5

Dulu ada laa orang kata kat saya. Kalau hang nak baby putih, hang minum soya banyak-banyak. Masa tu 7 tahun dahulu. Masa tu mana la ada facebook lagi kan. Ilmu pun saya takda banyak lagi. Rakan-rakan sebaya yang preggy pun tak ramai.

Jadi oleh kerana nak sangat anak putih maka saya pun gigih la minum soya. Ini memang gigih tahap dewa ye. Sebab sampaikan kami beli sendiri kacang soya tu berkilo-kilo simpan kat rumah. dan suami saya adalah insan bertanggungjawab dalam hal ini. Setiap minggu dia akan mengerjakan kacang-kacang soya tersebut untuk dijadikan air. Dia dok rendam perah, blender dan masak. Sepanjang mengandung tu boleh dikatakan kat rumah kami ni memang takkan putus dengan stok air soya homemade. Sampaikan kalau ada tetamu datang time tu, memang air soya laa hidangan yang kami jamu kan pada tetamu.

Nak dijadikan cerita, anak saya Amsyar lahir memang putih. Memang melepak la masa lahir tu. Jadi kira nya misi berjaya!! Hahahaha. Tapi rupanya panas tak sampai ke petang. Amsyar mempunyai masalah ruam yang amat teruk. Serius teruk. Kulitnya terlalu sensitif. Dia juga kerap kena selsema dan bila besar sikit dia diserang asma. Masa tu saya tak tahu yang semua ni berpunca dari soya.

Sehinggalah satu hari, saya ke pakar kulit dan doc tu terangkan pada saya. Serius kulit Amsyar sangat sensitif. Kalau berhabuk sikit, habis la muka dan badan dia semua. Dah berapa banyak pakar kami suami isteri pergi. Memang berhabis dah duit nak cari penawar kulit dia. Start dari tu saya insaf. Jadi bila mengandungkan anak kedua dan ketiga, saya memang tak sentuh langsung soya. Gila FOBIA..!!

Tapi berbeza bila saya mengandungkan anak keempat. Masa tu saya dah jatuh cinta dengan Shaklee dan produk yang memang tak boleh nak dilepaskan dari saya tentunya ESP dari Shaklee. ESP ni soya, pada yang tak tahu. Saya memang tak boleh tak amik ESP. Saya rasa hidup saya macam tak lengkap. Saya yakin dan nekad. Saya consume je ESP macam biasa sepanjang mengandung.

Alhamdulillah. Baby yang keluar cerah dan sihat. Dapat extra GEBU lagi. Kalau nak dibandingkan dengan Amsyar dulu, badan Amsyar KECUT je. Tak berapa nak ada isi. Dan hari ini baby baru saya hampir dua bulan. Saya amat bersyukur, kulit dia bersih. Takda masalah ruam dan sebagainya. Jadi sekarang saya teruskan mengambil ESP sepanjang menyusukan dia dan kesannya amat memuaskan hati saya.. (kisah benar : Zura Betty)

Kenapa soya ESP berbeza? Untuk mendapatkan jawapan ni, kena la rujuk 7 Criteria Memilih Protein Soya

1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

2. Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secaragenetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

3. Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan-Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

7. Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.







Berminat? Untuk Info dan Order :  

Umi Nazrah
Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539 umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-432 0059 www.facebook.com/cantiksss

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Catat Ulasan

  1. betul tu.. kakak aiza minum soya ketika mengandung dulu, lahir je kulit anak saudara aiza memang putih tapi dia mengidap ekzema ketika berusia 14 tahun..

    BalasPadam
  2. ish bhaya gk min soya berturusan ni..

    BalasPadam
  3. sesekali masa mengandung anak2 dulu minum jugak tapi takdelah sampai tahap addict.. Alhamdulillah.. anak2 semua ok.. memang memula cerah tapi bila dah besar dok main kat tengah panas, gelap jugak sudahnya.. hehehe..

    BalasPadam
  4. Makanan sunnah berlambak,,,makan kurma dah cukup...ni nk nanti bulan puasa baru nk makan...kasihan org melayu buang duit beli MLM punya brg..jgn marah.. pandangan aku je..

    BalasPadam

 
Top