30.10.14

Berjaya Hilangkan Parut Keloid dengan ESP Shaklee!


Pernah tak dengar pasal Keloid? Mungkin tak ramai yang pernah dengar pasal keloid ni kan. Tapi sesiapa yang pernah bersalin secara ceaseran atau menjalani sebarang pembedahan sudah pasti tau tentang parut keloid ni. Ada sesetengah orang sedang berusaha keras untuk hilangkan parut keloid akibat dari pembedahan bersalin anak pertama dulu.

Keloid adalah luka parut yang hidup. Ia menjadi timbul, membesar dan akhirnya keluar dari sempadan luka yang lama. Kadangkala ia boleh menjadi begitu besar sehingga menyebabkan rasa sakit, gatal dan kurang selesa. Bukan itu sahaja, ia boleh menyebabkan tekanan perasaan dan perasaan rendah diri kerana secara kosmetik ia boleh mengubah fizikal seseorang. Namun, secara medikal, ia tidak mengundang bahaya kepada nyawa.

Bagaimana keloid terjadi?

Keloid terjadi apabila tisu penghubung terus membahagi walaupun bahagian luka sudah dipenuhi dengan tisu baru sehingga menyebabkan kawasan luka ini menjadi timbul. Jika tidak dirawat dari awal, keloid atau parut yang timbul lebih sukar untuk ditangani.

Keloid boleh terhasil daripada luka terbakar, luka hirisan, luka yang terkena kuman, chicken pox (cacar), tempat vaksinasi (di bahu – biasanya bekas BCG), jerawat, malah luka-luka kecil. Bagaimana keloid boleh terjadi agak misteri. Ini adalah kerana walaupun di badan seseorang yang sama, luka di tangan kanan boleh menjadi keloid sedangkan di tangan kiri tidak pula menjadi keloid. Walaupun begitu, secara saintifik, keloid terhasil daripada penghasilan tisu parut seperti kolagen yang berterusan dan berterusan tanpa henti.

Yang paling mengerikan, susah nak http://mediskus.com/tips/cara-menghilangkan-keloid.html hilangkan parut keloid hilangkan parut keloid
ni tanpa apa-apa pembedahan. Selalunya terpaksa buat minor surgery untuk buang. Tapi kesan dari minor surgery tu, bekas kawasan surgery tu akan jadi gatal dan sangat sensitif dan ada sesetengah kes sampai luka kulit akibat dari aktiviti menggaru kulit yang gatal tu.



esp1 Hilangkan Parut Keloid dengan ESP! [TESTIMONIALS] testimonials esp testimonial shaklee products healthy beauty energizing soy protein esp %tag


Jangan risau, Shaklee ada penyelesaiannya…. Nak tau apa kata pengguna yang ambil ESP untuk masalah ni?


“Just nak share, ESP mmg amazing! Saya ada buat minor surgery utk buang keloid (parut hidup) 2 bulan yang lepas. Dalam 2,3 minggu ni, parut surgery tu bertukar menjadi gatal dan luka akibat kulit sy yg sensitif dan juga menggaru. Selepas sy amalkan minum ESP, alhamdulillah, luka tersebut kering dan gatal-gatal pun hilang tanpa apa-apa ubat doktor. Memang sangat kagum!
icon smile Hilangkan Parut Keloid dengan ESP! [TESTIMONIALS] testimonials esp testimonial shaklee products healthy beauty energizing soy protein esp %tag

=======================
BAGAIMANA NAK ORDER ?
=======================
Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.


Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.
Bagi yg tidak memliki debit kad tersebut, boleh hubungi saya di 
Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda
Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

29.10.14

MESTI DAPATKAN! Testimoni Kecantikan ESP Shaklee sebelum 31hb Oktober

Dah heboh tawaran beli 6 tin dapat 7 tin (ditambah dengan 1 tin PERCUMA, pendaftaran keahlian PERCUMA, bonus bulan seterusnya PERCUMA) ESP Shaklee bulan ni. Begitu juga dengan testimoni para pengamal ESP yang sungguh mengujakan, malah sangat rugi kalau tak beli ESP Harga Jatuh Gaung bulan ni.


















=======================
BAGAIMANA NAK ORDER ?
=======================

Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.


Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI?
Saya perunding bertauliah anda
Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

TIPS KALORI : 1 Hidangan ESP bersamaan 1 Pinggan Nasi Lemak?!


Orang Malaysia mahu pun orang luar negara yang ada kat dalam Malaysia ni, kalau tak sukakan nasi lemak memang sangat memelikkan. Boleh dikatakan nasi lemak ni hidangan pilihan setiap orang, baik pagi mahu pun petang atau malam. Memang diakui nasi lemak ni sangat sedap sehingga menjilat jari. Tapi AWAS! kepada individu yang sedang diet untuk turunkan berat badan, nasi lemak ni adalah musuh anda. Menurut Kevin Zahri di 10 Makanan paling menggemukkan Malaysia, nasi lemak ni adalah penghuni tangga nombor 1 dengan jumlah kalori sebanyak 390 kalori.

Apa itu kalori?
Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga.

Adakah badan perlukan kalori?
Ya, badan perlukan kalori untuk menjana tenaga, tetapi jika ia diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar menjadi lemak dan disimpan dalam badan, ini akan menyebabkan pertambahan berat badan dan membahayakan kesihatan.

Macam mana saya hendak kira kalori dalam makanan?
Biasanya setiap produk yang dijual ada kiraan kalorinya di bahagian “Maklumat Pemakanan” dan kiraan juga boleh dibuat dengan mendarab berat dalam “gram” nutrisi berikut dengan nombor pekali yang disenaraikan.

Karbohidrat: Didarab dengan 4 kalori setiap gram
Protein: Didarab dengan 4 setiap gram
Lemak: Didarab dengan 9 setiap gram.

Contoh: Satu hidangan Sos Cili yang mengandungi;
Karbohidrat-53g (53g X 2 = 106 Kalori)
Protein-1g (1g X 4 = 4 Kalori)
Gula (juga Karbohidrat)-16g (16g X4 = 64 Kalori)
Jadi satu tuangan Sos Cili bernilai 174 kalori!

Berapa kalori diperlukan oleh lelaki dan wanita dewasa dalam sehari?
Lelaki: 2000-2500 kalori
Wanita: 1600-2000 kalori

Apa akan berlaku jika saya makan lebih pada itu?
Setiap 8000 kalori yang terkumpul (tidak dibakar) akan menaikkan 1kg berat badan.

Berapa kalori dalam makanan orang Malaysia?

Kategori: Kuih Muih
1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera

1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan

1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

Kategori : Minuman

1.minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
2.minuman kotak 250g = 105 kal
3.susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
4.susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
5.aiskrim 2 skop= 390 kal
6.susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
7.yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
8.mentega 2 sudu teh = 75 kal

Berapa yang selalunya orang dewasa makan sehari?
Makan Pagi: Nasi lemak bersambal (400 kalori) + Telor mata kerbau (21 kalori) + Teh Tarik (120 kalori) = 541 kalori
Pukul 10 pagi: Kuih karipap 3 biji (390 kalori) + Teh O (20 kalori) = 410 kalori
Makan tengahari: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ayam kari (250 kalori) + Dalca Sayur setengah cawan (150 kalori) + Air Tembikai (80 kalori) = 900 kalori
Minum petang: Kopi susu (120 kalori) + Popia Goreng 3 biji (390 kalori) = 510 kalori
Makan Malam: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ikan Tenggiri Masak Merah (142 kalori) + Kangkong goreng belacan (120 kalori) = 682 kalori
Jumlah (541 + 410 + 900 + 510 + 682) = 3043 kalori.

Apa akan berlaku jika tabiat makan kita seperti di atas berlarutan selama setahun?
Jika lelaki bakar 2500 kalori tetapi makan 3043 kalori sehari maka mereka akan simpan 543 kalori setiap hari sebagai lemak. 543 X 365 hari = 198, 195 kalori setahun disimpan. Jadi dalam setahun berat akan meningkat sebanyak 24.77kg!! (198,195 / 8000).

Bagaimana untuk bakar kalori?
Tingkatkan aktiviti harian, berjalan pantas, naik turun tangga, cuci kereta, bersukan, senaman. Kurangkan menonton TV atau bermain permainan computer kerana badan hanya membakar 1 kalori seminit jika kita beraktiviti seperti ini dan ia sama nilai dengan kalori yang dibakar semasa tidur!

Berapa kalori dibakar dengan aktiviti yang kita lakukan?
Kalori yang dibakar bergantung pada berat badan dan ketumpatan tubuh seseorang Berikut adalah kiraan kalori yang dibakar seorang yang seberat 68kg beraktiviti selama sejam.
1) Menonton TV = 40 kalori
2) Berjalan pantas = 300 kalori
3) Bermain bola keranjang (agresif) = 450 kalori
4) Mengemas rumah = 240 kalori
5) Berkebun = 320 kalori
6) Bermain golf (bawa sendiri Club) = 385 kalori
7) Berbasikal statik = 380 kalori
8)Erobik = 405 kalori
9) Ping Pong = 280 kalori

Jadi apa kata kawan-kawan tukar kaedah pemakanan tinggi kalori nasi lemak tu dengan makanan yang setara. Iaitu ESP smoothies! Bukan saja mengenyangkan, malah memberi tenaga dan boleh menjadikan kawan-kawan kulit gebu serta awet muda.




Harga asal ESP 850 gram RM 150.00
Harga Jatuh Gaung ????

========================
BAGAIMANA NAK ORDER ?
========================
Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.

 ESP shaklee

Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI?
Saya perunding bertauliah anda.
Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

28.10.14

Kenapa Harus Dapatkan ESP Sempena Harga Jatuh Gaung Bulan Ni?


Ada sesetengah orang menganggap ESP protein soya ni seumpama soya lain yang ada di dalam pasaran. Perbezaan antara ESP dengan protein soya yang lain adalah ESP ini bukan soya GMO. Non GMO ( Non -Genetic Modified Origin) Soya

Apa beza Non GMO & GMO tu?

Non GMO ( Non -Genetic Modified Origin) Soya:
Genetik soya yang TIDAK diubah suai.

GMO soya:
Genetik soya yang diubah suai.
Banyak tumbuhan/ makanan sekarang dah di GMO disebabkan penghasilan yang banyak pada satu-satu masa tuaian, saiz yang besar dan kekerapan tuaian yang tinggi. ( contohnya: ayam & sayur-sayuran )

contoh:
Untuk mudah faham,contoh macam ayam. Kita perlukan banyaaaak ayam dalam satu-satu masa kan, so apa yang perlu dibuat untuk dapatkan ayam yang banyak dalam waktu yang singkat ? YES cucuk vitamin supaya ayam cepat membesar. Bila cucuk vitamin pada ayam secara automatiknya genetik dalam ayam akan berubah. Jadi lebih besar dari biasa.

Kebiasaannya, kesan makanan GMO pada tubuh menjadi berlawanan dari fungsi asalnya (Non GMO). Kerana genetiknya sudah diubah. Soya yang asalnya baik untuk tubuh, bertukar menjadi "RACUN" pada tubuh

Mengapa Anda Sangat Perlukan ESP ?


Setiap sel perlukan protein. Maka organ juga perlukan protein. Protein ESP rendah lemak, FREE kolestrol dan memberi tenaga yang lebih untuk tubuh

Adalah KURANG TEPAT andaian bahawa soya boleh membawa kanser, masalah kemandulan, kulit yang sensitive kerana ini adalah kesan GMO Soya, bukannya kesan daripada NON GMO Soya


ESP Shaklee - Isolated Protein Soy

NON GMO Soy - dihasilkan dari soya asli, tanpa diubah genetic & ditanam di bawah pengawasan. Bebas dari penggunaan racun rumpai dari bahan kimia.


  • Satu canister ESP (850g) Diekstrak dari 30kg kacang soya – hanya 2.83% sahaja pati soya


  • Menyediakan 9 asid amino penting tubuh yang hanya diperoleh dari makanan ( Tubuh tak boleh hasilkan asid amino ini )


  • Kandungan Indeks Glisemik rendah- 39 ( Index Glisemik adalah ukuran paras gula dalam makanan)


  • Satu hidangan ESP (tiada uric acid & mudah diserap tubuh) adalah bersamaan

    = 2x ganda daging
    = 4x ganda telur
    = 6 x ganda roti
    = 12 x ganda susu

    Bayangkan apa terjadi pada tubuh anda jika anda mengambil pemakanan sebegitu seharian. Pasti " membesarkan" saiz baju bukan.

    Tapi, ESP mengenyangkan dan membuat anda rasa segar & bertenaga malah menurunkan berat. Ekstrak soya ESP dijalankan pada suhu rendah dan dicuci dengan air bagi mengekalkan "khazanah" isoflavones yang terdapat dalam soya

    15 FUNGSI UTAMA ESP
    • Baik untuk hormone – rendahkan paras kolesterol, osteoporosis, jantung
    • Pembekal tenaga – kandungan protein yang tinggi
    • Prostat – Isoflavone dalam soya yang boleh melawan perebakan dan pertumbuhan sel kanser
    • Pigmentasi kulit
    • Tingkatkan metabolism – protein tinggi diperlukan untuk metabolisme tubuh
    • Memekatkan susu badan – disebabkan kandungan protein yang tinggi
    • Tumbesaran janin – bagi wanita hamil, sangat membantu dalam perkembangan fetus
    • Membaiki memori
    • Membantu memulihkan gastrik
    • Rasa kenyang lebih lama – mengurangkan selera makan sebab perut sentiasa rasa kenyang
    • Merangsang pembentukan semula sel => seterusnya memperbaiki kulit, parut
    • Pejalkan otot – lelaki yang inginkan muscle....sangat membantu wanita mendapatkan payudara yang lebih anjal dan pinggul yang menawan
    • Sangat sesuai untuk dewasa – lelaki & wanita
    • Menguatkan Rahim wanita
    • Wanita ingin hamil, Ibu Hamil, berpantang dan menyusu AMAT DIGALAKKAN mengambil ESP sebagai minuman berkhasiat untuk tubuh anda dan bayi
    Harga asal ESP adalah RM 150.00
    Harga jatuh gaung semestinya TERBAIK!

    ========================
    BAGAIMANA NAK ORDER ?
    ========================

    Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.


    Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.

    Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI?
    Saya perunding bertauliah anda.

    Pengedar Shaklee Bertauliah
    |Shaklee ID - 869539|
    umi.nazrah@gmail.com
    SMS/Whatsapp: 019-4320059
    PM kami di

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

    Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
    Continue Reading

    Makanan Terbaik Untuk Pelbagai Masalah Kulit


    Ada sesetengah orang tak suka untuk tempek-tempek produk kecantikan kat muka. Sesetengah tu suka telan samada dalam bentuk pil, serbuk atau pun tablet. Kawan-kawan tahu tak, ada makanan khusus untuk masalah kulit kawan-kawan tu. Kenalpasti dulu masalah kulit kawan-kawan, kemudian amalkan pemakanan berikut

    1. Kulit Kering
    Perbanyakkan pengambilan sayuran berwarna hijau tua, seperti bayam. Gunakan minyak yang kaya omega 3, sebagai salad dressing atau menumis.

    2. Kulit Mudah Gatal
    Vitamin B mampu membantu melancarkan perjalanan darah agar kulit tidak terlalu kering dan menimbulkan gatal-gatal. Elakkan pengambilan makanan yang boleh menambahkan lagi alergi tersebut seperti telur, sotong dan lain-lain.

    3. Kulit Berminyak
    Hindari makanan manis dengan kadar gula tinggi dan jenis makanan segera. Sebaiknya gunakan minyak zaitun sebagai pengganti mentega ataupun bahan menumis.

    4. Kulit Berjerawat
    Tiram, biji labu, halia, oat dan telur sangat bagus untuk mengatasi masalah ini. Vitamin A yang terkandung di dalam sayuran hijau, bayam, lobak, kentang dan juga ayam Belanda elok untuk merawat jerawat. Anda yang memiliki kulit berjerawat, disarankan menghindari pengambilan makanan pedas, manis serta hasil tenusu di dalam diet anda.

    Kulit muka Umi ni jenis sensitif, mudah gatal bila kena habuk atau tersalah makan. Jadi apa yang Umi amalkan untuk kesihatan dalaman dan kecantikan luaran adalah Alfalfa Complex, Vita-C 500mg serta rangkaian produk Enfuselle Normal - Kering


    Sebabnya kulit muka Umi ni sangat sensitif, kering dan selalu gatal-gatal bila adanya habuk atau salah makan.

    Enfuselle untuk masalah kulit kering, sensifit saya

    Yang paling best, bukan setakat masalah gatal-gatal, sensitif, kulit kering setel tapi whitehead blackhead pun takda! Bahasa mudahnya, takda dah jegarat putih, jeragat hitam kat atas batang hidung! Memang sungguh tak sangka!

    Untuk dalaman, Umi ambil Alfalfa Complex + Vita-C 500mg untuk anti alergik, anti alahan dan vitamin C untuk merangsang pembentukan kolagen. Lagipun Umi dah berumur 30 tahun, collagen dalam badan akan berkurangan paling banyak pada umur 35 tahun. Semasa kita berumur 20 tahun pun, collagen dalam badan dah berkurang tau!

    Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda.

    =========================
    BAGAIMANA NAK ORDER ?
    ========================

    Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.

     Alfalfa Complex Shaklee

     Enfuselle Normal To Dry Skin

     Vitamin C 500mg

    Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.

    Bagi yg tidak memliki debit kad tersebut, boleh hubungi saya di 
    Pengedar Shaklee Bertauliah
    |Shaklee ID - 869539|
    umi.nazrah@gmail.com
    SMS/Whatsapp: 019-4320059
    PM kami di

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

    Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
    Continue Reading

    23.10.14

    Sering Sakit Kepala? Mual, Pedih Perut Dan Kerap Sendawa Angin? Itu Petanda Gastrik!


    Gastrik atau istilah perubatannya gastritis adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding atau pengalas atau mukosa perut yang mempunyai rawatan efektif.

    Puncanya ialah daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H.pylori) yang juga menjadi penyebab utama kepada ulser perut. Oleh itu, janganlah kita memandang remeh pada penyakit gastrik ini walaupun ia baru di peringkat permulaan.Sekiranya ia dibiarkan tanpa rawatan, pesakit boleh menghidapi penyakit gastrik kronik dan boleh menyebabkan pendarahan di dalam perut.

    Tanda- tanda penyakit gastrik

    Kerap sakit kepala di bahagian kanan terutama apabila perut kosong atau belum makan nasi.
    Sakit kepala ini kadang – kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera makan. Kadang – kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
    Demam gastrik apabila tidak makan pagi, tengahari atau malam.
    Muntah kadang – kadang bewarna kuning dan ada darah dalam muntah dan darah beku bergumpal.
    Sakit perut dan rasa pedih yang teramat sangat.
    Keluar angin dari mulut seperti sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.
    Hilang selera makan.
    Senak, rasa berangin dan tidak selesa pada kawasan perut.
    Perut kembung, kerap buang angin (kentut) selepas makan.
    Perut berbunyi kuat adakalanya terlalu kuat.
    Muntah (akibat tolakan gas daripada perut).
    Berat badan susut.
    Pada peringkat gastrik kronik, pesakit boleh mengalami ulser perut yang menyebabkan pendarahan dan boleh dilihat dalam dua bentuk iaitu najis menjadi hitam seperti tar serta muntah mengandungi darah atau berwarna gelap seperti kopi.

    Cara yang berkesan merawat gastrik ialah pesakit perlu mengubah gaya hidup serta menjaga pemakanan supaya dapat mengelak gastrik kembali menyerang. Antara perubahan yang perlu dilakukan ialah:

    1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat.

    2. Pastikan apabila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum.

    3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.

    4. Elakkan minuman berkafein seperti kopi, teh,minuman bergas dan air limau.

    5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan yang mengandungi yis seperti roti, donat, pau, dan pizza.

    6. Elakkan makan terlalu kenyang

    7. Elakkan cuka, dan makanan yang pedas.

    8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.

    9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, cempedak atau nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.

    10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.

    11. Minum susu segar atau susu tepung full cream bukan susu low fat atau susu yang menguatkan tulang pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.

    Kawan-kawan bosan bergantung kepada ubat doktor? Nak cara semulajadi untuk menghilangkan gastrik tersebut?

    Umi cadangkan pengambilan protein soya, kalsium magnesium dan juga herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis. Semestinya dengan produk Shaklee yang sentiasa selamat, sentiasa semulajadi dan sentiasa berkesan.


    Umi dulu memang tak suka sangat nak sarapan pagi. Kalau sarapan pun, mesti minum air je. Bila dah lama-lama tu, kena la gastrik. Masa tu la perasan rupanya bila amek ESP waktu minum pagi, Alhamdulillah perut tahan je. Kalau tak, pukul 10 pagi tu perut dah pedih, dah berkeroncong untuk Ana je bunyi nya. Hehehhehe

    Bukan Umi sorang je yang suka penangan produk ESP untuk gastrik ni. Ramai lagi yang suka kesannya pada mereka






    Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda.

     ======================================
    BAGAIMANA NAK ORDER Set Gastrik Shaklee?
    ======================================
    Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.
     Hilangkan Gastrik
    Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.
    Bagi yg tidak memliki debit kad tersebut, boleh hubungi saya di 
    Pengedar Shaklee Bertauliah
    |Shaklee ID - 869539|
    umi.nazrah@gmail.com
    SMS/Whatsapp: 019-4320059
    PM kami di

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

    Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
    Continue Reading