23.7.14

Wajib untuk dibawa balik kampung!


Tak lama nak sambut raya ni, sebenarnya masa ni Umi dah terbayangkan makanan enak macam lemang, ketupat, kuih raya, rendang, lontong, serunding dan sebagainya. Fuh memang Masa melantak makan tu memang tak ingat dunia. Hehehe, setahun sekali kan. Memang semuanya sedap hingga menjilat jari la. Tapi lepas tu memang Umi akan ada rasa bersalah. Sebab makan tak ingat dunia sangat. Apatah lagi dengan nilai kalori yang ada. Badan Umi ni memang susah nak naik tapi risau jugak dengan kolesterol. Ye la, menda dalaman apatah lagi kolesterol yang bahaya tu.


Jadi apa yang Umi buat masa time raya ni dengan makanan yang mengancam jiwa raga untuk menyekat kolesterol, merendah kolesterol dan seterusnya mengawal paras kolesterol (serta jugak nafsu makan Umi) adalah dengan amek Phytocol-ST sebelum makan makanan yang kaya kolesterol. Phytocol-ST ni untuk halang kolesterol diserap dan rendahkan paras kolesterol.

Selepas makan makanan raya lak, Umi amek Omega Guard , Lecithin & Alfalfa Complex. Ketiga-tiga ni adalah untuk fiber, detox toksin dan pecahkan lemak. Gandingan 3 ni juga untuk kawalan berat badan. Alfalfa Complex sejenis fiber selain mengenyangkan perut, juga berfungsi untuk detox toksin dalam badan. Omega Guard & Lecithin pula berfungsi untuk memecahkan lemak dan sangat superbest bila berganding bersama-sama. Saya nak kurus. Mana nak pilih antara Lecithin atau Omega Guard?

Selain tu, ada lagi pilihan yang Umi amek yang boleh anda semua pertimbangkan

1. Detoks untuk menyingkirkan toksin dan membersihkan usus - DTX Complex @ Herblax + Alfalfa Complex.
2. Untuk membakar lemak dan mengawal kolestrol - Lecithin + Omega Guard + Garlic Complex.
3. Untuk keselesaan perut, manalah tahu kembung perut ke masuk angin ke kan. - Peppermint Ginger.
4. Nak glowing cantik jelita di hari raya - Collagen Powder @ ESP + Vitamin C
5. Untuk kuatkan sistem imun dan mengelak serangan penyakit - Nutriferon + Vitamin C.
6. Untuk kesihatan secara menyeluruh, sesuai dihadiahkan untuk ibu bapa tercinta - VIVIX.

========================
BAGAIMANA NAK ORDER ?
========================

Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik link produk di bawah untuk buat pesanan.

DTX Complex
Herblax
Alfalfa Complex
Lecithin
Omega Guard
Garlic Complex
Peppermint Ginger
Collagen Powder
ESP
Vitamin C
VIVIX

Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.

Bagi yg tidak memliki debit kad tersebut, boleh hubungi saya di 
Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
SMS/Whatsapp: 019-432 0059

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

20.7.14

[Cantik Di Hari Raya] 6 Tips Cantik Dengan Manfaat Masker Yogurt


Masalah cela di wajah boleh diatasi dengan penggunaan masker yogurt secara rutin. Yogurt bukan sahaja baik untuk melancarkan pencernaan dalam tubuh, tetapi juga memiliki peranan penting untuk merawat kulit wajah. Dah ramai yang mengakui kesan yang marvelous dengan penggunaan masker yogurt ni.

1. Lingkaran gelap di bawah mata

Masalah kurang tidur? Cuba atasinya dengan yogurt untuk mengatasi lingkaran gelap di bawah matamu. Cukup dengan hanya oles sedikit plain yogurt ke bawah mata sebelum masuk tidur. Biarkan sampai pagi dan bilas. Ulangi beberapa kali dalam seminggu dan lihat perubahannya.

2. Jerawat

Period datang jerawat. Untuk situasi ini, cukup campurkan lemon dengan yogurt, gaul sehingga jadi seperti losyen dan letakkan di kawasan kulit yang berjerawat. Kolaborasi yogurt yang mengandungi zink dan limau ini mampu meringankan keradangan yang disebabkan oleh jerawat.

3. Kulit kering

Kolaborasi yogurt, pisang, dan madu dipercayai untuk merawat jenis kulit yang cenderung kering. Lenyek halus satu buah pisang, kemudian tambah sedikit madu dan yogurt. Oleskan secara merata ke seluruh wajah dan biarkan selama kurang lebih 30 minit. Selepas, bilas dengan air sejuk. Lakukan secara rutin.

4. Kedutan di wajah

Campuran yogurt dengan minyak zaitun boleh mengurangkan kedutan di wajah. Ambil empat sudu makan yogurt dan campurkan dengan satu sudu makan minyak zaitun sampai merata. Sapukan merata ke seluruh wajah dan biarkan selama 30 minit. Lakukan rutin tiga kali dalam seminggu untuk hasil yang lebih baik.

5. Sel-sel kulit mati

Yogurt yang bertekstur lembut ternyata juga boleh untuk mengeksfoliasi kulit. Ambil timun yang sudah diparut kasar dan masukkan ke satu mangkuk kecil yogurt, kacau rata, dan letak di wajah. Biarkan di muka selama 10-15 minit, kemudian bilas dengan air sejuk. Yogurt di sini berperanan untuk mengetatkan kulit dan mengangkat sel-sel kulit mati. Selain itu, timun yang kamu gunakan mampu memberikan kesan sejuk untuk membantu mengetatkan liang.

6. Masker ESP + Yogurt
masker ESP dan yogurt boleh menyegarkan muka dan menghilangkan kesan sunburn. Campurkan ESP dan yogurt dan sapukan pada muka, amalkan 3 kali seminggu dan insya allah hasilnya adalah memuaskan.

Masker yogurt dan ESP adalah masker pilihan setiap pengguna produk Shaklee.

Cara nak buat masker yogurt + ESP ni pun mudah sangat. Semudah makan ABC!


Sememangnya sangat banyak kebaikan yang diperolehi daripada ESP Shaklee ini.

Kekal Muda
Mempertingkatkan Fungsi Hormon Wanita
Rahsia Kulit Cantik dan Anjal
Memulihkan Pigmentasi
Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki
Memulih Dan Memberi Tenaga Segera Untuk Individu Aktif
Memperbaiki Keupayaan Memori



Selain ESP, produk Shaklee yang lain juga boleh dibuat masker. Antaranya


1. Masker Vitamin E & Vitamin C
Campuran dua vitamin ini dapat melembutkan kulit, menurut Master Lydzar campuran ini boleh dibuat masker ataupun krim malam. 1 biji Vitamin E dan Vitamin C digaulkan bersama dan satu sebatian berwarna pink akan terhasilkan. Sapukan pada muka 2 atau 3 kali seminggu insya allah kulit akan lembut.



2. Masker Vivix & Collagen Powder
Ha masker yang ni mahal skit sebab gunakan produk Shaklee yang mahal tapi berbaloi iaitu Vivix dan Collagen Powder. Ambil sedikit Collagen Powder dan sedikit Vivix yang telah dicairkan, digaul rata kemudian sapukan pada muka. Bangun esok pagi insya allah kulit muka akan gojes dan glowing.

3. Masker Alfalfa
Yang ini dua dalam satu, masker dan scrub. Hancurkan beberapa biji alfalfa campur sedikit air supaya wujud sebatian yang boleh disapu pada muka, Agak-agak la airnya supaya sebatian boleh disapu pada muka tanpa meleleh-leleh hehehe. Biarkan seketika agak-agak dah nak kering gosokkan pada sekitar kulit buat macam scrub untuk buang sel-sel mati berserta whitehead dan black head. Kalau nak buat macam scrub terus pun boleh lepas siap sebatian terus jer gossokkan pada sekitar muka.


Semuanya berkesan. Pilih jer nak guna yang mana satu. Disamping makan vitamin-vitamin ini penggunaan sebagai masker juga dapat membantu mendapatkan kulit yang menjadi idaman selama ini.

=========================================
BAGAIMANA NAK ORDER ESP UNTUK MASKER?
=========================================
Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.



Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.

Bagi yg tidak memliki debit kad tersebut, boleh hubungi saya di 
Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
SMS/Whatsapp: 019-432 0059

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

18.7.14

Tips Bangun Tanpa Cepat Naik Angin!


Selalunya kita akan mengambil sedikit masa untuk betul-betul sedar selepas bangun dari tidur dan sepanjang tempoh itu, kebanyakan daripada kita tidak mempunyai mood untuk bercakap dengan orang lain dan juga lebih cepat “naik angin”.

Menurut Dr. Allison G. Harvey, profesor psikologi di Universiti California, Berkeley, simptom ini dikaitkan dengan “sleep inertia” iaitu tempoh peralihan kepeningan yang biasanya berlaku dalam tempoh 15- 20 minit atau lebih selepas baru bangun tidur .

Tempoh sleep inerta seseorang juga berbeza beza. Proses untuk betul-betul bangun dan sedar ini sebenarnya mengambil tempoh masa yang agak lama, malah lebih perlahan daripada proses untuk menyalakan lampu selepas suis dipetik.

Perasaan seperti ini juga tidak semestinya berpunca daripada kekurangan tidur atau tidur yang tidak berkualiti sahaja. Sikap lekas marah pada pagi hari ini juga boleh dikaitkan dengan rehat yang tidak mencukupi, keletihan dan hari yang tidak baik .

Menurut Dr. Alice D. Domar, Pengarah Eksekutif Domar Center for Mind/Body Health pula, jika gejala seperti ini hanya berlaku ketika hari Isnin hingga Jumaat, ia mungkin berpunca kerana anda tidak mendapat tidur yang cukup dan terpaksa bangun untuk pergi ke pejabat.

Selain itu, rutin harian yang berubah ( berehat pada Sabtu dan Ahad) mungkin meyebabkan pagi Isnin menjadi begitu ” berat” bagi kebanyakan orang. (wanista.com)

Tips untuk mengurangkan tempoh sleep inertia juga boleh dikurangkan dengan pengambilan sumber susu dalam bentuk tablet iaitu Ostematrix, multivitamin Vitalea dan juga B-Complex yang lengkap dengan 8 jenis sumber vitamin B.


1. Kalsium dengan Vitamin D (Ostematrix)

Kalsium bukan sahaja penting untuk kesihatan tulang dan tumbesaran tetapi kajian juga mendapati kekurangan kalsium turut meningkatkan kecenderungan kekejangan otot dan saraf. Ia turut penting untuk merehatkan otot yang mungkin dapat membantu anda tidur dengan lebih baik (diambil sebelum tidur).

Gabungan kalsium dengan mineral lain seperti vitamin D, magnesium dan zink pula akan meningkatkan penyerapannya dan memberi kesan sinergistik kepada kesihatan tubuh secara umum.

2. Multivitamin (Vitalea)

Suplemen lain yang boleh ditambah dalam diet harian anda adalah seperti Spirulina yang kaya dengan pelbagai vitamin dan nutrien yang diperlukan tubuh, termasuk untuk kecergasan.

3. B-Complexs

Bagi mereka yang sering keletihan, mereka boleh mengamalkan pengambilan suplemen vitamin B kompleks setiap hari. Kumpulan vitamin B seperti B2, B6, Biotin dan inositol merupakan vitamin yang larut air dan mudah disingkirkan daripada tubuh.

Oleh itu, nutrien ini perlu digantikan secara berterusan. Kumpulan vitamin B ini diperlukan untuk pelbagai fungsi seperti untuk kesihatan saraf dan perlindungan hati. Vitamin B kompleks juga sangat diperlukan di saat-saat penting seperti ketika stres termasuk juga bagi mereka yang sering sibuk bekerja.

================================================
BAGAIMANA NAK ORDER SUPPLEMEN TIDUR NYENYAK?
================================================

Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan. 



Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.

Bagi yg tidak memliki debit kad tersebut, boleh hubungi saya di

Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
SMS/Whatsapp: 019-432 0059

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

14.7.14

Tips Elak Cepat Letih Dan Mengantuk Di Bulan Ramadhan


Kebanyakan kita akan merasa letih setiap kali selepas berbuka mahu pun bersahur. Ini kerana pengambilan makanan yang tidak sesuai yang melepaskan tenaga dengan segera atau pun tidak memberikan sebarang nutrisi kepada tubuh badan. Apabila badan kita menjadi cepat letih, ibadah kita di bulan Ramadhan seperti untuk mengerjakan solat fardhu dan solat sunat tarawih akan terganggu. Masalah ini diatasi dengan pelbagai cara yang berikut

1. Jauhi Makanan Segera
Makanan segara mengandungi sedikit serat dan lebih banyak gula yang dapat menaikkan kadar gula darah. Pengambilan gula berkait rapat dengan masalah kesihatan,seperti diabetis, obesiti dan penyakit jantung serta dapat menghalang metabolism apabila diambil berlebihan.

2. Hindari Makanan Yang Dipanaskan Berulang-Ulang Kali
Memanaskan lebihan makanan adalah perkara biasa. Namun, perkara ini menjadi sesuatu yang berbahaya apabila anda memanaskannya berulang-ulang kali. Lemak daripada makanan yang dipanaskan berbahaya buat tubuh. Bahkan makanan yang sepatutnya memberikan energi anda, akan merampas semuanya dan membuatkan tubuh anda menjadi cepat letih.

3. Elakkan Makanan Bergoreng & Minuman Berkafein
Makanan yang digoreng akan membuatkan anda rasa mengantuk kerana sistem pengadaman anda terpaksa bekerja lebih gigih daripada kebiasaannya untuk memproses lemak di dalamnya. Makanan bergoreng juga kaya dengan minyak dan lemak trans. Makanan yang digoreng boleh menyumbat saluran arteri dan mencemari sel-sel darah. Di samping itu, makanan bergoreng juga meningkatkan kolesterol jahat.

Biarpun kafein mampu menstimulasikan tubuh agar menjadi lebih bersemangat, namun lama kelamaan tubuh tetap akan terasa lebih penat. Jadi, abaikan minum kopi dan cuba gantikannya dengan secawan teh.

4. Pengambilan Makanan Yang Kaya Zat Besi
Pengambilan makanan sumber zat besi seperti daging lembu, ikan, kacang-kacangan dan sayur-sayuran hijau membuatkna tubuh menjadi lebih berenergi. Zat besi dikatakan sumber mineral penting yang membantu membawa oksigen daripada paru-paru ke seluruh tubuh. Jika keperluan zat besi tidak dipenuhi, efeknya mungkin tubuh terasa lemah, penat dan tidak sihat. Membiasakan diri dengan bersarapan pagi untuk membantu stamina anda di pagi hari. Biasanya orang yang tidak bersarapan akan pagi akan berasa lebih mengantuk pada siang hari.

5. Vitamin B12
Vitamin B12 menjaga aktiviti sel darah merah yang mengalirkan oksigen di dalam darah. Kadar vitamin B12 rendah membuatkan tubuh cepat letih dan tidak bersemangat. Keadaan ini juga membuatkan perut anda selalu rasa memulas-mulas. Jika terlalu lama dibarikan, anda boleh diserang rasa kebas-kebas di bahagian tangan dan kaki serta daya ingat menurun. Vitamin ini boleh diperoleh dalam protein haiwan, seperti susu, telur, daging dan ikan. Jika anda tidak mnggemari semua itu, anda boleh memperoleh daripada susu soya.

6. Rehat Secukupnya
Selain makanan, istirahat yang secukupnya juga membantu tubuh lebih segar. Tidur adalah salah satu cara untuk mengembalikan energi yang terbuang. Jadi, usahakan untuk tidur yang normal iaitu lapan jam sehari. Biasakan tidur dengan pola tidur yang konsisten, jika tidak ia akan menurunkan stamina anda di pagi hari. Situasi ini akan membuatkan tubuh anda terasa lemah, penat serta timbul rasa mengantuk.

7. Jom, bersenam!
Senaman ringan selama 30 minit dapat membantu anda meningkatkan stamina. Senaman baik untuk meregangkan otot-otot anda yang tegang. Senaman seperti jogging dan yoga mampu membautkan tubuh anda menjadi lebih segar dan bersemangat.

8. Khasiat Air Putih & Teh Hijau
Minum air putih di pagi hari sangat digalakkan. Minum segelas air putih pada pagi hari akan mengganti mineral yang hilang serta menghindari kekurangan cecair di dalam tubuh. Sesekali cubalah ubah menu, ganti air putih dengan teh hijau kerana khasiatnya sama dengan air putih yang mengandungi antioksidan untuk mengembalikan status hidrasi dan memberikan efek menenangkan pada tubuh. sumber : wom.my

Sebab tu lah Umi mengamalkan berbuka dengan

- produk teh iaitu Cinch Energy Tea Mix yang meningkatkan tenaga dengan campuran 4 jenis teh
- multivitamin yang diperkaya dengan zat besi
- Vita-C 500mg Sustained Release yang bertindak mengikut pelepasan masa, 100mg setiap sejam
- Vita-B with asid folic yang lengkap dengan 8 jenis vitamin B.

Bukan sahaja nutrisi tubuh badan dipenuhi oleh pengambilan produk ni malah tubuh badan tidak akan terkejut setelah sekian lama berpuasa di siang hari.



======================================
BAGAIMANA NAK ORDER ?
======================================

Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.


Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.

Bagi yg tidak memliki debit kad tersebut, boleh hubungi saya di

Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
SMS/Whatsapp: 019-432 0059

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

13.7.14

Singkirkan masalah pencernaan dengan secawan teh!


Penyakit berkaitan penghadaman seperti pedih ulu hati, radang dan barah usus antara penyebab utama kematian di hospital. Kawan-kawan tahu tak, kita semua boleh selesai mengunyah sekeping roti dalam masa kurang 2 minit. Tapi hakikatnya tubuh mengambil masa yang lebih lama untuk mencernakan makanan yang kita makanan. Malah, tidak ramai antara kita yang tahu bahawa tubuh mengambil masa lebih 18 jam untuk membuang sisa makanan selepas anda menikmati hidangan tengahari!

Seperti yang kita tahu teh memberikan banyak manfaat kepada kesihatan dan ini termasuklah untuk pencernaan.

- Teh Peppermint
Teh peppermint berperanan dalam mengurangkan pembentukan gas di perut. Cara membuatnya cukup mudah, daun pudina diletakkan dalam air panas dan menariknya, anda tidak perlu ditambah daun teh jika anda tidak mahu.

- Teh Halia
Halia selain memberi kehangatan, khasiatnya ternyata juga mampu mengatasi berbagai macam masalah berkaitan pencernaan. Misalnya seperti cirit-birit, kembung, dan perut sejuk. Cukup dengan menambah potongan-potongan halia ke dalam air teh hitam yang mendidih.

- Teh Cina
Mungkin anda sering mendengar khasiat teh ini sebagai pelangsing atau dapat mengurangkan berat badan. Hal ini terjadi kerana khasiatnya yang melancarkan pencernaan. Bagi anda yang susah buang air besar dan ingin membersihkan pencernaan, teh jenis ini patut dimasukkan dalam senarai membeli-belah anda.

- Teh Chamomile
Masalah keradangan organ pencernaan, boleh diatasi dengan teh ini. Pembuatannya hanya dengan menambah bunga chamomile pada teh hijau atau teh hitam apabila dibancuh dengan air panas.

- Teh Dandelion
Teh yang satu ini dibuat dari seluruh bahagian tanaman dandelion. Boleh daun, batang, bunga, hingga akarnya. Teh jenis ini banyak mengandung vitamin A, C, D, dan B kompleks serta zat besi potasium, dan seng. Berfungsi untuk meningkatkan keberkesanan pencernaan.

- Teh Hijau
Teh ini berperanan dalam melancarkan proses pencernaan. Khasiatnya hampir sama dengan teh cina. Kelebihan lain adalah kaya akan antioksidan yang bermanfaat melawan radikal bebas penyebab pelbagai macam kanser.

Shaklee turut menawarkan produk berasaskan teh yang boleh digunakan untuk masalah pencernaan, untuk sumber tenaga, untuk turunkan berat iaitu Cinch Energy Tea Mix



Apakah kandungan Cinch Energy Tea Mix?

• Taurina - sejenis asid amino
• Maltodextrin - polisakarida yang dihasilkan daripada tepung jagung
• Rooibos Red Tea Extract - satu tumbuhan asli ( herba ) hanya ditemui di kawasan gunung Cedarburg Afrika Selatan, dikenali sebagai " Teh Keajaiban " atau "Teh Life Long"
• Ekstrak Teh Hijau - gabungan anti-oksida
• Perisa dari sumber semulajadi
• Ekstrak Teh Putih - teh yaang paling kurang melalui pemprosesan
• Matcha Green Tea Powder - teh hijau dari Jepun gred tertinggi


Mengapa ia diipanggil Liquid Oomph?

• mengandungi teh putih, merah dan teh Matcha hijau yang eksotik dan susah didapati
• alternatif yang selamat semulajadi ,sihat , dan berkesan dalam meningkatkan tenaga
• dengan hanya 5 kalori setiap hidangan
• enak diminum sejuk atau panas

Teh merah, putih, hijau & Matcha telah disenaraikan sebagai makanan ksihatan utama dalam perubatan tradisional Cina. Ia telah dikenali selama berkurun-kurun dan memberi banyak kesan positif:
• anti-bakteria
• meningkatkan sistem imun
• anti-karsinogenik
• anti-radang
• perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular
• detoks
• memberi tenaga dan merangsang pembakaran lemak



===========================================
BAGAIMANA NAK ORDER CINCH ENERGY TEA MIX?
===========================================

Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.



Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.

Bagi yg tidak memliki debit kad tersebut, boleh hubungi saya di

Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
SMS/Whatsapp: 019-432 0059

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

11.7.14

1 Tips Hindari Kaki, Mulut dan Badan Berbau Tengik


Pernah kawan-kawan bayangkan seorang lelaki atau perempuan yang sangat cantik rupa parasnya di hadapan anda hinggakan memikat hati nurani dan mempersonakan anda. Tapi malangnya apabila si dia buka ja kasut, yewwwwwwww bau busuk kaki menusuk hidung?! Jangan risau, bagi je 11 petua untuk si dia agar bau kakinya secantik rupa parasnya itu.

1. Jaga kebersihan kaki. Ketika mandi, biasakan gosok bersih kaki, usahakan juga untuk memilih sabun anti bakteria untuk membersihkan kaki. Sabun yang mengandung sulfur juga sangat baik untuk menghilangkan bau. Gosokkan sabun tersebut dengan lembut menggunakan jari tangan. Cucilah kaki sebelum tidur, bersihkan betul-betul agar kuman yang menempel tidak mengendap sewaktu tidur. Hal terpenting adalah kita perlu mencuci kaki dengan rutin, kemudian mengeringkannya.

2. Potong kuku. Potong kuku kaki secara teratur dan rutin untuk menghindari penompokan kotoran. Jangan lupa untuk membersihkan dan memotong kuku kaki secara rutin. Kotoran di kuku kakilah yang menyebabkan timbulnya bau kaki. Kuman yang menempel di kuku adalah salah satu faktor utama penyebab bau.

3. Jangan memakai losyen pelembap sebelum memakai kasut. Kaki yang lembap adalah punca bakteria membiak. Jangan mengoleskan krim pelembap sebelum memakai kasut terutamanya di antara jari-jari kaki. Sebaliknya gunakan bedak antijamur. Losyen pelembap boleh digunakan pada malam hari sebelum tidur.

Masalah penghadaman, kelesuan, masalah kulit atau badan berbau? Anda perlu detoks kan diri!

4. Gunakan selipar/sandal ketika berjalan di halaman rumah. Ketika keluar rumah walaupun ke halaman rumah, pastikan pakai selipar/sandal. Hindari kebiasaan bertelanjang kaki, kerana dapat menjadi sarang bakteria. Sarang bakteria dapat menimbulkan bau dan penyakit yang mengintai kita. Bertelanjang kaki sama saja membiarkan bakteria dan kotoran bersarang di kaki. Biasakan memakai selipar/sandal agar kaki tetap terlindung.

5. Rajin menggantikan stokin. Jangan gunakan stokin kaki selama berhari-hari dan memakai stokin kaki yang sama selama berhari-hari tanpa mencucinya terlebih dahulu. Stokin kaki harus ganti sekurang-kurangnya 2 hari sekali, bergantung kepada pemakaiannya.

6. Belilah stokin yang bagus. Jangan beli stokin semata-mata sebab harganya, tak kira mahal atau murah. Sebaliknya anda kena pandai memilih stokin yang betul. Jangan sesekali memakai stokin yang tidak menyerap peluh, kerana inilah yang menyebabkan kaki anda berbau.

7. Jangan pakai kasut dalam jangkamasa lama. Jangan memakai kasut tertutup dalam jangkamasa yang lama kerana ini akan menggalakkan perkembangan bakteria.

8. Tidak menggunakan kasut yang sama setiap hari. Tukar kasut yang dipakai selama 24 jam atau lebih sebelum memakainya kembali. Jangan lupa untuk membiarkan kasut beristirehat sehari semalam sehingga bau yang sempat mengendap dapat hilang.

Hilangkan jerawat batu anda!

9. Sering cuci bahagian dalam kasut. Ini adalah untuk mengurangkan bakteria pada kasut. Bersihkan kasut kita paling kurang satu bulan dua kali.

10. Jangan gunakan kasut dan stokin kaki yang belum kering. Jangan paksa guna kasut dan stokin kaki yang belum benar-benar kering, kerana ini juga menggalakkan tumbuhnya bakteria yang pastinya menyebabkan bau kaki yang tidak enak.

11. Gunakan pelapik dalam kasut. Pelapik dalam kasut sangat bagus untuk dipakai kerana senang dikeluarkan dari kasut untuk dibersihkan.

Ni Umi nak share pada yang bukan je ada masalah kaki tengik, malah ada masalah badan berbau. Individu yang ada masalah ni disarankan amek detox kerana terlalu banyak toksin dalam badan. Contohnya Umi suka ambil Alfalfa Complex. Selain untuk detox toksin dalam badan (toksin ni lah penyebab badan berbau, sukar nak kurus, banyak jerawat kat muka dan sebagainya), serat Alfalfa Complex ni jugak boleh mengenyangkan perut. Bila perut kenyang, nafsu makan tu terkawal jadi senang la nak kurus. Kan?


======================================
BAGAIMANA NAK ORDER ALFALFA COMPLEX?
======================================
Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.


Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.

Bagi yg tidak memliki debit kad tersebut, boleh hubungi saya di 

Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
SMS/Whatsapp: 019-432 0059

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Continue Reading

10.7.14

Bahaya minuman berkarbonat - Brominated Vegetable Oil


Saya yakin kebanyakan orang akan memilih produk minuman isotonik seperti 100plus dan sebagainya. Tapi adakah kawan-kawan sedar selain daripada mempunyai gas karbonat, minuman bergas juga turut mengandungi BVO (Brominated Vegetable Oil).

BVO yang ditemukan dalam minuman rasa buah dan minuman olahraga Coca-Cola, seperti Fanta dan Powerade. Zat ini digunakan sebagai stabilisator karena dapat menyatukan bahan-bahan baku minuman dengan baik. Walau Coca-Cola mengklaim bahwa zat ini aman untuk kesehatan, ratusan ribu warga yang menandatangani petisi online khawatir jika zat ini merusak kesehatan. BVO mengandung zat bromin tahan api, yang menurut para peneliti di Mayo Clinic, dapat merugikan kesehatan seperti hilang ingatan, penyakit saraf, dan kulit jika dikonsumsi dalam jumlah besar. Coca Cola ganti bahan baku kerana diprotes


Tahukah kawan-kawan bahawa Performance Drink Shaklee TIDAK mengandungi BVO (Brominated Vegetable Oil)?

Brominated Vegetable Oil ialah bahan kimia sintetik yang dikenali sebagai minyak sayuran brominated (BVO) - mula-mula dipatenkan oleh syarikat-syarikat kimia sebagai perencat api - dikenal pasti sebagai ancaman kepada kesihatan tubuh badan tetapi syarikat-syarikat pembuat minuman berkarbonat masih belum lagi untuk membuang BVO sebagai ramuan minuman. BVO menjadikan warna minuman sedikit 'keruh' dengan mengekalkan campuran 'perisa buah-buahan' ke dalam minuman tersebut. Tanpa kehadiran BVO, perisa akan terapung ke permukaan dan terasing.

Performance Drink adalah produk serbuk hidrat di dalam rangkaian nutrisi ahli sukan. Performance Drink telah dibuktikan secara klinikal mampu hidrat lebih baik berbanding air. Selain itu, Performance Drink mengandungi lebih elektrolit dan membekalkan lebih tenaga daripada jenama produk lain. Campuran proprietari elektrolit OPTI-LYTE™ dan juga gabungan unik karbohidrat membekalkan tenaga yang segera dan berpanjangan serta menyokong hidrasi yang optimum.


Dicipta pada tahun1980an oleh saintis Shaklee dari Universiti Yale bagi membantu projek penerbangan Daedalus (Human Powered Flight Programme). Melalui perkasaan produk Performance dari Shaklee. Penerbangan Daedalus telah mencipta rekod sejarah sebagai penerbangan berkuasa manusia yang terjauh iaitu 72 batu dan rekod ini masih bertahan hingga kini.

Performance Drink Shaklee merupakan minuman sukan pertama direka bagi para atlet Amerika dan juga direka khusus bagi para angkasawan NASA. Menjadi pilihan utama para atlet bertaraf antarabangsa dan pengembara terkemuka kerana minuman ini telah banyak membantu mereka dalam mencipta rekod dunia dalam dunia sukan dan pengembaraan.

FAKTA PERFORMANCE DRINK:
Performance Drink mengandungi tiga jenis karbohidrat untuk tenaga dan stamina (kedua-dua karbohidrat ringkas dan kompleks), polimer glukosa, fruktosa, dan glukosa.
- Mengandungi keseimbangan elektrolit untuk mengelakkan dehidrasi; kalsium, fosforus, natrium, kalium, klorida, ion magnesium (elektrolit adalah ion mineral yang boleh hilang melalui peluh atau najis yang berlebihan).
- Datang dalam perisa semula jadi: Orange.
- Tidak mengandungi lemak, kolesterol, tiada bahan pengawet atau pemanis tiruan.

Saya mendapati bahawa apabila saya mula menggunakan Performance Drink - sementara saya berlari, ia tidak mengaduk-aduk di dalam perut saya, ia diserap segera. Saya tidak merasa loya seperti mana apabila saya minum Gatorade (minuman isotik lain) ketika berjogging dalam tempoh yang jauh.

Cara kegemaran saya adalah dengan mencampurkan hirisan Lemon bersama Delima dan ais. Campurkan kesemuanya di dalam botol air dan sedia untuk dinikmati. Sumber tenaga yang hebat bersama-sama dengan penghidratan.

Jika anda mahu mencuba, Perfomance Drink di datangkan di dalam bekas saiz 19 hidangan. Cukup untuk membuat 5 gelen minuman, semasa anda menjimatkan $ $.

==========================================
BAGAIMANA NAK ORDER PERFORMANCE DRINK?
==========================================
Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.



Peringatan : Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee. Bagi yg tidak memliki kedua card tersebut, boleh hubungi saya di

Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
SMS/Whatsapp: 019-432 0059

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

sumber gambar BVO http://livefreelivenatural.com/
Continue Reading

8.7.14

Tips Cegah Hidrasi Ketika Berpuasa


Apa yang akan terjadi sekiranya kita tak siram pokok bunga di halaman rumah selama seminggu? Dah sah pokok bunga tu akan jadi layu, kan? Itulah juga yang akan jadi kepada tubuh badan kita, jika tidak dihidrasi (diberikan air atau tidak mendapat kelembapan) sebagaimana yang sepatutnya. Jadi sangat penting bagi kita untuk minum, tidak kiralah sama ada ia air masak, jus, minuman isotonik, susu mahu pun memakan buah-buahan serta sayur- sayuran yang secukupnya.

1. Minum lebih banyak air kosong ketika berbuka dan sahur
Mungkin rasa sukar untuk merealisasikan tips ini memandangkan kita tidak minum pada siang hari dan fokus mengambil makanan ketika sahur dan waktu berbuka sahaja. Namun cubalah mendisipilinkan diri untuk minum lebih air ketika sahur , berbuka dan waktu malam. Menurut kajian Institute of Medicine (IOM) dari jabatan National Academy of Sciences, lelaki memerlukan lebih kurang 3.7 liter air sehari manakala wanita pula 2.7 liter dan jumlah tersebut termasuk air yang diperoleh daripada sumber makanan lain seperti buah-buahan dan sayur -sayuran.

2. Elakkan minuman berkafein dan berkarbonat
Kafein mempunyai keupayaan untuk menghapuskan cecair dari badan. Selain itu minuman seperti kopi, teh hitam dan koko adalah sangat tinggi kandungan purines, toksin yang perlu dicairkan menggunakan kuantiti air yang banyak untuk dibuang dari badan.

3. Letak sikit “perasa” dalam air kosong
Jika anda rasa anda tidak mampu minum air kosong dengan banyak kerana rasanya yang kurang enak cuba bereksperimen dengan meletakkan hirisan lemon , timun , selasih atau daun pudina dalam air kosong anda. Lebih menyegarkan bukan?

4. Minum susu
Kajian dari Kanada telah membuktikan bahawa susu adalah baik dalam menggantikan cecair yang hilang daripada akibat berpeluh dan bersukan. Malah susu didapati mempunyai fungsi hidrasi yang lebih baik berbanding air dan minuman isotonik kerana ia merupakan sumber protein yang berkualiti tinggi, karbohidrat, kalsium dan elektrolit.

5. Ambil banyak buah-buahan
Kami faham tentu kembung perut anda kalau mahu minum air yang banyak ketika sahur dan berbuka. Tak mengapa, buah-buahan dan sayur-sayuran juga mengandungi kandungan air yang tinggi. Antara buah-buahan dan sayuran yang mengandungi kandungan air yang tinggi adalah tembikai, salad, brokoli, saderi,betik, mangga dan banyak lagi.

6. Lipbalm, losyen dan pelembap
Dehidrasi juga akan menyebabkan kulit anda menjadi kering. Ambil langkah pencegahan dari luar juga dengan lebih rajin untuk menyapu bahan pelembapan pada kulit.

Cara Umi yang lebih sedap, rasa oren yang menyegarkan selain tu beri tenaga adalah dengan menggunakan Performance Drink. Apa tu Performance Drink?


Performance® terbukti secara klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air. Tambahan pula, Performance mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi yang lain. Dulu saya suka minuman 100plus dan sebagainya tapi yang tak tahan gas karbonat tu la. Kuat sangat. Tak tahan setiap kali minum tu tapi terpaksa jugak minum sebab takda pilihan.

Lepas tu perbezaan Performance Drink dengan minuman lain adalah Performance Drink TIDAK mengandungi BVO (Brominated Vegetable Oil). Bahan kimia sintetik yang dikenali sebagai minyak sayuran brominated (BVO) - mula-mula dipatenkan oleh syarikat-syarikat kimia sebagai perencat api - dikenal pasti sebagai ancaman kepada kesihatan tubuh badan tetapi syarikat-syarikat pembuat minuman berkarbonat masih belum lagi untuk membuang BVO sebagai ramuan minuman. BVO menjadikan warna minuman sedikit 'keruh' dengan mengekalkan campuran 'perisa buah-buahan' ke dalam minuman tersebut. Tanpa kehadiran BVO, perisa akan terapung ke permukaan dan terasing.

Performance Drink mengandungi campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari dengan campuran unik karbohidrat Shaklee dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.

Terbukti secara klinikal
Ujian makmal terhadap atlet dengan pencapaian cemerlang menunjukkan yang Performance Shaklee dapat:
• Mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan
hidrasi
• Memberikan spektrum elektrolit yang menyeluruh termasuk
kalsium dan magnesium (bukan untuk jenama unggul)
• Memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan
keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina.


Jaminan Ketulenan Shaklee
Tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis atau sebarang bahan pengawet tambahan.



Performance Drink 539gram RM 82.50 yang memberikan penjimatan di mana 1tin Performance Drink boleh menghasilkan 5 gelen air minuman!

Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
SMS/Whatsapp: 019-432 0059

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

sumber gambar utama : underwateraudio.com
Continue Reading

7.7.14

Cinch : Resepi untuk Shakes dan juga Smoothies


Cinch Shake selain lebih dikenali sebagai produk untuk turunkan berat badan juga berfungsi untuk memberikan kekenyangan kepada perut. Apa istimewanya Cinch Shake yang dikatakan terbaik untuk membina otot ketika dalam proses turunkan berat badan? Cinch Shake ni istimewa kerana mengandungi Leucine, asid amino yang didapati membantu otot ketika tubuh badan membakar lemak pada otot. Ketika kita sedang kekalkan jisim otot, metabolisma badan kita tetap kuat. Inilah perbezaan dengan diet yo-yo


Sekiranya anda berdiet dgn cara yg salah...anda akan kehilangan lemak dan otot sekali...Apabila anda hilang otot, anda akan kehilangan keupayaan untuk membakar lemak dan ini sekaligus akan merendahkan lagi kadar metabolisma anda.

Dan apabila anda stop berdiet, anda tidak boleh membakar kalori seperti yg anda lakukan sebelum ini tetapi sebaliknya badan anda akan bertambah berat. Jadi kitaran ini akan sentiasa berulang....bila anda diet anda akan hilang berat lepas tu bila stop makin berat pula jadinya..Inilah yg dimaksudkan dengan kesan DIET YO-YO

Resepi Cinch Shake boleh dipelbagaikan. Hanya 1 shake sehari boleh memberikan perbezaan dalam tahap tenaga kita dan boleh membantu anda menurunkan berat badan semasa anda 'melangsingkan' lemak dalam tubuh.

1. Chocolate Orange Smoothie

2 sudu Shaklee Cinch Shake Mix (Chocolate)
10 auns air ATAU Susu soya tanpa gula *
1 snek-saiz bekas oren mandarin (kira-kira 1/2 c.)
1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis **

Tambah kiub beberapa ais dan campuran dengan baik dalam pengisar. Enjoy!

* susu biasa tidak digalakkan digunakan di dalam resipi ini sebagai produk tenusu, kerana susu biasa tidak bercampur dengan baik dengan buah-buahan sitrus atau jus.
** kulit kayu manis adalah terkenal berfungsi sebagai penahan selera makan.

2. Yogurt Berry

¾ cawan lemak yogurt kosong percuma
2 sudu Cinch ™ Shake Vanilla
beberapa titisan vanila, oren atau ekstrak badam
¼ cawan blueberry segar atau sejuk beku
¼ cawan strawberi segar atau sejuk beku

Jika menggunakan buah segar, tambah beberapa kiub ais dan kisar. Kisar semuanya dalam pengisar.
Buah dikira sebagai 1 hidangan buah di dalam pelan pemakanan Cinch Shake.

3. Yogurt Reese ™

¾ cawan yogurt bebas lemak
2 sudu Cinch ™ shake mix chocolate
1 sudu kecil koko serbuk penaik
2 titis ekstrak vanila

Tambah beberapa kiub ais dan kisar kesemuanya di dalam pengisar. Enjoy!

Dapatkan Cinch Shake Mix anda sekarang!








Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
SMS/Whatsapp: 019-432 0059

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading