Kami memberikan kehidupan yang lebih sihat kepada setiap insan dan kehidupan yang lebih baik kepada sesiapa jua.

03 Januari 2013

Rawat Penyakit Radang Sendi Arthritis dengan cara semulajadi.

Penyakit Arthritis atau lebih dikenali radang sendi merupakan suatu penyakit kronik pada sendi-sendi dan juga melibatkan beberapa organ-organ lain. Kebarangkalian penghidap penyakit ini akan meningkat pada usia 30 sehingga 50 tahun. Penyakit ini lebih berisiko untuk menyerang wanita yang belum mengalami putus haid berbanding lelaki.

Arthritis terbahagi kepada 2 jenis iaitu  rheumatoid arthritis dan osteoarthritis.


Rheumatoid arthritis (RA) ialah keradangan yang berlaku apabila bendalir sinovia diserang oleh sel darah putih teraktif, menyebabkan bahan kimia tertentu dilepaskan ke dalam bendalir. Minyak-minyak ikan atau herba seperti Boswellia membantu penghidap RA.

Osteoarthritis (OA) pula terjadi akibat kemerosotan tulang rawan yang menyebabkan kesakitan apabila tulang-tulang bergesel di antara satu sama lain. Glukosamina membantu melambatkan kehilangan tulang rawan. Glukosamina ialah gula amino dan merupakan blok binaan utama bagi proteoglikan (molekul karbohidrat yang melekat pada protein).

Punca penyakit rheumatoid arthritis masih belum diketahui. Namun, diketahui bahawa rheumatoid arthritis adalah penyakit autoimun semulajadi sistem kekebalan tubuh tidak beroperasi dengan betul, sehingga sistem kekebalan tubuh menyerang rangkaian sendi yang sihat dan menyebabkan keradangan dan kerosakan sendi seterusnya. Genetik juga memainkan faktor penyumbang terhadap penyakit Arthritis ini.

Gejala penyakit rheumatoid arthritis bermula dengan rasa letih, kaku, sakit, dan bengkak pada sendi bilateral terpencil. Rheumatoid Arthritis akan menyebabkan rasa-rasa tersebut bermula di tangan, atau kaki dan juga akan mempengaruhi pergelangan tangan serta sendi di tangan. Selain daripada siku, bahu, leher, lutut, pinggul dan pergelangan kaki.

Rheumatoid arthritis mempengaruhi lebih daripada 2 juta orang Amerika dengan lebih daripada 1 juta wanita. Walaupun ianya kerap menyerang individu di usia pertengahan, RA juga boleh menyerang warga emas, kanak-kanak-kanak dan belia.

Berminat? Untuk order @ pertanyaan, hubungi Umi Nazrah, facebook.com/nazrah umi.nazrah@gmail.com 019-4320059 Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

0 comments:

Catat Ulasan

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Mengenai Saya

Foto Saya

Umi ialah  Shaklee Independent Distributor di dalam daerah Baling/Sik, Kedah.
Penghantaran ke seluruh Malaysia disediakan.
COD area : Daerah Baling dan Daerah Sik.
 
Kepakaran Umi ialah membantu anda untuk mendapatkan supplemen Shaklee yang sesuai mengikut budget serta keperluan. Khidmat nasihat selepas jualan juga diberikan secara percuma.
 
Fb : Umi Nazrah (Nazra)
Fb Page : Cantik Sihat Semulajadi
019-4320059

Blog Archive

TRIPLE New Year Sale !!

Pengikut

Ping your blog, website, or RSS feed for Free Blogged.my My Ping in TotalPing.com Kedai Backlink,Backlink Percuma

Blog List

IG #shaklee_nazra

Copyright © Cantik Sihat Semulajadi | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com