0

Bismillah. Hai semua gegirls! Kita kaum wanita setiap peringkat umur menghadapi perubahan diri yang sangat ketara. Contohnya ketika sekolah rendah ke sekolah menengah, kita akan datang haid. Kemudian bila dah berkahwin, akan mengandung dan bersalin. Lepas tu akan mengalami menopause. Kesemua proses perubahan diri ni memberikan kesan yang sangat mendalam kepada tubuh badan dan kesihatan mental kita 😍

Cuba semak antara 10 masalah kesihatan wanita Malaysia ni, awak tergolong di antara salah satu ke tak

10 masalah kesihatan yang kerap dialami wanita Malaysia adalah seperti:

1. Kanser
kanser yang kerap menyerang wanita adalah barah payudara dan kanser serviks. Pengesanan awal dua jenis kanser ini menjadi kunci memastikan wanita kekal sihat.
Statistik global terbaru menunjukkan kira-kira setengah juta wanita maut akibat kanser serviks, manakala setengah juta lagi maut akibat kanser payudara setiap tahun.
Kebanyakan kes kematian berlaku di negara berpendapatan sederhana dan rendah kerana imbasan awal, pencegahan dan rawatan hampir tidak disediakan, manakala vaksin untuk virus human papilloma (HPV) ditangguhkan.

2. Kesihatan reproduksi
Masalah kesihatan reproduksi dan seksual menyumbang satu pertiga isu kesihatan wanita berusia 15 hingga 44 tahun. Seks yang tidak selamat adalah faktor utama, terutama wanita dan remaja di negara membangun. Kira-kira 222 juta wanita tidak mendapat perkhidmatan kontrasepsi yang diperlukan.

3. Kesihatan ibu
Kebanyakan wanita mendapat manfaat daripada
penambahbaikan besar-besaran penjagaan ketika
kehamilan dan kelahiran yang diperkenalkan sedekad lalu.
Namun, kemudahan itu tidak disediakan di semua tempat dan pada 2013 dilaporkan kira-kira 300,000 wanita maut akibat komplikasi ketika mengandung dan bersalin.
Kebanyakan kes kematian ini boleh dicegah jika
perancangan keluarga dan kemudahan asas disediakan.

4. HIV
Sejak 30 tahun lalu ketika wabak AIDS melanda, ramai wanita muda menjadi mangsa jangkitan. Terlalu ramai wanita muda berjuang melindungi diri mereka daripada penyakit jangkitan seks HIV dan mendapat rawatan diperlukan.
Mereka terdedah kepada penyakit tuberkulasis atau batuk TB yang juga penyebab utama kematian dalam kalangan wanita berusia 20 hingga 59 tahun di negara berpendapatan rendah.

5. Penyakit jangkitan seks (STI)
Walaupun jangkitan HIV dan HPV penyakit jangkitan kelamin paling kerap dialami di seluruh dunia, penyakit jangkitan lain juga penting untuk dicegah dan dirawat seperti gonorrhoea, klamidia dan sifilis.
Ini kerana sifilis yang tidak dirawat menyumbang kira-kira 200,000 kematian bayi dalam kandungan dan pramatang setiap tahun, manakala 90,000 kematian bayi baru dilahirkan.

6. Keganasan terhadap wanita
Wanita mudah menjadi subjek kepada pelbagai bentuk keganasan yang berlainan, tetapi keganasan fizikal dan seksual, sama ada dilakukan pasangan atau orang lain, adalah paling menyakitkan.
Hari ini, seorang daripada tiga wanita bawah 50 tahun mengalami keganasan fizikal atau seksual dilakukan pasangan atau orang lain yang menjejaskan fizikal dan mental mereka dalam jangka masa pendek dan panjang.
Oleh itu, penting kepada mereka yang sihat untuk sentiasa prihatin terhadap keganasan dan membantu mencegahnya, selain memberi sokongan kepada mangsa.

7. Kesihatan mental
Kajian menunjukkan wanita lebih cenderung daripada lelaki untuk mengalami keresahan, kemurungan dan aduan somatik iaitu gejala fizikal yang tidak dapat dijelaskan secara perubatan. Kemurungan adalah masalah kesihatan
mental paling kerap berlaku dalam kalangan wanita dan kejadian membunuh diri penyebab utama kematian wanita berusia bawah 60 tahun.
Oleh itu, penting menyedarkan mereka mengenai isu kesihatan mental dengan memberi sokongan untuk mendapatkan bantuan.

8. Penyakit tidak berjangkit (NCD)
Pada 2012, kira-kira 4.7 juta wanita maut sebelum usia 70 tahun akibat NCD dan kebanyakan mereka dari negara berpendapatan sederhana dan rendah. Mereka maut akibat kemalangan jalan raya, merokok, alkohol, dadah dan obesiti. Dianggarkan 50 peratus wanita di Eropah dan Amerika mengalami obesiti dan membantu remaja perempuan dan wanita lain mengamalkan gaya hidup sihat di peringkat awal adalah kunci kesihatan hidup.

9. Menjadi ibu muda
Remaja perempuan berdepan pelbagai cabaran kesihatan reproduksi dan seksual seperti STI dan kehamilan. Kira-kira 13 juta remaja perempuan bawah usia 20 tahun melahirkan anak setiap tahun.
Komplikasi daripada kehamilan dan bersalin menjadi penyumbang utama kematian dalam kalangan ibu muda dan ramai menderita akibat keguguran yang tidak selamat.

10. Menjadi tua
Kebanyakan wanita yang sudah tidak bekerja atau bersara memperoleh wang pencen dan kemudahan lain yang sedikit berbanding lelaki, sekali gus kurang mendapat penjagaan
kesihatan dan perkhidmatan sosial. Selain berisiko miskin dan masalah lain berkaitan usia tua seperti nyanyuk, wanita tua kurang mendapat perkhidmatan kesihatan yang baik.

Artikel ini disiarkan di dalam Harian Metro pada : Ahad, 15 Mac 2015 @ 5:01 AM

Maka untuk menghargai setiap pengorbanan para wanita, Shaklee telah mengeluarkan Set Kesihatan Wanita untuk kesihatan OPTIMUM para wanita. Ianya adalah kombinasi nutrien yang menepati keperluan wanita disetiap peringkat kehidupan.

Dengan empat Set Kesihatan Wanita Shaklee (Women`s Health Sets) yang ditawarkan, akan sentiasa ada set yang sesuai dan menepati kondisi setiap daripada kita.


Berita baik juga untuk para suami dan lelaki yang nak berikan hadiah untuk para isteri dan ibu tersayang mereka! 😘

Apa yang ada dalam set Kesihatan Wanita Shaklee ni ye?



Set-set tersebut adalah :

(1) Gorgeous Set – Sesuai diamalkan untuk kesihatan menyeluruh bagi golongan remaja dan semua wanita secara amnya. Ia juga sangat menyokong kestabilan hormon wanita demi kesihatan yang berpanjangan.
  • ESP
  • Sustained Release Vita-C Plus
  • Vitalea Iron Formula
  • GLA Complex
(2) Prenatal Set – Disyorkan untuk wanita yang ingin mula merancang untuk hamil, juga ibu-ibu mengandung. Pemakanan sihat sangat penting sejak sebelum mengandung lagi bagi membantu tumbesaran janin yang sihat dan normal dalam kandungan nanti.
  • ESP
  • Sustained Release Vita-C Plus
  • Vitalea Iron Formula
  • B-Complex
  • OsteMatrix
  • OmegaGuard
(3) Postnatal Set – Set ini fokus untuk membantu menyokong kesihatan ibu-ibu seawal selepas melahirkan @ dalam tempoh berpantang seterusnya hingga tamat tempoh penyusuan susu ibu. Kebanyakan ibu pada fasa ini tidak dapat untuk betul-betul menjaga kesihatan dirinya dengan sempurna kerana kesibukan dan keletihan mengurus keluarga, dll. Jika anda salah seorang daripadanya, jangan abaikan kesihatan diri ya. Amalkan pengambilan suplemen untuk membantu kekal cergas, sihat dan bertenaga.
  • ESP
  • Sustained Release Vita-C Plus
  • Vitalea Iron Formula
  • Alfalfa Complex
  • OsteMatrix
  • OmegaGuard
(4) Amazing Golden Set – Set istimewa untuk menyokong kesihatan wanita terutama yang mula mendekati fasa pra-menopos dan juga yang telah pun menopos (putus haid). Ia membantu wanita mengatasi sebarang simptom menopos yang sangat tidak menyelesakan akibat perubahan hormon yang dialami. `Tonik ajaib` VIVIX juga membantu wanita kekal cergas, sihat dan gorgeous sekalipun setelah memasuki usia emas.
  • ESP
  • VIVIX
  • Vitalea Iron Formula
  • GLA Complex
  • OsteMatrix
  • OmegaGuard
Selain daripada suplemen untuk sihat dari dalam, Shaklee juga mempunyai set penjagaan kulit untuk tampil lebih sihat menawan.

(5) NutriWhite Skincare Set – Set penjagaan kulit NutriWhite Shaklee dengan bahan daripada tumbuhan terpilih bagi
  • melindungi kulit daripada rosak akibat sinaran UV matahari,
  • mencerah kulit secara semulajadi dari dalam,
  • membantu proses baikpulih dan penggantian sel-sel kulit yang baru dan sihat.

Set lengkap NutriWhite mengandungi :
  • Gentle Action Make-Up Remover
  • Gentle Deep Foaming Cleanser (pencuci muka)
  • Soothing Radiance Whitening Softener (toner)
  • Daily Defense Whitening Essence (serum)
  • Ultimate Protection Whitening Lotion (pelembap)
  • Overnight Renewal Whitening Cream (krim malam)
  • Spot Whitening Treatment
Yang best nya lagi, bagi setiap pembelian mana-mana set di atas, kita layak untuk mendapat semua di bawah :
  • Leaflet Women`s Health Sets PERCUMA
  • 2 buah “#LiveAmazing” paper bag PERCUMA
  • peluang untuk membeli “eco-friendly jute bag” Shaklee warna merah hati dengan harga RM12.72 sahaja (retail price RM22.90)

Cantik, kan, beg merah tue?

Kalau nak tahu, ramai yang sukakan “jute bag” Shaklee sebab ia sangat serbaguna untuk bawa apa saja ke mana-mana. Tahan lasak, ringan dan mesra alam pula tu. Setakat ni ia sangat membantu kami mengangkut bermacam barangan terutamanya semasa travel ataupun balik kampung. Semuanya boleh `disumbat` ke dalam “jute bag” yang saiznya agak besar ni.

Anda berminat untuk mencuba? 


Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Catat Ulasan

 
Top