Kami memberikan kehidupan yang lebih sihat kepada setiap insan dan kehidupan yang lebih baik kepada sesiapa jua.

28 November 2014

Tips Mudah Untuk Hilangkan Bekas Jerawat!


Ada pelbagai jenis petua, tips dan rahsia yang bukan lagi rahsia untuk individu yang nak hilangkan bekas jerawat samada petua moden atau pun petua tradisional. Umi akui tak semua orang rajin untuk buat petua tradisional yang kena tempek-tempek semua tu kan. Tapi petua yang berikut ni elok sangat untuk diamalkan selalu. Antaranya adalah dengan

1. Rajin Bersihkan Muka
Membersihkan muka secara teratur akan membuatkan sel-sel kulit mati tertanggal dan digantikan oleh kulit yang baru. Lapisan kulit yang berbintik-bintik hitam pun akan terhakis sedikit demi sedikit mengikut sel kulit dibuang. Jadi sebab itulah jangan abaikan rutin mencuci muka.

2. Gunakan Pelembab
Biarpun kulit anda mungkin jenis berminyak, namun anda tetap perlu memakai pelembab. Kulit berminyak juga memerlukan pelembab yang mampu memberikan nutrisi kepada kulit, mencegah regenerasi serta mengawal kulit kusam. Jadi, pilihlah pelembab yang mengandungi bahan asas daripada air dan anti jerawat agar tidak menimbulkan jerawat. Kulit yang sihat membuatkan bekas-bekas jerawat tersebut segera hilang.

3. Pilih Bedak Yang ‘Oil Free’
Bedak dapat menyamarkan bekas-bekas jerawat. Anda disarankan untuk memilih bedak yang ‘oil free’ ataupun tanpa minyak agar kulit muka anda yang berjerawat itu boleh bernafas, tidak menimbulkan bintik-bintik hitam serta membantu menyamarkan bekas jerawat.

4. Guna Produk Yang SPF Tinggi
Untuk melindungi kulit adan daripada pengaruh sinaran matahari yang boleh memparahkan lagi bekas-bekas jerawat, sebaiknya anda gunakan kosmetik yang memiliki perlindungan sinaran matahari, SPF > 20. Cara ini juga dapat mengurangi bekas-bekas jerawat di wajah anda.

5. Pengambilan Makanan Yang Bervitamin & Berprotein
Makanan yang tinggi vitamin seperti yang terkandung di dalam buah-buahan segar serta sayuran hijau dapat membantu menjaga kesihatan kulit daripada dalam. Untuk mempercepatkan regenerasi sel, sebaiknya makanlah makanan yang tinggi protein. Apabila sel kulit cepat diganti, maka kulit yang ada bekas-bekas jerawat itu akan segera hilang. - wom.my

Atau kawan-kawan boleh cuba cara yang telah dibuktikan untuk hilangkan bekas jerawat seperti yang telah dilakukan oleh para pelanggan berikut. Mereka telah buktikan dengan mengamalkan pengambilan vitamin E yang diperkaya dengan Selenium & Ekstrak Biji Anggur, Vitamin C 500mg serta ESP, bekas jerawat mereka akhirnya hilang daripada wajah.

hilangkan parut jerawat
Testimoni penggunaan Vitamin E dan ESP Shaklee. Dulu kulit wajah kusam, tak bermaya dan kusam. Dengan pengambilan untuk kesihatan dalaman, berjaya mengubah tekstur dan rona kulit.

hilangkan parut jerawat
Pengambilan Vitamin C Sustained Release 500mg dan Vitamin E Shaklee selama sebulan menampakkan hasil dengan jerawat dan parut jerawat yang berkurangan

hilangkan parut jerawat
Pengambilan Vitamin E dan ESP Shaklee secara konsisten mengembalikan keremajaan kulit serta menghilangkan jerawat dan parut jerawat akibat hamil

hilangkan parut jerawat
Pengambilan Vitamin E dan ESP Shaklee secara konsisten mengembalikan keremajaan kulit serta menghilangkan jerawat dan parut jerawat akibat hamil

hilangkan parut jerawat
My acne scars have been haunting me for years.

After consuming Shaklee's Family Wellness Set (ESP+Vita-Lea+Vita-C+B Complex) along with Vita-E, I saw significant improvements within a month ! My skin is now smoother -all over, not only on my face - and my acne scars are slowly fading ! Alhamdulillah.











Untuk set kecantikan wajah, cadangan produk adalah

 ESP Shaklee
 B-Complex
 GLA Complex
 Vita-C 500mg
 Vita-E
























Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Read More

25 November 2014

Suplemen Shaklee : Disyorkan Oleh Doktor Tak?


Masih ramai yang ragu-ragu untuk menggunakan produk Shaklee. Walaupun telah disahkan halal, kebanyakan blogger bertanya adakah suplemen Shaklee disyorkan oleh doktor? Pertama, kawan-kawan perlu ketahui bahawa produk Shaklee disahkan halal oleh badan yang diiktiraf oleh Jakim


Kedua, terdapat pelbagai jenis kajian klinikal terhadap produk dilakukan oleh barisan saintis dan para doktor. Salah seorang doktor yang terlibat adalah Dr. Bruce Miller

Oleh itu, YA produk Shaklee disyorkan oleh doktor. Ini kerana produk Shaklee adalah daripada doktor


http://healthquestnewsletter.com/Founder.html

Dr. Bruce Miller started the HealthQuest Newsletter 29 years ago, to support the Shaklee field with clinical research-based information to share with their clients.

Dr. Miller received his doctorate with honors from the Baylor University College of Dentistry. Prior to his enrollment at Baylor University, he attended the University of Texas as a nutrition and biochemistry major. There, as a research assistant to Dr. Roger Williams, the discoverer of pantothenic acid, he performed analytical nutrition and genetic studies on several single-celled plant foods.

After obtaining his doctorate, Dr. Miller attended New York University’s College of Dentistry as a postgraduate student. In this capacity he complemented his earlier studies with clinical, nutrition-oriented research, which focused on nutrition problems of the elderly and the mentally and physically handicapped.

Dr. Miller is a Certified Nutrition Specialist and a member of the American College of Nutrition. He is the author of numerous booklets on nutrition and has written and produced a number of videotapes. Dr. Miller practiced nutritionally oriented dentistry in Dallas, Texas. In January 1983 he gave up his practice to concentrate on researching, consulting, and writing. Dr. Miller also has found the time to conduct numerous seminars in nutrition for thousands of Americans so that he can share the knowledge gained from nearly 30 years involvement with nutrition as ongoing student, teacher, consultant, and researcher. He was a featured speaker at the Shaklee Science Symposium in 2003 and 2004.

sumber : Discover The Shaklee Difference

Antara doktor/saintis lain yang terlibat adalah


Sejarah Shaklee - Syarikat MLM yang paling lama beroperasi

1915 Vitamin pertama di dunia dirumuskan ( Vitalized Mineral )
1956 Shaklee corporation ditubuhkan.
1979 Disenaraikan di New York Stock Exchange.
1982 Disenaraikan di dalam majalah Fortune 500
1988 Mula beroperasi di Malaysia.
2000 Shaklee menjadi syarikat pertama di dunia yang memperolehi pensijilan Climate Neutral dan mengimbangi sepenuhnya pembebasan CO2 olehnya di mana ia menghasilkan impak sifar bersih pada alam persekitaran.
2002 Shaklee menerima anugerah Environmental Protection Agency's Climate Protection.
2004 Roger Barnett menjadi Chairman dan CEO (Roger Barnett membelanjakan USD$20 juta untuk membuat kajian sebelum ambil alih Shaklee)
2006 Dr. Wangari Maathai pemenang Nobel Peace 2004, telah menjadi Duta Dunia bagi A Million Tree A Million Dreams, satu kempen alam sekitar Shaklee yang bertujuan menimbulkan kesedaran perubahan cuaca dunia dan memulakan menanam pokok di Amerika Utara dan Afrika.
2006 Shaklee menganjurkan satu persidangan neutral karbon buat pertama kalinya di San Francisco.
2006 Shaklee terpilih sebagai Pemimpin Cuaca EPA Amerika (U.S. EPA Climate Leader), untuk memelihara impak sifar bersih pada perubahan cuaca dan mengimbangi pembebasan 100% gas rumah hijau.
2007 Shaklee mendapat pujian daripada Presiden Bill Clinton dan diiktiraf pada Clinton Global Initiative atas usaha dalam mengimbangi pengeluaran karbon dengan penciptaan tenaga yang boleh diperbaharui di Afrika.
2009 Shaklee menerima anugerah di 5th ASIA PACIFIC SUPER EXCELLENT BRAND.


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda
Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Read More

21 November 2014

Alhamdulillah, Mak Suka Sangat Kesihatan Sendi Dah Pulih


Dulu agak susah nak bagi mak makan Set Kesihatan Sendi yang ada Omega Guard, Ostematrix dan juga Advanced Joint Health Tablet. Alasan mak yang dah berumur biasa la kan, banyak sangat nak kena telan la, susah nak telan la, nanti-nanti la mak makan. Macam-macam lagi la alasan mak. Hehehe

Alkisahnya satu malam tu Umi paksa mak jugak makan Ostematrix. Sebab nya siang tu mak sibuk dan banyak sangat bergerak jadi nya malam tu mak mengadu la sakit urat sana, lenguh kaki sini. Umi apa lagi ambil 5 biji Ostematrix dengan air masak suam dan terus hulur kat mak.

Umi cakap pada mak, mak makan dulu malam ni. Esok pagi mak cerita apa kesan nya yang mak rasa. Kalau esok takda rasa kesan apa, mak takyah makan dah lepas ni. Hehehehe camtu sekali Umi paksa mak makan. Tapi tak salah pun sebab Umi paksa ke arah kebaikan. Kesian tengok dan dengar mak mengadu sakit urat, lenguh badan walaupun kadang-kadang takda buat apa. Ye la, orang dah berusia dan ditambah lagi dulu kuat bekerja sampai tak peduli pasal nutrisi badan. Semua mak ayah kita macam tu, kan?

Keesokan pagi nya mak terus cerita. Bagus makan pil putih tu. Bangun pagi dah la rasa segar, takda lenguh-lenguh ke apa, tidur pun rasa macam penuh (berkualiti la tu maksud mak, hehehee), bangun pagi terus nak pergi toilet. Membuang pun senang. Tak payah dah nak kena duduk kat toilet lelama sampai sejam ke apa padahal punya susah najis nak turun. Ni duduk kat toilet tak sampai 5 minit najis senang keluar.

Tudia mak punya kesan pada diri dia. Sejak kesan 2 tahun lepas ni lah, mak dah konsisten makan Ostematrix setiap malam dan ditambah dengan Omega Guard dan Advanced Joint Health Tablet pulak untuk kesihatan sendi mak.



Setiap anak mahukan yang terbaik untuk mak ayah kan. Umi gembira bila mak dah makin cergas dan ceria. Umi pun dapat berbakti kepada mak lebih lagi! Hehehe


Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.



Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda

Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Read More

19 November 2014

Kenapa Muka Saya Penuh Bintik Hitam dan Bintik Putih?


Kawan-kawan ada persoalan camtu tak? Dulu Umi pun ada masalah camtu, kat muka Umi penuh dengan bintik hitam dan bintik hitam. Atau selalunya orang sebut blackheads dan whiteheads. Hehehe. Saje nak translate padahal sama ja maksudnya tu. Kawan-kawan ada masalah macam ni tak?

Untuk pengetahuan kawan-kawan, whiteheads selalu terjadi bila anda ada kulit berminyak. Blackheads dan whiteheads adalah dalam kumpulan jerawat tetapi bentuknya lebih kecil. Whiteheads terjadi apabila minyak banyak terbentuk pada bawah permukaan kulit dan ia akan menjadi hitam apabila terdedah kepada kuman.

Whiteheads selalu terjadi di dahi, hidung, tepi hidung atau dagu (t-zon). Kawan-kawan dinasihatkan untuk mengurangkan penggunaan krim di kawasan t-zon tersebut. Sebaliknya anda digalakkan untuk menggunakan tisu atau blotter bagi mengelap minyak berlebihan di kawasan t-zon itu.

Untuk mengatasi masalah ni secara berkesan, kawan-kawan boleh mencuba Normal to Oily Skincare

Normal to Oily Skincare

Memandangkan nutrisi adalah kunci utama kulit wajah yang sihat dan cantik berseri, maka rangkaian Enfuselle Shaklee dihasilkan dengan Vital Repair+® Complex yang merupakan campuran sinergi 7 nutrient antioksida yang mampu meremajakan kulit wajah


1) Purifying Cleansing Gel :
Gel berbusa bertindak dengan lembut untuk menyingkirkan bahan pencemaran, mekap dan minyak berlebihan.
Bahan-bahan khas serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit terasa segar dan lembut
Mencerahkan tona kulit
pH yang seimbang
Hipoalergenik

2) Purifying Toner :
Dengan Tiga Tindakan Untuk Menghentikan Kerosakan Pro-Oksida
Purifying Toner merangsang dan menyegarkan kulit sebagai persediaan rawatan Enfuselle.
Terbukti secara klinikal
Meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip
pH yang seimbang
Menyegarkan dan memperhalus kulit dengan ekstrak likoris, ginseng dan witch hazel
Meminimumkan kemunculan liang-liang yang besar pada kulit
Membantu mengawal kulit berminyak
Hipoalergenik

3) Balancing Moisturizer :
Formula Ringkas untuk Menyubur dan Melembapkan Kulit
Formula yang ringkas, tidak berminyak dan mampu mengawal pengeluaran minyak pada wajah bertindak dengan membekalkan kelembapan segera yang kulit anda perlukan bagi menjadikan wajah kelihatan halus serta tidak berkilat.
Terbukti secara klinikal:
146% peningkatan keanjalan kulit dalam masa 28 hari
268% pengurangan garis-garis halus dalam masa 28 hari
173% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa 28 hari
Membantu mengembalikan keseimbangan minyak pada kulit
Hipoalergenik

4) Eye Treatment :
Garis-Garis Halus dan Kedutan Tidak Lagi Ketara
Mengurangkan kemunculan garis-garis halus dan kedutan serta menghilangkan sembap bawah mata dengan bantuan pelbagai nutrien dan botani khusus.

Terbukti secara klinikal:
233% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa dua minggu
120% peningkatan kekenyalan dan keanjalan kulit dalam masa dua minggu
209% pengurangan garis-garis halus pada kulit dalam masa lapan minggu
32% peningkatan kemampuan kulit untuk menahan lembapan lebih lama dalam masa lapan minggu
Ton kulit yang kembali sekata dalam masa 12 minggu
Kandungan botani anti-penuaan dan vitamin C memberikan faedah yang ketara pada kulit halus di sekeliling mata
Juga sesuai untuk bahagian leher dan mulut
Hipoalergenik, diakui oleh pakar-pakar oftalmologi dan selamat untuk pemakai kanta lekap.

Kulit anda tak seharusnya berminyak kerana habuk dan kotoran senang untuk melekat pada muka yang berminyak dan kuman juga lebih mudah menempel.


Sumber




“Sebelum ni muka saya berminyak, jerawat pun banyak, balik kerja mesti berminyak sangat, Alhamdulillah selepas hampir 5 bulan menggunakan Shaklee Enfuselle Skin Care Set, ramai yang tegur dengan perubahan kulit saya” – Siti R



Kulit lebih halus, lembut. Bintik hitam pun dah takda!



Wajah lebih cerah, tona kulit sekata, bebas minyak, lembut dan licin.


Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan.

Hilangkan whiteheads blackheads

Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee.

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda
Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Read More

18 November 2014

Kopi Kampung Beracun!

Dulu (dan juga sekarang pun masih) heboh pasal kopi 3 in 1 beracun. Jangan tak tahu, kopi kampung pun beracun jugak tau. Ingat kopi 3 in 1 je ke yang boleh buat kasi kacun. Kopi kampung pun boleh kasi racun.

Antara racun nya ialah bila korang minum kopi kampung (especially kopi kampung buatan sendiri) ni, korang akan ketagih! Tak cukup satu cawan wei. Sebab tu Umi dah jarang minum kopi kampung buatan mak ni. Tapi bila ketagih sheikh (haha!) tu dah mai, mau telan jugak 2-3 cawan kopi kampung buatan mak tu. Semulajadi tau. Biji kopi dipetik kat laman rumah ja. Ada yang tak tahu camna rupa pokok kopi?




Itu lah rupa pokok kopi. Gambar ni pun dah lama, tahun 2009. Sekarang pokok kopi ni dah takda dah. Yang ada kat bawah lagi dalam semak. Kenapa ditebang? Sebab nak buat bangsal untuk Umi kawin tahun 2011 dulu. Hehehe

Berbalik pada cara penyediaan atau Umi sebut, masak, kopi kampung. Ini versi yang mak Umi buat. Versi mak Umi tak sama dengan versi kopi kampung orang lain. Orang lain guna gula putih. Mak Umi guna gula merah. Tu yang sedap dan buat ketagih tu. Hehehe

Bila sebut pasal kopi ni, dek kerana entri Umi kat blog lama pasal kopi jugak la, iaitu http://rainazra.blogspot.com/2009/05/kooooooo.html dan http://rainazra.blogspot.com/2010/06/bukan-cerita-kedai-kopi.html, ada orang berminat nak beli biji kopi. Bukan setakat 1-2 kg tapi dalam kuantiti yang banyak! Memang tak dapat la nak tolong sebab stok kopi mak pun hanya untuk mak masak buat kopi ja. Hehe

Cara nak masak kopi mak kata senang. Tapi Umi tengok banyak memerlukan pengorbanan jugak la. Bukan senang la nak dapat hirup kopi yang sedap.

Untuk nak buat serbuk kopi, ni lah cara-caranya


Biji kopi masak dikutip dan kemudian dijemur kering. (Umi takda gambar buah kopi kat rumah. Sumber)


1. Basuh dulu biji buah kopi dan kemudian sejatkan air tu.





Ni lah rupa bentuk biji kopi yang sudah sedia untuk digorengkan.


Mak goreng kopi menggunakan tungku kaki tiga camni. Mudah, kata mak. Hehe


2. Goreng kopi sehingga kehitaman



3. Masukkan gula putih. Selalu mak guna 100g gula untuk setiap 100g biji kopi



4. Mak akan masukkan 50g gula merah untuk setiap 100g biji kopi. Bahan ni la yang membezakan kopi buatan mak dengan yang lain








5. Bila dah melekat lekit biji kopi tu, maksud nya dah masak la tu


6. Mak akan angkat dan letakkan dalam talam untuk biji kopi tu sejuk


7. Biji kopi yang dah dimasak & sejuk ni, ayah akan bawa ke pekan sehari untuk dijadikan serbuk kopi. Orang lama-lama dulu depa tumbuh hat ni untuk jadi serbuk. Tapi zaman dah moden ni, guna mesin untuk jadi serbuk kopi


Secawan kopi (sumber). Sungguh enak untuk dinikmati. Sebelum tidur, ambil Alfalfa Complex atau pun Herblax untuk detoks toksin. Hehe


Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI, Saya perunding bertauliah anda
Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Read More

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Pengikut

Bloglist

Offer November 2014

Shaklee Independent Distributor

Ping your blog, website, or RSS feed for Free Blogged.my My Ping in TotalPing.com Kedai Backlink,Backlink Percuma

Double Offer November 2014!

Insta #Shaklee

Copyright © Cantik Sihat Semulajadi | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com