30.9.15

Pedih ulu hati hilang dengan pengambilan Peppermint Ginger Plus dan ESP Shaklee



Effect pada mak saya sendiri. Suatu malam waktu saya datang rumah mak, saya lihat mak urut-urut dada dia. Bila saya tanya kenapa?? Mak jawab pedih ulu hati. Dia tak tahan sangat.  Pedih ulu hati mak ni, asal silap sikit makan memang akan jadi. Bukan sekejap je sakitnya. Sakit yang mak rasa tu daripada malam sampai pagi susah nak hilang. Bila lihat mak sakit, saya terus balik rumah ambil Peppermint Ginger Plus.

Saya patah balik pergi rumah mak. Jarak rumah mak dan saya dalam 15-20 minit. Sampai rumah mak, saya larutkan 3 biji Peppermint dan ESP. Tak sampai 1 jam, dia rasa lega sangat.


Sampai dia cerita dengan orang yang datang rumah. Bagus ambil Shaklee ni. Kalau tak masa pedih ulu hati dulu, amik ubat hospital yang macam air kapur tu susah nak lega dan dia tak sanggup minum sebab bila minum mesti nak muntah.

Yang lebih saya teruja bila puasa tahun ni dia tak kena pun pedih ulu hati berbanding tahun puasa sebelum ni. Bangun pagi mesti nak muntah. Tiada apa yang lebih menggembirakan hati seorang anak bila melihat mak sihat. Alhamdulillah




Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik button di bawah untuk membuat pesanan.

 Set Pedih Ulu Hati



Nak menikmati discount 20-30% harga produk? Semestinya boleh. Dengan register ahli Shaklee. Hanya RM 79.00 pendaftaran sekali untuk seumur hidup
 Daftar Ahli Shaklee
BERITA GEMBIRA Jika anda mendaftar ahli Shaklee bulan ini dan membeli sebotol Ostematrix, anda akan mendapat multivitamin Vita-Lea yang sudah berusia 100 tahun daripada Shaklee secara PERCUMA !!

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059 Instagram : kulit_cantik_sihat_semulajadi
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

Berat naik 6kg dalam masa 10 bulan dengan set Tambah Berat Shaklee


Saya ni sejak anak dara lagi berat saya tak pernah cecah 40kg. Rasanya lebih 15 tahun dah. Yang menjadi masalah kat saya masa nak cari size baju. Selalunya kena cari size XS atau S tapi memang susah nak jumpa dan kadang-kadang size S tu pun besar dengan saya. Lama juga saya alami masalah ni sebab saya makan la banyak mana pun, makan tengah-tengah malam sebelum tidur pun memang berat akan maintain 36-37kg je.

Ingatkan selepas kahwin berat akan naik la macam kebanyakkan orang tapi dah kahwin pun berat saya maintain sama. Sampai la saya pregnant baru la dapat cecah sehingga 50kg.

Tapi lepas jer dari pantang turun balik ke berat asal. Alahai sampaikan nurse-nurse kat Klinik Kesihatan marah la suruh makan banyak lagi. Tiap kali check-up klinik mesti kena tahan telinga tapi saya dah tak tahu nak buat apa lagi dah nak bagi berat saya ideal.

28/10/2013 saya register sebagai ahli Shaklee dengan tujuan utama saya nak tambahkan production susu untuk menyusu Ammar yang dah cecah setahun.

Saya beli Vitalea, B Complex, Alfalfa dan Ostematrix. Sehari selepas barang-barang ni sampai, suami saya tanya "Set naik berat badan ada tak?
" Saya terfikir ada ke?

Masa ni zero knowledge pasal Shaklee. So terus saya Google info dan ternyata ada!

Mata saya dah bersinar-sinar dah tak sabar nak order lagi...jadinya saya order ESP dan Mealshakes sebagai tambahan. Makanya suami saya juga consume set berat badan ni iaitu Vitalea, B-Complex dan Mealshakes.

Alhamdulillah dengan izin Allah berat badan saya dan suami naik. Pipi pun dah takde la nampak tulang pipi je. Naik berat badan tak bermaksud gemuk ye. Sebab masih ramai yang cakap saya slim tapi shape your body and built muscle. Bukan berat air. BONUS yang saya dapat, kesan sampingan dari produk yang saya ambil adalah tenaga dan kulit.


Kat sini saya kongsikan berapa berat saya naik selama 10 bulan consume Shaklee

Tinggi : 149cm
Target berat Ideal : 45-47kg
28/10/2013 - berat asal 36.5kg
28/11/2013 - berat naik 38kg
14/12/2013 - berat naik 38.6kg
11/1/2014 - berat naik 39.3kg
02/02/2014 - berat naik 39.8kg
29/08/2014 - berat naik 42.5kg
Total kenaikan - 6kg

Yeay...Akhirnya...berat saya cecah jugak angka 40kg tu...usaha bakal diteruskan...InsyaAllah selagi diizin olehNya.

Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik button di bawah untuk membuat pesanan.


 Tambah Berat Shaklee


Nak menikmati discount 20-30% harga produk? Semestinya boleh. Dengan register ahli Shaklee. Hanya RM 79.00 pendaftaran sekali untuk seumur hidup
 Daftar Ahli Shaklee
BERITA GEMBIRA Jika anda mendaftar ahli Shaklee bulan ini dan membeli sebotol Ostematrix, anda akan mendapat multivitamin Vita-Lea yang sudah berusia 100 tahun daripada Shaklee secara PERCUMA !!

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : kulit_cantik_sihat_shaklee
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

29.9.15

Dulu Benci Shaklee, Sekarang Sayang Sangat !

Ramai orang suruh aku ambik Shaklee dari dulu lagi tapi aku degil sebab aku tak suka makan pill.

Sekarang badan dah sakit (you are no longer young. You were pregnant twice and with breastfeeding some more. So jangan perasan kuat) and I am still working like a non pregnant lady.

Had bad Flu for 3 weeks but not a day I took off. Pffttt to those who came for MC when you had no fever, should feel inferior.

But I felt so tired each day. Getting worse. I feel like all I have left was just iron spirit and motivation only, no physical strength. It hit me.

You are lacking of nutrients dear. So, I digged up my old Shaklee's vitamins. I digged my Obimin as well. Took them regularly. Felt improvement but they weren't Calcium. Still don't feel complete.

You can ask my husband how he had to wake up at night whenever I cried in pain due to muscle cramps. I have fear in my sleep and I am scared to move because I can have cramps anytime.


Today is the second day of taking ESP with Osteomatrix.

I wasn't somebody who really believed in things. Deep inside, I might be skeptical because that was the old me but I was very hopeful. If this doesn't help me, my

God, I have to live in this backpain and exhaustion until perhaps after confinement?

Drank it. Took all the supplements from Shaklee.

Working 9a.m.-10.30 p.m. 2 days straight.
Driving Wangsa Maju- Cyberjaya at 30 weeks pregnant. And still, I feel surprisingly fine. If not, I would have whatsapped my staffs in the group telling them how I feel like dying hehehe. That I wanna go find the nearest bed. Please.

So Shaklee is not cock and bull story. It really works. Padan muka aku. Tak caya kan????

Dulu action sgt. Hmmmm (muka sinis, mata kenyit sebelah) Tak sangka ye. Menepati kata-kata Shaklee iaitu Sentiasa Berkesan, Sentiasa Selamat dan Setiasa Semulajadi.


Nak menikmati discount 20-30% harga produk? Semestinya boleh. Dengan register ahli Shaklee. Hanya RM 79.00 pendaftaran sekali untuk seumur hidup


BERITA GEMBIRA

Jika anda mendaftar ahli Shaklee bulan ini dan membeli produk lain, anda akan mendapat multivitamin Vita-Lea yang sudah berusia 100 tahun daripada Shaklee secara PERCUMA !!


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Saya perunding bertauliah anda

Umi Nazrah
Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059 Instagram : kulit_cantik_sihat_semulajadi
PM kami di
www.facebook.com/cantiksss

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.


Continue Reading

24.9.15

7 Tips Makan Sihat Di Hari Raya

Alhamdulillah, sekali lagi kita bertemu dengan Hari Raya Aidiladha yang mulia pada tahun ini. Streotaip nya setiap kali tibanya musim Hari Raya, kita akan disogokkan dengan pelbagai jenis makanan lazat sehingga rambang mata dan meleleh-leleh air liur dibuatnya.

Oleh yang sedemikian, saya kongsikan 7 tips Makan Sihat di Hari Raya.

7 TIPS PENYEDIAAN MAKANAN YANG SIHAT
1. Kurangkan gula, minyak dan lemak dalam penyediaan biskut dan kek. Gunakan 1/2 atau 3/4 daripada kuantiti gula yang biasa digunakan semasa menyediakan biskut dan kek.
2. Gunakan daging yang telah dibuang lemak atau ayam yang telah dibuang kulit.
3. Kurangkan penyediaan makanan yang bersantan, bergoreng dan berminyak.
4. Gantikan penggunaan santan dengan susu rendah lemak dalam penyediaan rendang dan kuah lontong.
5. Potong ayam atau daging dalam saiz yang kecil.
6. Gunakan ramuan tinggi serat untuk membuat biskut dan kuih raya seperti tepung bijirin penuh, oat dan buah prun.
7. Kurangkan penggunaan pewarna tiruan dalam penyediaan kuih muih, kek dan puding.

7 TIPS MAKAN SECARA SIHAT DI HARI RAYA
1. Makan dalam saiz hidangan atau kuantiti yang kecil.
2. Pilih makanan yang rendah kalori seperti buah-buahan serta makanan yang kurang minyak, lemak dan santan.
3. Pilih makanan yang tinggi serat untuk elakkan sembelit.
4. Hadkan pengambilan makanan yang manis dan berlemak seperti dodol.
5. Pilih buah-buahan segar sebagai pencuci mulut.
6. Hadkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan garam seperti kerepek.
7. Minum air kosong berbanding minuman berperisa berkarbonat atau minuman yang manis.

7 TIPS MERAIKAN TETAMU SECARA SIHAT DI HARI RAYA
1. Sediakan makanan dalam saiz hidangan yang kecil
2. Sediakan air kosong pada setiap waktu makan
3. Asingkan gula apabila menghidang teh dan kopi
4. Hidangkan pelbagai jenis sayur bersama hidangan utama
5. Hidangkan buah-buahan pada setiap waktu makan sebagai pencuci mulut
6. Sediakan pilihan makanan yang lebih sihat seperti sup berbanding kuah lemak
7. Elakkan menghidang asam, jeruk dan gula-gula kepada tetamu semasa Hari Raya.

Lemang, lontong, rendang, kari ayam, kuih muih, kek dan lain lain tu “kaya” dengan
kolesterol, garam dan gulanya. Seperti yang kita tahu, makanan berkolesterol tinggi ini penyumbang utama kepada masalah jantung, strok, berat badan berlebihan atau obesiti. Manakala gula dan garam pula menjadi penyebab kencing manis, darah tinggi dan
tekanan darah tinggi juga. Jadi kurang elok kalau di ambil terlalu banyak.

Berlari selama 15 minit (lelaki) = kalori 1 ketul ayam masak merah

Berbasikal selama 33 minit (wanita) = kalori semangkuk Laksa Penang

Berjalan kaki selama 158 minit (wanita) = kalori 1 mangkuk Mee Kolok

Berenang selama 41 minit (lelaki) = kalori sepinggan Nasi Kerabu

Senamrobik selama 34 minit (wanita) = kalori 5 cucuk sate ayam

Lagi satu alternatif untuk dijadikan “perisai” bagi anda yang nak enjoy makan di rumah terbuka nanti tanpa perlu nak sekat sekat selera adalah dengan ambil Alfalfa Complex, Lecithin, Herblax dan Phytocol-ST atau dipanggil Set Anti Kolesterol sebelum/selepas anda menikmati hidangan makanan Hari Raya.

Set Anti Kolesterol

Alfalfa Complex dan Lecithin – berfungsi untuk pecahkan lemak dalam badan dan buang keluar melalui najis.

Herblax – untuk mencuci dan membersihkan usus kita dari saki baki kotoran, lemak yang melekat di sana. Sesuai diamalkan setiap hari.

Phytocol – ST – menghalang kolesterol dan lemak yang tak di inginkan ini masuk dalam darah kita.

Jadinya lemak dan kolesterol dalam makanan tadi tidaklah berkumpul dalam badan kita selepas kita makan.

Nak menikmati discount 20-30% harga produk? Semestinya boleh. Dengan register ahli Shaklee. Hanya RM 79.00 pendaftaran sekali untuk seumur hidup.

BERITA GEMBIRA

Jika anda mendaftar ahli Shaklee bulan ini dan membeli produk lain, anda akan mendapat multivitamin Vita-Lea yang sudah berusia 100 tahun daripada Shaklee secara PERCUMA !!

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Produk Shaklee dari sumber SEMULAJADI,

Saya perunding bertauliah anda

Umi Nazrah
Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : kulit_cantik_sihat_semulajadi
PM kami di www.facebook.com/cantiksss

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Continue Reading

23.9.15

Suplemen Pilihan dan Keperluan Rakyat Malaysia

MAKANAN tambahan atau suplemen sebelum ini dianggap tidak begitu penting dan tidak ramai rakyat Malaysia yang mahu mengambilnya.

Bagaimanapun, selaras dengan peredaran zaman, suplemen kini menjadi keperluan dan pilihan ramai rakyat Malaysia memandangkan masyarakat sudah mula menyedari kepentingan mengambil makanan tambahan untuk kesihatan.


Anak semakin sihat

Kakitangan awam, Idyani Ismail berkata, sebelum ini, dua anaknya kerap tidak sihat dan hampir setiap bulan akan ke klinik untuk menerima rawatan.

Anak pertama saya, doktor mengesyaki asma dan perlu rawatan ‘nebulizer’ hampir setiap bulan, manakala anak kedua saya pula kerap demam dan selesema.

Namun sejak ambil suplemen, Alhamdulillah kedua-dua anak saya semakin sihat dan tidak perlu lagi ke klinik seperti dulu.

Menurutnya, setiap bulan, dia membelanjakan RM300 bagi membeli suplemen untuk keluarganya.

Dengan suplemen ini, kami sekeluarga tidak lagi bergantung 100% kepada ubat, malah kami semakin sihat.

Idyani mula mengambil suplemen sejak mengandungkan anak keduanya pada 2012 untuk menambah nutrisi dalam badan.

Ketika itu, saya cari maklumat tentang produk yang bagus untuk ibu mengandung di internet kerana mula muak minum susu.

Saya risau sebab tidak pasti apa yang dimakan setiap hari itu cukup atau tidak zat dan khasiatnya jika tidak ambil suplemen. Sehingga kini, saya masih kekal ambil suplemen.


Anak Sembelit

Suri rumah, Jazilah Ilyas berkata, dia mula memberikan anak sulungnya makan suplemen kerana kerap sembelit sejak kecil.

Sebelum itu, saya selalu berikan anak saya ubat sembelit untuk memudahkannya membuang air besar.

Namun, saya mula mengubah fikiran untuk mencari suplemen sesuai bagi anak saya untuk mengatasi masalah itu kerana tidak mahu bergantung
pada ubat.

Lagipun, anak saya ini fobia dengan ubat sejak kecil kerana banyak ubat yang dimakan sebelum ini memandangkan dia lahir dalam keadaan pramatang ekstrem.

Jazilah turut mengambil suplemen untuk mengelak keletihan melampau selepas menyusukan anaknya.


Susu ibu lebih berkualiti

Seorang doktor, Dr Nur Haidar Zakaria pula mula mengambil suplemen pada awalnya untuk memberi susu secara eksklusif kepada anaknya, sebelum mengambil makanan tambahan itu sehingga kini.

Memandangkan waktu kerja saya yang agak sibuk, kadang kala saya tidak sempat untuk memilih dan makan makanan yang betul-betul penuh nutrisi untuk keperluan diri dan bayi.

Bagi saya, suplemen bukanlah yang utama, cuma ia hanya pelengkap kepada makanan harian yang diambil supaya lebih seimbang untuk tahap kesihatan yang optimum.

Menurutnya, setiap bulan, dia membelanjakan purata kurang daripada RM100 untuk suplemen yang diambilnya.

Alhamdulillah, pengambilan suplemen yang konsisten, di samping dapat memberikan susu ibu yang berkhasiat buat bayi, ia banyak membantu diri lebih sihat dan bertenaga


Tingkatkan Imunisasi Badan

Bagi guru, Mohd Affan Awang Lah, dia mula mengambil suplemen sejak 2012 lagi dan membelanjakan RM100 setiap bulan untuk kesihatan.

Saya ambil sebab hendak lengkapkan makanan yang saya ambil setiap hari dengan suplemen supaya saya dapat nutrisi lengkap, selain meningkatkan imunisasi badan untuk mencegah penyakit.

Paling ketara, sejak saya makan suplemen, biji-biji halus yang ada di belakang badan saya ini semakin hilang. Saya juga perasan, badan saya tidak terlalu mudah letih seperti sebelum ini.


3 Sebab kenapa anda perlu memilih Shaklee:

Shaklee – Always Safe
Menjalani lebih 80,000 ujian kualiti setiap tahun.
Potensi yang dijamin -> pengesahan dari pihak ketiga
Keaslian dijamin -> 350 ujian pencemaran dilalukan terhadap SETIAP bahan botani
100% kepuasan dijamin

Shaklee – Always Green
Tiada perisa tiruan
Tiada pemanis tiruan
Tiada pewarna atau lemak trans
Tiada suapan tersembunyi
Tidak menjalani ujian terhadap haiwan
Tidak mengandungi bahan yang dilarang
Tidak mengandungi peluntur klorin

Shaklee – Always Work
USD 250 juta dilaburkan terhadap ujian-ujian, kajian dan pembangunan (R&D)
70 kajian klinikal telah diterbitkan
60 orang saintis Shaklee
50 patents

50th Anniversary Landmark Studies menunjukkan pengguna supplement Shaklee dalam jangka masa panjang memiliki kesihatan yang lebih baik dari mereka yang hanya mengambil multivitamin dan yang tidak mengambil supplement sama sekali.

Badan kita adalah satu mesin kompleks yang istimewa yang Allah ciptakan.

Beri dia nutrisi atau zat yang diperlukan, dia tahu untuk ‘repair’ sendiri.

Body Healing Mechanism. Subhanallah


MENGAPA SHAKLEE ?

1. Produk Shaklee di Malaysia disahkan HALAL oleh ISA-Islamic Service of America, badan yang diiktiraf oleh JAKIM.
2. Berasaskan sumber semulajadi yang tulen dan bebas dari bahan pengawet, tiruan, pemanis, pewarna, dan perisa.
3. Setiap bahan diuji dengan kawalan kualiti untuk ketulenan dan bebas dari bahan berbahaya seperti racun serangga.
4. Setiap ramuan botanikal turut diuji oleh pihak ketiga.
5. Setiap produk
mengandungi ramuan aktif
yang tepat untuk kesihatan yang optimum secara konsisten.
6. Shaklee mematuhi Good Manufacturing Practice piawaian kawalan kualiti
yang lebih ketat berbanding yang lain.
7. Produk Shaklee terserlah diseluruh dunia dengan membantu para atlet dan angkasawan NASA untuk misi mereka.


Anda ingin mencuba produk suplemen pilihan ramai iaitu Shaklee?

Hubungi saya

Umi Nazrah
Pengedar Sah dan Bertauliah
ID 869539
Whatsapp 019-4320059
Facebook Umi Nazrah
Instagram Kulit Cantik Sihat Semulajadi
E-mel umi.nazrah@gmail.com


Continue Reading

20.9.15

ESP Shaklee - Sumber Protein Lengkap


Apabila berbicara mengenai sumber protein, kebanyakan daripada kita akan terbayangkan sumber protein haiwan seperti ikan, daging atau sumber tumbuhan seperti tauhu, tempe. Sumber protein seperti soya seolah-olah dipinggirkan dan ramai orang mengatakan soya mempunyai lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

Kenapa kita perlukan suplemen protein?

Kerana manusia terdiri dari 60 trillions sel. Daripada hujung rambut ke hujung kaki, sel hormon, enzim, sel tulang serta semua organ penting perlu di maintain dan baik pulih juga untuk tumbesaran.

Kerana sumber Protein terbaik adalah daripada tumbuh-tumbuhan tetapi kebanyakan daripada kita hanya mendapat protein melalui sumber haiwan yang tinggi kandungan kolestrol, lemak dan juga bahan awet dan kimia (makanan ayam, ikan dan daging beku)

Kerana protein mudah rosak dengan suhu yang tinggi (seperti menggoreng)

Kerana untuk kita mendapatkan Protein mentah yang lengkap (dengan 9 jenis asid amino), larut segera (2.5 PER) serta non-GMO (tidak diubah genetiknya) di dalam pasaran amat terhad.

Protein daripada sumber haiwan

Protein haiwan hanyalah protein yang berasal dari haiwan. Semua karnivor dan omnivor sebahagian besar mengambil protein haiwan untuk memenuhi suplemen gizi mereka. Salah satu fakta menarik dan penting tentang protein haiwan adalah bahawa protein haiwan mengandungi semua asid amino perlu yang diperlukan oleh pengguna. Manusia, sebagai contoh, harus bergantung pada sumber makanan luaran untuk memenuhi keperluan gizi, terutama untuk memiliki beberapa asaid amino untuk mengembangkan protein tertentu, enzim, dan hormon. Kerana protein haiwan adalah satu set lengkap protein dengan asid amino perlu.

Namun, ada banyak hal lain yang datang bersama-sama dengan protein haiwan untuk makanan termasuklah kolesterol. Bahkan, jumlah asid lemak tepu yang lebih tinggi di dalam protein haiwan. Para ahli pakar pemakanan tidak mencadangkan pengambilan tinggi protein haiwan; pakar mengesyorkan beberapa sekatan kepada daging merah dan larangan daging olahan kerana risiko kanser pada saluran pencernaan. Oleh kerana itu, setiap orang harus menyedari masalah yang mungkin berkaitan dengan hidangan lazat dari daging, walaupun diperkayakan dan lengkap dengan sumber protein.

Protein daripada sumber sayuran

Protein sayuran yang hanya protein berasal daripada tumbuh-tumbuhan. Fakta telah membuktikan bahawa tanaman mengandungi semua asid amino perlu. Sebahagian besar produk protein seperti Dahl, Kacang, dan soya adalah kaya dengan protein. Tiada risiko peningkatan tahap kolesterol kerana protein sayuran jauh lebih sedikit nilai kolesterol dan hampir sifar.

Selain itu, beberapa kajian penelitian telah membuktikan bahawa pengambilan protein soya menggantikan protein haiwan boleh mengurangkan kolesterol LDL secara signifikan; pengurangan hampir 13% dari LDL telah diamati melalui penggantian 50 gram daging dengan protein soya per hari.

Selain itu, kehadiran vitamin dan mineral lainnya bersama dengan karbohidrat memberikan keseimbangan besar nutrisi dalam pakej protein sayuran.

Apa perbezaan antara Protein Haiwan dan Protein Sayuran?

Biasanya, sepotong daging (protein haiwan) mengandungi semua asid amino perlu, sedangkan banyak jenis tanaman secara kolektif mengandungi semua asid amino.
Baik protein haiwan dan sayuran datang dalam pakej, tapi protein haiwan mengandungi beberapa lemak yang tidak sihat, manakala protein sayuran mengandungi vitamin dan nutrisi sihat yang lain.
Protein haiwan biasanya lebih mahal daripada protein sayuran.
Protein haiwan lebih enak daripada protein sayuran.
Protein sayuran lebih sihat daripada protein haiwan.

KENAPA SOYA SEBAGAI SUMBER PROTEIN?

Makanan-lengkap protein yang punya asid amino ialah seperti daging, ikan, ayam. Tetapi disebabkan sumber ini juga tinggi lemak dan juga penggunaan ubatan seperti antibiotik dan bahan kimia lain dalam penternakan, maka pengambilan makanan ini sepatutnya diambil secara sederhana.

Manakala kekacang, brown rice yang juga kaya protein tetapi bukan merupakan makanan-lengkap protein (tidak mempunyai semua range asid amino).

Soya adalah makanan-lengkap protein yang mempunyai asid amino dan juga nutrient yang lain. Rendah lemak dan soya yang Non-GMO (tidak diubah secara genetik) membuatkan Soya sumber yang paling sesuai untuk menggantikan sumber seperti daging.

Jadi Soya adalah sumber yang paling selamat dan berkesan untuk diambil sebagai sumber protein kita.

7 Kriteria pemilihan soya yang betul

Kriteria 1: Jenis Soya

Pastikan soya tersebut adalah Non-GMO
GMO adalah Genetically modified Organisms.
Sebanyak 87% soya dikatakan mengandungi GMO manakala 70% pula terkandung di dalam makanan seharian kita. sumber


Apa bahaya nya GMO?

GMO boleh menyebabkan perubahan tahap kesihatan jantung. GMO banyak digunakan untuk melemahkan jantung tikus dan arnab. Jika diambil oleh manusia, pengeluaran toksin akan berlaku dan boleh merosakkan jantung manusia.
Alergik : Pengambilan GMO boleh menyebabkan alergi di kalangan manusia seperti mana kanak-kanak yang mempunyai alergi pada kacang
GMO juga oleh menyebabkan kematian di kalangan bayi
Ia boleh mematikan placenta, jantung, uri bayi dan sel dalam masa 24 jam

Oleh itu, jika ingin memilih jenis soya yang selamat, pilihlah yang diperbuat daripada non-gmo ingredients. Ianya ditulis dengan jelas pada label botol soya tersebut. Sekiranya tiada ditulis, memang sah protein tu ada GMO. Sudah terang lagi bersuluh.



Kriteria 2: Kualiti soya



Pastikan anda mendapat protein yang berbaloi dengan wang anda. Ketahui perbezaan antara ‘isolate’ dan ‘concentrate’ soya.

‘Concentrate’ soya megandungi hanya di anatra 30% ke 85% protein sahaja. Ianya lebih murah dan mudah untuk didapati di pasaran atau kedai-kedai.

Manakala ‘isolate’ mengandungi lebih daripada 90% kandungan protein dan lebih mahal harganya. Kandungan protein yang banyak ini menjimatkan wang anda kerana anda hanya perlu mengambil dalam 1-3 sudu saja sehari untuk memenuhi keperluan protein harian anda.


Kriteria 3: Perasa soya

Perasa soya anda boleh dikategorikan seperti berikut:

1. Tiada perasa atau pemanis

2. ‘Artificial’ atau kombinasi bahan ‘natural’ dan pemanis

3. Hanya bahan semulajadi dan pemanis

Walaupun pemanis dan perasa tiada kaitan dengan kandungan nutrisi di dalam soya, namun kebanyakan penggemar soya memilih untuk mengambil soya yang berperasa semulajadi dan pemanis semulajadi.

Untuk mendapatkan soya yang tiada bahan pemanis dan perasa, dapatkan ‘Isolate Soya’ atau yang ‘100% whey protein’ tanpa perasa.


Kriteria 4: Lactose-free soya

Soya yang terbaik adalah soya yang bebas daripada laktosa. Banyak kebaikan lactose-free soya ni.. Antaranya ialah:

Ia tidak muak dan lebih mudah hadam, tidak seperti susu. Pemilihan soya berasaskan tumbuhan adalah lebih baik daripada soya daripada haiwan kerana ia lebih mesra pada sistem penghadaman kita.
Ia mengelakkan alergi dan tindakbalas dalaman
Ia mengandungi nutrisi yang lengkap. Fiber, omega 3, 6 dan 9 yang terdapat pada soya tumbuhan membantu memperbaiki tisu dan sel badan.
Mesra alam- soya berasaskan tumbuhan lebih mesra alam semulajadi.


Kriteria 5: Keperluan soya di dalam badan

Keperluan Ambil mengikut keperluan badan sahaja. Kita tidak boleh secara keseluruhannya menolak kepentingan soya kerana fungsi protein untuk tubuh manusia adalah sangat besar. Banyak dari proses pertumbuhan tubuh manusia dipengaruhi oleh protein yang terkandung di dalam tubuh kita. Protein merupakan 1/6 daripada komposisi badan manusia.

Protein amat perlu untuk pertumbuhan sel-sel kulit, rambut,kuku, otak, organ, saraf, menjaga imuniti tubuh badan, membina bahan senyawa kimia seperti enzim dan hormon yang berperanan penting dalam mengatur berbagai proses yang terjadi di dalam tubuh dan bahan bakar untuk menaikkan energi tubuh.

Namun, pengambilannya perlulah mengikut keperluan anda.



Kriteria 6: Reputasi

Suplemen diet termasuk di dalam kategori U.S. Food and Drug Administration berbeza dengan ubat-ubatan dan makanan biasa.



Dalam bidang nutrisi (suplemen vitamin) pula, FDA menjaga beberapa aspek seperti ‘claim’ dan label.Tidak seprti produk farmasuetikal (ubat dari unsur drug), FDA tidak mengawal kesan vitamin tersebut ke atas kesihatan, sebaliknya mengawal ‘claim’ dan penggunaan label.(sumber)

Syarikat pengeluar protein yang bagus perlu mematuhi beberapa aspek berikut:
[1] Menjalankan Ujian Klinikal
[2] Label – tidak menyatakan bahan asas sebagai bahan utama. Sebaliknya dilabel dalam bahasa saintifik

[3] Claim (Dakwaan) – perlu menyatakan dakwaan seperti”produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, mencegah atau merawat penyakit”


Kriteria 7: Elak daripada soya yang mengandungi bahan berikut:

Stok haiwan yang diawet- kerana ianya dihasilkan daripada tulang yang teah direbus. Hasil produk ini merupakan gelatin, iaitu protein yang mempunyai nutrisi yang paling rendah

Protein Hydrolysate—Ini dihasilkan daripada haiwan tiruan dan mempunyai asid amino yang paling sikit. selalunya ia dilabelkan sebagai “predigested protein.”

Whey—Ini merupakan hasil produk daripada keju. ia merupakan protein yang tidak lengkap melainkan sekiranya ia ditambah dengan protein lain yang berkualiti tinggi.

Lactalbumin—Jika asid ditambah ke dalam susu, ia akan menjadikan protein tersebut menjadi seperti protein yang digunakan untuk membuat plastik.

Kolagen – Ia diperbuat daripada urat daging dan kulit dan tisu penghubung di dalam badan haiwan. Ia merupakan protein yang paling rendah.

Telur putih- Ia menjadi busuk di dalam udara yang lembap. Ia hanya mengandungi 10% protein. Ia lebih sensitif pada panas daripada telur keseluruhannya.


Perbezaan ESP Shaklee Dengan Jenama Lain

1. Soya non-GMO

Shaklee menggunakan soya non-GMO. Ianya tidak dihasilkan secara genetik atau dalam erti kata lain, tidak diubah daripada keadaan asalnya. Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali sebagai Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, anda boleh yakin dengan komitmen Shaklee di dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti. Menurut saintis dari Brazil, Dr.Louis, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan ke dalam sel tumbuhan. Jadi, penghasilan soya secara genetik sebenarnya TIDAK DIJAMIN KESELAMATANNYA. Dan kos menghasilkan soya genetik ini adalah LEBIH MURAH berbanding non-GMO soya! Oleh itu, kebanyakan syarikat pengeluar minuman berasaskan soya memilih untuk menghasilkan minuman soya secara genetik. Sebab itu juga, harga ESP Shaklee adalah lebih tinggi daripada yang lain. Ini kerana proses penghasilan ESP Shaklee bukanlah mudah!

2. Mengandungi 9 Asid Amino Penting

Salah satu ciri yang paling berharga kacang soya adalah bahawa ia adalah protein yang lengkap dan memberi SEMUA sembilan asid amino penting. Badan memerlukan ini sehari untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi, dan enzim. WALAU BAGAIMANAPUN, tidak semua kacang soya adalah sama. Kualiti dan amino kandungan asid akan berbeza-beza berdasarkan keadaan tanah, dan berkembang dan menuai keadaan berubah-ubah. Jika satu asid amino penting hilang, sistem imun boleh tertekan 30%, dan banyak fungsi badan yang penting ditangguhkan atau dihentikan. Oleh itu, adalah penting bahawa setiap kelompok kacang soya diperiksa untuk kandungan asid amino jika kita mahu bergantung kepada isolat soya itu menyediakan bekalan yang DIJAMIN daripada sembilan asid amino penting. Dan ESP Shaklee ada menyediakan semua sembilan asid amino penting.

3. Pembersihan Menggunakan Air Bukan Alkohol

Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. Ia akan memusnahkan kandungan isoflavon sehingga 88%! Sedangkan isoflavon itu diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser payudara, prostat, paru-paru, usus dan kanser umum lain kerana peranannya dalam mempengaruhi metabolisma hormon reproduksi dan aktiviti biologi. Berbeza dengan soya dalam ESP Shaklee, ianya dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavin genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.

4. Dihasilkan Pada Suhu Yang Rendah

Penghasilan ESP Shaklee dibuat pada suhu yang rendah. Asid amino adalah sangat sensitif kepada haba. Dalam beberapa kajian, protein memasak telah ditunjukkan untuk memusnahkan sehingga 50% daripada beberapa Asid Amino. Jika seorang individu secara konsisten menggunakan diet yang kurang dalam semua asid amino penting, boleh menyebabkan perkembangan otak dan hormon, atau lain-lain pembangunan tisu badan yang tidak mencukupi.

5. Penyingkiran Bahan Anti-Tyrosine / Anti-Growth

Orang Asia yang memakan soya dalam jumlah yang besar selama bertahun-tahun, telah mengetahui bahawa soya mentah mengandungi bahan “anti-growth”, “anti-tyrosine”. Kekurangan tyrosine akan menyebabkan tekanan darah yang rendah, suhu badan yang rendah, dan restless leg syndrome (RLS). Oleh itu, orang Asia sentiasa memasak makanan soya mereka secara sederhana untuk menyahaktifkan bahan “anti-tyrosine/anti-growth”. ESP Shaklee melalui proses mengekstrak yang membuang bahan ini, tetapi dalam masa yang sama menyimpan soya dalam bentuk yang mentah untuk mengekalkan tahap tertinggi AMINO ASID dan isoflavon, yang sangat sensitif terhadap haba.

Secara ringkasnya, kenapa kita patut pilih ESP Shaklee:

√ 14 Grams protein bagi setiap hidangan
√ Hanya menggunakan proses pensijilan IPP NON-GMO Soy Protein
√ Kualiti Protein Tertinggi
√ Sumber Protein Vegetarian Asli
√ Bebas Kolesterol Secara Semulajadi
√ Tiada Lemak Tepu
√ 1 Gram Jumlah Lemak Setiap Hidangan
√ Laktosa Percuma Secara Semulajadi
√ 50% Keperluan Harian Kalsium Anda
√ Semua Asid Amino, termasuk sembilan yang penting yang anda perlu mendapatkan daripada makanan
√ Diproses menggunakan air untuk mengekalkan secara semulajadi isoflavon seperti genistein dan daidzien
√ Tiada perisa tiruan, pemanis, atau bahan pengawet yang ditambah

Anda berminat untuk mencuba? Boleh klik button di bawah untuk membuat pesanan terus secara online.







Nak menikmati discount 20-30% harga produk? Semestinya boleh. Dengan register ahli Shaklee. Hanya RM 79.00 pendaftaran sekali untuk seumur hidup
 Daftar Ahli Shaklee
BERITA GEMBIRA Jika anda mendaftar ahli Shaklee bulan ini dan membeli sebotol Ostematrix, anda akan mendapat multivitamin Vita-Lea yang sudah berusia 100 tahun daripada Shaklee secara PERCUMA !!

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : kulit_cantik_sihat_semulajadi
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading