya masih cukup dan dapat buat stok yang baru. Stok EBM yang lama saya terpaksa buang sebab dah tiada ruang.

Dalam sehari mengepam, saya dapat paling sikit 60 oz . (15 oz setiap kali pam, untuk 4 sesi bagi waktu yang sibuk) Tetapi selalunya saya akan buat 6 sesi mengepam jadinya 15oz x 6 sesi = 90oz. Bayangkan berapa banyaknya susu yang tersimpan. Alhamdulillah.. inilah pengalaman saya menggunakan produk ESP dari shaklee...

Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).




Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO

 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

11.11.16

Resdung Berkurangan Selepas Amalkan Set Resdung Shaklee


Saya nak share testimoni suami saya yang mengamalkan Set Resdung Shaklee. Perkenalan kami dengan vitamin Shaklee bermula dengan Set Resdung ni. Terus kami sekeluarga jatuh cinta dengan vitamin Shaklee sehingga ke saat ini.
.
Suami ada masalah resdung sejak sekian lama dah. Pernah pergi berjumpa doktor dan doktor hanya memberikan ubat titis atau spray ke dalam hidung bagi mengurangkan masalah bersin setiap pagi. Doktor juga suruh suami beli sendiri di farmasi apabila ubat dah habis.
.
Saya nekad mahu suami mencuba Set Resdung Shaklee sebab saya tidak mahu suami bergantung kepada ubat spray tersebut. Ubat tersebut tidak mampu menghilangkan masalah resdung suami saya, ianya sekadar untuk sementara sahaja.
.
Pada penghujung April 2014, suami bersetuju untuk mencuba Set Resdung yang terdiri daripada Alfalfa, vitamin C, B Complex, Garlic dan juga Zinc.
.
Alhamdulillah selepas seminggu konsisten amalkan, bersin ibarat mesingan setiap pagi telah berkurangan. Kami pada mulanya hampir tak perasan yang suami dah kurang bersin. Syukur sangat.Saya dah tak stress dengar suami bersin setiap pagi. Suami pun lebih sihat dan gembira. Tak perlu lagi ubat spray dalam hidung!
.
Selain masalah resdung, suami juga kerap kena sakit kepala atau migrain dan bergantung pada panadol setiap kali ianya datang menyerang. Secara tak sengaja juga masalah sakit kepala suami dah takde dan dah boleh say bye bye pada panadol!
.
Sesekali datang sakit kepala pun bila stress kerana kerja banyak, itu biasa la tapi tak perlukan lagi panadol cukup dengan upkan dose B Complex untuk kawal stress.
.
Kami sangat berpuashati dengan vitamin Shaklee sebab ianya sangat berkesan dan dibuat pula secara semulajadi dan melalui proses R&D yang ketat juga. Jaminan keselamatan dan keberkesanan paling utama bagi kami dalam memilih suplemen. Berbaloi dengan wang ringgit yang kami laburkan pada Shaklee untuk kami tingkatkan tahap kesihatan kami sekeluarga untuk jangkamasa panjang.
.
Saya sangat syorkan kepada anda di luar sana yang ada masalah resdung dan bersin2 setiap pagi untuk cuba amalkan Set Resdung Shaklee ni.
.
Kami sudah. Anda bila lagi?
Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).




Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO
 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

10.11.16

Luka Bersalin Czer Sembuh Dengan Cepat Selepas Amalkan Vivix


Saya nak kongsi kisah bagaimana Vivix sangat membantu saya ketika berpantang bersalin secara pembedahan.

Untuk kelahiran yang kedua ni baru saya guna set bersalin Shaklee + Vivix sebab kelahiran pertama belum kenal lagi vitamin Shaklee. Al kisah menjadi asbab bersalin czer, semasa datang contraction suam-suam suku tu kebetulan memang ada appointment dengan gynea. Masa scan waktu tu lah baru dapat tahu breech.

Doktor terus buat keputusan, emergency operation. Terus ke HTAA, pung pang pung pang ditolak ke OT untuk berdepan dengan pengalaman kali kedua. Mungkin proses nak bersalin tu cepat.. tapi kesakitan yang ditanggung selepas bersalin czer kali ni lain dari yang pertama dulu. Czer adalah major operation. Jadi ubat tahan sakit dan antibiotik adalah wajib. Malangnya saya allergic pada banyak ubat. Bila makan satu muka akan jadi bengkak sampai tak boleh nak bukak mata.

Saya hanya mampu makan panadol. Tapi itupun akan buat jadi bengkak juga cuma tak seteruk bila makan antibiotic. Kalau demam biasa or sakit kepala ok la kan dengan panadol. Tapi kalau czer tak cukup hanya dengan panadol.

Minggu pertama sangat hazab. Sakit bagai daging di perut tu dihiris-hiris sampai saya tak mampu nak bergerak. Nak ke toilet yang sekangkang kera pun terpaksa berenti 2 kali dan ambil masa yang lama sampai menangis.

Nak bangun, nak duduk sangat lah menyeksakan. Ditambah pula anak jaundis masa tu dan ulang alik klinik untuk injection selepas bersalin. Syukur juga kat rumah ni memang ada wheelchair.

Disebabkan tak boleh makan ubat tahan sakit dan antibiotik, jadi saya bertahan dengan vitamin Shaklee. Sejak hari pertama saya ambil ZINK COMPLEX dan VITAMIN C (untuk cepat baik luka) , GARLIC COMPLEX untuk ganti ubat antibiotik, VITALEA , BCOMPLEX untuk tenaga, OSTEMATRIX untuk elak sembelit (memang tak sembelit sepanjang berpantang), LECITHIN untuk bengkak susu.

Namun begitu, megadose zink complex n vitamin C tak mampu untuk meringankan sakit saya. Yelah, ini vitamin bukan ubat..dan vitamin pulak adalah vitamin semulajadi kesannya bukan segera macam ubat. Mungkin tak cukup untuk tahan sakit dari major operation ni. Satu je yang saya belum cuba waktu tu dan saya menyesal sebab tak ambil dari hari pertama lagi iaitu VIVIX.

Kesakitan masih terasa walaupun lepas 2 minggu pembedahan. Bila saya cuba VIVIX? hari ke-20.. saya ambil 1 sudu teh pada mulanya. Selepas 3 hari saya makan vivix, alhamdulillah syukur sangat-sangat sebab dah kurang rasa sakit. Bila dah kurang rasa sakit, jalan pun laju sikit. Kalau sebelum tu nak jalan memang kena pegang perut. Allah, syukur sangat rasa. masa ni memnag rasa menyesal tak start amik Vivix hari pertama bersalin.Sangat menyesal.

Lepas ni saya dah tahu dah, cara cepat untuk baik luka czer tak lain dan tak bukan adalah denganVivix. Itu sebab saya sayang sangat dengan Vivix ni. Alhamdulillah juga Vivix tak mengganggu penyusuan langsung. Alhamdulillah, lepas pengambilan Vivix terus rasa kurang sakit di perut dan cepat hilang.

Seksa tau nak pegang baby yang berat tu kalau sakit. Banyak pergerakan akan terbatas.Tapi nak tak nak kena bergerak juga walau sakit macam mana pun.

Saya juga syiorkan pada kawan yang juga bersalin secara czer.
Untill now, saya masih consume Vivix ni sebab banyak sangat kelebihannya. saya tau saya masih memerlukan Vivix untuk luka dalaman dan yang penting untuk kecantikan juga. Vivix baiki sel-sel dalaman. Bila sel cantik, fungsi badan pun cantik. Sebab tu luka pun cepat baik sebab Vivix bertindak terhadap sel.

Jadi saya amat sarankan Vivix untuk mereka yang bersalin secara Czer..dan Vivix ni boleh juga untuk mereka yang menjalani apa-apa pembedahan untuk memastikan luka cepat baik. Baik juga untuk pudarkan parut akibat jahitan semasa pembedahan. Terbaik sungguh!

Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).

 vivix shaklee



Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

8.11.16

Kadar Kencing Manis Menurun Selepas 2 Minggu Amalkan Vivix


Assalamualaikum. Ini Maksu saya. Adik bongsu mak. Mak kata family mak memang ada kencing manis. Penyakit keturunan. Bila kena kencing manis confirm lah sangkut buah pinggang kan. Seram tahu tak. Hahaha.. kena prevent dari sekarang ni.
.
Bulan lepas melawat Cu, bila nak balik tu Cu kata nak beli Vivix. Untuk buah pinggang. 26/9/2016 hantar Vivix ke rumah Cu. Lepas explain semua terus gerak pegi kerja sebab dah lambat. 2 minggu lepas tu Whatsapp Cu balik nak followup OK ke tak makan Vivix tapi 25/10 baru Cu reply. Hahaha..
.
Alhamdulillah terkejut dan bersyukurnya kencing manis Cu turun dari 20 kepada 10. Belum lagi tahap normal but its going there. Syukuuurrr sangat. Itu selepas sebotol Vivix. Bila sendiri dah rasa bagusnya Vivix ni, mesti akan repeat nak Vivix lagi. And yes, Cu repeat her second Vivix! Bila hantar Vivix kat Cu 27/10/2016, Cu pun nampak lebih sihat, muka lebih ceria. Cu kata badan pun rasa sedap sihat. Siap boleh kejar-kejar dengan angsa.
.
Sejak kebelakangan ni Cu ada masalah untuk bertutur dengan baik. Cu tak sihat and tend to lost her vocabulary at times. Tapi bila jumpa Cu hari tu dah lancar sikit. Lebih baik dari sebelum ni. Sebelum ni baca dan promote Vivix membantu meningkatkan fungsi otak. Tapi sekarang dah nampak sendiri dan semakin yakin dengan Vivix. Dengan izin Allah, what Vivix did worth the price!

Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).

 Vivix



Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO

 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

7.11.16

LABU : ILHAM SAINS , SENI DAN SHAKLEE


penulis: Yunus Yaqtin aka Joe Labu

Bila kita menyebut tentang LABU, pastinya semua akan ingat macam-macam perkara dengan labu ini. Ianya menjadi satu subjek seni kreatif, menjadikan ianya sebati dalam kehidupan kita. Boleh disenaraikan juga beberapa cerita atau filem yang berkaitan dengan labu, antaranya:

1) Si Luncai yang melarikan diri dari seorang Raja yang berjaya ditipunya, lalu dihikayatkan menjadi "Si Luncai terjun dengan Labu-labunya. "

2) Dalam dongeng orang putih, Cinderella yang ingin berjumpa dengan putera raja, menaiki kenderaan yang dijampi dari buah LABU.

3) Rocky Labu lakonan Md Zain, dalam suatu petandingan boxing berkata badan dia URAT DAWAI TULANG BESI, semuanya pasal berat dia lagi berat dari Joe Labi, lakonan P Ramlee.

Banyak lagi cerita pasal labu ini. Parti Haloween pun ada labu dicorakan mukanya jadi hantu, lepas tu dalam harry potter pun ada sebut pasal jus labu. Banyak lagi lah kalau nak cerita pasal labu dalam seni, filem, dan kisah dongeng.

Persoalan yang mungkin kita boleh timbulkan bila kita kita berfikir secara gila-gila.

1) Kenapa Cinderella mesti naik kenderaan yang diperbuat dari LABU ?

2) Kenapa Rocky LABU boleh dapat kekuatan Urat Dawai Tulang Besi ?

(Sambung baca lagi kalau nak tahu jawapan saya, takda betul atau takda salah.)

======================
LABU DALAM AL-QURAN ?
======================

Tiada jawapan yang betul atau salah untuk cerita di atas. Tapi bila kita nak bercerita lagi tentang LABU, kita kena buka lagi sejarah buah labu, tentu sekali merujuk sejarah para nabi. Ingatkah kamu semua tentang Kisah Nabi Yunus A. S. yang ditelan ikan paus ? Allah merakamkan cerita ini dalam surah As-Saffat (37:139-148)

"37-139: Sesungguhnya Yunus adalah seorang antara para rasul.
37-140: Tatkala dia lari ke kapal yang penuh muatan.
37-141: Kemudian dia ikut mengundi, lalu dia termasuk orang yang dibuang.
37-142: Maka dia ditelan oleh ikan besar dalam keadaan tercela.
37-143: Maka kalau sekiranya dia tidak termasuk orang yang banyak bertasbih (mengingat Allah).
37-144: Nescaya dia akan tetap tinggal dalam perut ikan itu sampai hari kebangkitan.
37-145: Kemudian Kami (Allah) lemparkan dia ke tanah yang tandus, sedang dia (dalam keadaan) sakit.
37-146: Dan Kami (Allah) tumbuhkan untuknya sebatang pohon daripada jenis labu.
37-147: Dan Kami (Allah) utuskan dia kepada seratus ribu (orang) atau lebih.
37-148: Lalu mereka beriman, maka Kami (Allah) berikan nikmat kepada mereka hingga waktu yang tertentu."

Baca ayat ke 146, beberapa terjemahan kepada istilah YAQTEEN ialah LABU (rujuk kepada ayat asal). Ini menjadi juga perdebatan beberapa sarjana islam, dan beberapa tafsiran. Dalam satu tafsiran, Nabi Yunus setelah keluar dari perut ikan paus, dia berasa sakit, seperti bayi yang baru lahir. Ada juga tafsiran berkata Nabi Yunus dikatakan seperti seekor itik yang belum tumbuh bulunya. Jadi nabi yunus diberi makan yaqteen dan juga didatangkan sebuah kambing hitam dan meminum susu kambing tersebut sehingga Nabi sihat.

======================================
LABU MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH ?
======================================

Dalam beberapa hadith juga, ada menyebut, Labu adalah buah yang menjadi amalan kepada Nabi Muhammad S.A.W. Antaranya ialah

Telah menceritakan kepada kami [Al Qa'nabi] dari [Malik] dari [Ishaq bin Abdullah bin Abu Thalhah] bahwa ia mendengar [Anas bin Malik] berkata, "Seorang penjahit mengundang Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam untuk menghadiri makanan yang telah ia buat." Anas berkata, "Lalu aku pergi bersama Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam menghadiri makanan tersebut, kemudian makanan tersebut didekatkan kepada Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam yang berupa roti yang terbuat dari gandum serta kuah yang padanya terdapat labu dan dendeng." Anas berkata, "Aku melihat Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam mencari-cari labu yang ada di nampan tersebut, maka semenjak itu aku suka makan labu."

Nabi SAW makan roti berkuah dengan daging dan buah labu. Baginda suka kepada buah labu dan mengatakan : "Bahawa labu itu pohon saudaraku Yunus AS".

Dalam kitab Al-Ghailaaniyyat diceritakan: Aishah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda "Hai Aishah apabila kau masak gulai, maka perbanyakkan dalamnya buah labu kerana labu itu menguatkan hati yang duka".

======================
MANFAAT BUAH LABU
==================-

Semestinya, buah labu ini banyak khasiatnya. Antara yang menarik, bila kita google sahaja pasal LABU, banyak yang berkata banyak manfaatnya. Bolehlah dikatakan manfaat labu ini ialah.

1. Baik untuk Kesihatan Prostat - Biji labu telah lama digunakan sebagai makanan semula jadi yang penting untuk kesihatan lelaki. Ini adalah sebahagiannya kerana kandungan zink yang tinggi, yang penting untuk kesihatan prostat.

2. Baik Untuk Kesihatan Jantung - Biji labu mengandungi khasiat mineral magnesium, yang mempunyai pelbagai fungsi fisiologi penting termasuk mewujudkan ATP (adenosina trifosfat, molekul tenaga badan anda), sintesis RNA dan DNA, pengepaman jantung, tulang yang betul dan pembentukan gigi, mengelakkan saluran darah tersumbat, dan fungsi usus yang betul.

3. Bagus untuk Detox - Biji labu ini juga boleh menjadi rawatan semulajadi yang sangat berkesan bagi menghapuskan cacing pita yang terdapat di dalam usus sekaligus membantu masalah pencernaan .

4.Bagus untuk wanita - Minyak biji labu kaya dengan fitoestrogen semula jadi dan kajian menunjukkan ia boleh membawa kepada peningkatan yang ketara dalam baik “HDL” kolesterol bersama-sama dengan penurunan dalam tekanan darah, hot flashes, sakit kepala, sakit sendi dan gejala menopause lain di kalangan wanita menopaus

5. Meningkatkan Imun sistem - Biji labu adalah kaya dengan zink (satu auns mengandungi lebih daripada 2 mg mineral bermanfaat ini). Zink adalah penting untuk badan anda dalam pelbagai cara, termasuk sistem imun, pertumbuhan sel dan pembahagian sel, tidur, mood, deria anda seperti deria rasa dan bau, mata dan kesihatan kulit, fungsi insulin, dan fungsi seksual lelaki.

6. Sumber Asid Lemak Omega-3 - Biji labu adalah salah satu sumber terbaik asid lemak omega 3 berasaskan tumbuhan (asid alfa-linolenik atau A LA).

7. Anti diabetes - Kajian haiwan menunjukkan bahawa biji labu boleh membantu memperbaiki keberkesanan insulin dan membantu mencegah komplikasi diabetes dengan mengurangkan tekanan oksidatif kepada pesakit.

8. Membantu memberikan ketenangan dan rehat - Biji labu adalah sumber yang kaya dengan tryptophan, sejenis asid amino (blok binaan protein) dimana akan ditukar menjadi serotonin oleh badan kita. Ini seterusnya ditukarkan kepada melatonin, iaitu hormon tidur. Memakan biji labu beberapa jam sebelum tidur, bersama-sama dengan karbohidrat adalah seperti sekeping kecil buah-buahan, boleh menjadi sangat bermanfaat untuk menyediakan badan anda dengan tryptophan yang diperlukan untuk melatonin anda dan pengeluaran serotonin untuk membantu mempromosikan tidur yang lena.

(sumber dari vitamin cerdik)

======================
PENEMUAN INTERFERON
======================

Banyak lagi khasiat labu, yang kita baca, dalam blog orang putih, kajian demi kajian dibuat tentang buah labu ini. Tapi, seorang doktor dari jepun bernama Dr Yasuhiko Kojima telah menjumpai Interferon pada tahun 1954 . Interferon ni sangat penting untuk sistem imunisasi badan. Dalam bidang perubatan, suntikan interferon banyak digunakan untuk merawat penyakit hepatitis, kanser, hidrophobia (penyakit anjing gila), herpes, HIV dll. Tambahan pula, ia telah terbukti bahawa interferon amat berkesan untuk melindungi kita dari jangkitan influenza dan berbagai jenis penyakit. Boleh dikatakan suntikan Interferon itu sangat mahal, satu suntikan boleh cecah beribu ringgit.

40 Tahun kajian, setelah meneliti beribu-ribu herba semula jadi dalam dunia, akhirnya Dr Kojima berjaya mencipta satu interferon semula jadi. Dia telah berjaya menetapkan bahawa ekstrak dari 4 tumbuhan iaitu biji labu, bunga safflower, honeysuckle Jepun dan biji plantago, mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi interferon tubuh. Maknanya, sumber Interferon terpenting itu datang dari sebiji LABU.

Produk itu dinamakan NutriFeron dicipta khas untuk Shaklee Corporation pada 2004. Nak cerita kebaikan nutriferon nih memang sangat best,kami sekeluarga dah tak ambil panadol, tapi tukar kepada Nutriferon. Kalau nak dikaitkan dengan semua khasiat labu di atas, ianya adalah datang dari Interferon. Nak lebih best lagi, tengok gambar seorang pengidap kayap, muka yang teruk berparut, akhirnya kembali cantik setelah mengamalkan nutriferon. Itu belum kira lagi kisah anak demam, badan lemah-lemah , dan bermacam-macam testimoni lagi yang ada.

===================================
KESINAMBUNGAN LABU DAN KEHIDUPAN
===================================

Persoalan dan kajian tentang labu, interferon, dan istilah YAQTEEN ini akan diteruskan, selagi Alquran dan semangat cintakan ilmu itu ada. Adakah istilah YAQTEEN itu membawa satu maksud kepada "PERTAHANAN BADAN ?" . Ini semua terpulang kepada pengkaji semua. Tapi lepas nih, mungkin joe labu akan menggunakan nama pena "YUNUS YAQTIN " ? atau budak budak akan terus panggil dengan gelaran UNCLE MUTU.

Oh ye, lupa nak bagi jawapan untuk persoalan di atas. Jawapan mudah yang boleh korang jawab tentu sekali

1) Cinderellah duduk dalam LABU supaya dia kelihatan cantik dan imun badan dia kuat sebab kat istana ramai orang yang datang.

2) Rocky Labu mungkin juga mendapat badan yang kuat, kerana mungkin suka makan LABU yang ada khasiat INTERFERON .

Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).




Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO

 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading