25.2.13

Vitamin untuk tingkatkan kuasa otak berfikir kanak-kanak

 

Vitamin untuk Tingkatkan Kuasa Otak

Vitamin C
Bukan sahaja vitamin C penting untuk sistem imun untuk membantu anak-anak anda kekal sihat, ia juga mempunyai manfaat khas untuk otak. Otak sebenarnya mempunyai mekanisme yang menarik mana-mana vitamin C berlebihan daripada darah untuk digunakan di dalam otak. Vitamin C adalah roadblock kepada radikal bebas sebelum mereka menyebabkan apa-apa kerosakan kepada otak. Vitamin C juga membuat neurotransmitter dalam otak, yang adalah apa yang memproses rangsangan (seperti, maklumat yang dipelajari di sekolah).

Vitamin B12
Kekurangan dalam B12 boleh membawa kepada kehilangan ingatan dan lambat mental, jadi ia adalah penting untuk kesihatan otak bahawa badan menerima cukup vitamin ini untuk mengelakkan ini daripada berlaku. Vitamin B12 adalah dijumpai dalam daging atau dengan menambah dengan B kompleks atau makanan tambahan B12 berdiri.

Vitamin B6
Tanpa cukup vitamin B6, anda akan berasa marah dan penat. Jika anda mempunyai cukup, otak anda mampu untuk membuat dopamin yang cukup (satu lagi jenis neurotransmitter). Satu peningkatan dopamin boleh membantu meningkatkan kecerdasan supaya kanak-kanak boleh memberi perhatian yang lebih kepada pelajaran yang diajar di sekolah.

Besi

Besi adalah juga penting dalam pengeluaran dopamin. Ia telah ditemui dalam kajian [2] bahawa 84 peratus daripada kanak-kanak ADD / ADHD mempunyai tahap rendah besi, yang berkait rapat dengan tahap tahap perhatian yang rendah mereka.

Zink

Zink juga mempunyai kaitan dengan dopamin tetapi tidak suka bagaimana vitamin B6 dan besi do - zink memastikan bahawa otak menggunakan dopamin cekap. Tahap yang rendah zink bermakna bahawa otak tidak bertindak balas serta untuk tahap dopamin dan rendah hasil pengabaian.

HelpGuide.org [3] mencadangkan bahawa kanak-kanak menerima 20 mg zink, lima hari seminggu untuk membantu dengan prestasi akademik.

Vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan. Antioksidan membantu fungsi otak dengan betul dan menyimpan toksin jauh, mengikut ke Klinik Keluarga Anda [4]. Ia membantu banyak fungsi badan dengan melindungi sel daripada kerosakan. Peranan utamanya adalah menjaga sel-sel darah merah yang sihat supaya mereka dapat membawa oksigen ke otak, mengikut KidsHealth.org [5].

Minyak Ikan

Omega 3 adalah penting untuk fungsi otak dan boleh meningkatkan daya ingatan. Menurut ke Klinik Keluarga Anda, kanak-kanak yang tidak mendapat omega 3 yang cukup awal dalam kehidupan mungkin mempunyai skor IQ yang lebih rendah kemudian dalam kehidupan.


Selenium
Selenium tidak adalah vitamin tetapi ia mempunyai kesan otak bermanfaat supaya ia menyebut bernilai. Ia sebenarnya mineral dan biasanya ditemui dalam bijirin sihat, kacang bawang putih, daging, makanan laut dan Brazil. Dalam kajian yang disebutkan di laman web Klinik Keluarga Anda, peserta merasakan lebih cerdas, yakin, ceria dan mempunyai lebih banyak tenaga selepas mengambil selama tiga bulan.

Sumber

[1] - The top 5 vitamins and minerals to boost your brainpower, Nourishing Your Noggin, MedicineNet.com
[2] - Brain Tip: Vitamins and ADD/ADHD Brain Power, ATalentedMind.com
[3] - Healthy Eating for Kids and Teens, Education.com
[4] - Foods and Vitamins that Help Brain Development and Repair Damage, YourFamilyClinic.com
[5] - Vitamins, KidsHealth.org

Umi Nazrah
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID - 869539

Mobile: 019-4320059
FB - facebook.com/nazrah
Website - cantiksihatsemulajadi.com
Page - Cantik Sihat Semulajadi




Konsultasi percuma hanya untuk customer saya sahaja.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan
Continue Reading

24.2.13

Khasiat Omega Guard Shaklee yang perlu anda tahu.

Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee

1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5. Mengekalkan tekanan normal darah
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7. Mengurangkan sakit kepala
8. Merendahkan kolestrol
9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak


16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang


Umi Nazrah
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID - 869539

Mobile: 019-4320059
FB - facebook.com/nazrah
Website - cantiksihatsemulajadi.com
Page - Cantik Sihat Semulajadi
Latest post: Care for your kids? 1. Sharing a meal with family and friends at home or at school is a great way to enjoy food. It is fun to see other people’s choice of food - what d...
  Like · Comment · Share

Konsultasi percuma hanya untuk customer saya sahaja.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan
Continue Reading

23.2.13

Tips untuk elak dan hilangkan perut buncit


1. Pertama sekali, ‘liposuction’, pil diet, diet secara ekstrim dan yang sewaktu dengannya sangatlah perlu dielakkan kerana ia adalah untuk kesan sementara sahaja dan ia juga boleh memberi kesan sampingan kepada diri anda. Sebagai contoh, ‘liposuction’ atau ‘sedut lemak’ ini boleh menyebabkan pendarahan dalaman, manakala pil diet pula akan memberi kesan kepada sistem saraf dan ia juga mungkin dihasilkan daripada bahan-bahan yang telah di ‘ban’ atau secara tidak sah.

2. Anda disyorkan menambah pengambilan makanan seperti oat yang mana ia rendah lemak, rendah karbohidrat yang tidak baik, dan rendah kalori tetapi tinggi nilai nutrisinya. Oat lebih elok dimakan kosong tanpa gula atau garam sekiranya anda ingin membuang lemak di perut dengan cepat. Walaubagaimanapun, jika anda tidak suka rasa yang kosong dan tawar, anda bolehlah menambah madu atau buah-buahan ke dalam hidangan oat anda.

3. Makanan serat atau bijirin penuh, buah-buahan segar, brokoli, lobak, dan tomato adalah antara yang paling baik untuk menghilangkan lemak di perut. Makanan ini tidak mempunyai kalori yang tinggi tetapi mempunyai banyak serat fiber, mineral dan vitamin di dalamnya.

4. Selain itu, untuk mengurangkan lemak di bahagian perut, anda perlulah makan dalam jumlah yang kecil (4 – 6 hidangan) berbanding mengambil 1 – 3 hidangan yang banyak dalam sehari. Dengan berbuat demikian, kadar metabolisma anda akan meningkat kerana metabolisma tidak perlu memecahkan makanan sesukar yang dihadapi sekiranya anda makan makanan dengan jumlah yang banyak. Selain itu, dengan meminum teh atau kopi juga boleh meningkatkan metabolisma anda tetapi haruslah mengawal pengambilan minuman jenis ini.


5. Salah satu langkah yang paling penting untuk membantu menghapuskan lemak di bahagian perut adalah dengan melakukan senaman sekurang-kurangnya 3 – 4 kali setiap minggu. Latihan senaman ini hendaklah digabungkan dengan diet harian yang sihat, iaitu 50% latihan dan 50% diet untuk penurunan berat badan yang ideal !

6. Semasa bersenam, anda disyorkan untuk bersenam sambil mendengar lagu atau apa jua jenis muzik kegemaran anda untuk membantu anda fokus semasa bersenam. Muzik dikatakan salah satu langkah untuk membantu anda kekal bertenaga dan sentiasa meningkatkan keseronokan terhadap jadual latihan senaman anda. Ia juga dapat mengelakkan anda dari berasa bosan semasa bersenam.

7. Sebagai tambahan kepada tips-tips di atas, anda disyorkan untuk membuat pelan latihan dan diet harian dan mematuhi pelan tersebut setiap hari. Tulis target anda, impian anda, berat badan ideal anda, dan tindakan yang anda boleh ambil untuk mencapai target untuk menghilangkan lemak di bahagian perut anda. Menetapkan target adalah cara yang baik untuk membantu anda sentiasa berada di atas ‘trek’ yang betul bukan hanya untuk menghilangkan perut buncit, malah untuk kesejahteraan hidup anda sepanjang hayat. Seperti kata pepatah, ‘Mereka yang gagal merancang adalah mereka yang merancang untuk gagal’. Dan saya pasti anda semua tidak mahu menjadi seorang yang gagal.

8. Akhir sekali, memakan makanan seperti pisang, buah anggur, telur putih, kekacang, minyak zaitun, dan buah zaitun serta 100% serat boleh membantu menyumbangkan ke arah penurunan jumlah lemak di perut anda! Sumber http://kevinzahri.com/blog

Nak hapuskan lemak di perut? Bagaimana lak asid lemak Omega-3 membakar lemak?


Dalam fish oil ade OMEGA fatty acid which consist of DHA dan EPA.

Ye ke omega ni buleh bakar lemak?

''Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can't make them.''

http://www.livestrong.com/article/276633-omega-3-fats-weight-loss/

Macam mana asid lemak boleh bakar lemak ye?

Omega-3 fats

@ Omega-3 fats help you burn fat by helping your body respond better to a hormone called Leptin (Leptin is the Greek word for thin)
@ Leptin tells your body (your brain) to suppress your appetite making you eat less so you can maintain or lose weight
@ Leptin increases your metabolism by increasing your thyroid output (your thyroid regulates your metabolism)

Leptin also causes your body to burn fat for energy so

If your body isn't responding well to Leptin then the reverse happens - You'll be hungrier, and you'll store more fat so… You can take Omega-3 fats to help your body respond much better to Leptin so you can increase your fat-burning metabolism and…

Omega-3 fats are found in salmon, flaxseeds, nuts, Omega-3 supplements and these other 79 foods sources of Omega-3 fats and…

3 more ways Omega-3 fats help you lose weight is…

@ Omega-3 fats help you control your hunger by stabilizing your blood sugar levels

@ An Australian study showed that when people took Omega-3 fats while on an exercise program burned more fat than people who Only Exercised (without taking Omega-3 fats) and people who exercised & took other types of fat and…

@ Studies done in Japan & The Czech republic suggest that Omega-3 fats prevent the creation of ugly body fat and these same studies suggested Omega-3 fats promote more fat burning.

http://www.nowloss.com/good-fats-that-burn-fat-help-you-lose-weight.htm

''A 2001 study published in the May 2002 edition of "Obesity Research" discovered that rats fed fish oil gained less weight than rats fed soybean oil. Furthermore, a 2004 study published in "Lipids" confirms the link between weight loss and fish oil as rats with an omega-3 rich diet exhibited reduced levels of fat and leptin. Leptin is a hormone which regulates the appetite and is generally lower in individuals with low body fat content. The 2004 study in "Lipids" concludes that DHA fat oil reduces the accumulation of body fat by restricting the hypertrophy and hyperplasia of fat cells. "Mosby's Medical Dictionary" explains that hypertrophy and hyperplasia refers to an enlargement of cells and an increase in cell production, respectively.''

http://www.livestrong.com/article/494397-dha-fish-oil-and-weight-loss/

Umi Nazrah
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID - 869539

Mobile: 019-4320059
FB - facebook.com/nazrah
Website - cantiksihatsemulajadi.com
Page - Cantik Sihat Semulajadi
Latest post: 10 healthy lifestyle tips for kids @ Food is Fun… Enjoy your food @ Breakfast is a very important meal @ Eat lots of different foods every day, variety is the recipe for...
  Like · Comment · Share

Konsultasi percuma hanya untuk customer saya sahaja.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan
Continue Reading

20.2.13

Produk untuk penghasilan sperma?


Apakah vitamin untuk masalah ketidaksuburan lelaki?

Zink : Membantu menguatkan sperma dan meningkatkan jumlah bilangan sperma. Zink adalah penting untuk banyak fungsi yang berbeza dalam badan, termasuk fungsi imun, pembahagian sel, rasa, bau, penyembuhan luka dan sintesis protein. Badan tidak mempunyai sistem penyimpanan untuk zink, jadi pengambilan harian yang mencukupi adalah penting untuk kesihatan

Kuantiti, kualiti dan motilitas semua penting untuk kesihatan dan kesuburan sperma. A ejakulasi tunggal harus mengandungi 39 juta sperma, kata MayoClinic.com. Ia juga penting bahawa sperma mempunyai struktur normal dan bentuk. Sperma yang mempunyai kepala bengkok atau ekor berganda adalah kurang berkemungkinan untuk menyuburkan telur. Sperma juga mestilah mampu untuk bergerak dengan betul untuk dapat untuk sampai ke telur.
 

Zink dan Kesihatan Sperma

Dalam kajian yang diterbitkan dalam "Jurnal Asia Andrologi" pada tahun 2009, penyelidik menyiasat kesan zink pada 458 lelaki subfertile. Para penulis mendapati bahawa tahap zink dalam badan secara langsung dikaitkan dengan bilangan sperma dan adalah penting untuk pembangunan sel-sel sperma, proses yang dipanggil spermatogenesis. Pasukan itu juga mendapati bahawa kekurangan zink membawa kepada ketidakfungsian gonad dan menurunkan berat testis dan boleh mengurangkan tahap testosteron.


Vitamin E : bekerja bersama2 dengan vitamin C sebagai anti oksidan. Radikal bebas dalam tubuh mampu merosakkan sperma dan ovum. Jadi bagi menjaga kualiti sperma, seseorang lelaki harus mengambil vitamin E dalam kadar yang mencukupi. Selenium lengkap dalam Vita E Shaklee, untuk membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas dan bergaya.

Vitamin E juga merupakan antioksidan yang kuat dan boleh melindungi sel-sel sperma daripada kerosakan oksidatif, sama seperti vitamin C tidak, yang menyumbang kepada kuantiti sperma meningkat. Vitamin E telah menunjukkan untuk meningkatkan motilitas sperma dan meningkatkan keupayaan sel-sel sperma untuk menembusi telur di dalam tabung uji kajian. Vitamin E juga penting bagi melindungi membran sel, yang boleh melindungi sel-sel sperma sensitif dari toksin, terutama orang-orang dari rokok dan alkohol. Akhirnya, Vitamin E memainkan peranan yang penting dalam mengawal selia hormon seks.

Omega Guard : Omega 3 dan Omega 6 meningkatkan kelicinan pergerakan sperma bagi memudahkan persenyawaan.

Asid lemak omega-3 adalah lemak penting yang badan tidak boleh hasilkan sendiri, lapor Universiti Maryland Medical Center. Satu jenis lemak omega-3 iaitu docosahexaenoic - adalah penting terutamanya untuk pengeluaran sel-sel sperma baru, laporan isu Januari 2002 "Pembiakan Manusia". DHA adalah penting terutamanya semasa pembentukan membran sel sperma - satu bahagian penting dalam motilitas sperma.
 


Umi Nazrah
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID - 869539

Mobile: 019-4320059
FB - facebook.com/nazrah
Website - cantiksihatsemulajadi.com
Page - Cantik Sihat Semulajadi
Latest post: ANGGAPAN YANG SALAH MENGENAI PENYAKIT JANTUNG Beberapa anggapan yang salah tentang penyakit jantung sebagai berikut : @Apakah Penyakit jantung hanya terjadi pada orang ...
  Like · Comment · Share


Konsultasi percuma hanya untuk customer saya sahaja.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan
Continue Reading

Kurus langsing dengan vitamin aje?


Wah..betul ke ni? Ye betul! Boleh kurus langsing dengan Omega Guard yang mengandungi 3 kali ganda Omega-3 yang lebih pekat. Selama ni duk ingat fish oil untuk brain je kan? Nampaknya Lecithin ada persaingan hehe Jangan risau ye, Lecithin mmg work so does Omega but the difference between them is the price and effectiveness ..well of course the one with extra cost work better but doesn't mean the cheaper one isn't good. Terpulang pada kemampuan masing2 ye..



Dalam fish oil ade OMEGA fatty acid which consist of DHA dan EPA

Ye ke omega ni buleh bakar lemak?

''Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can't make them.''

http://www.livestrong.com/article/276633-omega-3-fats-weight-loss/


Macam mana fatty acid boleh bakar lemak ye?

Omega-3 fats

Omega-3 fats help you burn fat by helping your body respond better to a hormone called Leptin (Leptin is the Greek word for thin)

Leptin tells your body (your brain) to suppress your appetite making you eat less so you can maintain or lose weight

Leptin increases your metabolism by increasing your thyroid output (your thyroid regulates your metabolism)

Leptin also causes your body to burn fat for energy so

If your body isn't responding well to Leptin then the reverse happens - You'll be hungrier, and you'll store more fat so… You can take Omega-3 fats to help your body respond much better to Leptin so you can increase your fat-burning metabolism and…

Omega-3 fats are found in salmon, flaxseeds, nuts, Omega-3 supplements and these other 79 foods sources of Omega-3 fats and…

3 more ways Omega-3 fats help you lose weight is…

1. Omega-3 fats help you control your hunger by stabilizing your blood sugar levels

2. An Australian study showed that when people took Omega-3 fats while on an exercise program burned more fat than people who Only Exercised (without taking Omega-3 fats) and people who exercised & took other types of fat and…

3. Studies done in Japan & The Czech republic suggest that Omega-3 fats prevent the creation of ugly body fat and these same studies suggested Omega-3 fats promote more fat burning.

http://www.nowloss.com/good-fats-that-burn-fat-help-you-lose-weight.htm

''A 2001 study published in the May 2002 edition of "Obesity Research" discovered that rats fed fish oil gained less weight than rats fed soybean oil. Furthermore, a 2004 study published in "Lipids" confirms the link between weight loss and fish oil as rats with an omega-3 rich diet exhibited reduced levels of fat and leptin. Leptin is a hormone which regulates the appetite and is generally lower in individuals with low body fat content. The 2004 study in "Lipids" concludes that DHA fat oil reduces the accumulation of body fat by restricting the hypertrophy and hyperplasia of fat cells. "Mosby's Medical Dictionary" explains that hypertrophy and hyperplasia refers to an enlargement of cells and an increase in cell production, respectively.''

http://www.livestrong.com/article/494397-dha-fish-oil-and-weight-loss/

Umi Nazrah
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID - 869539

Mobile: 019-4320059
FB - facebook.com/nazrah
Website - cantiksihatsemulajadi.com
Page - Cantik Sihat Semulajadi
Latest post: PENYEBAB SAKIT JANTUNG Sakit pada jantung penyebabnya dapat diakibatkan oleh banyak faktor, @gaya hidup yang tidak sehat gaya hidup merupakan faktor utama yang menyeba...
  Like · Comment · Share

Konsultasi percuma hanya untuk customer saya sahaja.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan
Continue Reading

Ikan kat Malaysia tak elok untuk dimakan?

 
Haaaaaaaa ikan-ikan kat Malaysia ni tak elok untuk dimakan? Biar betui????

Sebenarnya IKAN-IKAN DI MALAYSIA BUKANLAH SUMBER YANG BAGUS UNTUK ASID LEMAK OMEGA-3. Bukan saya yg cakap tapi yang cakap tu adalah Indra Balaratnam, seorang konsultan kesihatan di Kuala Lumpur.
sumber : Local Malaysian fish are not good sources of Omega 3 fatty acids. via http://www.babycenter.com.my/x541094/is-it-safe-to-take-fish-oil-supplements-during-pregnancy#ixzz2LK43b3Sr

Jadi kena amek sumber ikan dari Jepun lah ye sebab ikan air sejuk di sana adalah sumber omega-3 yang terbaik! Kalau rasa susah sangat nak ke Jepun tu, apa susah-susah, amek je Omega Guard. Omega Guard ni diekstrak daripada ikan air laut sejuk iaitu sardin, makerel, herring, adchovies yang terdapat di perairan negara Jepun. Ianya bukannya diperbuat daripada hati ikan yang semestinya adalah BERTOKSIN! Selain tu, Omega Guard ni 3 kali ganda lebih tumpat daripada minyak hati ikan. Omega Guard juga merupakan minyak ikan yang paling tulen yang mengandungi 7 jenis asid lemak Omega-3 yang lengkap iaitu EPA, DHA, ALA, HPA, ETA, SDA, DPA.

Lagi tinggal beberapa hari sahaja lagi untuk dapatkan Omega Guard pada harga RUNTUH!!!!!



Orang yang bijak kalau nak membeli, dia akan pastikan apa yang dibelinya itu

>> TERBAIK - nak beli lemak ikan or minyak ikan?? Atau nak beli minyak hati ikan yang bertoksin? Tak takut ke nak kasi minyak hati ikan kat anak-anak, hati ikan tu bertoksin, okay!!!
 
>> MEMBERI MANFAAT bukan hanya pada diri tetapi pada anak dan seisi rumah. Datuk nenek ayah mak anak-anak, semua boleh guna Omega Guard.

>> JIMAT , Beli 6 FREE 1... Jimaattttt tuu... (Nak tau berapa jimatnye anda, sila PM saya. Memang sangat jimat!!!)

>> EXTRA JIMAT? Beli 6 FREE 1... mana cukup, saya bagi FREE MEMBERSHIP, lagi? CASH BONUS pada bulan depan!!

>> NILAI TAMBAH? Semestinya, beli mana2 produk Shaklee dari saya, anda akan mendapat FREE CONSULTATION dan AFTER SALE SERVICE daripada saya.. PERCUMA ya... dan JOIN community EXCLUSIVE saya di Shaklee Golden Lounge (SGL) dan Sihat Bersama Shaklee (SBS). EXCLUSIVE hanya untuk anda.


Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
SMS/Whatsapp: 019-432 0059

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

sumber gambar Kedai Rakyat 1 Malaysia : http://hazmanfadzil.com/
Continue Reading

16.2.13

Orang muda mana ada masalah kolestrol.


Ramai orang bercakap tentang kesan buruk kolesterol jahat. Tetapi tidak semua fakta tersebut adalah benar. Kekurangan pengetahuan mengenai kolesterol membuatkan timbulnya pelbagai mitos tentang kolesterol. Berikut adalah Fakta mengenai Kolesterol

1. Kolesterol harus dielakkan
Kolesterol tidak sentiasa baik untuk tubuh, sebenarnya terdapat kolesterol yang baik untuk badan! Ya, beberapa orang bertanggapan bahawa kolesterol harus dielakkan dan sebagainya, sebenarnya terdapat kolesterol yang berguna untuk badan. Ini jenis kolesterol dikenali kepada kita sebagai:

• lipoprotein ketumpatan rendah (LDL, atau kolesterol "jahat")
• Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL atau kolesterol "baik")

2. Kolesterol yang tinggi adalah berbahaya kepada kesihatan
Sesetengah orang berfikir bahawa kolesterol yang tinggi adalah berbahaya, tetapi realiti. Kolesterol tinggi sebenarnya tidak menjadi masalah. Tetapi yang mesti dilihat dalam nisbah yang tinggi kolesterol baik (HDL) dan kolesterol buruk (LDL)

Mayo Clinic mentakrifkan tahap HDL yang normal seperti berikut:
- Di bawah 40 mg / dL dianggap rendah (buruk) bagi lelaki
- Di bawah 50 mg / dL dianggap rendah (buruk) bagi wanita.
- 50-59 mg / dL dianggap sederhana.
- Melebihi 60 mg / dL dianggap baik

Bukan itu sahaja tetapi juga faktor-faktor lain seperti berat badan, senaman kekerapan kesihatan, dan sejarah keluarga.

3. Orang yang mempunyai serangan jantung mempunyai paras kolesterol yang tinggi.

Sesetengah orang berfikir orang-orang yang mempunyai serangan jantung mempunyai paras kolesterol Tinggi kolesterol tinggi. Tetapi Realiti adalah satu faktor penting dalam penyakit jantung, tetapi beberapa orang yang terjejas oleh penyakit jantung dan serangan jantung walaupun tahap kolesterol beliau adalah normal ataupun rendah.

4. Telur harus dielakkan kerana menyebabkan kerana akan mengekalkan paras kolesterol dalam darah

sumber gambar darkbat.com

Sesetengah orang berfikir telur harus dielakkan kerana untuk menjaga tahap kolesterol dalam darah tetapi sebaliknya telur adalah sumber protein yang sangat baik dan mengandungi lemak yang baik dipanggil lemak tak tepu.

5. Orang muda tidak akan mempunyai masalah kolesterol
Sesetengah orang berfikir orang muda tidak akan mempunyai masalah kolesterol tetapi dalam realiti Mana-mana orang yang berumur 20 tahun dan ke atas mempunyai paras kolesterol yang diperiksa secara berkala. Bukti menunjukkan plak yang boleh berkumpul di dalam arteri yang membekalkan darah ke jantung sejak remaja lagi.

sumber gambar http://erning83.synergyonlineshop.com/

6. Senaman meningkatkan kolesterol baik.
Senaman boleh meningkatkan tahap kolesterol baik (HDL) di dalam badan. Sukan tidak diperlukan untuk menjadi berat tetapi hanya dengan senaman sederhana dengan Intestitas biasa.

7. Berikut adalah contoh makanan yang dapat menurunkan paras kolestrol jahat di dalam badan

@ Ikan dan Omega-3. Diet yang kaya dengan Omega-3 boleh mengurangkan risiko penyakit jantung, merendahkan tekanan darah, dan mengurangkan risiko pembekuan darah.


@ Kekacang. Sama seperti ikan, kacang juga mengandungi asid lemak omega-3 yang boleh membantu menghapuskan risiko penyakit jantung. Kacang, seperti badam dan walnut boleh membantu mengurangkan kolesterol.

@ Kulit kayu manis. Makan 1/2 sudu kayu manis sehari ketara mengurangkan tahap gula darah di dalam orang-orang dengan diabetes jenis 2. Di samping itu, kaedah ini juga terbukti berkesan dalam mengurangkan trigliserida, kolesterol LDL, dan paras kolesterol total.

@ Oat dan bijirin. Kandungan serat larut air dalam oat dan bijirin adalah sangat penting dalam menurunkan tahap kolesterol. Amat disyorkan untuk mengambil 2-4 cawan oat atau bijirin barli setiap hari untuk mendapatkan kesan kolesterol serat larut

@ Buah-buahan dan sayur-sayuran. Anda sudah mesti tahu bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin. Bukan itu sahaja, buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu boleh membantu mengurangkan kolesterol. Buah-buahan termasuk epal, anggur, oren dan aprikot adalah sayur-sayuran yang termasuk kubis, bawang putih, kentang manis. Di samping bebas kolesterol, makanan ini juga kaya dengan serat dan pektin, dua elemen yang terbukti berkesan dalam menurunkan kolesterol.

Umi Nazrah
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID - 869539

Mobile: 019-4320059
FB - facebook.com/nazrah
Website - cantiksihatsemulajadi.com
Page - Cantik Sihat Semulajadi




Konsultasi percuma hanya untuk customer saya sahaja.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan
Continue Reading