21.7.18

5 Perubahan Ketara Pada Kulit Jika Kekurangan Sumber Kolagen


Kolagen adalah sejenis protein yang paling banyak di dalam tubuh. Ia menjadikan kulit tegang, rambut bersinar dan kuku kuat serta memberikan rupa bentuk kepada struktur ligamen dan tendon.

Oleh kerana kulit adalah organ terbesar dalam tubuh manusia, kolagen sangat banyak ditemui di dalam kulit iaitu sekitar 75% dan kesan kekurangan kolagen boleh jadi paling ketara kelihatan pada penampilan wajah dan kulit manusia.

Apabila kita meningkat usia, ada 2 perkara yang berlaku kepada kolagen dalam tubuh badan kita :

Pertama, tubuh tidak dapat mengeluarkan kolagen semulajadi dengan banyak dan,

Kedua, kolagen sedia ada semakin dimusnahkan disebabkan oleh faktor pemakanan, stress dan persekitaran tercemar.

5 Perubahan Paling Ketara Pada Kulit

1- Kedutan dan garisan halus mula kelihatan
Ramai yang menyangka kedutan dan garis halus hanya bermula apabila wanita meningkat usia. Sedangkan punca awal kepada kedutan dan garis halus bermula dengan serangan persekitaran seperti sinaran uv dan pencemaran udara. Pemilihan makanan yang tinggi gula dan pemakanan yang tidak seimbang juga punca kulit berkedut dan bergaris halus. Apa yang berlaku ialah, penuaan menyebabkan kolagen merosot di bawah lapisan dermis kulit. Lapisan dermis ini penting untuk memastikan kulit kita elastik, dan apabila kolagen merosot, kulit kurang elastik jadi muncu garis halus dan kedutan.

2- Tona wajah tidak sekata
Memang tidak sangka yang tona wajah kita pun ada kaitan dengan kolagen yang merosot. Apa yang berlaku ialah apabila kulit sentiasa terdedah kepada sinar uv, tona kulit boleh berubah menjadi gelap, bertompok atau berjeragat. Kemudian kolagen pula merosot, kulit tidak lagi anjal dan tona kulit akan jadi lebih sukar untuk disekatakan. Untuk membantu kulit dapat tona yang sekata, tubuh perlu mengekalkan paras tiga komponen dalam kolagen iaitu alanine, glycine, and hydroxyproline.

3- Parut Semakin Sukar Untuk Pudar
Kolagen semulajadi yang ada di dalam kulit membantu tisu kulit dibentuk, dan kolagen diperlukan untuk luka pulih dengan pantas. Jadi apabila kolagen berkurangan, kulit akan ambil masa yang lebih lama untuk diperbaiki. Sebab itulah kita dapati apabila kulit tercedera misalnya akibat jerawat, parut hitam akan ambil masa yang lama untuk kembali pulih dan cerah.

4- Kulit Jadi Lebih Kering
Kolagen diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan lembapan di bawah kulit. Apabila kulit hilang lembapan, ia boleh mudah berkedut, kasar dan juga gatal. Amino acid yang secara semulajadi ada dalam kolagen tubuh mengekalkan kelembapan kulit. Selain daripada kehilangan kolagen, kulit juga mudah menjadi kering disebabkan oleh faktor persekitaran dan pemakanan.

5- Wajah Dan Kulit Tubuh Semakin Mengendur
Kulit kendur adalah petanda kolagen yang semakin kurang di dalam tubuh. Bukan saja ketara di wajah, tetapi mudah terlihat di bahagian leher, payudara dan tangan. Pemakaian losyen mungkin boleh memberi kesan sementara tetapi kolagen semulajadi di dalam tubuh yang hilang, harus diganti atau ditambah bagi mendapatkan tubuh dan kulit yang anjal semula.

Bagaimana Membantu Tubuh Mengekalkan Kolagen Secara Semulajadi?

Apabila seseorang wanita itu mula memasuki usia 30-an, secara semulajadinya badan wanita sudah mula perlahan- lahan berhenti menghasilkan kolagen sendiri. Sebab itulah di usia 30-an sekiranya wanita tidak menjaga diri dari segi pemakanan, proses penuaan boleh jadi begitu ketara pada wajah dan tubuh mereka.

Pengambilan supplement kolagen adalah cara paling mudah untuk wanita bantu badan mendapatkan bekalan kolagen yang diperlukan oleh tubuh. Apabila kolagen sudah kurang, tambah saja setiap hari bagi mengatasi masalah- masalah yang dinyatakan di atas.

Selain itu, perlu ambil vitamin C secara konsisten, kerana vitamin C membantu menggalakkan penghasilan kolagen semulajadi di dalam tubuh. Walaupun kolagen merosot, dengan dos vitamin C yang cukup, tubuh masih mampu menghasilkan kolagen baru, mahupun tidak sebanyak ketika di usia 20-an.

Jika wanita mahu lebih teliti lagi dalam mendapatkan kulit yang sihat dan muda di usia 30-an dan 40-an, boleh mengambil makanan dan supplement anti-oksida. Makanan yang kaya dengan phytonutrient seperti polifenol membantu memberi tenaga kepada sel kulit, memperbaharui sel kulit, dan hasilnya ialah kulit yang lebih muda, segar dan sihat. (kredit puteriyusof.com)

Pengambilan suplemen yang disyorkan adalah Collagen Powder, Sustained Release Vita-C Plus dan Vivix.

Shaklee Collagen Powder ialah suplemen yang mempunyai molekul yang kecil dan mempunyai penyerapan yang lebih tinggi (1000 dalton yang paling optimum untuk penyerapan dalam badan). Sumber kolagen adalah daripada ikan merah; ikan laut dalam yang mana boleh berenang hingga kedalaman 5000m ke dalam air. Mempunyai sisik yang premium, tahan tekanan, sangat bersih dan tinggi kolagen.

Sustained Release Vita-C Plus mempunyai teknologi pelepasan berperingkat yang memastikan tubuh badan mendapat bekalan vitamin C yang mencukupi untuk setiap jam. Sebiji tablet membekalkan vitamin C selama 5 jam!

Vivix adalah gabungan resveratrol dengan polifenol semulajadi. Vivix mengandungi CAMPURAN SEMPURNA POLIFENOL, iaitu campuran botani khas Shaklee termasuk ekstrak Muscadine Grape, Polygonum Cuspidatum, Purple Carrot dan Europe Elderberry. Vivix mengandungi 15 jenis polifenol untuk perlindungan dengan spektrum lebih luas.

3 jenis produk ini juga disarankan oleh saintis Shaklee untuk Flawless Set

Semoga perkongsian ini dapat membantu para wanita untuk lebih menikmati peningkatan usia tanpa perlu risau mengenai kekurangan kolagen dan kesannya kepada tubuh.


Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, daftar ahli Shaklee dulu secara online
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

20.7.18

3 Sebab Utama Kenapa Kanak-anak Sangat Perlukan Sarapan Pagi


Sarapan adalah salah satu rutin yang penting setiap hari tetapi malangnya sarapan seringkali diabaikan daripada menjadi amalan kebiasaan kehidupan kita.

Antara faktor tidak sarapan ialah ibu tidak sempat sediakan makanan kerana ingin bergegas ke tempat kerja atau ingin menghantar anak ke sekolah. Kedua adalah alasan menghadapi sakit perut jika bersarapan kerana beranggapan ia luar daripada tabiat kebiasaan.

Letih tidak bermaya

Setelah bangun dari tidur, kadar gula dalam darah badan akan berkurangan dan akan mempengaruhi tahap tenaga tubuh. Ini kerana pada waktu malam, tubuh badan banyak bekerja memperbaiki sel-sel badan.

Bersarapan amat penting bagi memulakan hari dengan lebih bertenaga selepas tidur terutama di bahagian otak. Tanpa sarapan, tubuh badan kanak-anak akan mudah letih.

Hilang fokus dalam pembelajaran

Kanak–kanak memerlukan 1,500 kalori dan jumlah ini sama untuk mendaki gunung atau berenang sebanyak 50 pusingan. Bermakna kanak-kanak memerlukan sarapan untuk membekalkan tenaga yang banyak, meningkatkan lagi metabolisme badan mereka dan untuk fokus dalam pembelajaran.

Sarapan mencegah obesiti

Kaji Selidik Kesihatan dan Morbiditi Nasional (NHSM) 2011 menunjukkan seorang daripada lima orang dewasa di Malaysia menghidap penyakit diabetes.

Mitos kebanyakan orang tidak mengambil sarapan boleh mengurangkan berat badan tetapi hakikatnya tidak bersarapan akan menyebabkan berat badan naik 2 kali ganda.

Nak tahu cara pantas untuk sarapan?

Mealshakes minuman kesihatan yang lengkap dengan segala nutrisi diperlukan terutama oleh kanak-kanak. Mengandungi 12 jenis vitamin, mineral, zat yang diperlukan, kaya dengan khasiat protein. Serta membantu pembinaan tulang, kuku, organ yang sihat, meningkatkan sistem imunisasi. Mealshakes diet terbaik kerana membantu memberikan kesan kekenyangan yang lebih lama, dan ianya sangat mudah disediakan. Kaya dengan khasiat serat yang membantu mengatasi masalah sembelit dan masalah usus yang lain.


Mealshakes supplemen anti-oksida yang kaya dengan khasiat vitamin A, C, dan E yang bertindak membantu melawan penyakit dan jangkitan. Sesuai untuk kanak-kanak kerana ianya mengandungi asid folic, biotin, kalsium, dan magnesium yang membantu tumbesaran.


Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, daftar ahli Shaklee dulu secara online
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

19.7.18

Youth Skincare Shaklee Bantu Hilangkan Kulit Muka Yang Kusam


Ni testimoni diri yanie yang telah menggunakan SKINCARE terbaru dari SHAKLEE iaitu YOUTH. Pada 8/3/2018 yanie sudah genap pakai YOUTH selama sebulan. Memang best sangat pakai YOUTH SHAKLEE dah hasilnya korang boleh tengok sendiri gambar yang yanie paparkan di sebelah.

Mungkin kulit muka yanie memang bukan ada masalah seperti jeragat, jerawat, parut yang teruk mahupun muka berlubang2 dan sebagainya.

Tapi yanie mengalami masalah kulit gelap, kusam, tona kulit bertompok2 dan eyebag yang sangat teruk malah ada juga beberapa bekas parut yang sudah lama terbiar dimuka.

Syukur sangat selepas penggunaan YOUTH hanya sebulan yanie dapat kulit muka sekarang yang makin cerah dan cantik serta lembut sangat. Ini adalah kesan yang yanie dapat selama sebulan menggunakan YOUTH :

✔️ TONA KULIT MAKIN SEKATA.
✔️ MUKA MAKIN GLOWING DAN CERAH.
✔️ KULIT GEBU DAN MULUS.
✔️ GELAP BAWAH MATA BERKURANGAN.
✔️ KULIT GELAP DAN BERTOMPOK SUDAH HILANG.

Pada 8/4/2018 pula yanie sudah pakai YOUTH genap 2bulan dah kulit makin awesome dan buat yanie sendiri fall in love so much dengan YOUTH SHAKLEE. Baru pakai 60hari sahaja buat kulit yanie makin cantik berseri. Yanie dapat kesan yang super awesome dan memang buat hati yanie berbunga-bunga :

✔️ PARUT DI DAHI HILANG
✔️ EYEBAG MAKIN BERKURANGAN
✔️ PARUT DI PIPI JUGA HILANG
✔️ KULIT SEMAKIN SEKATA
✔️ KULIT MUKA NAMPAK MAKIN SEGAR
✔️ MATA PUN NAMPAK MAKIN SEGAR

Syukur alhamdullilah. Yanie sebenarnya sekarang tak sabar nak tunggu kesan selepas 3 4 bulan pula selepas penggunaan YOUTH SHAKLEE SKINCARE nie. Memang yanie sangat2 teruja dan bahagia. Tambah-tambah nak raya nie mestilah nak nampak cantik walaupun tak mekap berkilo-kilo macam orang lain. Nak nampak kulit cantik dan nampak segar tue pun dah buat yanie happy sesangat.

YOUTH SHAKLEE SKINCARE ini sebenarnya umpama revolusi baru atau breakthrough dalam dunia skincare kerana YOUTH pertama kali dan satu-satunya skincare yang menggunakan SKIN AGE INDEX untuk menguji keberkesanan produk YOUTH ni. Kajiannya dibuat ke atas semua jenis kulit dari kalangan orang biasa bukannya model. Yang penting sesuai untuk semua jenis kulit dari kulit orang putih dan asia.

YOUTH SHAKLEE SKIN CARE adalah SkinCare Baru Shaklee yang menggantikan Nutriwhite & Enfuselle. Produk SHAKLEE YOUTH SKIN CARE adalah Regiment Skin Care Shaklee yang 100% semulajadi (natural) dan DIJAMIN BEBAS dari parabens, phtalates, hydroquinon, mercury. Setiap Produk dalam SET YOUTH SHAKLEE mengandungi bahan aktif YOUTH COMPLEX yang sangat berkesan menghilangkan Jerawat, Jeragat dan Parut Berlubang seawal 7 hari.

Bagi anda yang ingin cari SKINCARE YANG PREMIUM & EXCULSIVE bolehlah GRAB YOUTH SHAKLEE SKINCARE kerana ianya sangat-sangat awesome dan hebat. Pastinya bila anda mencubanya sekali terus jatuh cinta. Memang kesannya buat kita semua tak tidur lenalah kerana asyik membelai muka sahaja.

ANDA SEMUA WAJIB CUBA DAN RASAI SENDIRI KESANNYA. JANGAN TUNGGU LAGI. LOOK YOUNGER LONGER. YOUTH IS HOPE ❤️❤️❤️


Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, daftar ahli Shaklee dulu secara online
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

18.7.18

Berpantang Hamil Luar Rahim dan Luka Pembedahan Cepat Sembuh


9.11.2017 Harini period dah lewat seminggu. Macam dah mula syak yang ada benih mula nak membesar dalam rahim ni. Saje gunakan UPT (Urine Pregnancy Test) yang memang saya simpan kat rumah. Bila check tu, berdebar-debar rasanya. Alhamdulillah..2 line. Positif. Memang seronok dan teruja sangat masa tu. Sebab saya memang dah ready untuk baby yang kedua.

Mulalah start google apa sahaja info berkaitan kehamilan. Suplemen pun tak pernah miss makan. Maklumlah, konon-kononnya nak dapatkan Baby Shaklee. Sebab anak pertama (Hanis Humaira) tak pernah kenal semua ni. Hehe..

14.11.2017 Pagi ni sambil baring-baring atas katil, telefon mak kat kampung. Rileks-rileks sambil tunggu Maira bangun tido. Tengah syok sembang, perut rasa sakit sangat. Sakitnya tu sampai ke alur punggung. Terus stopkan perbualan dengan mak dan call husband yang masa tu ada kat ruang tamu. Sakitnya tu sampaikan tak boleh nak bangun langsung.

Badan dah mula berpeluh-peluh. Rasa nak pitam pun ada. Tangan dah mula rasa kebas je. Husband suruh tukar pakaian sebab nak bawak ke hospital. Tapi, memang masa tu dah tak larat sangat. Sakit..sakit yang teramat sangat. Husband yang bantu tukarkan pakaian dan siapkan keperluan ke hospital.

Sampai hospital, terus bagitau Hospital Attendant (HA) saya sakit perut. Sementara tunggu rawatan susulan di bahagian kecemasan, doctor bagi ubat tahan sakit. Lepas tu, memang dah tak sedar apa yang berlaku. Bila doctor buat pemeriksaan, barulah tau punca sebenar. Rupa-rupanya saya mengandung luar Rahim (Ectopic Pregnancy). Doktor bagitau, kandungan dan saluran fallopian sebelah kiri dah pecah. So, terpaksa buat pembedahan segera untuk selamatkan nyawa saya. Masa tu, keadaan saya memang kritikal..50-50.

Pendarahan banyak dalam perut. Doktor topup dengan 5 pain darah.

Pembedahan mengambil masa lebih kurang 4 jam. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Sedar-sedar je dah atas katil wad. Terus menangis bila teringatkan kandungan yang dah takde. Dengan terpaksa menahan sakit kesan pembedahan lagi. Nak telan air pun rasa seksa sangat. Lagi sebak bila mak abah, adik beradik, ipar duai datang melawat.

Masa tu, suami memang banyak berkorban. Mana nak uruskan saya, nak uruskan anak lagi. Terima kasih banyak-banyak bang.

16.11.2017 Alhamdulillah, harini saya dah boleh discharge. Mak pun telefon suruh saya balik berpantang kat kampung. Seronoknya saya masa tu sebab dapat jumpa Maira. Rindu nak peluk cium dia. Hehe

Sampai rumah, benda pertama yang saya cari ialah suplemen Shaklee. Sempatlah telan Vitalea, Vitamin C dan Garlic Complex masa tu. Nasib baik memang ada stok kat rumah. Balik kampung, saya bawak semua suplemen yang perlu. Setiap pagi, memang wajib saya ambil ESP dan Vitamin C.

Tengahari lepas makan saya ambil Vitalea dan Garlic Complex. Malam sebelum tido, saya ambil Ostematrix. Saya disiplinkan diri untuk ambil semua suplemen ni sebab nak cepat sihat. Lagipun saya kena jaga betul-betul luka pembedahan saya sebab takut terkena jangkitan kuman.

Alhamdulillah, dengan penjagaan yang sangat baik dari mak abah dan bantuan suplemen Shaklee, hari ke 11 saya dah boleh solat macam biasa. Sebelum tu saya solat duduk kat kerusi je. Dah boleh tolong mak sapu rumah lagi. Luka jahitan pun cepat baik. Sembelit pun takde. Ni yang saya paling takut, sebab doctor pesan, kalau susah nak buang air besar jangan teran. Nanti jahitan terbukak. Sambil tu saya banyakkan makan sayuran dan buah-buahan.

8.2.2018 Harini saya ada temujanji dengan doctor pakar. Doktor bagitau, jahitan pembedahan saya cantik. Saluran fallopian sebelah kanan saya sihat. So, saya ada peluang untuk mengandung lagi. Cuma lepas ni, saya perlu lebih alert. Bila dapat tau je mengandung, cepat-cepat pegi klinik. Sebab saya dah ada sejarah mengandung luar rahim.

Sekarang ni, saya tak miss makan GLA Complex dan B-Complex sebab memang nak mengandung lagi. Sukur sangat-sangat sebab saya kenal Shaklee dan salah seorang pengedar sah Shaklee. Asbab ambil suplemen Shaklee dan jaga pemakanan semasa berpantang, saya cepat sihat dan rasa lebih bertenaga. Terima kasih Shaklee.


Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, daftar ahli Shaklee dulu secara online
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

17.7.18

Pesta Makan D24 Durian McFlurry di McDonalds Seluruh Negara


Kat sana sini semua orang update pasal durian. Pada yang gila durian, harini ada penjualan D24 Durian McFlurry di kesemua cawangan McDonald's di seluruh negara.

Pesta durian runtuh All-You-Can-Eat D24 Durian McFlurry!


Terma dan syarat adalah
1. Hanya pada 17 Julai 2018 dan untuk 2 sesi. Sesi 1 bermula 3 – 4 petang dan sesi 2 bermula from 5 – 6 petang.

2. Limit hanya untuk 20 setiap sesi, siapa cepat dia dapat.

3. Boleh didapati di kesemua cawangan McDonald's seluruh Malaysia.

4. Pendaftaran untuk 20 pelanggan pertama akan bermula 2.30 petang untuk Sesi 1 dan 4.30 petang untuk Sesi 2.

5. Pendaftaran akan ditutup sejurus selepas 20 orang pelanggan pertama selesai membuat pembayaran atau bermulanya setiap sesi.

6. Pembayaran penuh mestilah dibuat semasa pendaftaran.

7. Harga untuk setiap individu dewasa adalah RM 10.

8. Harga untuk setiap individu kanak-kanak (umur 4 – 12 tahun) adalah RM 10. Kanak-kanak dibawah umur 3 tahun adalah percuma.

9. Pelanggan akan ditempatkan di kawasan yang khusus dan boleh menikmati unlimited refills Durian McFlurry pada setiap sesi. Refills Durian McFlurry akan dibuat oleh staff McDonald’s.

10. Hanya untuk makan di dalam restoran McDonald's sahaja.

11. McDonald’s Malaysia berhak untuk membatalkan atau menangguhkan promosi ini tanpa sebarang notis.

12. Harga adalah di dalam Ringgit Malaysia dan termasuk GST 0%.

13. Gambar produk adalah hanya untuk tujuan illustrasi sahaja.

14. Tertakluk kepada terma dan syarat yang lain.

Untuk maklumat lanjut, layari https://www.facebook.com/142518590022/posts/10160546522080023/

Lepas makan D24 Durian McFlurry ni boleh aja kalau nak makan suplemen Shaklee tau. Asalkan korang minum air yang secukupnya. Suplemen Shaklee tak memudaratkan pun. Melainkan korang makan 2 biji durian dan telan suplemen Shaklee, yang tu memang sengaja nak cari pasal.

Kalau nak turunkan panas badan lepas makan durian, jom mandi atau berendam terus dengan Basic H. InshaAllah suhu boleh turun. Lihat Testimoni


Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, daftar ahli Shaklee dulu secara online
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

16.7.18

Skincare Youth dan Vitamin Shaklee Berjaya Hilangkan Jerawat


Saya nak kongsikan testimoni saya sendiri tentang masalah jerawat yang telah 'menyerang' saya tahun lepas. Dan saya bersyukur sangat² sebab shaklee banyak sangat membantu memulihkan dengan cepat.

Sebelum tu nak bagi tahu, kulit saya memang tak ada masalah jerawat ni. pernah jerawat dulu pun masa sekolah. itu pun tak berapa teruk sangat.

Masa bulan jun 2017 kulit saya dah menampakkan jerawat² pasir. Silapnya bila saya pakai nutriwhite tanpa toner. saya hanya pakai pencuci, makeup remover dan nightcream je. baru saya tahu betapa pentingnya toner ni. memang best sangat pakai nutriwhite ni. memang dia bersihkan sampai kedalam pori tau. tapi sebab bila dah cuci tak 'tutup' dengan toner so kulit tu macam terdedah dengan bakteria. ni bukan sebab nutriwhite tau tapi sebab lepas habis saya pakai nutriwhite. Masa pakai nutriwhite tu hanya keluar jerawat pasir tapi mati balik dah jerawat tu. masih ok lagi.

lepas tu saya dah gabra sebab nutriwhite habis. Silap saya lagi, patut saya top up la lagi nutriwhite kan..tapi tak, tergoda pulak nak pi pakai pulak produk lain. (menyesal sangat² πŸ˜”) . baru pakai 2 hari kulit jadi bertambah teruk, mula tumbuh jerawat banyak. satu ni pun tak reda lagi dah keluar yang lain. terus buang. ( ni la akibatnya kan. padan muka sendiri! ) aduhaii.. betapa menyesalnya daku.

Kulit makin teruk, masa tu dah masuk puasa dah. kena pulak batuk yang kronik. sampai sesak nafas. muscle bengkak. rusuk sakit ya amat. tak boleh tarik nafas dalam². memang teruk sangat masa tu.

bayangkan nak raya masa tu, memang takde mood raya la jawabnya. rasa tak nak keluar rumah jumpa orang. nak bagi suami tengok muka ni pun rasa malu. Memang jiwa merudum masa tu. down sangat².

Start muka jerawat tu saya makan Vitamin C, GLA Complex, Alfalfa Complexpun ada makan juga masa tu kalau tak silap, Garlic pun saya makan. siap up dose lagi. sebab antibiotik semulajadi kan, ESP pun saya minum. Masa nak raya tu saya tambah lagi Vivix. Sebab batuk pula tu kan. Jadi saya memang ikhtiar dengan shaklee je.

Alhamdulillah sangat², kulit dah mula berubah. dari jerawat nanah tu dah terus mati. jadi parut² merah. masa ni saya amal pakai masker buat sendiri dari bahan² alami ni. letak vivix juga buat masker . dan ada juga letak bawang putih ( letak kat jerawat tu )

Bayangkan dari kulit yang teruk tu tak sampai beberapa bulan je saya dah pulih. hanya dengan makan vitamin shaklee. tak pakai yang lain, tak makan benda lain pun.

bulan November 2017 tu dah licin dah kulit. tinggal parut hitam je. cepat kan. padahal teruk tau. satu muka kena. tapi pulih dah. memang vitamin² tu sangat² membantu. serius!

Tapi masa tu tak terfikir nak ambil gambar. hanya ambil bila dah reda sikit je. boleh tengok gambar ni, ni kira dah ok sikit kalau tak lagi teruk muka. jerawat besar² dan bernanah. ada yg jerawat batu juga.

oh ya! batuk pun dah ok. lepas minum vivix tu, memang ok sangat lepas tu. bila bangun pagi selalu batuk² dulu. tapi masa tu perasan bangun pagi relax je. suami pun perasan juga batuk dah banyak kurang. kalau tak silap yang batuk ni tak habis lagi sebotol vivix tu ok dah.

Cuma tang jerawat je amik masa sikit beberapa bulan macam tu. nak pulih balik dari dalam. kita tak nak baik luaran je kan. so memang start tu takut nak pakai skincare sebarangan. hanya pakai produk shaklee saja. lagi bertambah percaya & yakin la kan dengan shaklee ni.

Sekarang, dah licin. parut pun dah hilang. kalau keluar jerawat tu, memang saya tak akan picit la..biarkan je. tapi kadang² tu die keluar sekejap pastu hilang balik. haha..macam malu² nak keluar gituu. Nak beli balik nutriwhite dah takde stok. sedihnya.. kena la tunggu youth.

Ni dah masuk skincare Youth. Terus grab full set. Kulit memang bertambah² elok. sangat² suka. hihi. nampak banyak perubahan. pori mengecil. kulit lembut. dulu ada garis kat bawah mata ni. sekarang ni takde dah.. memang banyak sangatlah perubahan. mungkin sebab saya tambah lagi dengan makan Set Cantik shaklee kan. keperluan nutrisi tu dibekalkan dari dalam juga.

Kesimpulannya, saya memang dah yakin dengan produk shaklee ni. banyak membantu. kalau orang nak tanya pasal set jerawat shaklee ni memang saya lagi terror la kan..haha sebab dah pernah kena dah dah pulih dengan shaklee. lagi confident nak cerita kat orang. Dan orang tengok kita pun orang percaya.


Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, daftar ahli Shaklee dulu secara online
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

15.7.18

HB Low Semasa Mengandung Naik Dengan Set Hamil Shaklee


Saya seorang ibu mengandung yang pernah dikategorikan dalam kategori "mild anemia". Memang sejak daripada matrikulasi lagi saya tahu saya jenis mild anemia. Sebabnya pernah beberapa kali nak derma darah tak berjaya kerana bacaan HB di bawah 10.

Hanya lepas sekali sahaja derma darah masa di tahun ketiga universiti, tapi lepas derma darah saya tak boleh berjalan. Haha. Pitam, nasib baik tak pengsan..kalau tak malu je sebab pakai pakaian uniformπŸ˜…

First pregnancy, saya suka suka je makan vitamin. Tapi memang vitamin yang klinik bagi saya tak makan la sebab dah memang consume vitamin shaklee. Cuma tak konsisten.

2-3 kali nurse detect bacaan HB saya rendah. Nasib baik nurse masih bagi pilihan nak ambik supplement shaklee konsisten atau nak ambik zincofer. Heeeee! So saya decide ambik set vitamin prenatal shaklee konsisten. Alhamdulillah, sampai ke hujung pregnancy HB masih maintain 11 ke atas selepas ambik set vitamin prenatal shaklee ni dengan konsisten.

2017, saya mengandungkan anak kedua. Masa ni memang continue set vitamin prenatal shaklee je sebab menyusu. Saya memang tak ambik alfalfa sejak daripada pregnant yang pertama.

Beberapa experiment atas risiko sendiri saya buat untuk kehamilan kedua ni. Yang pertama, tak makan apa-apa supplement langsung tapi ambik makanan yang kaya dengan zat besi dan vitamin lain contohnya sayur double, makan jambu batu, makan hati lembu, makan sumber protein 2-3 jenis sehari, makan buah 2-3 jenis sehari.

Hasilnya, result HB saya rendah, hanya 10.8 sahaja. Masa ni tengah 28 minggu.

Ujian kedua saya buat dengan ambil jus delima jenama G***** yang sangat ramai orang perkatakan kat dalam group ibu mengandung facebook boleh naikkan bacaan HB.

Tapi sayang, saya tak dapat result bacaan HB masa tu sebab bukan masa test HB lagi. Masalahnya lain pulak yang jadi bila ujian air kencing yang dibuat menunjukkan urin saya trace! Ada gula! Nak cari result lain, lain pulak saya dapat. Tu hanya 2 minggu amalkan.

Nasib baik esoknya test MGTT saya pass. Tak sangkut bacaan gula. Kalau sangkut, memang seumur hidup saya menyesal ambik jus tu.

No more experiment. Saya teruskan je ambil set prenatal shaklee dengan gembira tanpa was-was. Alhamdulillah, hingga sekarang saya dah 39 weeks plus masih lagi amalkan set prenatal shaklee ni konsisten. HB masih cun di atas paras 11.

Nak naikkan HB? Go for set prenatal Shaklee! Bukan HB sahaja jadi concern utama, tapi dengan set ni banyak penyakit ibu mengandung dapat dielakkan. Contohnya tekanan darah tinggi, kencing manis, urin trace infection, pre-eklampsia, kelahiran bayi pramatang dan jugak kaki kejang di waktu malam.

Alhamdulillah, pregnancy kedua saya sangat sangat baik. Kaki cramp pon takde langsung. Padahal masih menyusu anak pertama. Hormon berubah pon kulit tak break out. Dan pertambahan berat saya kali ni memang sangat memuaskan. Mesti within the range every check up.

Bagi anda yang concern untuk melalui fasa kehamilan yang sangat sihat untuk ibu dan bayi dalam kandungan, seriusly anda patut cuba set prenatal Shaklee ni. Takkan rugi! Ibu sihat, bayi pon sihat tanpa sebarang masalah.

Minimize the risk. Don't ever challenge the risk especially those having problem with the previous pregnancy or genetically problems.

Jangan menyesal kemudian hari bila baby dah keluar. Dah tak berguna. Kos kewangan, kesihatan dan kebahagiaan akan diragut semuanya.


Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, daftar ahli Shaklee dulu secara online
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

14.7.18

Youth Skincare Shaklee Kembalikan Kulit Cerah Berseri


Sebelum ni Ziela pakai produk Malaysia yang amat terkenal. Mula pakai memang cantik,tapi bila dah lama mula naik ruam dan whitehead yang banyak. Sekarang Ziela pakai Youth™ sahaja. Ziela start pakai Youth 9/03/2018 ..

Masa tu memang tak buat skin analisis lagi. Tapi tahu la yang kulit berminyak kat T Zone,whitehead toksah kata. Boleh cabut2 pakai pengepit uban ja. πŸ˜‚ Ada juga rasa macam kedutan hujung mata. Tapi abaikan ja.

23/03/2018

Dapat free skin analisis kat Skin Valet. Resultnya .. Alahai luluh hati.😣 Kulit berminyak kat T zone,whitehead banyak. Wrinkles keliling mata. Padahal nampak hujung mata ja. Pori terbuka besar dan banyak. Jeragat dah start timbul. Ada bekas2 jerawat besar akibat suka picit jerawat. Masa ni ziela terus konsisten youth. Pakai night cream,Radiance c&E.

Setelah 43 hari konsisten Youth Skincare,Ziela buat skin analisis di Youth Party Kangar. Mesin dia serupa mesin di kat Skin Valet. Masa ni kulit kering pulak dah. πŸ˜‚ Ni mesti pasai malas pakai spf50. Tapiiiiiii ... Pori dah normal,wrinkles takda. Tahap kolagen dalam kulit normal. Jeragat masih so so .. skin tone ja tak sekata lagi. Pakar nutritionist cakap bila waktu siang memang kena pakai spf50 walaupun tak keluar rumah dan berada di dalam rumah .Sebabnya sinaran matahari mampu menembusi hingga ke dalam rumah.

Kalau ikut kajian saintis Shaklee,result yang terbaik adalah 3 bulan pemakaian youth dan konsisten radiant5. Tak sabar nak tunggu 2 bulan lagi. Semoga kulit muda sedekad lagi 😍

Youth memang diciptakan untuk wanita yang ingin kulit sihat,cantik dan berseri. Youth juga terbukti secara klinikal,diuji selama 8 tahun dan diuji ke atas 100 orang wanita pelbagai peringkat umur untuk memastikan keberkesanannya.

Cubalah Youth hari ni dan rasai keberkesannya sendiri.

Bulan ni ada promosi skincare Youth
untuk anda rebut peluang berjimat sehingga 30%


Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, daftar ahli Shaklee dulu secara online
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

13.7.18

Review Starter Set & Fullset Youth Skincare Keluaran Shaklee

Alhamdulillah, sudah 4 bulan saya menggunakan skincare keluaran Shaklee iaitu Youth. Paling ketara adalah muka kurang berminyak dan kulit lebih cerah berseri.

Perjalanan skincare Youth saya bermula apabila saya membeli starter set Youth pada 6 Mac 2018. Sebelum kehadiran skincare Youth, saya ada masalah parut jerawat yang kronik serta muka menipis. Ni adalah kesan akibat penggunaan kosmetik yang mengandungi bahan kimia terlarang. Hampir setahun saya biarkan muka saya bebas sebarang skincare. Kang nanti beli skincare lain, muka saya makin teruk. Sehinggalah suami mula menegur. Kenapa dengan muka saya. Kenapa tak pakai produk untuk hilangkan masalah muka.

Malu memang malu. Tapi saya kuatkan diri dengan mengatakan saya akan guna skincare Youth tak lama je lagi. Sabar jap dulu, hehe. Akhirnya apabila skincare Youth dilancarkan di Business Leader Conference, lagilah saya kuatkan semangat. Ok sebulan je lagi untuk saya beli skincare Youth. Yeay!


Bermula dengan starter set skincare Youth, saya hanya guna Luminous Gel Oil Cleanser, Perfecting Skin Toner, Age Defence Moisturizer SPF50 dan Advanced Renewal Night Cream Light sahaja. Maka bermula lah rejim skincare semulajadi saya. Sepanjang saya guna starter set, jerawat batu makin keluar. Malah jerawat nasi makin galak ada. Haha

Ini semua adalah kerana kesan detox yang ada pada skincare Youth Shaklee. Contohnya, krim malam tu. Ada kandungan agen detox. Jadi bila kita tidur, dia berfungsi la detox nya. Jadi jangan risau pada segala healing crisis yang ada.



Selepas 3 bulan menggunakan Starter Set Skincare Youth, baru lah saya membeli Activating Serum dan Radiance C + E kapsul. Alhamdulillah apabila saya mula menggunakan serum dan kapsul Radiance C+E tu, hasilnya lagi menakjubkan. Kulit saya makin berseri, jerawat mudah hilang.

Nak tengok testimoni yang lain? Klik di SINI

Bulan ni pun ada promosi Skincare Youth. 
Harga memang gempak la jimat. 
Saya sedia membantu anda untuk kurangkan nilai RM pada produk skincare Youth dengan diskaun hampir 30% pun ada.


Nak lagi EXCLUSIVE dan TEBALKAN POKET ANDA, daftar ahli Shaklee dulu secara online
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading

9.7.18

Promosi Shaklee Julai 2018 | Collagen Powder, Skincare Youth


Assalamualaikum. Untuk promosi Shaklee bulan Julai 2018 kali ni, antara promosi yang ada ialah Collagen Powder, skincare Youth, clearance sale Set Baby Shaklee, program pendaftaran keahlian percuma e-voucher dan purchase with purcase untuk pillbox exclusive Shaklee.

1. Collagen Powder


Dengan belian 6 kotak Collagen Powder, automatik akan dapat :

πŸ‚ PERCUMA sekotak Collagen Powder (total 7 kotak)
πŸ‚ keahlian PERCUMA (asal RM65)
πŸ‚ postage PERCUMA (RM10 seluruh Malaysia)
πŸ‚ cashback RM140+ (terus masuk akaun bank pada 14hb bulan hadapan)
πŸ‚ harga ahli yang jimat lebih 15%

Ada juga promosi Beli 2 Diskaun 5%.

2. Skincare Youth


Dengan belian kedua-dua set yang ditawarkan, automatik akan dapat :

πŸ‚ GIFT 🎁 Limited Edition Blue Shimmer Nag bernilai RM31.25
πŸ‚ PERCUMA AHLI
πŸ‚ PERCUMA POS
πŸ‚ BONUS TUNAI
πŸ‚ RM30 e-Voucher

3. Pillbox exclusive


Belian apa saja produk Shaklee bernilai minima 100uv dalam satu resit, layak dapatkan pillbox ini dengan harga RM8 sahaja (harga asal RM19.80).

4. Pendaftaran membership Shaklee


Untuk yang belum jadi ahli Shaklee, kalau anda join member bulan ni dan buat belian 100 – 199uv dalam satu resit, anda akan dapat e-voucher sebanyak RM30 yang boleh digunakan untuk next purchase.

Sign Up sebagai ahli dalam bulan Julai 2018 sahaja
Beli 100 – 199 uv produk Shaklee dan dapatkan e-voucher RM30
Gunakan e-voucher ini untuk pembelian seterusnya dalam masa 3 bulan (voucher RM10 untuk setiap RM100)

☘ JOIN AHLI SHAKLEE
✅ Daftar ahli RM80 atau PERCUMA jika belian anggaran RM700 (200uv) ke atas dalam 1 resit
✅ Layak dapat E-VOUCHER Shaklee bernilai RM30 jika semasa pendaftaran belian anggaran RM320 (100uv)


Best ke membership Shaklee?
πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Continue Reading