30.10.12

Camna protein boleh kenyangkan perut saya dengan cepat?

Why protein make you feel full faster

High protein meals seem to fill people up faster. Now we know why. By SSuchy
Feeling full, but why?

Scientists have long known that meals high in protein seem to make people feel full faster, but until now they have never been able to pin down exactly why.

New research published in the journal Cell seems to have cracked the code. But first, it’s probably helpful to understand how your body tells you it’s full.
All about communication

The food you eat is modulated through mu-opioid receptors (MORs) on nerves found in the walls of the portal vein – a major blood vessel that drains blood from the gut.

Food modulation is simply the process by which your body communicates to your brain that you have just eaten something. How food is modulated will dictate how full a specific food makes you feel.
How you ‘feel full’

When stimulated, these MORs in the portal vein enhance food intake by telling the brain to eat more.

When the MORs are blocked or suppressed, the brain is triggered to limit food consumption; resulting in that ‘full feeling’ after big meals.

Why protein make you feel full faster

What scientists found in the Cell study is that the products of digested protein – peptides – can actually block the MORs, which, as we noted, curbs the appetite.

Specifically, these protein-created peptides send signals to the brain that are transmitted back to the gut. The gut is then stimulated to release glucose, which suppresses the desire to eat.
Proven in mice

To tease out exactly what causes the protein-induced ‘full-feeling’, scientists used mice that were genetically engineered to lack the MORs.

When these mice were fed high-protein foods, the peptides did not stimulate the normal release of glucose that would happen in mice with MORs, nor did the genetically altered mice show signs of being full.

This pointed to the MOR response as the key in determining the body’s satiated, or “full”, feeling.
What you can do

MORs are also present in the neurons lining the walls of the portal veins in humans, so high protein foods will make you feel full.

To take advantage of your body’s food modulation response to proteins, make protein a part of every meal. This can be done by adding lean meat, nuts or beans. .

Snacks that are high in protein such as almonds or peanut butter will also trigger the full feeling.
Slow down

Finally, it also helps to enjoy your meals and snacks slowly.

Food modulation takes time so there is a natural lag between the moment you start eating and the moment your brain begins to sense that it is full. Eating slowly will help you avoid overeating.

Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

22.10.12

Pengalaman menjadi ibu 2orang anak, berpantang dan menyusukan serta tanggungjawab seorang isteri.

Ini adalah pengalaman sebenar seorang individu yang mengambil ESP dan terus jatuh cinta dengan ESP.



Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | 019-4320059 | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

21.10.12

Mak makan vita-C tp dari BRAND LAIN tp tak jadi apa2 pun uols..muka pun ala2 jambatan x siap gittew

Sebelum ni ada makan Vita-C dari jenama lain tapi tak jadi apa2 pun uols..muka pun ala2 jambatan tak siap gittew..coreng sana coreng sini..parut jerawat toksah cakap la merata2 ada..belum masuk lg kawah bulan..mekap pun tetap nampak buroks jugak k..

Alhamdulillah selepas sembang dgn kak Zura Betty ,beliau yg suggest saya minum ESP Shaklee..after 2 minggu consume ESP memang terasa ada perubahan terus beli pulak GLA Complex Shaklee, tak sabar2 nk kulit cantik okey...

Selepas sebulan memang sangat2 berpuas hati ngan produk ni..then terus mkn VITA C, VITA E, B-COMPLEX untuk dapat hasil yang lagi POWER...Alhamdulillah....tak mau tukar yang lain dahhhhh.....Sekarang tak perlu nk mekap tebal sampai 3 inci dah ok

Just sapu compact powder & celak sikit je..memang ESP ni boleh dpt cun lahhhhhh

sumber : https://www.facebook.com/nadhirahani

Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

20.10.12

MUDAH LETIH? LEMAH? Ianya mungkin akibat kekurangan protein.

Jom lihat samada anda mempunyai tanda-tanda seperti di bawah. Jika ada salah satu di antara ini, jangan ambil mudah!

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (ko
lesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

Sebab tu saya rekomenkan ESP. Kenapa ESP?

ESP ialah protein. Kenapa protin penting?

Sebab protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel. Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti

  • membina sel-sel baru, menggantikan tisu-tisu badan yang lama@tua dengan tisu-tisu yang baru
  • menggantikan tisu-tisu yang rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru.

APA yg BEST tentang ESP?

  • merupakan sumber “protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian,
  • Berasaskan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol
  • Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif,
  • Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormon yang sempurna
  • membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah
  • kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm)
  • tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah
  • paling penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, 
  • mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga.

Kelebihan ESP

  • Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri, 
  • Bantu hilangkan parut jerawat di muka, 
  • Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih,
  •  Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, 
  • Cepat kenyang dan membantu dalam pegurusan berat badan.
  • Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat. 

Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | 019-4320059 | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

19.10.12

Nak turunkan berat badan dengan cepat?

Ramai yang nak kurus dengan cepat, tapi tak faham bagaimana konsep berat badan dan menurunkan berat badan.

“Ambil produk XXXX tapi tak kurus pun”
“Kalau kena diet (tak makan), sama je lah ambil produk ni atau tidak”

Mula-mula kita kena tahu apakah sebenarnya yang menyebabkan badan jadi naik. Makan makanan berlemak?
Kajian mendapati pengambilan makanan berlemak BUKAN FAKTOR UTAMA yang menyumbang kepada kegemukan. Tetapi, jawapannya adalah – ketidakseimbangan penggunaan kalori.

Jumlah kalori yang diambil dari makronutrien harus diseimbangkan dengan kalori yang digunakan oleh tubuh untuk metabolisma (RMR), aktiviti fizikal dan TEF (thermal effect of food). Sekiranya yang diambil tu berlebihan dari yang digunakan.. apa jadi? Ia tidak akan dikeluarkan sebaliknya disimpan dalam tubuh sebagai LEMAK SIMPANAN.
Maka cara untuk menyeimbangkan persamaan ini adalah, samada mengurangkan pengambilan kalori, atau menambahkan aktiviti fizikal.
Program diet adalah satu cara, dan harus ingat, PRODUK KURUS BUKAN SATU MAGIK. Sekiranya anda makan satu produk kurus dan anda benar2 menjadi kurus tanpa mengubah lifestyle.. it must be something wrong.
Kenapa biasanya orang gagal berdie tanpa sebarang produkt:
  • Kurang nutrisi kerana kurang makan
  • Kadar metabolisma menjadi rendah
  • Otot mengecut dan rosak
Bagi yang mengambil produk kurus:
  • Susah nak ikut
  • Hasil yang lambat
  • Kandungan tak selamat
  • Menukar fungsi tubuh
Dalam kebanyakan diet, berat  badan menurun kerana anda kehilangan jisim otot. Bila jisim otot ‘mengecut’ berat badan menjadi lebih mudah untuk turun kerana otot lebih berat dan padat dari lemak.

Kehilangan jisim otot menjadikan tubuh kurang keupayaan membakar lemak, dan merendahkan metabolisma. Hasilnya, bila kita dah berhenti ikuti diet tersebut, misalnya dah mula makan seperti biasa, tubuh sudah tidak boleh membakar kalori seperti sebelumnya. Maka jadikan kita lebih gemuk dari biasa!
Jadi, bagaimanakah cara cepat menurunkan berat badan?
Pertama, anda HARUS menstabilkan persamaan CALORIE IN = CALORIE OUT. Secara amnya, mesti kurangkan mengambilan kalori dan lebihkan aktiviti fizikal.
Bila kita kurang makan, makan tubuh kekurangan nutrisi, betul? Namun harus ingat, bila tubuh kurang nutrisi ia menyumbang kepada kehilangan jisim otot.
Oleh itulah kita perlu mengambil produk kurus tadi tu. Produk kurus sepatutnya tidak menjadikan kita kurus secara ajaib, tapi menggantikan nutrien yang kita hilang apabila berdiet.
Jadi, adakah anda kena diet lagi walaupun ambil produk kuruskan badan? Jawapannya, YA.
Bezanya di sini adalah – produk kurus badan yang mana satu?
Apa ciri-ciri produk kurus badan yang bagus?
  1. Memberikan nutrien yang mencukupi.
  2. Melindungi otot.
  3. Indeks glisemik yang rendah.
  4. Penggunaan bahan2 asli bebas GMO.
  5. Mengandungi makro & mikro nutrien penting.
  6. Diuji secara klinikal!
Yang penting, look for the facts, not fads. Jangan tertipu dengan testimonial semata-mata, sebab testimonial orang boleh tipu tau!
Program turunkan berat badan yang terbaik haruslah:
KEKALKAN OTOT YANG SIHAT
BAKAR LEMAK BERLEBIHAN
LOSE INCHES YOU DON’T WANT!

Cinch, produk turunkan berat badan Shaklee yang berfungsi:
  • Tingkatkan jisim otot tanpa lemak
  • Bakar lemak
  • Membantu mengawal kelaparan
  • Meningkatkan tenaga
  • Menyokong metabolisma optimum
Yang penting ia diuji secara klinikal!


Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

18.10.12

Pelbagai rangkaian produk Shaklee

Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.

Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

17.10.12

TESTIMONI : Bagaimana saya diet dengan Shaklee?

Ramai orang salah faham dengan definasi diet.
Diet adalah pengambilan gizi makanan yang seimbang setiap hari. (saya elaborate sendiri)
Apa yang ramai orang buat, diet = tak makan nasi, makan roti sahaja, berlapar etc.

Saya sudah 2 kali beranak.
Beranak pertama kali,amik masa 8 bulan untuk 'rasa' kurus balik.
Tup tup, saya pregnant lagi pulak. ;)

Beranak kali kedua, saya 'rasa' saya cepat kurus balik.
Alhamdulillah.
Sakit2 sendi, sengal2 badan pun tak ada.
Mungkin sebab lebih disiplin masa berpantang.
Tapi, still perut tu tak dapat nak kempiskan.
Seperti sentiasa ada baby di dalam. ;)



Ini lah dia diet program saya.

DIET DENGAN CARA SIHAT DAN SEMULA JADI DENGAN SHAKLEE.

inilah antara 3 produk shaklee yang terawal saya beli.
ALFALFA + LICITHIN + ESP

sebelum saya cerita fungsi untuk setiap 1, biar saya beritahu keberkesanannya pada saya.

seminggu lepas saya amalkan licithin 6 biji sehari,
perut saya (akibat mengandungkan 2 orang putri) dah kembali kempis.
serius!
happy bukan kepalang.
dah 9 bulan si kecil saya susukan dengan penuh kasih sayang tapi tak berjaya jugak menipiskan lemak2 lebihan.
Alhamdulillah, dengan izin Allah, licithin dapat bakar lemak2 degil tu dalam masa seminggu je.

dalam masa yang sama, saya tersedar yang kulit saya semakin tulus dan mulus.
bila garu2, tak de lagi bekas2 putih tanda kulit kering.
ini bermakna, ESP telah menjalankan fungsinya dengan baik sekali dalam tubuh saya.
Alhamdulillah, sekali lagi dengan izin Allah, ESP dapat membekalkan protien yang saya perlukan setiap hari dan telah melembapkan kulit saya.

oh...patut saya cerita yang ini dulu.
hari pertama saya amik alfalfa, angin tak sudah2 keluar dari badan saya.
nasib baik keluar dari mulut (sendawa).
risau jugak kalau asyik keluar dari bawa (kentut). takut terbusuk pulak. ;p

ok...sekarang saya cerita kenapa perlu ambil 3 supplement ini untuk dapatkan impak yang maksima.

untuk kurus, kita perlukan 3 elemen penting.

1. detox ~ ALFALFA / HERB LAX
2. bakar lemak ~ LECITHIN / OMEGAGUARD
3. bina otot ~ ESP / CINCH

saya explain secara ringkas saja ye supaya mudah faham.
1st 
kita kene detox kan dulu badan kita, bersihkan usus supaya supplement2 / ubat2an mudah serap.
bila mudah serap, cepatlah ubat2 tu memberi kesan.

2nd 
kita terus pada tujuan kita untuk kurus dengan membakar lemak2 tepu di badan.
kebanyakkan kita ni gemuk di sebabkan lemak2 yang tak terurai dalam badan.

3rd 
lepas lemak2 tadi sudah terbakar, kita mesti mengototkan semula bahagian2 lemak yang dah terbakar supaya tidak lah gelebeh2 di bahagian tu.

mudah kan?
itu lah konsep peng'kurus'an diri dengan shaklee.

TAPI...
3 supplement tadi, bukan semata2 untuk detox, bakar lemak dan membina otot.
setiap 1 supplement tu ada kebaikan2nya yang lain.

apa kebaikannye?
teruskan membaca..


ALFALFA
mencuci hati, darah dan usus

melawan alahan

baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut
menyingkirkan lemak dan kolestrol
melawan tumor
melegakan keletihan
mencegah / merawat atritis


LICITHIN



menyerap vitamin yang larut lemak

melindungi hati
pemecah lemak dan kolestrol
pelangsingan
mencantikkan otot dan kulit
memperbaiki alergi
menghalang kejadian batu karang
mempertingkatkan daya ingatan
meringankan stress
menghalang tekanan darah tinggi
memperbaiki prostat lelaki

meringankan sembelit


ESP


awet muda

baik untuk hormon
baik untuk prostat
kulit remaja
pembekal tenaga
membaiki pigmentasi
membaiki memori



ini ringkasan sahaja...
detail untuk setiap 1 supplement,insyaAllah akan menyusul kemudian.

so,
macam mana?
nak cuba diet cara saya?
saya makan nasi macam selalu.
saya tak bersenam macam selalu juga.
tapi saya dapat langsingkan tubuh saya.


Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

13.10.12

Makanan 'Anti' Perut Buncit

Penelitian daripada Framingham Nutrition Studies mengatakan bahawa ada beberapa jenis makanan yang berpotensi mengurangkan lemak di bahagiann perut. Dikatakan wanita yang mengambil 400 kalori lebih sedikit setiap hari berisiko untuk mempunyai perut buncit

2 ½ lebih tinggi. Ditambah pula dengan risiko lain seperti gangguan penyakit diabetes dan serangan jantung. Untuk memastikan perut anda rata bukan hanya berkaitan dengan kalori tetapi juga melibatkan makanan yang masuk ke dalam badan anda.




Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

12.10.12

Anak Tak Nak Makan...Mak Ayah yang Pening!! Aduh Kasihan(^___@)


Kesian saya dengar kisah anak pelanggan saya yang tak selera nak makan.. mesti tak keruan kita as mom ni kan bila anak tak makan.. Tak lapar ke dierang ni? Nanti saket perut, gastrik kecik2 dah kne... Badan kurus je kite tengok... Takot nnt orang kata kita tak pandai jg anak sbb kurus kering mcm tak cukup zat...

Faheem dulu pun camtu gak! Tak mo makan...geleng2.. Stress saya.. So saya ikhtiar ..with Vanilla meal shakes.. Pergh, macam tak percaya, selera dia menjadi...

"Ummie.. Mee sup... Ummie roti.. Ummie... Nak tu nak ni.. "

Sampai sudah saya plak yg pening dia suke makan.. Hahha.. Yang paling saya suka tang Mealshake ni bukan sebab buka selera anak makan je.. Complete!!.. Ada vitamins dan minerals untuk keperluan anak membesar... Just 1 sudu teh daily as breakfast...saas yang dewasa ni pun jatuh cinta dgn rasanya, inikan budak2..

Anda ada masalah anak tak nak makan. .? Pening? Susah Hati.? Why not anda try utk anak anda. Daripada anda pening2, pikir cukup makan ke tak? Sihat ke tak? Anda susah hati pikir org kata anda tak bagi anak anda cukup makan. Walhal BF exclusive ni. Give it a try. InsyaAllah anda tak menyesal...boleh tido lena dah..


kredit to :

SupplementKlinik.Com


Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

11.10.12

INFO : Produk -ESP - 7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN



  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium


Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading