31.7.12

Diabetes menyerang seawal umur 17 tahun!

Diabetes bukan lagi penyakit orang tua, sebaliknya dua daripada 100 orang didapati sudah mendapat diabetes seawal umur 17 tahun! Di dalam kalangan yang berusia 30 tahun, didapati satu daripada 20 orang atau 5% dikesan menghidap penyakit ini.

Bagi mereka yang memasuki usia 30 tahun, disarankan menjalani pemeriksaan gula dalam darah kerana 44% penduduk di negara ini mengalami masalah obesiti atau berat badan berlebihan. Demikian kata Ketua Unit Diabetes dan Endokrin Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Prof Dr Nor Azmi Kamaruddin.

Diabetes adalah penyakit paling lazim berlaku dan pada skala global, diabetes dihidapi oleh lebih 220 juta orang atau kira-kira 90% di seluruh dunia. Penyakit diabetes jenis 1 biasanya dihidapi oleh kanak-kanak akibat masalah pankreas yang berlaku sejak lahir di mana ia tidak dapat menghasilkan insulin secukupnya atau tiada penghasilan insulin langsung bagi mengangkut gula dalam darah.

Selain itu, 80% penghidap diabetes jenis 2 (diabetes orang dewasa) tinggal di negara yang berpendapatan rendah dan sederhana tinggi pada peringkat usia pertengahaan iaitu antara 45 hingga 64 tahun.

Shaklee komited di dalam usaha untuk membekalkan nutrisi lengkap untuk meningkatkan kesihatan penghidap kencing manis. Ini kerana di dalam MATLAMAT RAWATAN DIET pesakit kencing manis adalah

1. Untuk mengawal paras glukosa di dalam darah serta mencegah kehilangan glukosa di dalam urin.
2. Untuk mendapatkan atau mengekalkan berat badan yang bersesuaian dengan ketinggian dan umur.
3. Untuk mengekalkan kalori yang mencukupi bagi melaksanakan aktiviti harian.
4. Untuk menjadikan diet yang baru ini sesuai dengan cara hidup pesakit.
5. Untuk melambatkan atau mengelakkan komplikasi diabetis.

Apa yang Shaklee tawarkan? Di dalam Totall Wellness Connection, terdapat sugar control set yang mengandungi,

Vita-Lea® Iron Formula- multivitamin,
Sustained Release Vita-CTM 500 mg - membantu dlm penyembuhan luka, mengurangkan asid urik dlm badan,
Alfalfa Complex - bantu dalam mengurangkan keradangan,mencuci usus bagi membuang toksik,meneutralkan asid dlm badan
GLA Complex - membantu mengurangkan sakit dan kebas yang berkaitan dengan masalah kencing manis,dapat membantu mengawal kencing manis (jenis 2) dengan membaiki kadar insulin & kolesterol - membantu dalam menyembuhkan luka, Komponen penting bagi insulin
ESP - Soy Protein Isolate Powder- Menyokong kesihatan imunisasi badan , membantu dalam penyerapan supplement lain dgn lebih baik.



Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

26.7.12

Ramadan - Peluang Terbaik Untuk Kuruskan Badan


Ramadan merupakan peluang terbaik untuk mengawal pemakanan agar mampu mencapai sasaran berat badan ideal yang diimpikan. Tidak mustahil dengan usaha tersebut, anda mampu bergaya anggun di Hari Raya nanti. Jom lihat langkah-langkah dalam usaha anda untuk menurunkan berat badan di dalam bulan yang mulia ini.

  • 1.       Kenal pasti kadar metabolisma tubuh anda. Bagi mereka yang mempunyai kadar metabolism tinggi, mereka tidak mempunyai masalah pertambahan berat badan walaupun mengambil makanan yang banyak ketika berbuka. Namun, bagi anda yang memiliki metabolism yang rendah, haruslah berhati-hati dalam soal pemilihan makanan. Elakkan makan melebihi keperluan harian apatah lagi selepas berbuka, tiada lagi aktiviti berat yang dilakukan.

  • 2.       Jika anda menganggap sahur suatu perkara yang remeh, anda sebenarnya silap. Kepentingan sahur sama seperti bersarapan. Sahur akan membantu badan mengimbangi gizi yang diperlukan tubuh sepanjang seharian berpuasa. Mulakan sahur dengan makanan tinggi protein. Menurut The Journal of Nutrition, mengambil makanan yang tinggi protein secara amnya akan meningkatkan rasa kenyang.

  • 3.       Mulakan berbuka dengan makan makanan yang manis seperti kurma dan kuih-muih. Ambil makanan yang mudah, ringkas dan dalam kuantiti yang sedikit tetapi berulang-ulang. Kejutan makanan yang masuk secara tiba-tiba dan banyak hanya akan membuatkan perut berasa tidak selesa. Elakkan mengambil minuman berkarbonat atau mengandungi kafein yang tinggi semasa berbuka kerana ia akan mendatangkan akibat buruk kepada perut yang kosong.

  • 4.       Jangan lupa pada sayur-sayuran dan buah-buahan dalam menu berbuka dan bersahur anda. Makanan yang tinggi serat dapat membantu mengurangi nafsu makan dan memberikan rasa kenyang. The American Heart Association menyarankan untuk makan antara tiga hingga empat belahan sayuran setiap hari. Seeloknya semasa berbuka, makanan yang diambil perlulah bergantung pada keperluan individu.

  • 5.       Makan selepas solat terawih sememangnya digalakkan. Namun elakkan mengambil makanan dalam kuantiti yang banyak dan selepas itu tidur ketika perut masih lagi kenyang. Ia secara tidak langsung akan menyebabkan anda malas bangun sahur dan menggalakkan peningkatan berat badan. Adalah dinasihatkan agar anda memilih makanan yang mudah dihadam dan tidur sekurang-kurangnya tiga jam selepas makan.

  • 6.       Kurangkan pengambilan makanan berlemak dan bukan berkabohidrat dalam menu diet anda. Satu gram lemak mengandungi sembilan kalori bagi satu gram karbohidrat. Mayo Clinic menjelaskan makan makanan dengan kepadatan kalori yang rendah akan membantu anda rasa Kenyang dengan lebih lama.

  • 7.       The Ohio State University menjelaskan bahawa air putih membantu dalam proses penurunan berat badan melalui pengurangan nafsu makan. Air putih mengandungi kosong kalori tetapi pada masa yang sama ia membantu memberikan rasa kenyang. Mayo Clinic menyarankan agar kita minum dua liter air setiap hari. Pastikan anda minum air secukupnya pada waktu sahur dan berbuka.

  • 8.       Biarpun berpuasa, anda juga sebenarnya boleh meneruskan aktiviti bersenam anda. Bezanya, pilih aktiviti kecergasan berintensiti rendah dan kecergasan selama 30minit setiap sesi sekurang-kurangya tiga kali seminggu. Manfaatkan juga solat tarawih untuk melakukan senaman selain daripada meningkatkan amal ibadat anda.

Apakah produk Shaklee yang berkaitan dengan langkah anda untuk menurunkan berat badan ni? Shaklee menawarkan Shape-Up Set di mana dengan Set Shaklee Shape-Up ini, anda dapat menikmati hidup baru yang hebat dengan menghilangkan lemak berlebihan.

Antara kebaikannya adalah:

  1. Badan yang lansing dan rapi
  2. Nampak lebih anggun
  3. Rasa unggul
  4. Rasa lebih bertenaga
  5. Meningkatkan keyakinan diri
  6. Meningkatkan kesihatan secara menyuluruh

  1. Lecithin - Lecithin fungsinya semata-mata untuk memecahkan lemak berlebihan dalam badan;
  2. Herblax - juga dikenali sebagai julap lembut, menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut bagi membantu proses semulajadi tubuh badan;
  3. Cinch Energy Tea - memberikan tenaga kepada individu yang sedang berdiet;
  4. Cinch Shake - mengandungi leucine yang bertindak untuk membakar lemak.
Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.

Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

25.7.12

Saya adalah Shaklee Independent Distributor anda di daerah Baling, daerah Sik, seluruh negeri Kedah.

Jika anda perlukan NATURAL SUPPLEMENT DAN HALAL bagi PENYUSUAN BAYI, IBU MENGANDUNG, BERPANTANG, MASALAH BERAT BADAN, dan masalah-masalah kesihatan yang lain, boleh hubungi saya melalui salah satu cara di bawah:

~ PM facebook : https://www.facebook.com/nazrah
~ Email: umi.nazrah@gmail.com
~ SMS/WA : 019-4320059

Setiap pembelian dengan saya atau ID saya, anda layak untuk mendapatkan ini:
1. FREE AFTER SALE CONSULTATION
2. FREE INVITATION TO EXCLUSIVE FB GROUP FOR CUSTOMER

KENAPA SHAKLEE?
Syarikat pelopor NUTRISI SUPPLEMENT yang sudah lebih 50 tahun bertapak di dunia ini.

Ianya sentiasa SELAMAT :
>>> Shaklee telah menjalankan lebih 80 000 test ke atas product2nya

Ianya sentiasa BERKESAN :
>>> Shaklee telah membelanjakan lebih dari $ 250 Million in R&D

Ianya sentiasa HIJAU:
>>> Mesra Alam, sudah pasti... Shaklee antara peneraju Dunia Hijau...

Itulah yang membuatkan saya YAKIN, SHAKLEE - Simply The BEST!

INGAT YA:

"Supplement bukan PENGGANTI MAKANAN tetapi mengisi LOMPONG2 NUTRISI yang berlaku dalam DIET HARIAN ANDA!"

Nak order produk Shaklee anda, boleh PM saya.... :)

Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

13.7.12

Nyah kan Jerawat mu!


Ahhhh jerawat! Dulu itulah reaksi saya bila tengok kat cermin. Jerawat ni kan isu popular sepanjang zaman. Dulu bila tengok cermin, mesti rasa nak picit-picit ja jerawat ni. Sudah la ambil tindakan mudah, tempek foundation tebal-tebal, mesti la teruk kan. Tapi sekarang tak lagi, tak payah nak gundah gulana macam dulu dah. Apa yang saya buat? Saya cuma amalkan pengambilan vitamin iaitu Vitamin E dan Energizing Soy Protein (ESP). Inilah perbezaan saya.


Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

12.7.12

Bagaimana Nak Kembalikan Keadaan Kulit Yang Kusam?

Ini adalah antara tips bagaimana hendak memilih losyen yang sesuai dengan anda.
  • Bacalah labelnya terlebih dahulu. Produk yang berlainan mempunyai ramuan yang berbeza. Perlu diingatkan, usah membeli losyen yang tidak sesuai untuk mengelakkan daripada risiko alahan. Sebaliknya, pilihlah produk yang sudah dikategorikan sebagai pelembap.
  • Kenali kulit anda. Walaupun ada losyen yang dirumus untuk semua jenis kulit, aka nada losyen yang telah dicipta khusus untuk kulit normal, kering dan terlalu kering. Pilihlah losyen yang sesuai dengan kulit anda untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.
  • Ketahui keperluan anda. Apakah anda perlukan losyen untuk pelembapan harian? Atau anda perlukan losyen yang turut memberikan perlindungan terhadap kesan regangan juga? Ada beratus-ratus pelembap di pasaran dan sudah diuji untuk tidak memberikan reaksi yang tidak baik pada kulit.
  • Lihatlah keperluan kulit anda juga. Jika anda mempunyai kulit yang terlampau sensitive, pilihlah losyen jenis ‘noncomedogenic’. Ia bermaksud losyen itu sudah dibuktikan dan diuji untuk tidak menyebabkan reaksi jerawat pada kulit.
  • Lihat gaya hidup anda. Jika anda seorang yang suka berada di luar sepanjang hari, anda perlukan losyen yang mempunyai perlindungan terhadap sinaran ultra ungu untuk mengurangkan kedutan dan kulit kering.
Itulah serba sedikit tips memilih losyen, di mana kegunaan utama losyen ialah memperbaiki kulit kering, meningkatkan tekstur kulit, menyegar dan menggantikan minyak semulajadi yang hilang dari kulit. Secara ringkasnya, losyen berfungsi untuk menyerikan kembali keadaan kulit yang kusam.


Tapi saya ni jenis tak suka nak pakai losyen. Apa yang saya buat? Saya amalkan pengambilan vitamin kecantikan iaitu Vitamin E, Vitamin C dan Vitamin E. Kenapa semua ni vitamin kecantikan?

  • B Complex: B for Beauty. Riboflovin juga dikenali sebagai B2 membantu mendapatkan kulit yang berseri dan rambut yang sihat. 
  •  Vitamin C: Anti oksida yang baik yang melindungi sel. Vitamin C adalah asas penting dalam penghasilan kolegen. Vitamin C membantu dalam proses pemulihan kulit terutama apabila tercedera.Vitamin C membantumelindungi kulit dari sinar matahari. Selain itu, ia juga membantu memperbaiki kerosakan akibat radikal bebas. Radikal bebas umumnya merosakkan serat kulit seperti kolagen dan elastin. Vitamin ini juga boleh didapati dari makanan seperti paprika merah dan buah sitrus, betik, kiwi, dan sayuran hijau. (sebiji tablet vita C shaklee bersamaan 7 biji oren)
  • Vitamin E : Anti oksida yang baik dan sangat powerful dalam penjagaan kulit. Mampu mencerahkan parut dan memulihkan luka. Melembabkan kulit juga mengurangkan kedutan.Vitamin E merupakan antioksidan lain yang boleh mencegah kerosakan kulit akibat sinar matahari. Vitamin ini juga berperanan sebagai anti –peradangan dan menguatkan system kekebalan tubuh. Ia boleh didapati dari minyak sayur, kekacang, bijian, buah zaitun, bayam, asparagus dan sayuran hijau 

Sumber : Rahsia Vitamin & MamaFaiz

Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

11.7.12

Ada cara ke nak cegah gila meroyan?

Saya pernah menulis mengenai pengalaman saya yang pernah mengalami seketika gila meroyan semasa pantang dulu iaitu di dalam entri Begini rasanya gila meroyan. Alhamdulillah apabila ada kawan-kawan mengandung yang beli Set Berpantang untuk mereka, saya ucap syukur bagi pihak mereka. Kerana apa? Kerana di dalam Set Berpantang ni ada Vitamin B yang mengandungi Vitamin B5 dan B6 yang membantu mengawal stress dan elak meroyan. Vitamin B Complex ni menolong mengurangkan kemurungan dan kegelisahan. Mencegah daripada peringkat awal kan lebih baik kan.
Selain daripada tu, menurut Health and Goodness Vitamin B Complex terdiri daripada Vitamin B yang penting iaitu - Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B9, Vitamin B12 ditambah dengan Biotin, Choline dan Inositol. Vitamin B Complex diperlukan untuk berfungsi membolehkan hampir setiap proses dalam badan berfungsi dengan betul.

Terdapat 5 sebab utama kita perlukan Vitamin B Complex iaitu

1. PENGHASILAN TENAGA Vitamin B1, atau thiamine membantu menukarkan karbohidrat kepada glukos, sementara vitamin B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (panthothenic acid), B6 (pyridoxine) dan biotin membantu menukarkan glukos tadi kepada tenaga. Hasilnya? Kadar metabolisma anda tinggi dan anda kekal bertenaga sepanjang hari. Kuranglah lesu dan penat, terutamanya bila dah petang kan?

2. MEMASTIKAN KESIHATAN SISTEM SARAF Sebenarnya, vitamin B5 diperlukan untuk kelenjar adrenal (adrenal gland) dan penghasilan hormone yang diperlukan untuk system saraf. Mesti ada yang tanya….apa bendanya kelenjar adrenal tu kan? Ha…..kelenjar adrenal ni terletak kat atas buah pinggang kita. Saiz dia, macam bauh walnut jer, tapi kecil kecil cili padi katakan, walaupun kecil, tp pengaruhnya besar! Kelenjar adrenal ni berfungsi untuk menghasilkan 50 jenis hormone yang diperlukan oleh badan, dan mempunyai pengaruh yang penting untuk mengawal paras gula dan sistem imunisasi badan. Percaya atau tidak, ia juga mempengaruhi cara kita berfikir dan bertindak, i.e. boleh ke kita ni control mood kita....taklah asyik2 nak marah kan? Vitamin B1, B6 dan B12 pula penting untuk kawalan menyeluruh system saraf, termasuk otak. Vitamin B9 pula penting untuk mengelakkan neural tube defect (pregnant mommies… ingat ni) Sebab tu kalau kurang vitamin B ni, seseorang tu akan mudah moody, cepat rasa nak marah dan stress.

3. SISTEM PENGHADAMAN YANG BAIK Vitamin B complex sebenarnya diperlukan untuk system penghadaman yang baik kerana ia diperlukan untuk menghasilkan asik hidroklorik dlm perut kita, untuk membantu proses pencernaan lemak, protein dan karbohidrat.

4. KULIT, RAMBUT DAN KUKU YANG SIHAT Vitamin B-Complex juga diperlukan untuk penghasilan RNA dan DNA serta penghasilan sel-sel baru, terutamanya untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat. Percaya atau tidak, kekurangan vitamin B boleh menyebabkan rambut gugur, masalah jerawat, kulit berkedut, kulit kering dan bersisik.

 5. SYNERGY Pastikan vitamin B yang anda ambil mengandungi KESEMUA komponen penting yang saya ceritakan tadi, sebab, kalau salah satunya takde, maka pincanglah fungsinya.

Apa istimewanya Vitamin B Complex Shaklee ni?

Vitamin B Complex daripada Shaklee mengandungi kesemua komponen penting yang saya sebutkan tadi, termasuk asid folik dan biotin. Selain tu Vitamin B shaklee juga mengandungi sistem penyerapan bioaktif berpaten yang berupaya untuk meningkatkan penyerapan nutrien penting, termasuk asid folic.

Siapa yang perlukan Vitamin B Complex ni? Semua individu perlukan vitamin B terutama mereka yang

  • Terdedah kepada sinaran matahari 
  • Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak 
  • Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
  •  Mereka yang tidak dapat focus dalam pekerjaan yang dilakukan. 
  • Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan 
  • Mereka yang nak nampak cantik dan muda 
  • Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya 
  • Wanita yang mengambil pil perancang 
 Sumber : RAHSIA VITAMIN B-COMPLEX YANG PERLU ANDA TAHU

Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

8.7.12

Ibu Hamil : Makanan Power + Panduan Bernas (7)

Telur + kekacang + daging tanpa lemak = UNTUK PERTUMBUHAN OTOT DAN ORGAN DALAMAN

Protein merupakan komponen penting dalam pembentukan tisu tubuh dan wanita mengandung memerlukan kira-kira 60gm hingga 70gm protein setiap hari. Protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein ini semakin penting ketika usia kehamilan memasuki trimester ketiga bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus. Bonusnya, kebanyakan makanan yang tinggi protein juga kaya dengan zat besi.


ESP lah jawapannya!

Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

7.7.12

Ibu Hamil : Makanan Power + Panduan Bernas (6)

Strawberi + lada benggala = LANGKAH PENCEGAHAN KELAHIRAN PRA-MATANG

Dapatkan keperluan vitamin C sekurang-kurangnya 80mg sehari bagi membantu anda mengurangkan risiko kelahiran bayi pra-matang. Ini kerana Vitamin C mampu membantu memberikan kekuatan kepada sel membran tubuh termasuklah pada membran sarung ketuban bayi. Jika lapisan membran ini tidak kuat atau terkoyak, maka kelahiran bayi pra-matang akan berlaku. Vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan haemoglobin yang membawa oksigen di dalam darah.

Kenapa harus Vitamin C Shaklee? Ianya berupaya memberikan perlindungan berkekalan, jam demi jam dengan menggunakan sistem perlepasan berkekalannya. Vitamin C merupakan bahan antioksida yang berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. Sustained Release Vita-C mengandungi:

  • Kandungan Vitamin C yang tinggi.
  • Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren untuk setiap jam selama lima jam.
  • Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah

Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

6.7.12

Ibu Hamil : Makanan Power + Panduan Bernas (5)

Kekacang  lentil + makanan berbijirin penuh = BANTU CEGAH KECACATAN SARAF OTAK SEWAKTU KELAHIRAN

Folat, Vitamin B dan asid folik ( bentuk sintetik bagi folat) adalah nutrisi yang sangat penting sebelum dan semasa kehamilan bagi membantu mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida' (peningkatan kecacatan tiub neural). Anda memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari yang boleh didapati di dalam bentuk supplement atau dari makanan berserat tinggi seperti roti mil, gandum, pasta, beras perang, bijirin dan juga nasi. Keperluan nutrisi yang mencukupi ini boleh mengurangkan risiko tersebut sebanyak 70%. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi tiga bulan sebelum anda merancang untuk hamil hinggalah tempoh kehamilan. Ini kerana masalah gangguang pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama kehamilan ketika janin baru terbentuk. Sebaik sahaja anda hamil, tingkatkan keperluan asid folik ini kepada 600mg sehari.

Sumber folat yang lain = sayuran berdaun hijau, kubis, bunga kubis, kacang hijau, brokoli, oren, tembikai susu, tembikai kuning dan bayam.


Dipetik daripada Majalah Rapi Isu 15 Nov 2010
Continue Reading

5.7.12

Ibu Hamil : Makanan Power + Panduan Bernas (4)

Ikan + minyak zaitun + avokado = MERANGSANG OTAK BAYI

Keperluan kalori harian anda perlulah merangkumi kira-kira 25% hingga 30% dari lemak sihat yang sangat penting untuk pertumbuhan otak dan penglihatan bayi. Lemak sihat ini merupakan di antara sumber terpenting dalam formulasi sel bagi fetus. Contoh terbaik bagi 'brain-building fat' ini adalah seperti 'docosahexaenoic acid (DHA) iaitu sejenis asid lemak Omega-3 yang banyak terkandung di dalam ikan berair sejuk. Bagaimanapun, pilihlah ikan berkadar merkuri rendah seperti ikan salmon dan ikan kod.

Sumber DHA yang lain : Minyak kanola dan minyak biji rami, kekacang dan bijian benih serta tauhu.

Omega Guard Shaklee mengandungi minyak ikan di mana 1 biji Omega Guard membekalkan anda 1000mg omega-3 asid lemak yang mengandungi DHA dan (Eicosapentaenoicacid) EPA. DHA dan EPA dikenali dapat mengurangkan radang, menggalakkan perkembangan otak, sistem saraf dan fungsi mata.

Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

4.7.12

Ibu Hamil : Makanan Power + Panduan Bernas (3)

Roti bakar + epal + air halia = BANTU LEGAKAN 'MORNING SICKNESS'


Gejala meloya di awal kehamilan sering menyerang wanita secara situais yang berbeza. Hakikatnya, tiada penawar tertentu yang boleh menyembuhkan gejala ini secara sekata bagi setiap wanita. Bagaimanapun, kaedah ini mungkin berkesan untuk anda cuba. Minum segelas air suam ketika mula bangun dari tidur. Kemudian, mandilah untuk segarkan tubuh anda. Nikmati secawan air halia panas bersama roti bakar disapu mentega atau biarkan kosong jika itu lebih menyelerakan anda. Amalkan makan dalam kuantiti yang kecil setiap 3jam. Ini bagi membantu kandungan gula dalam tubuh anda kekal stabil bagi mengelakkan rasa pening. Bagi hidangan tengahari, nasi putih, bijirin atau yogurt juga boleh dijadikan pilihan bagi membantu mengisi perut anda.

Makanan lain yang mungkin membantu : teh pudina, tembikai kuning, buah-buahan yang tidak bercirikan sitrus atau masam.

Dipetik daripada Majalah Rapi Isu 15 Nov 2010
 
Gambar : Pregnant Health
Continue Reading

2.7.12

Ibu Hamil : Makanan Power + Panduan Bernas (2)

Ayam + yogurt + kekacang = PERTUMBUHAN DAN PEMBAIKAN SEL TUBUH

Makanan yang diperkaya dengan protein adalah sangat penting untuk membantu pertumbuhan tisu anda dan juga bayi. Menurut Dr. Mary Dykowski, M.D, Pakar Obstetrik dan Ginekologi dari Hospital William Beaumont, Royal Oak, Minch, keperluan protein sewaktu hamil perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu bertambah. Keperluan protein yang mencukupi ini juga akan membantu memperbaiki sel tubuh yang terjejas akibat tekanan dan perubahan yang berlaku pada tubuh ibu sewaktu kehamilan.

Dipetik daripada Majalah Rapi Isu 15 Nov 2010

Tak perlu susah hati, dengan Energizing Soy Protein (ESP), anda dapat protein yang tubuh perlukan.


  • ESP merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian.
  • Berasaskan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol dan terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif.
  • Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna.
  • Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah. Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) dan tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah.
  • Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet.
  • Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga
  • Sangat SEDAP..

Kelebihan ESP
  • Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri,
  • Bantu hilangkan parut jerawat di muka,
  • Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur,
  • Cepat kenyang dan membantu dalam pegurusan berat badan.
  • Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.


Berminat? Sila hubungi saya di fb Umi Nazrah | umi.nazrah@gmail.com | tweet @nazra untuk sebarang pertanyaan atau pesanan. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Continue Reading

1.7.12

Kenapa Wanita, Ibu Mengandung dan Menyusu Memerlukan Supplement?

1.Zat Besi dan Daya Ingatan

Zat besi membantu membawa oksigen dari paru-paru ke tisu-tisu badan termasuk otak. Apabila kadar zat besi dalam darah rendah, tisu akan dahagakan oksigen. Ini menyebabkan badan rasa lemah, kurang daya ingatan, kosentrasi menjadi lemah, kurang motivasi dan kurang daya kerja.
Wanita sering mengalami kekurangan zat besi kerana mereka datang haid setiap bulan, mengandung dan menyusukan bayi. Seorang wanita dewasa memerlukan 15mg zat besi setuap hari dan digunakan oleh tubuhnya kira2 10mg.

Tidak hairanlah kan, bila dah bersalin, menyusukan pula, ibu-ibu lebih senang nak lupa dan tak ingat. Betul kan? Orang kata urat putus lah, itulah inilah, namun hakikatnya ialah ibu kekurangan zat dalam tubuh.
Mengikut pengamatan saya, ramai ibu yang tidak cukup rehat, ini menjadikan tubuhnya bekerja dengan lebih kuat. Apabila ‘bekerja lebih masa’, tubuh memerlukan sesuatu yang extra. Tambahan pula kebanyakan kita tidak mengamalkan diet sihat dan seimbang (sekadar makan untuk kenyang saja), jadi tak cukup ‘fuel’ untuk keperluan tisu-tisu terbabit. Terutama para ibu, wanita memang memerlukan diet seimbang, terutama yang kaya dengan zat besi dan B complex, agar ibu bukan saja bertenaga, malah kuat daya ingatannya

Supplement yang dicadangkan untuk para ibu & wanita:
Set B – mengandungi vitalea, b complex, vita-c & alfalfa. alfalfa adalah milk booster tapi bukan itu saja, ia sangat banyak kegunaannya.





Dipetik dari Media Kesihatan Isu September/Oktober 99


credit to : 



pic credit to : Senaman ibu mengandung
Continue Reading