Kami memberikan kehidupan yang lebih sihat kepada setiap insan dan kehidupan yang lebih baik kepada sesiapa jua.

19 Jun 2013

Mitos Keburukan Soya. Fakta Kebaikan ESP Shaklee


Begitu banyak keburukan soya dihebahkan hinggakan menjadi buah mulut serta mewujudkan anti-soya di kalangan masyarakat. Sejauh mana keburukan soya kepada manusia? Adakah ianya hanya mitos semata-mata?


Mitos 1. Soya mempunyai kandungan tinggi asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral (kalsium, magnesium, zink) semasa pencernaan dalam usus. Bayangkan apa apa akan berlaku jika zat-zat yang anda harapkan. Terbazir begitu sahaja disebabkan tiada penyerapan.

>> Dalam ESP Shaklee, terdapat 50% keperluan kalsium harian. Kenapa ada kalsium? Kerana tambahan sedikit kalsium di dalam ESP boleh meneutralkan kembali asid phytic di dalam soya dan disebabkan itu ESP Shkaklee selamat diminum berbanding produk soya yang lain.


Mitos 2. Soya mengandungi hemaglutinin - yang menyebabkan sel-sel darah merah terkumpul dan melekat sesama mereka.

>> The soy protein isolates used in numerous Shaklee products are produced by a large American company that specializes in making soy products for the processed food and supplement industries. While this company's process for making soy isolates is proprietary, a general description of the process follows.
High-quality soybeans are first cleaned, cracked, and dehulled to produce soy chips. The soy chips are conditioned and flaked to produce full-fat flakes. The fat is then extracted from the flakes to produce edible defatted flakes. 
Next, the defatted flakes are extracted in water, then screened and clarified to produce defatted soy "milk." The soy milk is precipitated using a food-grade acid to produce a soy "whey" and a soy "curd." The curd fraction is washed and concentrated, then dried to produce the purified isolated soy protein (or soy protein isolate), which is used in a variety of edible products. 
This process isolates the protein content of the soybean from the less desirable parts of the soybean, such as the hull material and fats. Trypsin inhibitors – chemicals that naturally occur in the raw soybean that can affect human digestive enzymes – are largely inactivated by the steaming and heat applied during the processing of soy isolate. Only about 20% of their original activity remains. Similarly, hemagglutinin, a substance found in raw soybeans that can cause red blood cells to clump together, is removed during the processing of the soy curd as described above. Hemagglutinin concentrates in the soaking liquid, not in the curd.

Mitos 3. Mengandungi goitrogen-melemahkan fungsi tiroid (sangat bahaya)

>> Goitrogen pula adalah bahan anti tiroid yang menghalang penghasilan hormon tiroid. Goitrogen memang ada dalam soya tapi kaedah pemprosesan Shaklee memastikan goitrogen dah dipisahkan dari soya.

>> A number of foods, including raw soy beans, members of the cabbage family, and others, contain pro-goitrogens. These substances stimulate the thyroid gland to enlarge, causing what is known as goiter. While unprocessed soy contains these goitrogenic factors, heat applied during the processing of soy protein isolate results in their removal.

While goitrogens can enhance the effects of iodine inadequacy, iodine deficiency is the primary cause of goiter. In the 1960's, there were some reports of goiter inducing-effects observed in soy-formula fed infants. This was related to the inadequate content of iodine in these formulas, not the soy itself. Today, iodine is routinely added to soy formulas.

Mitos 4. Kebanyakan soya adalah GM (genetically modified)-struktur gen berubah untuk tujuan pertanian (supaya lebih besar dsg) dan mengandungi racun serangga yang tertinggi

>> Soya ESP tak mengalami sebarang Genetically Modified.


Mitos 5. Juga soya mempunyai kandungan tinggi toxin natural dinamakan antinutrient (antizat). Ia adalah penghalang enzim dalam pencernaan protein. Ianya tidak mudah dimusnahkan semasa proses memasak. Hasilnya ialah anda mendapat kembung perut dan kekurangan asid amino-dimana akan menjurus kepada kerosakan pankreas.

Mitos 6. Disebabkan unsur antinutrient, syarikat pengeluar berusaha untuk menyahkannya pada akhir proses, ianya dibawa dalam beberapa siri proses kemikal termasuk membasuhnya dengan asid dalam tangki aluminum.

Shaklee has known how to separate soy with cold water extraction since the early 1950’s. Dr. Shaklee was one of the earliest researchers in soy in the USA. The effects of soy was first measured in birds which showed they changed foliage and matured very young as well as slowing down the thyroid function. 
After this observation they realized there was an anti-tyrosine property in raw soy beans. So Dr. Shaklee had to separate the protein from the raw soy bean and leave behind the enzymes that contained the anti-tyrosine substance. 
Another problem is when you cook soy, in order to de-nature compounds like the anti-thyroid substance, then you begin to rearrange the amino acid substance in soy which then becomes a toxic substance. Two years ago, Vegetarian Times ran an article telling their customers not to eat soy products because they are poison. 
Shaklee has known this for a long time. There is a process called a “Mallard” reaction – whenever you cook a food you de-nature it and make it into something different. That’s why the Chinese would take tofu, which is a water extract of soy curd, and cook it and eat it right away, before there was any time for degradation. There is no word in the Chinese language for hot flashes because they don’t cook things and store them to eat them later, especially soy.

Dr. Shaklee knew that, too. By using a cold water extraction technique, you get the very best of the soy and all of the positive things like the phyto-estrogens which inhibit breast cancer and prostate cancer in men. There are over 1500 studies showing the positive benefits of soy and only 12 to 20 negative studies showing that when you alter and de-nature soy you end up with junk.
Dr. Shaklee knew the difference.


Sebelum anda memilih sumber protein soya anda, sila kenal pasti 7 elemen berikut.

Senarai semak Kawalan Kualiti Soya

Jangan beli serbuk soya dan mengharapkan pengeluar akan memberikan keputusan kesihatan yang positif melainkan anda mengetahui bahawa 7 KEPERLUAN kawalan kualiti berikut ditepati oleh pengeluar

7 Senarai Semak Keperluan Kualiti untuk Produk Soya:


  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic - Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic) - Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? sebab secara umumnya, soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah untuk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu - Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol - Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc.. Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan - Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan - Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa? - Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.


sumber http://naturalnutritionleader.myshaklee.com/us/en/about_soy_quality_check.html

UZAR pernah ulas bende ni dalam IKIM masa minggu raya tahun lepas. Katanya makanan yang disebut dalam Al-Quran tu yang jadi amalan nabi adalah makanan yang dekat dengan nabi. Tp tak ada masalah kalau amik supplemen dari sumber yang baik, halal dan dah buat thorough research sebab sebenarnya setiap yang Allah jadikan tu mmg ada kebaikan dan kelebihannya --- ni respon UZAR bila ada orang tanya patut ke beli supplemen luar negara keluaran orang bukan Islam, yang mahal tapi memang bagus dari segi kajian dan hasilnya.

Dapatkan sumber protein soya premium anda di link di bawah





Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
SMS/Whatsapp: 019-432 0059

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

14 ulasan:

  1. fakta yg benar tentang soya ni adalah ia mengandungi estrogen.itu benar, bukan mitos :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. erk. saya takda cakap pun pasal soya = estrogen tu mitos.

      yang tau, soya mempunyai phytoestrogens, iaitu bahan biokimia semulajadi yang menyerupai hormon estrogen.

      Padam
  2. Emm baru tahu..terima kasih kongsikan..hehe

    BalasPadam
  3. Kita cepat percaya dengan cakap-cakap orang. Bila ada fakta, susah pulak nak percaya.

    BalasPadam
  4. Tanpa Nama18 Ogos, 2013

    MCm ne dgn herbalife dan alpha lipid sd2. Sy rasa produk ni pun dr protin

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak pernah amek/minum herbalife & alpha lipid sd2. jd saya tak leh comment. soalan tu better ditanyakan pd pengedar herbalife & sd2 :)

      Padam
  5. Pd sy kenape perlu minum or mkn produk yg mengndungi soya sedangkn kita tahu kandungan dlm soya itu sndiri tidak elok. Walaupun ada syarikat yg berusaha pelbagai proses utk menghapuskn keburukan dlm kndungan soya. Hapus keburukan soya tp persoalannya ape khasiat or kebaikan yg ada dlm soya??? Lebih baik kembali pd makanan sunnah yg sudh semestinya kita tahu kebaikannya.. fikir2 kn lah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dalam Al-Quran juga terdapat banyak ayat tentang biji-bijian, malah Rasulullah sangat suka memakan biji-bijian (bijirin). Bukankah soya juga termasuk dalam kategori bijian?? [saya ada terbaca hadis Nabi tentang bijian ni tapi time nak tulis tak jumpa plak kat mana].

      soya ni ciptaan Allah jugak..kajian saintifik pun menunjukkan soya ni banyak khasiatnya. Pada pendapat saya tiada makanan yang tuhan cipta untuk memudaratkan manusia melainkan tubuh badan kita sendiri yang tidak dapat menerimanya. Dalam al-quran pun tak pernah cakap soya tu memudaratkan..kalau memudaratkan tu dah jatuh HARAM.

      Padam
  6. air soya sedap diminum panas-panas. hehe

    BalasPadam
  7. Tanpa Nama26 April, 2014

    huhu.. hati2 bila awak post something yang awk sendiri tak pasti. ilmu bermanfaat , pahala berterusan, ilmu yabg sesat.. awak sendiri tahu keburukan nya. renung2 kan lah..

    BalasPadam
  8. BETUL TU. JANGAN SEMUA DIMITOSKAN. ADA YANG BUKAN MITOS, DIBUAT KAJIAN. TETAPI CUMA KESAN NEGATIF TIDAK LAH SEPERTI YANG DIGEMBAR GEMBURKAN.

    BTW, SEMOGA BERJAYA DALAM PERNIAGAAN.

    BalasPadam
  9. terima kasih Science.Alfarabi :)

    BalasPadam

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Pengikut

Promo Bulanan Shaklee

Bloglist

Shaklee Independent Distributor

Ping your blog, website, or RSS feed for Free Blogged.my My Ping in TotalPing.com

Insta #Shaklee

Copyright © Cantik Sihat Semulajadi | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com