41

Hasil penemuan penyelidikan bersama Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Otago, New Zealand menunjukkan kebanyakan wanita di Malaysia mendapat kurang daripada 50% jumlah kalsium yang disarankan untuk kesihatan tulang. Pengambilan kalsium yang rendah merupakan antara faktor risiko utama yang menyumbang kepada berlakunya penyakit osteoporosis yang bermaksud ‘tulang poros’.

Pakar Runding Ortopedik dan Pakar Bedah Trauma, Dr. Chin Chee Howe berkata osteoporosis adalah sejenis penyakit yang ‘senyap’ dan serius. Kebanyakan wanita hanya mengetahui mereka menghidapinya selepas mengalami retak atau patah tulang. Kesihatan tulang manusia merosot secara berperingkat dan beransur-ansur dari umur 30-an. Namun, ianya belum terlambat untuk mula menjaga kesihatan tulang anda.

Boleh Dicegah

Osteoporosis bukannya sejenis penyakit yang boleh disembuhkan tetapi ia dapat dicegah. Retak atau patah tulang pinggul merupakan antara yang paling biasa berlaku di kalangan penghidap osteoporosis. Ia hampir pasti akan membawa kepada kemasukan wad dan juga boleh membawa maut dalam satu daripada setiap lima (20%) kes patah tulang pinggul. sumber penerangan.gov.my

KELEBIHAN KALSIUM SHAKLEE OSTEMATRIX MENGEKALKAN TULANG YANG SIHAT

1. Vitamin D - Membantu merawat penyakit rickets. Ia meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan ketumpatan tulang, menguatkan kerangka, memperbaiki penyakit periodontal. Vegetarian, yang kurang terdedah kepada matahari sewaktu musim panas, individu melebihi 55 tahun, wanita hamil dan kanak-kanak perlu menyambil supplement vitamin D.

2. Magnesium – Ini merupakan ion positif nombor 2 yang paling penting dalam badan kita. Ianya menggalakkan komposisi tulang dan rawan. Membantu sistem saraf, mengaktifkan enzim tubuh untuk menghasilkan tenaga, pengecutan saraf dan otot, menstabilkan denyutan tidak sekata pesakit jantung, memudahkan rembesan keluar sisa dari perut dan usus, menghalang endapan kalsium, melarut dan mengurangkan formasi batu karang atau batu hempedu. Ianya juga penting untuk mereka yang mempunyai masalah fluktuasi glukos.

3. Zink, boron, manganese dan kuprum – Memelihara metabolisma kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang, rawan dan mengahalang arthritis


Pengambilan Kalsium diketahui dapat :-

- Meredakan migrain, sakit belakang, period pain, kebas2/kekejangan
- Beri tidur yang lena, mengekalkan kecergasan tubuh bila bangun pagi, mengurangkan kelesuan tubuh
- Penting untuk ibu hamil, ibu menyusu, berpantang
- Penting untuk orang tua, ahli-ahli sukan, wanita dan lelaki yang pentingkan kesihatan

TERLEBIH KALSIUM, APA KESANNYA?

Kalsium berlebihan boleh memberi kesan kepada buah pinggang seperti terjadinya batu karang / batu dalam hempedu.

Ini terjadi apabila jurang nisbah kalsium-magnesium sangat besar dimana kekurangan magnesium akan menyebabkan kalsium tidak dapat diserap sepenuhnya oleh tubuh, lalu buah pinggang menjadi toksik.

Sebab itu apabila membeli supplemen kalsium, anda wajib meneliti kandungan magnesium dan vitamin D ada bersama kerana kedua-dua perlu untuk membantu penyerapan maksimum kalsium.




MANFAAT OSTEMATRIX SHAKLEE ADALAH

1. Menguatkan Tulang - Kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi, sistem saraf. Ia juga merawat tulang retak, osteomalacia (rickets dewasa), kuku rapuh, eczema, kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.

2. Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas - Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangan, sakit sendi dan arthritis

3. Meringankan stress - Ianya mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur selesa, memperbaiki jantung berdebar, gementar, mimpi buruk dan stress. Juga memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.

4. Memperbaiki masalah haid - Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000mg kalsium dan magnesium serentak meringankan sakit waktu haid dan membantu membuang air kecil.

5. Pengalkalian tubuh - Kalsium adalah mineral alkalin, dan ianya berkesan memastikan imbangan pH tubuh. Ianya juga menghalang obesiti diwaktu umur tua.
Tambahan pula kalsium membantu sel menyerap nutrien dan merangsang detoksifikasi.

6. Memperbaiki hiperaktiviti perut dan gastrik.

DAPATKAN PROMOSI BELI 6 PERCUMA 1 BULAN INI! Harga pasaran RM 61.00

Harga lebih jimat jika anda mendaftar sebagai ahli Shaklee. Hanya RM 65 sahaja untuk menikmati potongan harga produk Shaklee sehingga 30% dan boleh mengumpul bonus $$$ setiap bulan!


Berminat? Untuk Info dan Order :  

Umi Nazrah
Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539 umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-432 0059 www.facebook.com/cantiksss

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Catat Ulasan

  1. salam, kalau ada produk memutih ni, tringin sebab tak dan nak pakai bedak la ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam. kalau untuk kecantikan yang tak perlu pakai bedak ni cadangannya ESP protein, Collagen Powder, Vita-C, Vita-E

      Bergantung pada bajet jugak. Boleh tengok di page saya https://www.facebook.com/cantiksss ;)

      Padam
  2. Kita sekarang ni amalkan minum susu umi untuk tulang..Untuk jangkamasa panjangkan...produk ni pun not badkan...selalu baca testimony dia orang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau rasa malas nak bancuh susu, Ostematrix ni la jawapannya. cuma telan je ngan air. hehehehhee

      Padam
  3. kalsium memang penting untuk tulang kan..elok juga ada ostematrix ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulillah sangat elok. yg dah ambil mesti confirm jatuh cinta ngan Ostematrix ni :)

      Padam
  4. Tanpa Nama01 Julai, 2014

    ada tak supplement yg boleh merawat sembelit atau masalah usus

    BalasPadam
    Balasan
    1. anda boleh membeli suplemen untuk sembelit di sini http://bit.ly/TiadaSembelit

      Padam
  5. ya ada. produk Shaklee yg boleh diambil adalah Herblax dan juga Ostematrix

    BalasPadam
  6. Tanpa Nama16 Julai, 2014

    saya mkn vitalea n esp..nk amek ostometrix skali bleh ke....?sy slalu gusi bdarah..pe yg ok?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya boleh takda masalah. boleh dapatkan untuk masalah gusi berdarah di sini http://bit.ly/GusiGigiBerdarah

      Padam
  7. Artikel yg sangat menarik. Jemput singgah d blog saya plak ya sis. Trma kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih. harap bermanfaat ye :)

      Padam
  8. nice sharing..
    jemput singgah d blog sy juga..tq
    http://ranauhealtyvitamins.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih. harap bermanfaat ye :)

      Padam
  9. suke sangat baca citer umi.. tq yer
    http://duniakecantikankesihatan.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih. harap bermanfaat ye :)

      Padam
  10. akak..kalo utk senggugut tu elok makan 4 biji ke, dan makan seblom tido ok x?

    BalasPadam
  11. akak..kalo utk senggugut tu elok makan 4 biji ke, dan makan seblom tido ok x?

    BalasPadam
  12. kalau utk tambah ketinggian ada tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalsium boleh membantu untuk ketinggian.

      Kalau ada anak perempuan, sila catat tarikh first day dia datang period tu. Lepas itu, pastikan anda membekalkan dia ambil makanan atau minuman yang tinggi kandungan kalsiumnya dalam tempoh 3 tahun dari tarikh awal dia datang period.. Remaja yang meningkat tinggi memerlukan kalsium dan jumlah kalsium yang diperlukan remaja adalah 1000mg. Kalsium sangat-sangat penting dan pastikan kandungannya mencukupi kerana ianya mempengaruhi ketinggian tubuh remaja wanita.

      Manakala bagi lelaki, mereka memerlukan makanan dan minuman yang tinggi kandungan kalsium sehingga mereka berumur 21 tahun. Ini juga untuk ketinggian tubuh mereka dewasa kelak. Selepas melalui tempoh tersebut, ketinggian mereka tidak akan berlaku lagi atau tidak naik lagi. Bahkan ia akan statik dengan ketinggian itu seumur hidup mereka.

      Padam
  13. salam,
    saya baru lepas keguguran (1st pregnancy). Saya ada dapat nasihat try amalkan supplement. So skang ni saya start consume, Ostematrix, alfalfa complex, Bcomplex and Folic Acid. Ini semua da ok kan?

    BalasPadam
  14. Waalaikumussalam. InshaAllah sudah ok tu, Puan :)

    BalasPadam
  15. Waalaikumussalam. InshaAllah sudah ok tu, Puan :)

    BalasPadam
  16. Waalaikumussalam. InshaAllah sudah ok tu, Puan :)

    BalasPadam
  17. As salam. Akk ada maslah spinal stenosis di tulang L4/5. Penuaan tulang. Tulang rawan mnyentuh saraf. Jd akk rasa kebas2 yg kuat.

    Blh mkn ostematrix? Brp biji nk mkn ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye boleh akak. sehari 4 biji je :)

      Padam
  18. sy sejak akhir2 ni selalu sakit di lipatan lutut, adakah osteematrix ni sesuai?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye boleh amek Ostematrix, sis :)

      Padam
  19. Assalammualaikum...ostematrix adlh slh satu prenatal produk kn. Jd sy nk tw...kalau sy consume ostematrix shj blh x? Dan kalau sy consume ostematrix dan sy minum susu kambing blh x? Tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam. seeloknya amek set yang lengkap, sebab ada multivitamin, vitamin b, vitamin c, asid lemak omega 3

      ye boleh consume ostematrix dan susu kambing :)

      Padam
  20. adik saya ada mslh tulang reput dkt sarah tunjang...boleh atau tidak utk mgunakn produk ostematrix ni sbb sblom ni adik sy ada tibi tulang.

    BalasPadam
  21. Bagus info Umi..wahhh satu kg la..kawan2 lain jom la melawat kita.
    azzaazyra.blogspot.com

    BalasPadam
  22. Blh mkn oste ni waktu period tak

    BalasPadam
  23. Aslkum sis..nk tnya..kalau ada buasir boleh membantu ke dgn pengambilan ostematrik ni?

    BalasPadam
  24. Aslkum sis..nk tnya..kalau ada buasir boleh membantu ke dgn pengambilan ostematrik ni?

    BalasPadam
  25. Tq infonya..sy nak share ya..minta halalkan sis

    BalasPadam

 
Top