0

KAMI PEMBAWA THALASSEMIA!!😩 Ramai yg xtahu yg saya ni pembawa thalassemia..saya pun baru tahu sejak mengandungkan Faitah dulu 😁 Sebab tu saya kerap kena serangan migrain especially kalau xcukup tidur,perubahan cuaca,lambat makan (eh?ade kaitan ke?haha)..ye la,maybe oksigen xcukup ke kan?huhu..

Dulu bila sy dapat tahu yg sy ni pembawa thalassemia,cepat2 sy test darah suami sy,alhamdulillah darah suami sy normal..kalau la suami sy pun pembawa jgk,mmg patutla sy risau,sebab anak sy berisiko dapat thalassemia major yg mungkin memerlukan pemindahan darah stiap 2 mnggu sekali..dan ada byk lg komplikasi lain kalau thalassemia major ni..

Sebab tu penting sepatutnya kita buat ujian darah ni sebelum kita bercinta dgn bakal suami kita tu tau!supaya bile kite tahu yg dia pembawa thalassemia jgk,kite boleh reject dia awal2 lg!hahaha!!..ye la,utk elakkan mudharat yg lebih besar pada masa akn dtg kn?tapi manusia zaman sekarang ni,xkisah dh semua tu,cinta tu buta katanye

Nak dijadikan cite,masa cek mengandung kakak sy yg sorg ni Siti Nurulhuda Ibrahim ni, dia pun ade jgk thalassemia pembawa ni..adeh..kemain cuak lg dia!terus suruh husband dia pun cek darah aritu jgk!terkulat2 abg ipar sy tu kena paksa amik darah,dtg utk teman je asalnyeπŸ˜†

Nasib baik darah abg ipar sy tu normal,kalau x xtahu la ape nasib dia..wakakakaπŸ˜…

Then,bile sy tau kakak sy ni pembawa thalassemia jgk,sy maintain dia dgn iron yg maintainance dose je-obimin,yg ade 30mg iron je dlm tu..org yg ade pembawa thalassemia ni,xleh bg iron byk2 ye..pastu ble darah merah dia dh start drop dh,dia pun cuak..haha 10.8 je kut,sy dulu 9 pun rilek jeπŸ’
Utk meredakan cuak dia,sy pun bg vitamin c..just utk enhancekn/lebihkn penyerapan iron dgn lebih bkesan&suggest utk makan dgn cara yg betul..tp xnaik2 jgk!😩

So,sy tukar ke iberet..pun iron supplement jgk,tp tinggi sket je kandungan ironnye..iberet ni recommended utk patient yg mana ade iron deficiency anaemia (kurg zat besi) terutamanya semasa mengandung sbb better absorption&less side effects..xtinggi mana pun,jumlah iron yg diserap(elemental iron) cuma 105mg je..maksimum dose 20mg/kg (lebih kurg 1000mg lebih la kalau 50kg) sehari,ini yg bleh bg side effect-multisystem organ failure etc..

Pun xnaik jgk!haaaihh..dah buat spotcek makan pun dh dgn cara yg betul (iron xboleh mkn dgn susu,teh,kopi ye),pun xnaik2 jgk haaaihh..nk buat ape lg ni,kakak sy tu dhla cepat menggelabah πŸ˜‚

So,nk dijadikan cite,masa kandungan dia dh hampir 7bulan tu,sy berkenalan dgn shaklee..sy pun syorkn vitamin c shaklee ni sbb vitamin c shaklee ni special,sbb sustained release 500mg..maksudnya dia lepaskn vitamin c secara perlahan2 dlm badan kite,every hour 100mg,so tahan utk 5jam..kalau yg kt klinik ni 100mg je,jadi hanya bertahan utk sejam je lah..kalau ade product yg xsustained release tu konon 600mg ke,yg diserap cuma 100mg tau,yg lebih tu,badan akn buang..haaa,rugi kn?

So,nk citenye..kakak sy ni baru bln lepas dia start amik vitamin c ni sbb sy sruh habiskn dulu stok vitamin c klinik yg sy bg sblmni..bulan lepas dia start mkn..then,bulan ni bila amik darah,terkejut!!bleh tgk result dia kt bawah ni!!😱😱😱 kemain happy sengih sampai ke telinga lg dia..ye la,org perfectionist,semuanya nk perfect!πŸ™†

Normal value yg kita target utk ibu mengandung ni,lebih 11 g/dL ye kalau kt klinik sy ni &kalau ikut guideline..xpasti kalau klinik lain amik value berapa..tp nk citenye,rasa amazing jgk product shaklee ni,result terus nampak depan mata okey!ini bukan omong kosong tau!!boleh tgk gambar kt bawah ni sbg bukti..ok,xmau cakap byk dh,ni pun panjang dh.asalnye nk tulis pendek jeπŸ˜†

So,biar gambar je la berbicara!πŸ˜‰πŸ‘‡




Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik gambar di bawah untuk membuat pesanan atas talian (online).


 set hamil shaklee

 bersalin shaklee


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Catat Ulasan

 
Top