0

Trend terkini zaman sekarang, kebanyakan rakyat Malaysia lebih suka membeli ubat-ubatan mereka secara online/atas talian melalui laman sosial facebook/instagram/blog dan sebagainya.

Akibatnya ada para pengguna yang mendapat kesan negatif dek akibat kesan penggunaan ubat-ubatan yang mengandungi bahan terlarang.

Di sini saya kongsikan sedikit info yang saya dapat ketika mendengar Slot Tips Sihat Nasional FM - Belian Produk Ubatan Secara Online pada 25hb Jun 2015 pukul 12.15 tengahari. Semoga bermanfaat.


❌Masalah belian produk online - Testimoni rekaan, Tiada kajian klinikal
❌Risiko belian - Kualiti, keberkesanan tidak dapat dipastikan, ubat tidak berdaftar KKM.
.
Ubat berdaftar KKM.
-----------------------
✅ Produk kesihatan dalam negara juga luar negara, ada pengesahan KKM.
✅ Apa maksud pengesahan KKM?
.
❤Ubat Berdaftar KKM
1. Ada pendaftaran MAL yg bermaksud sudah dinilai oleh KKM dari segi bahan.
2. Mempunyai tag hologram
.
❌Ubat tak berdaftar KKM.
Tiada pendaftaran MAL, hologram yg asli.
Packaging sebiji mcm yg berdaftar, kos rendah tiada kualiti
.
.
Perbezaan ubat tulen dan tiruan
-------------------------------------
❌Ubat tiruan kilang yg xbersih, xda mutu, xda sistem operasi pengilangan yg baik, pencemaran bhn kimia

✔️Ubat yg baik - Operasi pengilangan yg baik yg ditetapkan. Ubat yg selamat, yg berkesan, yg berkualiti.


Cara nak semak kesahihan produk

Boleh check produk berdaftar di laman web
www.pharmacy.gov.my
Nombor pendaftaran yg tak wujud adalah produk tiruan atau tidak berdaftar
Decoder meditag utk pengguna check hologram di premis farmasi
.
.
Tindakan penguatkuasaan dalam menyekat iklan
--------------------------------------------------
✔️Pasukan pemantauan iklan perubatan media cetak elektronik
✔️Pemantauan dan siasatan produk atas talian/premis
✔️Tingkatkan pengetahuan/kesedaran pengguna
.
.
Kesan ubat tiruan
---------------------
❌Lihat kandungan ubat tiruan - kuantiti bahan aktif tinggi rendah/logam berat/bahan asing - akibatnya boleh merosakkan buah pinggang
❌Ada ubat terkawal yg bahaya - Contoh produk bahan kimia dahulunya utk mati pucuk tapi sebaliknya kini tanpa kawalan digunakan untuk pembesaran seks yang melampau - akibatnya tekanan darah rendah, pening pitam
❌Hyrokuinon dicampur dalam produk pemutih pencerah - kesan muka seperti terbakar, hyperpigmentasi, alergik pada matahari
❌Produk kulit amek masa untuk nampak kesan tapi kalau cepat, akan ada kesan pada muka dalam masa yang pantas
.
.
---------------
Dr. Morgan Ram, Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasaan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia
.
.
*** Feel Free to Share


Iklan Ubat-ubatan

Pengiklanan secara bertanggungjawab melindungi orang awam dengan mempromosi cara penggunaan ubat yang betul dan selamat.

Jika anda ternampak iklan ubat produk yang mengatakan ia merupakan ubat ajaib atau ubat miracle, adakah anda akan percaya?

Sila lihat sama ada iklan itu mempunyai nombor kelulusan KKLIU daripada Lembaga Iklan Ubat, Jika tiada, jangan percayai iklan tersebut!

Bahagian Penguatkuasaan Farmasi akan memastikan anda membaca iklan mengenai produk-produk ubat yang:
✓ Tepat
✓ Dipercayai
✓ Diakui

Contoh Iklan Ubat yang DILULUSKAN adalah seperti di dalam gambar.


Kenapa Shaklee dijamin selamat, berkesan dan diyakini?

1. Nombor MAL

MAL nombor ni merupakan nombor siri yang digunakan oleh Biro Perkhidmatan Farmaseutikal Kebangsaan untuk mengenal pasti produk kesihatan yang telah berdaftar dengan pihak Kementerian Kesihatan Malaysia. Jika anda membeli produk kesihatan pastikan dahulu ada MAL nombor ni ye. So anda takdela ragu-ragu dengan produk tersebut. Bukan senang tau nak dapatkan nombor siri ni! Sangat strict dan susah ye :)

Cuba anda lihat pada label produk Shaklee. Ada kan nombor siri MAL tu?


Seperti yang kita sedia maklum semua produk ubat-ubatan di Malaysia diwajibkan berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) terlebih dahulu sebelum dipasarkan kepada pengguna termasuklah produk-produk yang dibuat di luar negara.

Produk yang berdaftar mempunyai nombor pendaftaran MAL (contoh MAL12015012NC) dan label Hologram Meditag pada pembungkusannya. Sekiranya sesuatu produk ubat tidak mempunyai kedua-dua ciri ini, produk tersebut dikhuatiri tidak berdaftar dengan KKM.

Semua ubat berdaftar mesti mempamerkan nombor pendaftarannya pada label atau pembungkusannya. No. pendaftaran dimulakan dengan huruf ‘MAL’ diikuti dengan 8 digit nombor dan di akhiri dengan huruf-huruf yang menunjukkan kategori pendaftaran produk tersebut iaitu :

Kategori pendaftaran produk:
A – Ubat mengandungi racun terkawal
X – Ubat yang tidak mengandungi racun terkawal /OTC
T – Ubat tradisional
N – Suplemen kesihatan

****so , semua produk shaklee bermula dengan MALXXXXXNC -N bermaksud suplemen kesihatan dan C bermaksud company berdaftar


Antara senarai Kelulusan KKM Produk Shaklee

Shaklee B COMPLEX WITH FOLIC ACID - MAL12035068NC
Shaklee CAROTO-E-OMEGA PLUS -MAL13035001NC
Shaklee CAROTOMAX – MAL11125035NC
Shaklee Chewable Vita-C Plus – MAL12095008NC
Shaklee Cinch T-Lift Mix – MAL12095003NC
Shaklee GLA COMPLEX – MAL12035070NC
Shaklee LECITHIN – MAL12015012NC
Shaklee OMEGA GUARD – MAL12015013NC
Shaklee Optiflora Prebiotic Complex – MAL12095002NC
Shaklee ZINC COMPLEX – MAL12035053NC
Shaklee COQHEALTH PLUS – MAL12055049NCR
Shaklee PHYTOCOL-ST – MAL13045016NC


Cara-cara untuk membuat semakan samada produk Shaklee ini mendapat kelulusan KKM atau tidak.

Masuk terus ke laman web BPFK :  http://portal.bpfk.gov.my/product_search.cfm


Kelulusan KKM Produk Shaklee membuktikan bahawa Shaklee sentiasa menekankan produk yang pengguna ambil adalah selamat. Selama lebih 50 tahun Shaklee berada di pasaran, mereka telah melaburkan lebih USD 300 juta untuk bidang penyelidikan dan pembangunan produk kesihatan.

Setiap botol produk Shaklee akan diseal dengan kemas untuk menjaga kualiti vitamin Shaklee. Dan anda juga boleh melihat nombor pendaftaran KKM yang turut di print di botol tersebut.

Antara maklumat lain yang terdapat pada botol Shaklee adalah cara pengambilan, tarikh dikilangkan dan tamat tempoh, Bahan dan juga kandungan nutrisi setiap kali anda menggunakan produk Shaklee.

Bukan itu sahaja, Shaklee juga telah mendapat kelulusan Halal dari pertubuhan yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Maka sudah ada banyak sebab kukuh untuk anda mengatakan YES kepada Shaklee !!


Jika anda berada di sekitar daerah Sik dan Baling serta Perlis, anda boleh dapatkan produk shaklee secara COD. Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di dalam daerah Sik dan Baling serta kawasan sekitar Perlis.

Selain itu, pengeposan seluruh negara juga tersedia khusus untuk anda.

untuk Pertanyaan,Tempahan dan Temujanji
Call/ Whatsapp: 019-4320059
Email : umi.nazrah@gmail.com
FB : Kulit Saya Cantik dan Sihat Semulajadi

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.


Catat Ulasan

 
Top