30.1.14

Alergik : Pasangan terbaik Alfalfa Complex dan Vitamin C + NutriFeron


Untuk masalah alergik, Alfalfa Complex and Sustained Release Vitamin C sangat membantu. Ini kerana kedua-dua nutrien ni bekerja bersama-sama sebagai anti-radang dan anti- histamine yang sangat berkuasa.

Istilah ' antihistamin ' merujuk pada kelas ubat yang digunakan untuk mengatasi alergi . Antihistamin bekerja dengan menghalang pembebasan histamin yang merupakan bahan kimia yang dikeluarkan oleh sistem kekebalan tubuh selama reaksi alergi . Reaksi alahan berlaku akibat hipersensitif sistem kekebalan tubuh yang menganggap zat tertentu seperti debunga , debu , dan beberapa makanan sebagai zarah asing yang berbahaya .

Pada keadaan ini , histamin lantas dilepaskan untuk menghancurkan zat yang dianggap berbahaya tersebut . Ubat antihistamin membantu mengawal atau mengurangkan gejala alergi dengan menangkis kesan histamin . Selain ubat - ubatan kimia , terdapat beberapa makanan dan nutrisi yang mempunyai sifat antihistamin .

Nutrisi dan herba dengan Kemampuan Antihistamin

Antihistamin semulajadi tidak hanya meringankan gejala alergi tetapi juga dapat mengurangkan kekerapan alergi dengan menguatkan sistem kekebalan tubuh. Berikut adalah beberapa jenis antihistamin semulajadi :


1 . Vitamin C

Nutrisi paling penting yang dikenal mempunyai sifat antihistamin kuat adalah vitamin C. Vitamin C adalah antioksidan kuat yang melawan radikal bebas , meningkatkan sistem kekebalan tubuh , dan mengurangkan gejala alergi . Bahan ini juga diyakini mengurangkan kepekaan terhadap alergen tertentu sehingga dapat mengendalikan keadaan alergi di masa depan.

Vitamin C yang mempunyai kesan anti-histamine telah dibuktikan di dalam kajian, ianya meningkatkan ukuran pernafasan kepada pesakit asma (1)
Di dalam satu kajian, Vitamin C membantu menghalang asma yang disebabkan oleh senaman (2)

Vitamin C Shaklee; Sumber Vitamin C Semulajadi yang Disalurkan Jam demi Jam

Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian. Vita C dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan. Vita-C 500mg yang semulajadi ini membantu menyediakan vitamin C yang diperlukan tubuh. Ia juga membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.*

2. Alfalfa Complex

Alfalfa telah digunakan beribu-ribu tahun untuk pelbagai masalah kesihatan.  Ia adalah sangat berkesan sebagai anti-histamine, mengurangkan tekanan sinus / sakit kepala dan banyak lagi.

Baki galian dan enzim dalam Alfalfa Shaklee telah menawarkan pelepasan semula jadi  untuk banyak dengan alahan dan resdung masalah.  (Alfalfa menawarkan pilihan lebih sihat untuk menangani antihistamine dengan membawa amaran kepada kerosakan sel saraf dan kerosakan sum-sum tulang dari masa ke semasa)

Satu atau lebih hidangan Alfalfa biasanya akan melakukan silap mata untuk mengurangkan alahan bermusim. Mulakan dengan 1 hidangan, dua kali setiap hari untuk melihat jika hidangan ini membantu anda. Sebaik sahaja anda bebas daripada alergik, 1 hidangan sahaja sudah mencukupi.

FYI: 1 hidangan = 10 tablet. Jangan biarkan jumlah tablet ini menakutkan anda, terutamanya jika anda sudah biasa untuk mengambil ubat-ubatan.  Ingat: Ini adalah makanan tambahan keseluruhan, sama seperti makan kacang atau jagung, bukan bahan kimia sintetik.

3. NutriFeron - tambahan

Perlindungan harian tahap tertinggi. NutriFeron adalah eksklusif, dipatenkan kepada Shaklee dengan supplemen yang meningkatkan pengeluaran interferon semulajadi tubuh badan, kunci yang mempengaruhi sistem imun. Interferon berfungsi sebagai kondoktor kepada sistem imun kita. NutriFeron membantu membina perisai kepada sistem imun, mensiapsiagakan sistem imun supaya ianya memberikan respon yang cepat kepada penceroboh seperti virus, bakteria dan sebagainya.*

Campuran proprietari yang terdiri daripada ekstrak tumbuhan herba daripada biji labu, bunga safflower, biji plantago dan tunas bunga honeysuckle Jepun, NutriFeron telah terbukti secara klinikal untuk menyokong dan menstimulasikan respons tubuh badan secara semulajadi.*


Sumber gambar : http://kidshealth.org/

Rujukan :

(1) Hatch, G.E. Vitamin C and Asthma. In: Vitamin C in Health and Disease. Packer, L., and Fuchs, J., eds. Marcel Dekker, Inc., New York, 1997, pp. 279-294.
(2) Cohen, H.A., Neuman, I., and Nahum, H. Blocking Effect of Vitamin C in Exercise-induced Asthma. Arch. Pediatr. Adolesc. Med. 151:367-370, 1997.

Berminat? Untuk Info dan Order :
  Umi Nazrah
Shaklee Independent Distributor [ID: 869539]
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-432 0059
www.facebook.com/cantiksss

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

29.1.14

Kulit saya berjerawat. Apa yang harus saya buat?

Masalah utama jerawat ni selain daripada muncul di kulit muka, ada jugak yang muncul di belakang leher tu. Apatah lagi para remaja yang sangat sinonim dengan jerawat. Apakah yang dapat membantu masalah jerawat? Hanya 2 produk untuk masalah jerawat.

1. Alfalfa Complex

Dengan kehidupan rakyat Malaysia yang suka makan sambal belacan, seafood yang menyebabkan resdung makin serta lebih kepada makanan yang berasid seperti fastfood, kebanyakan masalah jerawat akan menjadi lebih ketara. Selain itu, Alfalfa Complex yang boleh dibuat skrub juga boleh disapu terus ke kulit. Alfalfa Complex yang tinggi kandungan vitamin K amat bermanfaat untuk kulit.

# Menjaga elastik kulit
Kedutan dan kulit keriput adalah tanda bahawa kulit kehilangan keelastikannya. Biasanya wajah adalah lokasi yang menunjukkan tanda-tanda penuaan tersebut. Demi menjaga keelastikan kulit, pengambilan vitamin K secara rutin setiap hari.

# Menghilangkan bekas luka
Vitamin K juga sudah terbukti mampu menghilangkan bekas luka, samada kesan lebam, tergores, bahkan luka terbakar ringan. Vitamin K membantu kulit sembuh lebih cepat kerana mengurangkan inflamasi yang terjadi.

# Melancarkan peredaran darah
Alasan kenapa vitamin K penting adalah kerana tugasnya yang boleh mencegah darah daripada menggumpal. Jadi ketika kulit lebam akibat terhantuk sesuatu, pengambilan vitamin K diperlukan untuk melancarkan kembali peredaran darah dan mengembalikan keadaan kulit seperti sedia kala.

# Membersihkan darah
Beberapa prosedur operasi pembedahan menyarankan agar seseorang mengambil vitamin K selama dua minggu sebelum dan sesudah pembedahan. Hal ini dilakukan untuk 'membersihkan' darah dan mempersiapkan kulit sebelum menjalani prosedur operasi pembedahan.

Kandungan vitamin K dalam 100 gram Alfalfa cukup tinggi, yang dapat memenuhi 38 persen dari total kebutuhan tubuh dalam sehari. Hal ini dapat menjadikan alfalfa sebagi salah satu sumber vitamin K bagi tubuh.


Tips Skrub Alfalfa Complex

Hanya perlukan 1 tablet Alfalfa Complex untuk 1 sesi skrub muka
Campurkan dengan air untuk melembutkan Alfalfa Complex. Hancurkan tablet Alfalfa Complex dengan jari
Sapukan skrub Alfalfa Complex di kawasan yang berjerawat











2. ESP Energizing Soy Protein

Kenapa Protein penting?

Protein terdiri daripada rantaian asid amino. Apabila kita mengambil protein dalam diet harian, protein akan dicernakan menjadi asid amino dan diangkut melalui darah ke seluruh badan. Sel akan memilih asid amino yang diperlukan untuk membina tisu baru, antibodi, hormon, enzim dan sel darah merah.

Protein penting untuk pembaikpulih tisu serta membina tisu baru. Setiap sel memerlukan protein untuk menentukan jangkahayatnya. Protein adalah bahan untama untuk menggantikan sel yang rosak atau mati.
Kebanyakan sel darah putih digantikan setiap 10 hari manakala SEL KULIT DIGANTI SETIAP 24 HARI. Selain tu, lebih daripada 98% molekul badan diganti sepenuhnya setiap tahun.
Otot, rambut, kuku, kulit dan mata diperbuat daripada protein. Begitu juga dengan sel yang membuat hati, buah pinggang, jantung, paru-paru, otak, saraf serta kelenjar seks.

Fakta Penting Protein

Badan memerlukan 9 jenis ASID AMINO PERLU yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan perlu diambil daripada diet harian ataupun supplement. 9 asid amino perlu ini akan membentuk 13 jenis asis amino tidak perlu.


Bagaimana protein mencantikkan kulit?

Kulit menjadi anjal disebabkan kehadiran kolagen yang bertindak seperti simen yang kuat menggabungkan di antara satu sel dengan sel yang lain. Kolagen adalah tisu berstruktur dan proses penggantiannya sangat perlahan. KOLAGEN DIPERBUAT DARIPAPA PROTEIN BERSERAT. Hakikatnya, 30% daripada keseluruhan protein dalam badan adalah kolagen. Fiber putihnya yang kuat itu adalah lebih kuat daripada wayar logam yang sama saiznya serta mempunyai rangkaian elastic kuning yang dipanggil ELASTIN, membentuk jambatan tisu yang memegang badan kita.

Kolagen menguatkan kulit, salur darah, tulang dan gigi. Kolagen adalah satu di antara PROTEIN YANG BERNILAI di dalam badan manusia. Otot-otot di bahagian kaki dan tangan akan mula menggeleber bagi orang sakit atau yang mengamalkan protein rendah diet sebagai tanda mereka sudah kehilangan kolagen.

HANYA DENGAN ALFALFA & ESP. KULIT BERMINYAK KINI GEBU. PARUT JERAWAT ALA KAWAH BULAN DAH BERKURANGAN. KULIT CERAH. RESDUNG KURANG

suami yang rajin consume ESP +Alfalfa. Dalam masa 2 bulan, boleh nampak perubahannya, kulit yang dulu berminyak semakin gebu. Parut jerawat yang ala2 kawah bulan dah semakin berkurangan. Kulit semakin cerah. Resdung semakin berkurang, kalau tak pagi2 je dia dah bersin sampai bergegar rumah.. hihi.. bila ditanya, en suami mengakui badan semakin bertenaga, stamina bertambah dan kulit semakin halus. Nah, sape kate penjagaan kulit hanya terhad kepada wanita je? Skang en suami dah semakin jatuh chenta dengan Shaklee yang ternyata berkesan, selamat & semulajadi.


 Pengambilan ESP & Alfalfa yang konsisten membuahkan hasil!




Berminat? Untuk Info dan Order :
  Umi Nazrah
Shaklee Independent Distributor [ID: 869539]
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-432 0059
www.facebook.com/cantiksss

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

24.1.14

Testimoni Alfalfa Complex

Rangkaian testimoni pengambilan Alfala untuk masalah yang dihidapi.

Masalah resdung?








Masalah keputihan?










Ramai yang dah mengakui masalah mereka diselesaikan.
Testimoni Kulit jerawat + alergik bahan kimia + resdung
Masalah keputihan.
Lelaki pun ambil? Ye, makanan kesihatan pilihan semua.














Masalah keputihan dan sembelit?














Masalah membuang air besar?
















Pelbagai manfaat Alfalfa untuk kesihatan.












Promosi Alfalfa Complex beli 6 botol percuma 1 botol akan tamat pada 31hb Januari ini. Jangan lepaskan peluang!

Kalau nak beli 1 botol pun boleh. Harga masih di paras boleh dimiliki & berbaloi untuk dimiliki.

Harga pasaran 330biji RM 53.75
Harga pasaran 700biji RM 97.50

Harga istimewa dan eksklusif? Sila hubungi saya!

Berminat? Untuk Info dan Order :
  Umi Nazrah
Shaklee Independent Distributor [ID: 869539]
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-432 0059
www.facebook.com/cantiksss

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

23.1.14

Baru ku tahu Alfalfa tu merbahaya!

Alfalfa yang telah digunakan sejak berabad lamanya oleh perubatan negara China, India, Greek malah Islam di zaman dahulu kala adalah merbahaya?

Alfalfa masih digunakan oleh tabib herba untuk merawat penyakit ginjal, pundi kencing, dan kalenjar prostate bagi melancarkan pengeluaran air kencing. Ia juga digunakan untuk rawatan kolesterol yang tinggi, asthma, osteoarthritis, rheumatoid arthritis, diabetes, kekembungan perut dan masalah pendarahan seperti thrombocytopenic purpura.

FDA, satu badan berkuasa di Amerika Syarikat yang menjaga keselamatan ubat dan makanan mengatakan “menggunakan daun alfalfa BERKEMUNGKINAN SELAMAT untuk kebanyakan orang dewasa, tetapi menggunakan biji benih alfalfa/alfalfa sprouts secara berpanjangan BERKEMUNGKINAN TIDAK SELAMAT kerana biji benih alfalfa/alfalfa sprouts boleh memberikan tindak balas autoimmune dan menyebabkan penyakit.

Jadi persoalannya, adakah Alfalfa merbahaya?

Ya Alfalfa merbahaya jika diambil oleh individu yang mempunyai penyakit-penyakit tertentu seperti pesakit autoimun systemic lupus erythematosus (SLE), multiple sclerosis; pesakit kanser payudara, kanser rahim (uterine cancer), kanser ovari, endometriosis, atau fibroids; Pesakit yang menjalani pemindahan organ seperti ginjal dan hati; pesakit yang mengambil ubat Warfarin (Coumadin).

Merbahaya juga jika menggunakan biji benih dan sprotus Alfalfa. Ini kerana biji benih dan sprouts Alfalfa adalah sumber asid amino canavanine. Canavanine bersaing dengan arginine, menyebabkan sintesis protein tidak berfungsi. .

Daripada kajian yang dilakukan terhadap manusia iaitu melalui eksperimen memakan biji benih Alfalfa, individu tersebut didapati mempunyai simptom SLE iaitu autoimmune hemolytic anemia. Kajian eksperimen berikutnya, apabila individu memakan Alfalfa sprouts, L-canavanine (asid amino Alfalfa yang penting) hadir. Hasil kajian menyimpulkan bahawa potensi toksin dan peranan pengawal atur imun L-canavanine di dalam induksi penyakit yang seakan sistemik lupus. Oleh itu, pesakit SLE tidak boleh menggunakan Alfalfa (1)

Daun Alfalfa mengandungi spektrum penuh nutrien termasuk sejumlah besar protein, mineral teras dan vitamin, serat dan klorofil, yang berfungsi sebagai antioksidan dalam aliran darah. Alfalfa sprouts adalah ruji salad dan mengandungi juga nutrien tetapi daun Alfalfa memegang fungsi potensi penyembuhan yang terbaik dan mengandungi phytoestrogens yang boleh memberi manfaat kepada wanita menopaus dan wanita yang menyusukan.

Bahan kimia dalam Alfalfa yang dipanggil saponin boleh membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah (dengan menghalang penyerapan di usus) tanpa menjejaskan kolesterol HDL yang berguna untuk jantung. Alfalfa boleh membantu menangani kesan sampingan kemoterapi yang digunakan untuk merawat kanser dengan meningkatkan sel-sel darah putih yang penting untuk melawan jangkitan. (2)



Berbahaya juga jika mengambil Alfalfa dengan tangan atau peralatan yang tidak bersih. Alfalfa sprouts dikaitkan dengan salmonella ataupun popular dengan gelaran E. coli, dengan 4 rekod tertinggi pada tahun 1997. Salmonella dan E. coli adalah jenis penyakit dengan jenis keracunan makanan yang menyebabkan sakit perut, loya dan muntah-muntah. Alfalfa sprouts adalah pucuk tumbuhan alfalfa yang dituai sebelum ianya matang. (3)

Isu Alfalfa adalah merbahaya ni di-viral-kan oleh sebab sekarang ni promosi beli 6 botol percuma 1 botol Alfalfa Complex Shaklee. Apapun pilihan saya adalah Alfalfa Complex Shaklee. Tablet Alfalfa Complex dibuat daripada serbuk alfalfa berkualiti tinggi yang diekstrak daripada bahagian daun tumbuhan Alfalfa yang matang. Ianya ditanam di California di bawah jagaan dan kawalan yang ketat. Produk yang diiktiraf halal.

Perhatikan logo Halal daripada Amerika Syarikat yang diiktiraf oleh Jakim. Logo tersebut juga adalah logo Halal yang digunakan oleh Shaklee.











sumber gambar : http://unvegan.com/, www.helyawati.com

rujukan
(1) Rheum Dis Clin North Am. 1991 May;17(2):323-32. Dietary amino acid-induced systemic lupus erythematosus. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1862241
(2)  http://www.anniesremedy.com/herb_detail218.php Bell, Stacey; Balch, CNC, Phyllis A. (2012-04-03). "Prescription for Herbal Healing, 2nd Edition: An Easy-to-Use A-to-Z Reference to Hundreds of Common Disorders and Their Herbal Remedies" (p. 17). Penguin Group. Kindle Edition.
(3) http://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-alfalfa-sprouts-4406.html




Berminat? Untuk Info dan Order :
  Umi Nazrah
Shaklee Independent Distributor [ID: 869539]
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-432 0059
www.facebook.com/cantiksss

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

22.1.14

Berapa dos Alfalfa Complex yang harus saya makan?


Seringkali ada yang mengeluh yang mereka ni dah makan Alfalfa Complex untuk resdung tapi resdung tak hilang-hilang pun. Ada juga yang cakap, makan Alfalfa Complex 4biji sehari untuk keputihan tapi keputihan tak hilang pun. Dah tu camna boleh cakap yang Alfalfa Complex ni bagus untuk resdung? Bagus untuk keputihan sedangkan makan hari-hari takda kesan pun?

Ingin ditegaskan yang Alfalfa Complex adalah supplemen dan kita disarankan mengamalkan pengambilan supplemen secara konsisten selama 3 bulan untuk benar-benar mendapatkan keserasian. Selain tu, sel kita hidup antara 90-120 hari. Alfalfa Complex juga adalah herba yang mana akan memberikan kita efeks badan terasa panas. Disebabkan tu la, ibu dalam berpantang harus monitor keadaan bayi mereka sebelum mengambil Alfalfa Complex.

Untuk individu yang ingin berdiet, ada pengedar yang rekomen mengambil 10biji Alfalfa Complex sehari. Benar Alfalfa Complex adalah fiber yang mampu memberikan rasa kenyang tetapi kesannya jika kurang minum air, individu tersebut akan mengalami sembelit. Malah ada yang hampir pitam. Boleh ambil 10biji Alfalfa Complex sehari, dengan syarat anda harus minum 2-3 liter air sehari. Saya mula mengambil 10biji tablet tersebut selepas setahun mengambil dos 3biji-5biji dan kemudian baru lah 10biji. Itu pun setelah saya boleh serasikan diri dengan meminum 2-3 liter air sehari.

Begitu juga dengan keputihan dan resdung. Jangan fanatik ingin menyelesaikan masalah kesihatan dengan cepat. Cuba ambil tablet Alfalfa Complex secara minimum terlebih dahulu. Sebagai permulaan, 3 biji sehari adalah percubaan minimum untuk diambil. Bersederhana itu lebih baik. Dah stabil boleh minum 3 liter air sehari, sila lah ambil 10biji sehari ye



Untuk Info dan Order : 

Shaklee Independent Distributor [ID: 869539] 
SMS/Whatsapp: 019-432 0059 

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

18.1.14

Dilema Wanita : Suami suruh berhenti ambil Alfalfa Complex?


Dek penangan promosi Kacip Fatimah Moden bulan ni, rata-rata wanita ambil peluang kelebihan beli produk ni hinggakan ada yang disuruh berhenti ambil Alfalfa Complex tu. Dahsyat sungguh penangan Alfalfa Complex hinggakan setiap malam adalah hari Khamis malam Jumaat. Tak perlu tagline 'hebat' seperti jenama lain yang kerap muncul di media ^_^

Suami sendiri pun keliru?

 Masalah keputihan selesai, mengetatkan Miss V selepas bersalin.
 Keputihan sehingga berwarna kuning kehijauan, gatal-gatal kat Miss V. Selepas seminggu, keputihan langsung tak ada!
Alfalfa Complex mengurangkan keputihan dan masalah kering ketika bersama dah tak ada!
Ibu menyusu yang sangat berpuas hati dengan pengeluaran susu badan, keputihan dah tak ada dan Miss V yang grip super.











Keputihan berkurangan dan keintiman mengagumkan.






















Berminat? Untuk Info dan Order :

  Umi Nazrah
Shaklee Independent Distributor [ID: 869539]
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-432 0059
www.facebook.com/cantiksss

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

16.1.14

Alfalfa di dalam Al-Quran

Kebanyakan orang mengatakan supplemen masa kini adalah tidak harus diambil kerana ianya bukanlah makanan sunnah. Namun di dalam surah An-Naba’ (Berita Besar) ayat ke 16. -“wa jannaatin alfaafa” yang bermaksud “dan kebun-kebun yang rendang”

Alfaafa (yang kemudian bangsa Sepanyol menyebutnya alfalfa); dalam Bahasa Arab secara umumnya, membawa maksud “berkumpul, bercampur baur, berdekat-dekatan”, yang mana sesetengah ahli agama berpendapat Ayat 16 dalam Surah An Naba', adalah untuk menggambarkan tumbuhan Alfalfa ini - banyaknya pohon dalam kebun.

Orang Arab memanggil alfalfa yang bererti bapak dari para tumbuhan yang disebabkan oleh ketahanan yang tumbuh di gurun pasir dan daya serap yang tinggi menurut penelitian kedalaman akar bisa mencapai 30 sampai 100 meter, sehingga mampu menyerap nutrisi lebih banyak dan lengkap dibandingkan tumbuhan lain.

Menurut sejarah, tanaman ini sudah ada sejak 6,000 tahun sebelum Masehi. Dikatakan Alfalfa ini ditemui di Parsi sekitar tahun 500 Masihi kemudian dibawa ke Greece. Menurut sejarah, tanaman ini sudah ada sejak 6,000 tahun sebelum Masehi. Dikatakan Alfalfa ini ditemui di Parsi sekitar tahun 500 Masihi kemudian dibawa ke Greece.

Sejarah medan perang askar Islam juga ada melibatkan penggunaan Alfalfa.

Ketika 1,300 tahun lalu Tariq Bin Ziyad membakar kapalnya dan mendarat di Gibraltar (Jabal Tariq), pasukan Tariq yang hanya sekitar 7,000 orang yang mampu mengalahkan pasukannya raja Roderick Spanyol yang berjumlah 25,000 orang. Kemenangan ini tentu kerana pertolongan Allah semata, tetapi ada usaha ikhtiar manusia yang juga harus berusaha keras untuk mencapai kemenangan tersebut. Di antara usaha ikhtiar ini adalah keupayaan menyediakan logistik yang efisien untuk mendukung kekuatan pasukan.

Selepas membakar kapal mereka, tentera perang Tariq menyediakan kuda-kuda perang yang perkasa untuk dapat mengalahkan kekuatan musuh yang jauh lebih besar. Pertama kali pasukan perang Muslim memasuki Sepanyol, mereka telah membawa bekal yang secukupnya baik untuk manusia dan juga kuda. Bekalan kuda yang dibawa adalah yang cukup sumber nutriennya iaitu rumput alfaafa (yang kemudiannya bangsa Sepanyol menyebutnya sebagai Alfalfa)

8 abad kemudian (tahun 781), orang Islam menanam sebahagian Eropah dengan tanaman Alfalfa. Malah ketika pasukan Sepanyol pimpinan Hernando Cortez mendaratkan kapal-kapalnya di Mexico tahun 1519 atau 27 tahun pasca berakhirnya kekuasaan Islam di Spanyol (1492), orang Sepanyol telah mempelajari ilmu daripada Islam - termasuk dalam hal menyiapkan logistik perangnya. Pasukan Hernado Cortez membawa rumput untuk kuda mereka iaitu adalah rumput alfaafa – dari sinilah benua Amerika mengenali alfaafa itu hingga kini. Sepanyol menguasai Amerika latin sekitar 300 tahun atau hampir sama dengan Belanda menguasai Indonesia. Maka tidak hairan lah apabila salah satu bahasa yang popular di Amerika Latin sampai sekarang adalah bahasa Spanyol. Sudut lain yang tidak menjadi perhatian dan jarang ditulis di dalam sejarah adalah logistik. Pasukan dan logistik yang unggul. Ketika Islam di Sepanyol tahun 781, logistik mereka unggul dan mereka juga menguasai tanaman alfaafa.

300 tahun kemudian, Sepanyol menjadi kuasa di Amerika Latin, mereka juga unggul di bidang logistik termasuk alfaafa untuk sumber makanan kuda. Yang mana keunggulan mereka tersebut, mereka pelajari selama 781 tahun dari Islam di Sepanyol.






Islam berjaya 781 tahun di Sepanyol kerana usaha mereka juga kuat – yang dengan ikhtiar-nya tersebut mereka ditolong Allah, selain usaha mereka juga termasuk menyiapkan logistik untuk kuda-kuda perang dengan rumput yang paling efisien iaitu alfaafa – yang nama mahu pun karakternya disebut di Al-Qur’an


sumber gambar :www.trekearth.com
sumber : http://kambingaqiqah.blogspot.com/2012/03/rumput-alfafa-alfalfa.html


Berminat? Untuk Info dan Order : Umi Nazrah Shaklee Independent Distributor [ID: 869539] umi.nazrah@gmail.com SMS/Whatsapp: 019-432 0059 www.facebook.com/cantiksss
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading