16.2.18

6 Tips cegah rambut beruban pada usia muda dan kembali hitam


Rambut beruban kini bukan sahaja boleh dialami oleh pakcik makcik usia separuh umur. Malahan ia boleh berlaku kepada remaja belasan tahun dan kakak abang 20-an.

Selain mengeluarkan rambut, folikel juga membina sel-sel warna atau pigmen yang mengandungi melanin. Lama-kelamaan atas berbagai faktor, sel-sel pigmen oleh folikel rambut semakin berkurangan lalu menghasilkan rambut berwarna putih yang dikenali sebagai uban.

Selain penuaan, terdapat pelbagai penyebab lain.

1. Kekurangan vitamin
Kekurangan vitamin-vitamin B-6, B-12, biotin, vitamin D atau vitamin E boleh menyebabkan rambut beruban pra matang. Beberapa kajian ke atas kekurangan vitamin D-3, vitamin B-12 dan kuprum dikaitkan dengan rambut beruban seperti dilaporkan oloeh sebuah kajian dalam jurnal Development (2015).

Dah baca? Vitamin E untuk kecantikan wajah dan rambut.

Saintis mendapati kekurangan nutrien memberi kesan ke atas pigmentasi di mana warna rambut boleh kembali kepada warna asal dengan pengambilan nutrisi yang betul. Pengamal veganism (vegetarian) muda terdedah kepada kekurangan vitamin B-12.

2. Genetik
Sebahagian besar beruban pra-matang dikaitkan dengan faktor genetik seperti dicadangkan dalam sebuah kajian yang dilaporkan dalam Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology (2013). Kajian sama juga mendapati bangsa dan etnik juga mempunyai peranan. Beruban pra-matang pada bangsa kulit putih berlaku seawal usia 20-an, 25 tahun pada orang Asia dan 30 tahun pada bangsa Afro-Amerika.

3. Stres oksidatif
Berlaku apabila paras antioksidan tidak mencukupi untuk mengawal (meneutral) radikal bebas. Radikal bebas merupakan molekul tidak stabil yang merosakkan sel, jika tidak dikawal akan menyebabkan penuaan dan pembentukan penyakit.

Stres oksidatif melampau boleh menyebabkan pembentukan vitiligo yang mengubah warna rambut anda kepada warna putih kerana kematian sel melanin atau kehilangan fungsi sel tersebut.

4. Penyakit tertentu
Penyakit autoimiun dikatakan meningkatkan risiko beruban pra matang. Sebuah kajian yang dilaporkan pada 2008 menunjukkan kaitan antara ketidaknormalan rambut dengan disfungi tiroid berpunca daripada serangan sistem imun ke atas kelenjar tiroid. Rambut putih juga didapati berlaku pada individu yang mengalami alopecia areata iaitu sejenis masalah kulit autoimun yang menyebabkan kehilangan rambut dari kulit kepala, wajah dan bahagian lain tubuh.

Apabila rambut tumbuh semula, ia muncul dengan warna putih kerana kekurangan melanin.

5. Tekanan
Kajian saintis penyelidik Universiti New York dalam jurnal Nature Medicine menunjukkan sel-sel yang bertanggungjawap terhadap pewarnaan rambut boleh berkurangan apabila tubuh mengalami tekanan.

6. Merokok
Kajian Italian Dermatology Online Journal (2013) menunjukkan bahawa perokok adalah lebih mudah mengalami rambut beruban dua setengah kali ganda sebelum mencapai usia 30. Kajian Journal of the American Academy of Dermatology (2015) juga menunjukkan merokok dikaitkan dengan beruban pra-matang pada golongan muda.

7. Pewarna dan produk rambut
Pewarna rambut diperbuat daripada kimia berasaskan petroleum seperti syampu boleh menyebabkan beruban pra-matang. Sebahagian besar produk tersebut dikatakan mengandungi bahan-bahan berbahaya yang mengurangkan melanin. Hidrogen peroksida yang terdapat dalam pelbagai produk pewarna rambut ialah salah satu daripada bahan pengoksida yang berbahaya kepada kulit kepala dan folikel rambut.

Menggunakan produk yang mengandungi bahan kimia peluntur warna secara berlebihan dikatakan lambat-laun akan menyebabkan rambut cepat beruban.

Pencegahan

1. Merawat rambut beruban menggunakan kaedah sesuai dikatakan dapat membantu mengembalikan pigmentasi jika kehilangan warna berpunca selain genetik dan penuaan.

2. Jika diet dan kekurangan nutrien didapati sebagai punca, maka mengambil diet yang sesuai akan membantu.

i. Antioksidan
Makanan kaya antioksidan boleh mengawal dan seterusanya mengurangkan stres oksidatif. Makanan kaya antioksidan antaranya termasuklah buah-buahan dan sayur-sayuran segar, teh hijau, minyak zaitun dan ikan.

ii. Makanan bernutrien
Makanan laut, telur dan daging merupakan sumber baik vitamin B-12 manakala susu, salmon dan keju pula kaya dengan vitamin D. Jika nutrien dari makanan tidak mencukupi maka mengambil pil vitamin yang sesuai akan dapat membantu.

Jom baca 4 Vitamin Untuk Suburkan Rambut Lebat

3. Berhenti merokok
Merokok menyumbang kesan buruk terhadap kesihatan dan dikatakan salah satu punca rambut beruban di mana saintis telah mendapati kaitan antara kebiasaan merokok dan kehilangan pigmentasi rambut.

4. Daun kari
Kajian yang dilaporkan dalam International Journal of PharmTech Research menunjukkan penggunaan daun kari secara tradisional berupaya membantu mengembalikan warna asal rambut serta mencegah beruban pra matang. Gunakan minyak kelapa yang ditambah serbuk daun kari yang disangrai sebagai minyak rambut setiap hari.

5. Amla
Kapsul mengandungi Amla (dikenali juga sebagai Amalaki, buah Melaka atau cermai hutan) boleh membantu. Ia kaya dengan pelbagai fitokimia antioksidan termasuk bioflavonoid dan vitamin C.

6. Teh hitam
Rendam 3-5 sudu teh biasa dalam dua cawan air panas. Apabila sejuk tapis dan guna air tapisan untuk melumur rambut. Biarkan selama sejam. Teh hitam kaya dengan antioksidan termasuk tannin menjadikan rambut anda lebih gelap, berkilat dan lembut.


Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, daftar ahli Shaklee dulu secara online
👇👇👇👇

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

artikel asal di http://www.sinarharian.com.my/wow/beruban-pra-matang-1.786840
Continue Reading

15.2.18

Makan Vitamin C Bukan Hanya Untuk Kulit Cantik Putih Gebu Je


Vitamin C menjadi popular apabila dikatakan mampu mencerahkan dan menegangkan kulit wajah. Sedangkan terdapat banyak lagi manfaat lain kepada tubuh badan kita.

AKTIFKAN ANTIOKSIDAN

Saintis terkenal, Dr Lester Packer menyatakan bahawa di antara punca penyakit kronik zaman moden kini seperti kanser, darah tinggi, sakit jantung, strok dan kencing manis disebabkan oleh kerosakan sel-sel dan dinding pembuluh darah akibat serangan radikal bebas.

Punca radikal bebas yang tinggi adalah daripada faktor luaran seperti pencemaran air, pencemaran udara , bahan pengawet makanan, radiasi, stres, toksin, pancaran sinar ultra ungu (UV) dari matahari dan merokok.

Apabila seseorang sentiasa terdedah kepada serangan radikal bebas setiap hari selama bertahun-tahun lamanya, ia akan menyebabkan terjadinya pelbagai jenis penyakit kronik. Radikal bebas juga menyebabkan kulit menjadi kendur, berkedut, kusam, masalah pigmentasi dan kasar.

Di sinilah peranan vitamin C yang amat penting dalam jaringan antioksidan yang melindungi kulit dan tubuh manusia daripada kesan radikal bebas.

Vitamin C juga membantu untuk mengaktifkan antioksidan yang lain di dalam tubuh seperti vitamin E, N-asetil sistin, Glutathion, Co Enzim Q10 dan L-Karnitin.

Vitamin C mempunyai sifat sebagai antioksidan. Ia menunjukkan kaitan di antara pengambilan vitamin C dan mengurangkan risiko kanser seperti kanser perut, kanser paru-paru, kanser tekak, kanser pundi kencing.

Sebagai bahan antioksidan, vitamin C melindungi sel-sel tubuh daripada kerosakan oleh radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel tubuh manusia akibat daripada pendedahan yang berterusan kepada radikal bebas.

KECANTIKAN KULIT

Di antara fungsi utama vitamin C ialah penghasilan kolagen dalam tubuh manusia.

Jom baca 5 sebab kenapa ramai cari vitamin C untuk kulit cantik.

Kolagen ialah protein utama dalam struktur organ manusia seperti saluran darah, tendon, ligamen, tulang, gigi, rambut dan kulit. Kekurangan kolagen akan menyebabkan kulit menjadi kendur dan berkedut, tulang rapuh, gigi mudah tercabut, rambut gugur dan mudah putus serta mudah berlaku pendarahan di bawah kulit.

Baca lagi Bagaimana Vitamin C Boleh Mencerahkan Kulit?

Dengan mengekalkan integriti tisu badan seperti kulit dan lapisan mukosa, vitamin C membantu menjadikan kulit menjadi lebih licin, tegang, cerah, berseri, mengurangkan kesan-kesan jeragat dan bintik-bintik hitam pada kulit akibat terdedah pada cahaya matahari. Vitamin C juga amat penting dalam pemulihan luka, melecur dan kudis (ulser) yang kronik.

PENYAKIT KRONIK

Vitamin C membantu dalam metabolisme kolesterol di dalam penghasilan hempedu oleh hati, jadi ia membantu menurunkan kolesterol dalam darah dan mencegah batu karang pundi hempedu.

Terdapat kajian yang menunjukkan vitamin C membantu mengurangkan paras kolesterol ‘jahat’ LDL dan meningkatkan paras kolesterol baik HDL.

Dengan itu, vitamin C membantu mencegah mendapan kolesterol pada dinding saluran darah yang menyebabkan saluran darah menjadi keras (arteriosklerosis). Bukan itu sahaja, ia juga membantu mengurangkan risiko penyakit jantung koronari, angin ahmar (strok) dan mengawal tekanan darah tinggi.

Kajian menunjukkan pengambilan suplemen vitamin C secara konsisten mampu mencegah penyakit buta akibat masalah ‘katarak’ pada kanta mata, selain membantu dalam proses nyahtoksin (detoksifi kasi) logam berat seperti raksa, plumbum dan sebagainya di dalam tubuh manusia.

Vitamin C juga penting dalam fungsi saraf dengan membantu menghasilkan bahan pemancar saraf (neurotransmitter) dan hormon norepinefrina yang amat penting dalam fungsi saraf serta otak manusia yang sihat.

Kajian mendapati pengambilan vitamin C membantu dalam mengurangkan kesan buruk stres kepada kesihatan. Jika mengambil suplemen vitamin C secara konsisten, ia turut membantu dalam meningkatkan tenaga dan mencegah rasa keletihan yang melampau akibat stres.

SUPLEMEN VITAMIN C

Jika anda memilih untuk mengambil pil suplemen vitamin C maka pilihlah daripada sumber organik, berkualiti tinggi dan daripada jenis diesterkan (esterifi ed).

Sila baca Tips Pilih Suplemen Vitamin C

Pengambilan suplemen sehingga 1000mg sehari tidak mempunyai kesan sampingan dan mampu mengurangkan risiko pelbagai jenis penyakit kronik.

Sifat semula jadi vitamin C yang larut air membuatkan ia mudah dikeluarkan dari tubuh melalui buah pinggang jika berlebihan dan tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang merbahaya.

Dah baca? 5 Sebab Kenapa Vitamin C Shaklee Berbeza

Jika sudah, jom lihat Testimoni di SINI



Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, daftar ahli Shaklee dulu secara online
👇👇👇👇

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

artikel asal di http://www.sinarharian.com.my/wow/vitamin-c-kunci-kesihatan-1.703359
Continue Reading

13.2.18

Cara Makan Kalsium Untuk Elak Kesan Pengambilan Berlebihan


Tubuh kita kehilangan kalsium setiap hari sedangkan ia diperlukan untuk pertumbuhan, perkembangan tulang yang normal, membantu pembekuan darah, transmisi neuron dan pengecutan otot.

Dr Deepak Bhatt, ahli kardiologi dari Brigham and Women’s Hospital iaitu hospital yang berafiliasi dengan Harvard Medical School menyokong individu yang mengambil 1,000 – 1,200 mg suplemen kalsium sehari berdasarkan nasihat doktor kerana menurutnya sukar bagi seseorang untuk mendapatkan jumlah tersebut daripada makanan.

Baca juga Kelebihan kalsium untuk golongan wanita

Dr Richard Lee, editor bersama (co-editor) Harvard Heart Letter mencadangkan seseorang boleh mengambil pil multivitamin (penulis: biasanya mengandungi kalsium pada paras rendah) sebiji setiap hari jika perlu di samping mengamalkan pengambilan makanan seimbang.

Dah baca? 5 punca tubuh kehilangan kalsium

Individu yang mendapati makanan yang mereka ambil kurang menyumbang kalsium boleh mengambilnya tidak melebihi 800mg sehari dibahagi kepada beberapa dos. Pil kalsium yang biasa dipreskripsi doktor juga seharusnya mengandungi vitamin D.

Ambil suplemen Kalsium ketika makan makanan utama iaitu sarapan, makan tengah hari dan malam. Protein dan lemak yang mencukupi serta sayur-sayuran terutama jenis jeruk dan buah-buahan (kandungan vitamin C) dikatakan membantu penyerapan kalsium dengan lebih sempurna.

Sila semak 20 makanan kaya kalsium jika anda tak suka susu

Berita baik buat anda yang mencari pil kalsium untuk menampung keperluan kalsium anda. Pil kalsium ini lengkap dengan kalsium serta vitamin D, boron, magnesium, mangan, tembaga dan zink.

Yang kami maksudkan adalah Ostematrix.


Pil kalsium ini mempunyai kajian klinikal nya yang tersendiri iaitu 12- Hour Calcium Bioavailability Study.

Kajian ini menilai tindak balas serum dan air kencing semasa 12 jam pertama selepas pengambilan pil kalsium formula terbaru dalam Ostematrix, Shaklee.


Perubahan dalam serum kalsium di ukur pada 9 waktu iaitu
- Jam 0
- Jam Pertama
- Jam Kedua
- Jam Ketiga
- Jam Keempat
- Jam Kelima
- Jam Keenam
- Jam Kelapan
- Jam Ke Dua Belas,
selepas pengambilan 500mg kalsium.

Pada waktu-waktu tersebut, sample darah di ambil. 10 sukarelawan yang sihat mengambil 2 tablet dengan 125ml air.

Keputusan daripada penilaian serum kalsium di kumpulkan dengan segera dalam masa 12 jam dan di bandingkan dengan baseline level serum kalsium. Dan keputusannya ditunjukkan dalam graf di bawah ;


Sumber ;
http://www.physicians.shaklee.com/displayContent.htm?fileName=bioavailability.xml&sectionName=shakScience

Graf di atas menunjukkan peningkatan level serum kalsium semasa 5 jam pertama selepas pengambilan pil Ostematrix dan turun secara perlahan-lahan sepanjang 12 jam waktu penilaian.

Ini menunjukkan kalsium yang diberikan oleh pil Ostematrix adalah diserap dengan baik semasa 12 jam selepas pengambilannya.

Rujukan saintifik

1. Dawson-Hughes B, Harris S, Krall E, Dallal G. Effect of calcium and vitamin D supplements on bone density in men and women 65 years of age or older. The New England Journal of Medicine. 1997;337:670-676.
2. Allender PS, Cutler JA, Follmann D, et. al. Dietary calcium and blood pressure; a meta-analysis of randomized clinical trials. Annals of Internal Medicine. 1996;124:825-831.
3. Feskanich D,Weber P,Willett W, et. al.Vitamin K intake and hip fractures in women; a prospective study. The American Journal of Clinical Nutrition. 1999;69:74-79.
4. Chapuy MC, Arlot ME, Duboeuc F, et. al.Vitamin D3 and calcium to prevent hip fractures in elderly women. The New England Journal of Medicine. 1992;327:1637-1642.
5.Thys-Jacobs S, Starkey P, Bernstein D et. al. Calcium carbonate and the premenstrual syndrome; effects on premenstrual and menstrual symptoms. Americian Journal of Obstetrics and Gynecology. 1998;179:444-52.
6.Welton DC, Han CJ, Kemper G et. al. A meta-analysis of the effect of calcium intake on bone mass in young and middle aged females and males. Journal of Nutrition. 1995;125:2807-2813.
7. Neilsen FH.The justification for providing dietary guidance for the nutritional intake of boron. Biological Trace Element Research. 1998;66:319-330.

Nak tahu lagi? Kebaikan Kalsium dan ciri penting pemilihan kalsium


Nak lagi harga EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, 
jom daftar ahli Shaklee dulu secara online
👇👇👇👇

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

artikel asal : http://www.sinarharian.com.my/rencana/suplemen-kalsium-ambil-secara-betul-1.393760
Continue Reading

10.2.18

Tips Pilih Produk Multivitamin yang Terbaik dan Status Halal


Umur masih muda remaja tapi setiap pagi rasa malas nak bangun daripada katil empuk. Pukul 10 pagi pulak badan dah rasa letih lemah lesu mengantuk. Dah ler tu, usia baru ja 20 ke 30 tahun, masih muda tapi asyik sakit belakang yang amat sangat. Lain lah kalau korang mengandung. Badan lemah dan cepat letih ketika mengandung adalah salah satu situasi yang kerap dialami oleh ibu hamil.

Kesemua situasi di atas adalah petanda korang kekurangan beberapa jenis vitamin dan mineral yang diperlukan badan. Vitamin dan mineral adalah nutrien yang perlu dibekalkan dalam diet sama ada melalui pemakanan ataupun suplemen kesihatan kerana ia tidak disintesiskan oleh badan.

Terdapat beberapa faktor sebabkan kehilangan nutrien daripada makanan dan tubuh badan, antaranya memasak sayuran terlalu lama menyebabkan kehilangan kandungan vitamin C.

Selain itu, sayur-sayuran dan buah-buahan juga boleh kehilangan nutrien tanpa melalui apa-apa pemprosesan dan masakan. Sayur-sayuran dan buah-buahan akan mula kehilangan nutrien setelah dipetik dan disimpan. Semasa melalui proses penghantaran dari ladang ke gudang ataupun tempat jualan, kadar nutrien semakin menurun, terutamanya jika kondisi kenderaan itu tidak dikawal contohnya: suhu, kelembapan, kebersihan.

Gaya hidup masyarakat kini yang terlalu sibuk, berkejar masa dan tertekan juga menyumbang kepada faktor kehilangan nutrien utama dalam badan.

Kegagalan diet seimbang

Bagi memenuhi keperluan vitamin dan mineral, pengambilan diet seimbang adalah perlu. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mendapat diet yang seimbang kerana kehidupan harian yang terlalu sibuk. Kekurangan mikronutrien berpunca beberapa sebab, antaranya:
1) Pengilangan dan pemprosesan makanan yang keterlaluan dan penyimpanan yang tidak sempurna.
2) Kekurangan mineral dalam tanah akibat aktiviti kaedah pertanian.
3) Pilihan makanan yang tidak sihat.
4) Pencemaran alam sekitar.
5) Gaya hidup tidak sihat termasuk merokok, pengambilan alkohol, kafein dan dadah.
6) Memasak terlalu lama.

Multivitamin dan mineral yang lengkap mestilah mengandungi:
1) Vitamin A: Bantu penglihatan lebih baik. Penting untuk kesihatan fetus wanita hamil.
2) Vitamin C: Baik untuk kulit dan sistem imuniti badan.
3) Vitamin D: Diperlukan untuk penyerapan kalsium dan fosforus. Disintesis melalui kulit ketika terdedah kepada cahaya matahari.
4) Vitamin B: Penting untuk penghasilan tenaga.
5) Kalsium, magnesium dan fosforus: Bantu pembinaan tulang dan gigi.
6) Zat besi dan kuprum: Penting untuk pembentukan darah.
7) Iodin dan Zink: Memastikan sistem tiroid berfungsi dengan baik.
8) Mangan dan kalium: Memetabolisma lemak dan protein.
9) Asid folik: Diperlukan untuk pembahagian sel yang sihat. Asid folik juga penting untuk kesuburan dan kehamilan.

Sebagai seorang Muslim, kita perlu memastikan multivitamin & mineral yang diambil adalah halal. Islam mewajibkan agar setiap Muslim mengambil makanan halal dan sempurna kerana ia akan menjadi darah daging kita.

Tidak semua produk kesihatan dan suplemen tambahan yang terdapat di pasaran adalah halal. Halal bukan bermaksud bebas daripada khinzir semata-mata tetapi produk yang halal mestilah memenuhi piawaian yang ditetapkan oleh Islam.

Kini terdapat produk multivitamin yang halal. Rangkaian produk disahkan halal oleh Islamic Service of America (ISA) dan diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Dah baca? Status dan Sijil Halal Shaklee

ISA diiktiraf sebagai salah satu badan agama Islam di bawah JAKIM tetapi ia bertempat di Amerika Syarikat (USA). ISA antara senarai badan Islam luar negara yang sangat tegas dan paling sukar dalam memberikan sijil halal di US. Prosedur untuk mendapatkan sijil halal Shaklee ini sangat ketat.

Produk multivitamin yang dimaksudkan adalah Vitalea.

Vitalea merupakan multivitamin dan mineral yang pertama dicipta didunia. Pada tahun 1915, Dr. Forrest C. Shaklee mencipta salah satu multivitamin pertama di A.S. Dari asas inilah terhasilnya Vita-Lea.

Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah-buahan, 12 vitamin dan 7 mineral penting seperti yang disarankan oleh RDA.
Ianya diformulasi secara komprehensif dan seimbang.
Setiap tablet Vitalea Shaklee bersalut serbuk spirulina.


Vitalea dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai “Explo-tab”. Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protin untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

7 ujian klinikal telah membuktikan bahawa pengambilan Vitalea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko kerap sakit sebanyak 65%.

1. Albanese, A.A., et al., Calcium Nutrition and Skeletal and Alveolar Bone Health. Nutr Rep Int, 1985. 31(3): p. 741-755.
2. Albanese, A.A., et al., Effect of Age and Fractures on Bone Loss and Calcium Needs of Women 45 to 85+ Years of Age. Nutr Rep Int, 1985. 31: p.1093-1115.
3. Hegenauer, J., et al., Transitory Hematologic Effects of Moderate Exercise Are not Influenced by Iron Supplementation. Eur J Appl Physiol Occup Physiol, 1983. 52(1): p. 57-61.
4. Spiller, G.A., et al., Multivitamin-Mineral Supplementation: Effects on Blood Chemistries of College-Age Women. Acta Vitaminol Enzymol, 1985. 7(3-4): p. 217-222.
5. Haymes, E.M., J.L. Puhl, and T.E. Temples, Training for Cross-Country Skiing and Iron Status. Med Sci Sports Exerc, 1986. 18(2): p. 162a-167.
6. Spiller, G., et al., Effect of Long-Term Vitamin-Mineral Supplements on Immune Response in Older Healthy Adults. J Am Coll Nutr, 1998. 17: p. 511.
7. Jensen, C., et al., Long-Term Effects of Nutrient Intervention on Markers of Bone Remodeling and Calciotropic Hormones in Late-Postmenopausal Women. Am J Clin Nutr, 2002. 75(6): p. 1114-20.

Lebih 340 ujian kualiti dilakukan setiap kali penghasilan Vitalea.
Vitalea Shaklee dipilih sebangai THE BEST MULTIVITAMIN oleh Center for Science(US) pada tahun 2000.

Manfaat Utama:

Penambahan Tenaga Segera – pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu system memori

Dah baca? Multivitamin meningkatkan tenaga

Vita-Lea boleh:
- Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh*
- Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata*
- Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi*
- Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas*

Dah baca? Kelebihan Multivitamin Vitalea

Siapa yang perlukan Vita-Lea?
 Secara umumnya Vita-Lea amat bagus untuk dimakan oleh setiap orang.
Ini kerana kandungan Vitamin di dalam Vita-Lea yang merangkumi hampir seluruh badan.

Antara nutrisi yang ada dalam Vitalea Shaklee ni ialah:


Dapatkan multivitamin Vitalea yang sudah berusia 100 tahun ini.
InshaAllah anda akan berpuashati dengan hasilnya.
Semoga bermanfaat untuk semua.


Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, jom daftar ahli Shaklee dulu secara online
👇👇👇👇

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

artikel asal : http://www.sinarharian.com.my/rencana/multivitamin-mineral-halal-1.297868
Continue Reading

7.2.18

Tips pilih produk minuman kolagen selamat dan diluluskan KKM


Pengguna kolagen harus mengetahui keberkesanan dan keselamatan produk kolagen yang mereka ambil. Tahukah anda bahawa kolagen boleh menjadi pembunuh dalam senyap?

Di dalam pasaran, terdapat pelbagai produk dengan kandungan kolagen yang dijual sehingga 20,000Mg. Pengambilan kolagen dalam kuantiti banyak boleh memberikan kesan kepada fungsi hati dan buah pinggang yang akan menyebabkan kegagalan kepada fungsi kedua-dua organ penting ini.

Makanan tambahan seperti kolagen jika diambil secara berlebihan bakal mengundang risiko terhadap sistem dalam badan. Kita berisiko mengalami kerosakan sel hati. Sesetengah suplemen ini tidak mengandungi kolagen semata-mata, tetapi berkemungkinan ada pengawet digunakan bagi memastikan produk itu stabil.

Daripada segi kuantiti kolagen, biasanya wanita memerlukan lebih berbanding lelaki kerana ia mudah dicerna dalam tubuh.

Rumpai laut yang dibungkus di pasaran dengan label menarik seperti ‘marin kolagen’, 'ibu kolagen' atau ‘kolagen mentah’ sebenarnya tidak mengandungi kolagen. Kolagen hanya terdapat dalam tubuh haiwan sama ada bertulang belakang atau tiada tulang belakang.

Pada usia 40 tahun, kolagen semakin berkurangan dan perlu ada pengganti. Kerana itu produk makanan tambahan digalakkan. Pengambilan kafein bersama kolagen juga antara penyebab ia tidak berkesan pada tubuh dan antara faktor menyebabkan kolagen cepat hilang. Pengambilan gula yang banyak juga boleh kurangkan kolagen. Asap rokok dan cahaya matahari terik juga menyebabkan kolagen pecah dan terurai.

Ramai yang keliru dan tak tau mana satu produk Collagen yang nak dipilih. Ye la, sebab ada banyak sangat kan produk Collagen kat dalam pasaran. Rileks, kami sedia membantu dengan Tips Memilih Collagen yang berikut

1. Sumber kolagen terbaik yang durable dan tahan lasak 😊



Sisik ikan merah di laut dalam mempunyai antara sumber collagen terbaik yang elastik dan durable. Kalau boleh elakkan collagen dari sumber tumbuhan kerana hasilnya tidak seberapa/kureng superior 😊

2. Pilih yg bersaiz kecil untuk penyerapan cepat dan optimum TANPA mengubah struktur asal collagen

-Ini salah satu sebab kenapa effect collagen shaklee sangat cepat. Molekul kecil, penyerapan maksimum, efek pun wow 😉
-Sesetengah collagen saiz besar, poor absorption. Jangan hairan jika makan bertong-tong pun tak nampak kesan sebab collagen tu disingkir semula bila tak dapat diserap 😐

3. Kombinasi collagen + hyaluronic acid + elastin menjadikan collagen lebih berkesan terutama bagi orang yang ambik untuk joint pain, sebab hyaluronic acid dan elastin komponen penting dalam joints/sendi.

Alhamdulillah customer kami lepas kotak ketiga dah hilang joint painnya 😊
Yang lepas 4 sachet dah kurang simptom pun ada...placebo kah? 😂😂😂

Tapi..kalau dah severe OA, wear and tear...maybe kena operate ganti sendi baru 😢

4. Pilihlah yg clinically tested. Bukan hanya testimoni semata. Walaupun testimoni Collagen Shaklee memang tak terbilang, satu lagi sebab kukuh kerana ianya research-based 😉






Istimewa pada bulan ini, Shaklee memberikan peluang kepada anda untuk menggunakan Collagen sambil berjimat.

Whatsapp saya sekarang 019-4320059 untuk dapatkan Collagen Powder sebelum promosi tamat

Collagen Powder ni harga biasa RM 298

Tu harga biasa

BERBEZA BULAN NI



Dengan harga diskaun 10%, anda akan dapat 4 kotak Collagen Powder dan sebotol Vita-C Plus melalui BeYouthful Set.

Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA,
jom daftar ahli Shaklee dulu secara online dulu
👇👇👇👇

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Continue Reading

6.2.18

9 Tips Untuk Tingkatkan Kolagen dan Hilangkan Kedutan Kulit


Pembinaan kolagen menurun seiring usia. Ia berpunca daripada kekurangan kolagen, keanjalan kulit dan penghidrasi kulit yang melibatkan faktor dalaman dan luaran.

Pada usia 20-an setiap orang mengalami kemerosotan pembinaan kolagen pada kadar 1% setiap tahun. Ini menyebabkan fungsi kelenjar-kelenjar peluh dan minyak semakin berkurangan, penurunan pembinaan elastin dan pembentukan glycosaminoglycan (GAG, menghidrasi kulit).

Pendedahan kepada cahaya matahari, merokok atau pencemaran mempengaruhi penuaan menyebabkan tubuh kehilangan kolagen, elastin dan GAG. Akibatnya kulit menjadi nipis, kasar, tona tidak sekata, bertompok-tompok dan berkedut.

Antara kaedah alternatif yang dapat membantu melambatkan pembentukan kedutan kulit.

Makanan berantioksidan
Vitamin A, C dan E dan beta karotena (provitamin A) berfungsi menderma elektron kepada radikal bebas yang merosakkan kulit. Makanan berantioksidan tinggi mengurangkan risiko kerosakan kulit.

Lihat Senarai Vitamin Untuk Kulit Cantik Dan Gebu

Makanan berkolagen
Kehilangan kolagen boleh diganti dengan mengambil makanan berkolagen tinggi secara berterusan.

Lihat 8 Panduan Pemilihan Collagen Terbaik

Berhenti merokok
Asap rokok kaya dengan beribu bahan kimia reaktif yang boleh merosakkan DNA. DNA yang rosak dipercayai menyebabkan proses ekspresi gen untuk pembinaan kolagen terganggu.

Hidrasi
Air membantu detoks. Air mineral, air masak, air kelapa, teh yang tidak ditambah gula, teh serbuk kunyit asli, cengkih dan kayu manis juga merupakan pilihan terbaik kepada kulit.

Kurangkan gula
Gula berlebihan akan bergabung dengan kolagen melalui proses dikenali sebagai glycation. Sebatian kimia baharu yang terbentuk tidak berfungsi sebagaimana kolagen asal.

Pelembap tidak toksik
Minyak kelapa ialah pelembap yang baik, berminyak dan sesuai dengan kulit kering. Minyak argan bersifat antioksidan dan antiradang sesuai dengan kulit sederhana dan berminyak. Pilihan lain ialah minyak biji anggur, avokado, jojoba dan mentega koko (cocoa butter) yang kaya dengan polifenol.

Lemak tepu
Minyak kelapa dan mentega susu asli adalah langkah bijak. Lemak tepu menjadikan kulit lebih elastik dan kebal serangan radikal bebas termasuk pancaran UVB cahaya matahari.

Santan
Skrub gabungan santan, telur, gula merah dan daun selasih dilakukan seminggu sekali boleh mengembalikan kesegaran kulit.

Collagen Powder Shaklee berbeza berbanding produk lain

✔ Mengandungi 4,000mg RSS Collagen iaitu dari Sisik Ikan Merah proprietari, sejenis collagen marin tulen dan bermutu tinggi
✔ Sangat rendah dalam berat molekular (1,000 Dalton) dan ia mudah diserap oleh tubuh
✔ Membantu meningkatkan sintesis collagen pada lapisan dermis dengan berkesan
✔ Antara ramuan SCP lain ialah…
➻ Ekstrak biji Camellia Japonica (pelembap kulit, antioksidan semulajadi)
➻ Ekstrak Pfaffia (menjadikan kulit lembat, lembut, licin)
➻ Elastin daripada Collagen Ikan (kulit menjadi tegang)
➻ Vitamin C (menggalakkan penghasilan collagen)
➻ Vitamin B (membebaskan tenaga utk hasilkan collagen)
➻ Ekstrak Kekerang (melincirkan pergerakan sendi)
➻ Lactobacillus Acidophilus (meningkatkan penyerapan collagen)

Lihat Testimoni di SINI

Daftar ahli Shaklee secara online
👇👇👇👇

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

1.2.18

Promosi Shaklee Februari 2018


Selamat datang Februari! Bulan ni khas buat para pencinta kolagen dan vitamin C. Ini kerana pada bulan ni, Shaklee buat promosi BeYouthful Set yang ada 4 kotak Collagen Powder dan sebotol Vitamin C. Tempoh promosi adalah disepanjang Februari 2018 bermula 1hb sehingga 28hb nanti.

Para ilmuan telah membuktikan bahawa pada saat usia 25 tahun, kulit kita akan mulai kehilangan kolagen 1.5% setiap tahun. Dan kita akan kehilangan 50% kolagen (dari usia 25 tahun) pada usia 60 tahun. Ertinya, seawal umur 25 tahun akan timbul seperti kedutan, kulit kering, tidak kenyal dan sebagainya pada kulit kita.


Kolagen adalah sejenis protein yang banyak terdapat pada tubuh dan jaringan kolagen merupakan struktur asas dalam kulit, tendon, tulang, membran dan tisu penghubung haiwan-haiwan tersebut. Sekitar 33% protein dalam tubuh manusia terdiri dari kolagen, dan sekitar 75% kulit kita terbentuk dari kolagen.

Kenapa Kolagen Penting Untuk Manusia?
  • Kolagen memberikan struktur kepada KULIT dan saling bekerjasama dengan protein yang dipanggil elastin untuk memberikan fleksibiliti yang diperlukan apabila kulit meregang dan kembali kepada kedudukan asal. Kehilangan kolagen akan menyebabkan struktur kulit menjadi tidak tegang dan berkedut. Dengan kulit yang masih elastik inilah seseorang akan terlihat awet muda bebas dari kedutan walaupun usia sudah 40 tahun ke atas.
  • Kolagen memainkan peranan penting terhadap TULANG. Komponen tulang sendiri terdiri daripada gabungan kolagen dan satu bahan mineral yang dipanggil hydroxyapatite. Gabungan kedua-duanya memberikan struktur, fleksibiliti dan kekuatan pada tulang.
  • Fiber kolagen yang juga terdapat pada OTOT kita menyumbang kepada struktur dan kekuatan otot untuk bergerak dan menjalankan fungsinya sepanjang hari.
  • Dinding SALUR DARAH tubuh kita juga terbina daripada kolagen yang mana ia memberikan struktur, kekuatan dan fleksibiliti dalam menjalankan tugas menyalurkan darah ke seluruh tubuh.
Sumber Kolagen Komersil

Kebiasaannya kolagen komersil ini diproses daripada 3 sumber utama iaitu :

1. Ikan
  • Kolagen ikan atau dikenali juga sebagai kolagen marin diekstrak daripada ikan laut sejuk dan kebiasaannya ikan salmon dan ikan merah.
  • Pada tahun 2011, kolagen daripada ikan tilapia telah ditemui oleh seorang penyelidik dari Universiti Putra Malaysia.
  • Kolagen marin adalah 1.5 kali lebih mudah diserap oleh tubuh berbanding kolagen bersumberkan lembu atau babi.
2. Lembu
Kolagen diekstrak daripada tulang, kulit dan otot haiwan ini.

3. Khinzir / Babi
Kolagen diekstrak daripada tulang, kulit dan otot haiwan ini.

Apakah perbezaan produk Collagen yang Shaklee tawarkan?

Perbezaan Pertama - Ikan Merah


1. Kolagen dari sisik ikan merah paling tahan lasak.
Ikan merah hidup di lautan laut dalam dengan kedalaman 5000m. Sangat lasak! Tekanan tinggi, bukan calang-calang ikan yang boleh hidup dalam kedalaman macam tu.
2. Ikan merah boleh menahan tekanan sehingga 20 paun, bertelur dan hidup bebas dalam lautan dalam yang paling dalam.
3. Sisik ikan ni sangat elastik
4. Ia mempunyai kepaduan sel yang tinggi
5. Kolagennya mempunyai kapasiti tinggi dalam mengekalkan kelembapan
6. Jisim molekul kolagen sangat rendah iaitu 1000dalton.
7. Kerana struktur 'triple helix' asid aminonya sama dengan manusia!

Perbezaan Kedua

Gabungan tujuh bahan utama untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan dalaman dan luaran:

Ekstrak biji benih Camelia Japonica
1) mengandungi asid oleik yang sangat membantu sebagai emolien dan pelembap kulit
2) mengandungi Isoflavon, bahan antioksida semulajadi yang melindungi kulit dari radikal bebas

Ekstrak Pfaffia
1) menyokong pembentukan kolagen dan asid hialuronik yang berkemampuan tinggi dalam mengikat jumlah air yang besar
2) berperanan dalam menghidratkan tisu
3) membuatkan kulit lembut, lembap dan licin

Kolagen ikan
1) sumber premium kolagen
2) kadar penyerapan lebih tinggi
3) sumber kurang terdedah kepada pencemaran berbanding kolagen dari haiwan di daratan


Ekstrak kerang-kerangan
1) penting dalam sintesis bendalirsinovio bagi melicinkan pergerakan sendi
2) melembapkan mata
3) melegakan ketidakselesaan mata

Lactobacillus Acidophilus
1) membantu mengimbangi mikroflora usus
2) memudahkan pembinaan semula sistem usus sihat bagi meningkatkan penyerapan kolagen


Vitamin C
1) menggalakkan pengeluaran kolagen
2) bahan antioksidan yang membantu melawan radikal bebas yang boleh merosakkan kulit

Vitamin B
1) membantu proses metabolisma lemak, protein dan karbohidrat untuk hasilkan tenaga yang diperlukan dalam pembentukan kolagen

Perbezaan Ketiga

Kajian klinikal dah dilakukan pada produk Collagen Powder iaitu A Study on the usefullness of Orally Administered Collagen Peptides Derived from edible Marine Fish Scales on Human Skin and Hair. Yuzo Fujimoto et al. FRAGRANCE JOURNAL, May 2007


Perbezaan Keempat

Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

Testimoni Collagen Powder



Bulan ni Shaklee tawarkan BeYouthful Set khusus untuk anda penggemar produk kolagen. Di dalam set ni ada 4 kotak Collagen Powder dan sebotol Vita-C Plus


Order online di dalam sistem Shaklee dan bayar menggunakan kad debit/kad kredit di http://bit.ly/beyouthfulsetshaklee

Dengan pembelian BeYouthful Set, anda layak secara PERCUMA untuk menjadi ahli Shaklee dan jimat sehingga RM xxx.00

Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA,
daftar ahli Shaklee dulu secara online 
di
👇👇👇👇

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading