1

Berikut merupakan 10 petua serta doa yang boleh saya dan anda amalkan untuk memudahkan proses bersalin nanti.

1. Elakkan Terlalu Berehat
Jangan manjakan diri anda. Gagahkan diri anda untuk melakukan kerja rumah yang ringan. Malah anda juga disarankan untuk memperbanyakkan aktiviti berjalan semasa minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran.

2. Menimba Ilmu Pengetahuan
Rajinkan mulut anda untuk bertanya pengalaman bersalin orang sekeliling sama ada kawan sepejabat,saudara mara,mahupun jiran tetangga. Pastinya mereka mempunyai pelbagai pengalaman dan tips untuk dikongsikan kepada anda.

Selain itu,luaskan pengetahuan melalui pembacaan. Belilah buku yang berkaitan kehamilan dan bersalin sebagai langkah awal untuk mendapat sedikit gambaran tentang perjalanan seorang ibu hamil hingga melahirkan bayi.

3. Persediaan Fizikal Dan Mental
Rajinlah membaca Al-Quran serta amalkan solat-solat sunat dan zikir. Sentiasalah berdoa agar dipermudahkan proses sebelum,semasa dan selepas bersalin. Paling penting,jadikan anda sebagai seorang yang berfikiran positif.Selain itu,ibu hamil mestilah menjaga kesihatan agar sihat tubuh badan. Hindari diri dari melakukan aktiviti dan penyakit yang boleh memudaratkan dan mendapat jangkitan.

4. Menenangkan Diri Dan Memohon Maaf
Walaupun sakit,ibu hamil harus berusaha untuk bertenang dengan cara berzikir dan berselawat untuk mengurangkan sakit yang ditanggung.Ketika ini,sokongan moral daripada si suami sangat membantu terutamanya di saat kelahiran. Jangan lupa untuk memohon maaf kepada suami dan kedua orang tua anda sebelum bersalin.

5. Alas Perut
Melahirkan anak memerlukan tenaga yang banyak. Kekurangan tenaga akan menyukarkan atau melambatkan proses bersalin. Oleh itu,alaslah perut anda sebelum masuk bilik bersalin. Makanlah sesuatu walaupun anda tidak berselera. Jangan sesekali biarkan perut anda kosong.

6. Minyak Kelapa Dara
Minyak kelapa dara atau lebih dikenali sebagai VCO(virgin coconut oil) sangat membantu proses bersalin. Ia juga merupakan. Minyak kelapa dara boleh diambil dengan cara diminum atau dalam bentuk kapsul. Pengambilan minyak kepala dara sepanjang tempoh kehamilan juga bertindak.

7. Telur Ayam Kampung
Telur ayam kampung sememangnya sinonim dengan pemulihan tenaga. Menurut petua orang lama,pengambilan telur ayam kampung bersama air milo sangat membantu semasa proses bersalin terutamanya semasa meneran. Caranya adalah dengan mengambil sebutir telur ayam kampung mentah dan pecahkan ke dalam secawan air milo. Kacau kemudian diminum sebelum anda pergi ke hospital untuk bersalin. Mungkin petua ini agak meloyakan tekak anda namun percayalah ia dapat memudahkan proses anda bersalin kelak. Telur ayam kampung ini juga boleh diambil sepanjang tempoh kehamilan dalam bentuk separuh masak.

8. Bendi
Sayur bendi terdiri daripada 90% air dan kaya dengan kandungan kalsium. Sayur yang berlendir ini dapat membantu dalam proses bersalin. Bendi boleh dimakan dalam pelbagai cara termasuklah ulam,ditumis,dimasak bersama ikan dan sebagainya. Ibu hamil yang mempunyai masalah buasir juga boleh mengamalkan makan bendi supaya tiada masalah yang timbul semasa bersalin nanti.

9. Kurma Dan Air Zam-Zam
Kurma adalah sejenis buah yang boleh memberikan tenaga dengan segera kerana ia pantas diproses dan diserap. Selain mengandungi karbohidrat,kurma juga terdiri daripada serat dan potassium. Buah kurma amat baik untuk wanita mengandung kerana ia akan memudahkan proses bersalin dan mengurangkan pengaliran darah semasa bersalin. Makanlah buah kurma sebanyak yang boleh sementara menungu untuk masuk ke bilik bersalin dan minum bersama air zam-zam sebagai penghilang dahaga.

10. Amalkan Senaman Pelvis
Rajinkan diri anda untuk melakukan senaman pelvis kerana jika otot pelvis anda kuat maka ia akan memudahkan otot pelvis menerima tekanan sewaktu proses bersalin nanti. Selain itu, lakukan juga senaman biasa yang ringan secara tetap.

Anda juga boleh tambahkan tenaga untuk memudahkan ketika bersalin dengan Shaklee. Apakah produk yang sesuai?


1. Energizing Soy Protein (ESP)

ESP membekalkan protein yang berkualiti untuk membaiki sel-sel badan kita. Bila sel-sel badan sihat, maka penyembuhan badan dan penyerapan vitamin pada badan akan lebih efektif.
ESP memberi tenaga, bertindak sebagai milk booster, membantu melancarkan penghasilan susu dan penting untuk kelenjar dan tumbesaran
ESP membantu mencantikkan kulit ibu, menganjalkan dan menyihatkan kulit.



2. Performance Drink

Performance Drink ni sangat mudah dibancuh!

Bila anda dah mula rasa sakit-sakit kontraksi, mudah sangat-sangat! Cepat-cepat pergi mandi bersihkan badan, makan kenyang-kenyang untuk persediaan masuk labour room dan bancuhlah Performance Drink yang jadi keperluan utama buat anda untuk melahirkan anak.

Kalau rasa tak sempat nak minum masa tu, boleh bancuh dalam tupperware minum dan minumlah dalam kereta sepanjang perjalanan ke hosiptal. memang sangat mudah, kan?

Kenapa Performance Drink satu keperluan untuk ibu yang nak masuk labour room untuk bersalin?


Jawapannya mudah saja!

1. Membantu mempermudahkan proses bersalin :
Sebab ia mengandungi kesemua elektrolit yang diperlukan badan untuk membantu mempermudahkan proses bersalin.

2. Elakkan sakit berpanjangan :
Perlu diingat, kesemua elektrolit yang diperlukan ini bukan saja memudahkan kita untuk bersalin, tetapi ia juga membantu mengelakkan sakit berpanjangan semasa proses bersalin itu.

3. Membekalkan tenaga berkekalan :
Performance drink juga mengandungi karbohidrat unik yang memberikan tenaga berpanjangan kepada para ibu-ibu yang berjam-jam berada di dalam bilik bersalin. Secara realitinya, sudah tentulah ibu yang menanti untuk bersalin sudah tidak lalu dan berselera untuk makan, jadi, tenaga dari performance drink inilah yang membantu kita bertenaga untuk meneran dengan sepenuh tenaga melahirkan anak.

4. Kekalkan hidrasi badan :
Dengan pengambilan performance drink ini, ia membantu kita kurang rasa dahaga dalam masa yang lama, yang penting sekali mengekalkan penghidratan air dalam badan kita.




Anda berminat untuk mencuba ESP Shaklee? Boleh klik button di bawah untuk membuat pesanan.

 ESP Shaklee

Nak menikmati discount 20-30% harga produk? Semestinya boleh. Dengan register ahli Shaklee. Hanya RM 79.00 pendaftaran sekali untuk seumur hidup

 Daftar Ahli Shaklee

BERITA GEMBIRA Jika anda mendaftar ahli Shaklee bulan ini dan membeli sebotol Ostematrix, anda akan mendapat multivitamin Vita-Lea yang sudah berusia 100 tahun daripada Shaklee secara PERCUMA !!


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Catat Ulasan

  1. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Bersalin Dengan Lebih Mudah. Pengetahuan yang sangat penting untuk ibu yang sedang hamil.

    BalasPadam

 
Top