31.7.13

Saya nak kurus. Mana nak pilih antara Lecithin atau Omega Guard?


Ramai pelanggan bila cuba untuk turunkan berat, mereka akan keliru sama ada nak pilih pengemulsi lemak antara Lecithin atau Omega Guard. Ini kerana kedua-dua produk ni dicadangkan untuk proses penurunan berat badan. Jadi sebelum anda memilih untuk mendapatkan samada Lecithin atau pun Omega Guard, apa kata baca dulu kupasan kedua-dua produk berikut.

========================================================================

Lecithin adalah makanan super semulajadi yang hebat seperti mana kebanyakan supplement yang digabungkan di dalam satu kapsul kerana ianya membekalkan gabungan lemak yang bernutrisi dan sesetengah vitamin B. Orang ramai menggunakan supplement Lecithin sejak berdekad lalu. Sumber terbaik Lecithin boleh ditemui di dalam kuning telur dan susu soya (serta otak haiwan, yang diambil sebagai makanan) tetapi kita tidak mampu untuk mengambil sumber Lecithin tersebut di dalam kuantiti yang diperlukan oleh keperluan harian kita. Ini adalah perkara yang sangat merugikan kerana Lecithin sangat berguna kepada hampir kebanyakan sel di dalam tubuh badan kita. Lecithin digunakan oleh tubuh badan kita dalam beberapa cara yang berbeza tetapi kebanyakan menggunakan supplement Lecithin terutamanya untuk kawalan kolestrol atau pun untuk meningkatkan minda.


Lecithin sebenarnya adalah campuran semulajadi phospholipid. Walaupun Lecithin bukanlah nutrien penting, ia mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang menjadikan ianya bernilai termasuk sebagai sebahagian daripada rutin tambahan harian. Ia melindungi sel-sel anda dengan memudahkan pergerakan lemak, bahan buangan, nutrien dan ion dalam dan di luar sel-sel, sambil mengekalkan struktur sel yang kuat untuk mengekalkan bentuknya.

Terdapat banyak faedah Lecithin, seperti:
  1. Menggalakkan penurunan berat badan yang sihat. Lecithin mempercepatkan pemecahan lemak, membantu keseluruhan proses dan hasilnya boleh meningkatkan metabolisme. Ia telah digunakan agak berkesan sebagai sebahagian daripada diet yang sihat untuk menggalakkan penurunan berat badan. Terbaik dari semua kerana ia adalah semulajadi, Lecithin membolehkan badan kita untuk mengurangkan berat badan dengan betul tanpa bergantung kepada ubat-ubatan yang boleh menyebabkan kemudaratan di kawasan-kawasan lain kesihatan kita.
  2. Merendahkan kolesterol. Manfaat Lecithin untuk menurunkan kolesterol yang terkenal kerana ia telah digunakan selama beberapa dekad dalam merawat pesakit dengan kolesterol tinggi. Ia mengawal aliran nutrien dalam dan di luar sel-sel anda dan mencegah pembentukan lemak pada dinding jantung, arteri dan otak dengan memecahkan lemak. Atas sebab ini, ia bukan sahaja faedah paras kolesterol, tetapi juga kesihatan kardiovaskular kita juga.
  3. Penting untuk kesihatan hati. Doktor dan saintis telah dikenali untuk beberapa lama bahawa lesitin dan choline kedua-duanya adalah penting untuk fungsi hati dan kesihatan. Dengan mengekalkan lemak hati tersebar dalam air, lesitin dan choline boleh menghalang mereka daripada lemak terkumpul. Juga, kerana mereka mengawal aliran nutrien dalam dan di luar, mereka boleh dasarnya mengusir toksin dari hati anda sebelum mereka menyebabkan kemudaratan.

    Kepentingan Lecithin :

    Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

    Kandungan Lecithin :

    Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
    Kolin – satu komponen neurotransmitter.
    Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
    Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

    Kegunaan Lecithin :

    PALING UTAMA
    • Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
    • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
    • Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
    • Membantu kawal paras triglycerides.
    • Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
    • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.
    =======================================================================

    Kita sudah ketahui Lecithin boleh membantu untuk penurunan berat badan yang sihat serta merendahkan kolestrol. Bagaimana pula dengan Omega Guard? Diketahui Omega Guard adalah sumber asid lemak Omega-3 yang paling tinggi.


    Hubungan antara Omega 3 dan berat badan yang terbukti - jika kita mahu untuk menurunkan berat badan dengan cara yang lebih mudah, pastikan kita memasukkan sumber asid lemak omega-3 minyak dalam diet kita.

    Terdapat kajian mengenai banyak faedah omega-3, terutamanya yang melibatkan omega-3 dan penurunan berat badan. Seperti yang kita akan ketahui nanti, asid lemak Omega-3 tidak hanya membantu sebaliknya mereka lebih diperlukan dalam pembakaran lemak dan berat badan.

    Kenapa?

    Kerana asid lemak omega-3 adalah asid lemak yang penting untuk fisiologi normal tubuh badan kita. Tubuh kita tidak boleh menghasilkan asid lemak Omega-3 sendiri, jadi kita perlu mendapatkan mereka daripada makanan atau makanan tambahan.



    Ini adalah apa penyelidikan perubatan pepejal telah terbukti mengenai minyak Omega-3. Mereka membantu mengurangkan kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi dan merupakan bantuan yang sangat berharga dalam banyak penyakit seperti:

    • diabetes
    • sindrom usus (IBS)
    • artritis reumatoid
    • masalah kulit
    • osteoporosis
    • kemurungan
    • ADHD (perhatian defisit hiperaktif gangguan)
    • asma
    • pelbagai jenis kanser (terutamanya payudara, kolon dan prostat kanser).

    Oleh kerana kita sedang memberi tumpuan kepada kehilangan berat badan lebih mudah dengan bantuan asid lemak omega-3, di sini adalah apa yang kita perlu tahu mengenai

    Omega 3 dan Manfaat kepada Berat Badan:
    • Kandungan asid lemak Omega-3 EPA (asid eicosapentaenoic) dan DHA (asid docosahexaenoic) menurunkan paras insulin kita, jadi apa-apa kalori tambahan yang kita makan akan dibakar untuk tenaga, bukannya disimpan sebagai lemak badan
    • Omega 3 minyak adalah anti-lipogenic (blok penyimpanan lemak dalam badan anda) dan meningkatkan kadar metabolik anda, jadi anda membakar lemak badan lebih cepat
    • Omega tiga asid lemak menyekat pengeluaran kortisol, hormon yang berkaitan dengan tekanan lemak simpanan yang juga menyebabkan anda menyimpan vs membakar kalori tambahan
    • Asid lemak omega-3 telah terbukti untuk meningkatkan aliran darah ke otot semasa bersenam, sekali gus meningkatkan keupayaan badan untuk membakar lebih banyak lemak
    • Diet yang kaya dengan minyak omega-3 meningkatkan tahap gula dalam darah (hipoglisemia) dan hasilnya, kita mempunyai lebih banyak tenaga untuk menjalankan urusan seharian
    • Asid lemak omega-3 meningkatkan fungsi hati - organ lemak pengurusan anda
    • Sebagai nota sampingan, selain daripada faedah di atas Omega 3 asid lemak, terdapat beberapa faedah penting asid lemak lain yang anda perlu mengambil kira:
    • Omega-6 asid lemak GLA (asid gamma-linolenik) meningkatkan tahap serotonin - bahan kimia otak yang membuat anda makan kurang menurunkan selera makan, rasa penuh & berpuas hati lagi, dan kurang cenderung untuk overindulge
    • Tonaline atau CLA (asid linoleik conjugated), asid lemak yang berlaku kurang dan kurang dalam daging dan produk tenusu hari ini, meningkatkan kadar di mana badan anda membakar deposit lemak dan membantu anda berkembang atau mengekalkan jisim otot anda.
    Seperti yang kita telah baca, terdapat sambungan penting antara Omega 3 dan berat badan yang kita yang tidak harus diabaikan.

    Sumber asid lemak Omega-3 terbaik? Semestinya Omega Guard. Kerana terdapat pelbagai keistimewaan Omega Guard Shaklee

    • Melindungi Jantung anda ~Ia membekalkan asid lemak omega -3 berpotensi ultratulen dgn spektrum penuh bergred farmaseutikal
    • Membantu mengurangkan risiko sakit jantung ~satu penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan asid lemak omega -3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
    • Ultratulen dan bergred Farmaseutikal ~Omega Guard dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietari 3 molekul yg memekatkan asid lemak omega -3 yg bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bhn2 berbahaya seperti merkuri dan plumbum yg terdpt dlm ikan
    • Minyak Ikan terbaik di dunia~mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA,DHA,ALA dll. EPA menyihatkan jantung dan sendi,DHA penting bagi perkembangan dan fungsi2 otak.

    Selain tu, Omega Guard juga berdiri di atas standard yang bertaraf antarabangsa dengan
    1. Omega Guard Shaklee dihasilkan menerusi kaedah teknologi terkini iaitu ultratulen bergred farmaseutikal. Maksudnya ia melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul yg dpt memekatkan asid lemak Omega3 paling tulen.
    2. Teknologi ini dapat menyingkirkan bahan-bahan berbahaya yg terdapat dalam ikan seperti plumbum, arsenik, merkuri, etc. Kebanyakan jenama lain hanya menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi untuk mengekstrak minyak ikan. Kaedah ini bukan hanya memusnahkan sesetengah nutrient malah tidak boleh menapis kandungan logam yg membahayakan kesiahatn seperti plumbun,merkuri,etc . (Info tambahan didapati daripada nutrionist Shaklee, katanya tak semua pengeluar minyak ikan menggunakan penyulingan proprietari tiga molekul. Kalau ada pun hanya penyulingan 1x atau 2x sahaja. Kenapa? Sebab penyulingan proprietari tiga molekul ni merupakan satu proses yang mahal. Shaklee sahaja yg melalui penyulingan 3x sbb nak berikan yg terbaik utk pembeli2nya)
    3. Omega Guard Shaklee tidak diekstrak dari minyak hati ikan kerana di hati lah terdapat kandungan toksik tinggi
    4. Minyak ikan Shaklee diekstrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk seperti sardin, mackerel, herring dan anchovies. Kalau kita rujuk jenis2 ikan dan tahap merkurinya, ikan-kan yg digunakan oleh Shaklee adalah ikan yg tahap merkurinya terendah. Dan kajian juga menunjukkan bahawa ikan air laut sejuk mengandungi asid lemak tidak tepu yg sangat tinggi berbanding ikan lain..Ditambah dgn proses penyulingan 3x, Omega Guard memang terbaik.
    5. Omega guard (minyak ikan) Shaklee lengkap dgn 7 jenis asid lemak omega 3 yg perlu oleh badan iaitu DHA, EPA, HPA, ETA, SDA, DPA. Badan kita tak mampu menghasilkan asid lemak perlu ni utk proses metabolisme,etc.. Jadi kena dapatkan dari sumber makanan dan suplemen EPA
    6. Satu sajian Omega guard Shaklee (Recommended daily serving is 3 capsules) membekalkan 900mg asid lemak omega 3 yg perlu ie EPA dan DHA. Berdasarkan jadual dibawah, kandungan EPA dan DHA didalam Omega Shaklee antara yg tertinggi berbanding jenama lain

    fatlossboss.com

    ========================================================================

    MANA SATU NAK PILIH ANTARA OMEGA GUARD DAN LECITHIN? (kena tulis beso-beso, kang orang tak nampak dan tak menjawab soalan)

    Senang je jawapannnya. Nak sampai stesen turunkan berat badan dengan naik kapal terbang, amek lah Omega Guard. Nak naik kereta, amek lah Lecithin.

    Agak-agak apa beza perjalanan kita menggunakan kapal terbang dengan kereta ye? Apa beza dari segi masa? Apa beza dari segi jarak? Apa beza dari segi bajet?

    JAWAPANNYA.

    Amek lah kereta (Lecithin)
    Kalau rasa nak amek masa jalan-jalan makan angin rileks-rileks.
    Kalau rasa nak makan angin dengan jarak yang jauh.
    Kalau rasa poket tak berapa nak tebal.

    Amek lah kapal terbang (Omega Guard)
    Kalau rasa nak cepat sampai ni, malas nak menunggu lama-lama.
    Kalau rasa malas lah nak duduk lama-lama.
    Kalau rasa poket tu mampu.









    Pengedar Shaklee Malaysia
    Shaklee Independent Distributor
    COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
    Shaklee ID: 869539
    SMS/Whatsapp: 019-432 0059

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

    Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
    Continue Reading

    29.7.13

    Akhirnya saya berjaya kurus, perut buncit hilang, otot tak menggeleber, muka tak sembab.

    Raya dah semakin dekat tapi berat badan masih lagi menghantui fikiran ni. Dah la perut buncit ketara sangat nampaknya. Apa saya nak buat?

    Dulunya saya beli Omega Guard dan Lecithin untuk anak-anak sebabnya anak-anak ada petanda macam lelah dan tak boleh sangat mandi air sejuk lewat petang.


    Bila saya perasan perut buncit dah ketara, terus teringat yang Omega Guard dan Lecithin stok anak-anak ada lagi. Terus saya amalkan pengambilan Omega Guard dan Lecithin lepas berbuka. Kebanyakan kita kan berbuka dengan makanan berat, berminyak kolestrol tinggi lagi. Mana tak risau berat akan naik, ye tak? Tapi bila amek Omega Guard dan Lecithin ni, perut rasa selesa. Takda lah kenyang macam ular sawa. Tambah lagi lepas tu saya amek Multivitamin Vitalea, memang bertenaga ja badan.

    Ramai yang dah membuktikan mereka boleh kurangkan berat badan dengan gabungan Set Shape Up Shaklee iaitu Cinch Shake, Lecithin, Herblax dan juga Cinch Tea Mix. Selain tu, boleh jugak add on Multivitamin Vitalea, Alfalfa Complex dan jugak offer Julai 2013 iaitu GLA Complex.



    Lecithin berfungsi untuk melarutkan lemak dan kolestrol dalam makanan. Sangat bagus sebab badan kita takdalah akan menyerap lemak dan kolestrol bila kita makan makanan. Lecithin juga merendahkan kolestrol dalam darah, menurunkan jumlah serum kolestrol dan meningkatkan paras kolestrol baik (HDL), membantu mengawal paras triglycerides, membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di buluh-buluh darah dan mengurangkan kesan buruk yang wujud daripada masalah kolestrol.
    180biji Retail Price RM52.50

    Mengandungi Gamma Linolenic Acid (GLA), suatu bahan asid lemak Omega-6 yang menghantar bahan kimia yang menenangkan sel-sel lemak dalam badan seterusnya memberikan signal untuk membakar lemak kepada sel-sel lemak. GLA berfungsi dalam 2 kaedah.
    Kaedah pertama : GLA menjadi bahan api kepada pemecahan lemak di dalam tisu brown adipouse, sejenis lemak yang biasanya aktif di dalam tubuh badan orang gemuk. Kaedah Kedua, GLA  merangsang proses metabolisma badan yang biasanya dirujuk sebagai "sodium pam," membantu badan untuk menggunakan sehingga hampir separuh daripada kalori badan.
    90biji Retail Price RM91.25




    Multivitamin yang dilengkapi iron untuk membekalkan anda dgn 28 vitamin dan mineral yg diperlukan oleh tubuh, membantu mengatasi masalah anemia, kekurangan darah dan tekanan darah rendah dan meningkatkan kesihatan secara menyeluruh. Selain tu, efeks Vitalea adalah untuk membetulkan sel-sel tubuh badan kita, membekalkan vitamin-vitamin penting yang mungkin kita tak dapat ketika kawal makan. Selain tu, Vitalea jugak boleh boost energy kita.
    120biji Retail Price RM88.75




    Cinch Energy Tea Mix juga boleh memberikan kita tenaga, buang water retention, mengurangkan rasa lapar dan menyebabkan kita kurang berselera nak makan makanan yang manis-manis.
    28 sticks Retail Price RM131
    Cinch Shakes adalah serbuk protin yang diperkaya dgn Leucine iaitu asid amino yang memberi signal kepada badan untuk memelihara otot semasa pengurangan berat badan. Bagi anda yang sedang dalam proses mengawal berat badan, pastikan protein terkandung dalam setiap makanan anda. Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%. membakar kalori, di samping memberi rasa kenyang, dan dalam masa yang sama memelihara otot tubuh. Cinch Shakes berfungsi sebagai meal replacement. Selain tu, ianya memelihara otot jadi hanya lemak-lemak yang dibakar dan bukannya memusnahkan otot-otot kita. Jadi bila anda dah kurus nanti, takdalah kulit-kulit dan otot yang menggeleber sebab otot terpelihara.
    Retail Price RM173




    Alfalfa Complex adalah fiber. Fiber akan memanjangkan tempoh makanan dalam perut dan memberikan rasa kenyang sepenuhnya. Ia berupaya menyerap lebihan air dan lemak dalam badan.Disamping tu kalau anda makan fiber ni, kerja2 ‘melabur’ akan jadi mudah, usus dicuci sepenuhnya jadi akan elakkan perut buncit.selain berfungsi untuk melancarkan penghadaman. Selain tu, boleh mengelakkan kanser usus, bertindak mengurangkan tahap kolesterol, mengeluarkan racun dari badan dengan mempercepatkan proses pembuangan najis, dapat mengurangkan gula dalam darah dab baik untuk mereka yang dalam proses pelansingan badan kerana serat akan berada lama dalam perut dan memberikan rasa kenyang.
    330biji Retail Price RM53.75
    700biji Retail Price RM97.50


    Herblax berfungsi sebagai detox. Bila usus kita dah bersih, penyerapan nutrien pun lebih mudah dan optimum. Tahukah anda kunci asas untuk kurus adalah detox?
    Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih, baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum.
    120biji Retail Price RM52.50




    1. Asid lemak Omega-3 lemak membantu anda mengawal rasa lapar dengan menstabilkan paras gula dalam darah.
    2. Satu kajian di Australia menunjukkan bahawa apabila orang mengambil asid lemak Omega-3 semasa program senaman, mereka membakar lebih banyak lemak berbanding daripada orang-orang yang hanya bersenam (tanpa mengambil asid lemak Omega-3)
    3. Kajian yang dilakukan di Jepun & The Republik Czech menunjukkan bahawa asid lemak Omega-3 menghalang kewujudan lemak hodoh di badan dan kajian yang sama mencadangkan asid lemak Omega-3 menggalakkan membakar lebih banyak lemak.
    90biji Retail Price RM136



    Daftar sebagai ahli Shaklee hari ini dengan hanya RM 65.00 (excluding postage RM 10) untuk lebih penjimatan pembelian dengan harga ahli seumur hidup.

    Kelebihan menjadi Pengedar Sah/Ahli Shaklee:

    ^^ Keahlian adalah SEUMUR HIDUP, TIADA RENEWAL.
    ^^ Nikmati potongan harga 15-33% bagi setiap product Shaklee yang ditawarkan.
    ^^ Tidak perlu bekejar atau keluar mencari pelanggan. Tidak perlu "head-hunting" untuk mencari downline.
    ^^ Tidak perlu menyimpan stok di rumah.
    ^^ Kelas bimbingan diberikan secara online/offline, kami sediakan group tertutup di FB untuk berkongsi tips/sharing on marketing, bisnes, consultation, produt knowledge, motivation dan lain-lain.
    ^^ SISTEM yang digunakan telah terbukti membawa kejayaan kepada ramai ahli-ahli Shaklee. Menjana INCOME 4-5-6 ANGKA, menikmati BONUS KERETA, PERCUTIAN VVIP bertaraf 6 STARS, Umrah & Ziarah, semuanya tidak mustahil bila anda bersama Shaklee!

    Tunggu apa lagi? Dapatkan produk ini dengan menghubungi saya :

    Pengedar Shaklee Malaysia
    Shaklee Independent Distributor
    COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
    Shaklee ID: 869539
    SMS/Whatsapp: 019-432 0059

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

    Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
    Continue Reading

    26.7.13

    Saya pesakit PCOS. Bolehkah saya hamil?

    Ramai pesakit PCOS yang mengeluh mengenai masalah dan kesukaran mereka untuk mendapatkan cahaya mata. Kini sinar untuk pesakit PCOS memenuhi impian mereka boleh dicapai.

    Apakah itu PCOS? PCOS adalah Sindrom Ovari Polisistik (Polycystic Ovarian Syndrome- PCOS) yang merupakan gangguan hormon paling tinggi di kalangan wanita yang berada pada peringkat subur. Ia juga menjadi salah satu faktor ketidaksuburan dalam kalangan wanita.

    Antara ciri utama PCOS adalah pengovulan (proses bertelur) tidak berlaku atau tiada pengovulan yang tetap pada setiap bulan. Selain itu peningkatan aras hormon androgen (hormon lelaki) yang berlebihan dalam badan wanita turut menjadi punca.

    PCOS dikenal juga sebagai Sindrom Stein-Leventhal iaitu masalah paling lazim yang menyebabkan seseorang wanita itu gagal hamil.

    Antara yang mungkin berlaku termasuklah kedatangan haid tidak teratur (oligomenorea) dan kadangkala ketiadaan haid (amenorea), bulu roma berlebihan tumbuh di badan (hirsutisme), jerawat yang teruk dan kronik, obesiti, keguguran berulang, kulit menjadi lebih gelap (akantosis nigrikan) dan botak menyerupai lelaki (male baldness)

    Terdapat beberapa klasifikasi bagi mendiagnosis sindrom ini. Pada 2003, pakar-pakar dari Amerika dan Eropah bersepakat menyatakan bahawa PCOS perlu mempunyai sekurang-kurangnya dua daripada tiga ciri berikut iaitu

    (i) Masalah pengovulan, iaitu tempoh kitaran haid yang lama (contohnya kedatangan haid yang tidak tetap, setiap 2 - 3 bulan), tempoh perdarahan yang lama dan perdarahan yang sedikit.

    (ii) Bukti terdapat kadar hormon lelaki, androgen yang tinggi (sama ada secara kadar biokimia atau secara manifestasi klinikal), iaitu hirsutisme (terdapat bulu tumbuh pada kawasan yang khusus untuk lelaki seperti misai dan janggut), jerawat, kulit yang lebih gelap pada bahagian lipatan (bahagian leher, celah ketiak dan celah paha) dan juga botak di bahagian depan kepala.

    (iii) Pemeriksaan imbasan ultrabunyi melalui faraj menunjukkan terdapat banyak folikel yang kecil dan tidak membesar secukupnya untuk mengeluarkan ovum dalam proses pengovulan. Klasifikasi yang disebutkan ini juga dikenal sebagai klasifikasi Rotterdam.

    Kebanyakan wanita yang menghidap PCOS mempunyai metabolisme yang rendah sehingga menyebabkan masalah berlebihan berat badan (obesiti), terutamanya di kawasan pinggul. Sebenarnya, PCOS merupakan keadaan yang akan dihadapi sepanjang hidup melibatkan semua peringkat umur, bukan sahaja dalam tempoh masa kesuburan

    Lebih kurang 80% daripada penghidap PCOS mengalami masalah ketidaksuburan atau dikenal juga sebagai mandul (infertiliti).

    Tapi setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Inilah yang dilakukan oleh para pesakit PCOS yang rata-ratanya sudah berjaya hamil dan mendapat cahaya mata.

    Dengan Shaklee, untuk para pesakit PCOS berjaya mendapatkan cahaya mata, supplemen yang dicadangkan adalah GLA Complex, Vitamin E, Vitamin B, Vitamin C, Multivitamin Vitalea.

    Malah Dr Hamid Arshat pun ada bagi pandangan kepada mereka yang cuba untuk hamil.


    Contoh pesakit PCOS yang berjaya hamil adalah seperti

    Mengandung 4mingggu, walaupun disahkan PCOS. Tak habis lagi consume GLA Complex + Alfalfa Complex + Omega Guard. Mula consume Shaklee 1 Jan 2013, semalam check UPT +ve. Last period 25 Disember 2012.



    Bagaimana asid gamma-linolenik (GLA) membantu meningkatkan kesuburan? GLA membantu dengan

    1. Autoimmunity

    Selain membantu meningkatkan fungsi hati dalam lemak dan metabolisme protein, ia juga menguatkan sistem imun dalam mencegah protein tertentu yang terikat kepada sperma dan membolehkan sel-sel imun yang lain untuk menyerang mereka. Pada wanita, ia meningkatkan pengeluaran mukus serviks yang memudahkan pergerakan sperma.

    2. Keradangan

    GLA juga mengurangkan risiko keradangan dengan menukar rapidly dihomo GLA (DGLA) apabila ia dilepaskan, dengan bersaing dengan asid arakidonik untuk enzim COX dan Lox, menyebabkan GLA membantu mengurangkan risiko keradangan.

    3. Tonik rahim

    Ia membantu mengimbangi tahap hormon prostaglandin, yang menyebabkan pegurangan risiko otot rahim yang lebih aktif yang akan menyebabkan kesakitan dan kekejangan yang tidak normal dan mengganggu proses biasa kitaran haid.

    4. Gejala saraf

    GLA membantu untuk meningkatkan lemak hati dan metabolisme protein serta aliran darah ke sistem saraf. Ianya akan meningkatkan penghantaran maklumat antara sel-sel dan dengan itu, mengurangkan risiko tekanan, sakit kepala, migrain, dan lain-lain

    5. Pertumbuhan sel

    GLA adalah nutrien yang digunakan oleh badan untuk mengekalkan sel-sel sihat dan fungsi badan yang penting, dengan itu, mengurangkan risiko pertumbuhan sel tidak normal dalam badan, termasuk sel-sel dalam organ pembiakan.

    Sumber GLA? Sudah semestinya dengan GLA Complex Shaklee. Ramai yang dah membuktikan berjaya hamil dengan GLA Complex Shaklee.


    Kebanyakan GLA yang tersedia di pasaran dihasilkan daripada Evening Primrose Oil (EPO). Berbanding jenama lain, GLA Complex Shaklee diekstrak daripada borage seed yang mengandungi lebih daripada 2 kali ganda GLA di dalam EPO. Borage juga 3 kali ganda lebih bioavailabiliti dan 3 kali ganda lebih berkesan daripada EPO.

    Sumber asli GLA

    >> orage seed 17% - 25% (sumber utama GLA Complex Shaklee)
    > Blackcurrant 15% - 20%
    > Evening Primrose Oil (EPO) 7% - 10%

    Daftar sebagai ahli Shaklee hari ini dengan hanya RM 65.00 (excluding postage RM 10) untuk lebih penjimatan pembelian dengan harga ahli seumur hidup.

    Kelebihan menjadi Pengedar Sah/Ahli Shaklee:

    ^^ Keahlian adalah SEUMUR HIDUP, TIADA RENEWAL.
    ^^ Nikmati potongan harga 15-33% bagi setiap product Shaklee yang ditawarkan.
    ^^ Tidak perlu bekejar atau keluar mencari pelanggan. Tidak perlu "head-hunting" untuk mencari downline.
    ^^ Tidak perlu menyimpan stok di rumah.
    ^^ Kelas bimbingan diberikan secara online/offline, kami sediakan group tertutup di FB untuk berkongsi tips/sharing on marketing, bisnes, consultation, produt knowledge, motivation dan lain-lain.
    ^^ SISTEM yang digunakan telah terbukti membawa kejayaan kepada ramai ahli-ahli Shaklee. Menjana INCOME 4-5-6 ANGKA, menikmati BONUS KERETA, PERCUTIAN VVIP bertaraf 6 STARS, Umrah & Ziarah, semuanya tidak mustahil bila anda bersama Shaklee!

    Tunggu apa lagi? Dapatkan produk ini dengan menghubungi saya :

    Pengedar Shaklee Malaysia
    Shaklee Independent Distributor
    COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
    Shaklee ID: 869539
    SMS/Whatsapp: 019-432 0059

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

    Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
    Continue Reading

    23.7.13

    Belum berjaya hamil. Di mana silapnya?


    Cahaya mata adalah idaman setiap pasangan yang sudah berumah tangga. Namun ada yang mengeluh kerana sudah bertahun-tahun mendirikan rumah tangga, masih belum dikurniakan cahaya mata. Di mana silapnya? Antara penyebab gagal hamil adalah

    1. Usia wanita tersebut

    Dalam zaman yang serba moden ini, ramai wanita mendirikan rumah tangga hanya selepas berjaya memperoleh kerjaya yang diinginkan. Akibatnya, usia sudah ‘banyak’. Tahu kah anda bahawa peningkatan usia boleh mengurangkan kemampuan seseorang wanita itu untuk hamil. Setelah berusia 30 tahun, tahap kesuburan wanita semakin berkurangan dari setahun ke setahun.

    2. Usia dan tahap kesihatan pasangan

    Tahap kesuburan lelaki juga berkurangan apabila usia mereka meningkat. Walau bagaimanapun, penurunan tersebut tidaklah secepat wanita. Biasanya tahap kesuburan lelaki mula menurun selepas berusia 40 tahun.

    3. Gaya hidup

    Pelbagai faktor yang ada kaitan dengan gaya hidup memberikan kesan terhadap keupayaan seseorang wanita itu untuk hamil. Antaranya ialah faktor pemakanan, senaman, tahap stres yang sedang dialami, tabiat tidur dan macam-macam lagi. Untuk memastikan berjaya hamil, anda mestilah betul-betul sihat. Maknanya, anda perlu berhenti merokok, tidak mengambil minuman keras, mengamalkan diet seimbang setiap hari, tidur yang cukup dan senaman secara berkala.

    4. Stres yang melampau

    Tekanan perasaan yang melampau boleh menutup peluang anda untuk memiliki cahaya mata sendiri. Sama ada berusaha terlalu keras untuk mendapatkan anak ataupun terlalu komited dengan kerja, kedua-duanya boleh menyebabkan anda sukar hamil. Semakin tertekan pasangan suami isteri itu maka semakin susah bagi mereka untuk mendapatkan anak.

    5. Pakaian

    Bagi lelaki, pemakaian pakaian terutamanya seluar dan seluar dalam yang ketat boleh menyebabkan sperma yang dihasilkan kurang berbanding dengan lelaki yang berpakaian longgar. Jadi, ini bermakna sekiranya masih belum ada anak dan suami gemar memakai seluar dalam, elokkan bertukar kepada memakai ‘boxer’ agar lebih longgar.

    6. Masalah hormon

    Sesetengah wanita tidak ada masalah untuk hamil tetapi tubuh mereka tidak mampu menghasilkan progesterone yang mencukupi bagi mengekalkan kehamilan. Oleh itu, sekiranya anda risau tentang kemungkinan ada masalah hormon ataupun masalah fizikal yang menyukarkan kehamilan, segeralah berjumpa doktor untuk rawatan lanjut.

    7. Bilangan sperma yang rendah

    Ada sesetengah lelaki bermasalah untuk menghasilkan sperma. Akibatnya isteri mereka sukar hamil. Oleh yang demikian, suami perlulah menjalani beberapa ujian terhadap sperma mereka untuk mengetahui keadaan sebenarnya.

    8. Pengambilan kafein

    Sekiranya anda mengambil lebih daripada satu atau dua cawan kopi setiap hari, anda sebenarnya mengurangkan keupayaan diri untuk hamil. Ada kajian mendapati bahawa jumlah kafein yang ada dalam tubuh boleh mengganggu kemampuan telur untuk melekat dalam uterus. sumber : http://pama.karangkraf.com/famili/kenapa-gagal-hamil-1.71804

    Di dalam Shaklee, masalah hormon seorang wanita boleh distabilkan dengan GLA Complex.



    Bagaimana asid gamma-linolenik (GLA) membantu meningkatkan kesuburan? GLA membantu dengan

    1. Autoimmunity

    Selain membantu meningkatkan fungsi hati dalam lemak dan metabolisme protein, ia juga menguatkan sistem imun dalam mencegah protein tertentu yang terikat kepada sperma dan membolehkan sel-sel imun yang lain untuk menyerang mereka. Pada wanita, ia meningkatkan pengeluaran mukus serviks yang memudahkan pergerakan sperma.

    2. Keradangan

    GLA juga mengurangkan risiko keradangan dengan menukar  rapidly dihomo GLA (DGLA) apabila ia dilepaskan, dengan bersaing dengan asid arakidonik untuk enzim COX dan Lox, menyebabkan GLA membantu mengurangkan risiko keradangan.

    3. Tonik rahim

    Ia membantu mengimbangi tahap hormon prostaglandin, yang menyebabkan pegurangan risiko otot rahim yang lebih aktif yang akan menyebabkan kesakitan dan kekejangan yang tidak normal dan mengganggu proses biasa kitaran haid.

    4. Gejala saraf

    GLA membantu untuk meningkatkan lemak hati dan metabolisme protein serta aliran darah ke sistem saraf. Ianya akan meningkatkan penghantaran maklumat antara sel-sel dan dengan itu, mengurangkan risiko tekanan, sakit kepala, migrain, dan lain-lain

    5. Pertumbuhan sel

    GLA adalah nutrien yang digunakan oleh badan untuk mengekalkan sel-sel sihat dan fungsi badan yang penting, dengan itu, mengurangkan risiko pertumbuhan sel tidak normal dalam badan, termasuk sel-sel dalam organ pembiakan. sumber : http://EzineArticles.com/?expert=Kyle_J_Norton

    Sumber GLA? Sudah semestinya dengan GLA Complex. Ramai yang dah membuktikan berjaya hamil dengan GLA Complex.



    Call / SMS / WA : 019-4320059
    Email : umi.nazrah@gmail.com
    Add Fb saya : http://www.facebook.com/nazrah untuk chatting secara langsung dengan saya
    Klik Like di FanPage saya : http://www.facebook.com/cantiksss untuk mendapatkan DISKAUN HEBAT dan INFO PERCUMA

    Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan
    Continue Reading

    21.7.13

    Borage oil vs Evening Primrose Oil


    Minyak Borage menyediakan asid lemak Omega 6 yang tubuh badan tidak boleh membinanya. Minyak Borage mengandungi GLA (Gamma Linolenik Asid) yang merupakan  asid lemak omega 6 yang penting. Oleh kerana tubuh manusia tidak boleh membuat  asid lemak omega 6 dengan sendirinya, jadi kita perlu mengambilnya daripada makanan yang kita makan termasuk makanan tambahan.

    Minyak yang berasal daripada bunga borage adalah sumber yang terkaya dalam gamma linolenik asid (GLA). Bukti menunjukkan bahawa sesetengah orang mungkin tidak mempunyai sistem enzim yang diperlukan untuk proses berkesan dalam menukarkan asid linoleik yang terdapat dalam minyak politaktepu lain kepada GLA. Minyak biji Borage menyediakan satu bentuk GLA yang membolehkan satu bentuk metabolisme lemak yang lebih cekap terhadap golongan yang tidak mempunyai sistem enzim tersebut. Makanan tambahan yang mengandungi GLA adalah cara mudah dan cepat untuk memperkenalkan GLA ke dalam badan kita.

    Ruam kulit, ekzema, psoriasis, dermatitis dan masalah-masalah lain yang berkaitan dengan kulit memerlukan banyak asid lemak penting lebih daripada yang dibayangkan.

    Beberapa dikaji manfaat omega 6 GLA: (1)


    • Makanan tambahan asid lemak Omega-6 samada dalam bentuk GLA daripada EPO atau sumber-sumber lain boleh membantu fungsi saraf dan membantu mencegah penyakit saraf yang dialami oleh mereka yang mempunyai diabetes (dikenali sebagai neuropati periferal dan merasakan seolah-kebas, kesemutan, sakit, pedih, atau kekurangan sensasi di kaki dan / atau kaki).
    • GLA boleh memberi manfaat dalam keadaan kering-mata seperti sindrom Sjogren (keadaan dengan gejala mata kering, mulut kering, dan sering, arthritis).
    • Kekurangan asid lemak perlu (termasuk GLA dan EPA, omega-3 asid lemak) boleh membawa kepada kehilangan tulang yang teruk dan osteoporosis. Kajian telah menunjukkan bahawa makanan tambahan GLA dan EPA bersama-sama membantu mengekalkan atau meningkatkan jisim tulang.
    • Beberapa maklumat awal menunjukkan bahawa GLA, dari EPO (Evening Primrose Oil), minyak borage, atau blackcurrant, boleh mengurangkan sakit sendi, bengkak, dan ketegangan waktu pagi. GLA juga boleh mengurangkan jumlah ubat sakit yang digunakan oleh orang-orang dengan artritis reumatoid.
    • GLA telah menunjukkan beberapa faedah untuk kanser payudara dalam kajian tertentu.
    • Kajian haiwan menunjukkan bahawa GLA, sama ada bersendirian atau dalam gabungan dengan dua asid lemak penting seperti omega-3, EPA dan DHA. Kedua-dua yang terdapat dalam ikan dan minyak ikan, boleh mengurangkan tekanan darah tikus hipertensi. 
    • Bersama-sama dengan EPA dan DHA, GLA membantu untuk mencegah perkembangan penyakit jantung.


    Sumber:

    University of Maryland Medical Center, Gamma Linolenik Asid (GLA)

    http://www.what-is-eczema.com
    http://www.allnatural.net

    Call / SMS / WA : 019-4320059
    Email : umi.nazrah@gmail.com
    Add Fb saya : http://www.facebook.com/nazrah untuk chatting secara langsung dengan saya
    Klik Like di FanPage saya : http://www.facebook.com/cantiksss untuk mendapatkan DISKAUN HEBAT dan INFO PERCUMA

    Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan
    Continue Reading

    20.7.13

    Siapa yang memerlukan GLA Complex?

    Sesiapa sahaja yang didiagnoskan dengan

    1. diabetes*.
    Pesakit kencing manis tidak boleh menukar GLA dari asid linoleic. GLA tambahan meningkatkan fungsi saraf dan boleh mencegah penyakit saraf kencing manis *. Dos harian yang disyorkan untuk penyakit kencing manis adalah 480 mg setiap hari GLA.

    2. arthritis *
    Sesetengah maklumat awal menunjukkan bahawa GLA, daripada minyak borage boleh mengurangkan sakit sendi, bengkak, dan ketegangan sendi di waktu pagi. GLA juga boleh membenarkan untuk mengurangkan jumlah ubat sakit yang digunakan oleh orang-orang dengan artritis reumatoid. Kajian setakat ini, bagaimanapun, telah bersaiz kecil. Penyelidikan tambahan akan membantu, termasuk menguji teori yang dicadangkan yang menggunakan GLA dan EPA (asid lemak omega-3 daripada ikan dan minyak ikan) bersama-sama akan membantu untuk artritis reumatoid. Dos yang disyorkan untuk artritis reumatoid adalah 1,400 mg sehari GLA.

    3.  Penyakit Raynaud
    Kajian terbaru mencadangkan suplemen dengan omega-3 dan omega-6 asid lemak perlu (EFA) mungkin berguna kerana mereka mengurangkan pengagregatan platelet, yang boleh menyekat aliran darah. Sesetengah pengamal semulajadi mengesyorkan mengurut minyak ke jari terjejas dan kaki untuk memperbaiki aliran darah, serta ekzema* dan fibrocystic penyakit payudara *

    4. Osteoporosis *.
    Kekurangan asid lemak perlu (termasuk GLA dan EPA, omega-3 asid lemak) boleh membawa kepada kehilangan tulang yang teruk dan osteoporosis. Kajian telah menunjukkan bahawa makanan tambahan GLA dan EPA jika diambil bersama-sama membantu mengekalkan atau meningkatkan jisim tulang. Asid lemak juga boleh meningkatkan penyerapan kalsium, meningkatkan deposit kalsium dalam tulang, mengurangkan kehilangan kalsium dalam air kencing, meningkatkan kekuatan tulang, dan meningkatkan pertumbuhan tulang, semua yang boleh menyumbang kepada kekuatan dan jisim tulang yang lebih baik.

    5. PMS *.
    Wanita dengan PMS telah ditunjukkan untuk mempunyai penukaran terjejas asid linoleik untuk GLA. Sesetengah wanita mendapati melegakan gejala-gejala PMS mereka apabila menggunakan GLA tambahan. Tanda-tanda yang seolah-olah membantu kebanyakan payu dara dan perasaan serta cepat marah dan bengkak dan kembung dari pembendungan cecair. Payu dara daripada sebab-sebab selain daripada PMS juga boleh meningkatkan dengan penggunaan GLA.

    6. Alahan.
    Orang yang terdedah kepada alahan mungkin memerlukan lebih banyak EFA dan sering menghadapi kesukaran menukar LA kepada GLA. Malah, wanita dan bayi yang terdedah kepada alahan kelihatan mempunyai tahap yang lebih rendah GLA di dalam susu ibu dan darah.

    7. Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD).
    Penyelidikan untuk tarikh telah mencadangkan peningkatan dalam gejala dan tingkah laku yang berkaitan dengan ADHD dari omega-3 asid lemak. Keputusan kajian membekalkan Omega-6 asid lemak dalam bentuk GLA untuk kanak-kanak dengan ADHD, bagaimanapun, telah bercampur dan oleh itu tidak boleh dipertikaikan. Penyelidikan lanjut mengenai GLA untuk ADHD diperlukan sebelum kesimpulan yang boleh dibuat. Dalam pada itu, memastikan keseimbangan yang sihat Omega-3 untuk Omega-6 asid lemak dalam diet nampaknya berbaloi untuk mereka yang ini
    keadaan tingkah laku.

    8. Alkohol.
    GLA boleh membantu mengurangkan keinginan untuk meminum arak dan mencegah kerosakan hati.

    9. Kanser.
    Keputusan kajian yang melihat hubungan omega-6 asid lemak untuk kanser telah bercampur-campur. Walaupun LA dan AA ialah kanser menggalakkan dalam kajian usus, payudara, dan kanser lain, GLA telah menunjukkan beberapa faedah untuk kanser payudara dalam kajian tertentu. Maklumat itu tidak muktamad dan agak kontroversi. Pertaruhan yang paling selamat adalah untuk makan makanan yang mempunyai baki yang betul Omega-3 untuk Omega-6 asid lemak, bermula dari usia muda, untuk cuba menghalang pembangunan kanser.

    10. Tekanan Darah Tinggi dan Penyakit Jantung.
    Kajian menunjukkan bahawa GLA, sama ada bersendirian atau dalam gabungan dengan dua omega-3 asid lemak penting, EPA dan DHA kedua-dua yang terdapat dalam ikan dan minyak ikan, boleh mengurangkan tekanan darah tikus hipertensi. Bersama-sama dengan EPA dan DHA, GLA membantu untuk mencegah perkembangan penyakit jantung pada haiwan ini juga. Ia adalah tidak jelas sama ada manfaat ini akan berlaku pada orang.

    11. Ulser.
    Bukti yang sangat awal dari tiub ujian dan kajian haiwan menunjukkan bahawa GLA daripada EPO mungkin mempunyai ciri-ciri anti-ulser. Ia mungkin boleh dikenalkan kepada orang-orang dengan perut atau ulser usus atau gastritis (radang perut).


    http://painbehindkneecure.com
    http://www.medicinenet.com
    http://www.knowmybones.com
    http://www.mediameerkat.com
    http://www.sheknows.com

    Kebanyakan GLA yang tersedia di pasaran dihasilkan daripada Evening Primrose Oil (EPO). Berbanding jenama lain, GLA Complex Shaklee diekstrak daripada borage seed yang mengandungi lebih daripada 2 kali ganda GLA di dalam EPO. Borage juga 3 kali ganda lebih bioavailabiliti dan 3 kali ganda lebih berkesan daripada EPO.

    Setiap kapsul mengandungi lebih 300 mg GLA yang mana ianya adalah sumber terbaik Omega-6 serta digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilan GLA.

    Sumber asli GLA

    Borage seed 17% - 25%
    Blackcurrant 15% - 20%
    Evening Primrose Oil 7% - 10%



    Call / SMS / WA : 019-4320059
    Email : umi.nazrah@gmail.com
    Add Fb saya : http://www.facebook.com/nazrah untuk chatting secara langsung dengan saya
    Klik Like di FanPage saya : http://www.facebook.com/cantiksss untuk mendapatkan DISKAUN HEBAT dan INFO PERCUMA

    Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan
    Continue Reading